А тоа за да бидам смирена тешка работа, кога треба да одам лабарсториии доктори секогаш имам анксиозност.
Здраво жени, соборки, кралици. Веќе 11 месеци сакам да седнам и да Ви пишам на сите. Ви должам затоа што многу ми има помогнато овој форум и сите Вие. Мојата приказна, мојата борба и мака е следна: Многу ин витра, Њу Борн, Плодност, Систина. (По неколку постапки и со ваучер и скроз на приватно) Од докторите сум презадоволна, Влатко од Њуборн душа од човек, даде се од себе. Таше од Плодност исто. Гледаше и да ме заштеди да си правам испитувања и државно да не плаќам многу пари. Ивановски во Систина најпозитивниот човек на свет, пристап феноменален. Со сите контактирав и на вибер, немам замерки никакви, ми беа на располагање. И кратки протоколи и долги. Сите ин витра неуспешни. Или не ми се оплодуваа во лабораторија, или не се имплантираа. Скроз неуспешни и од ниту едно немав две цртки или позитивна бета, ама затоа за чудо, додека правев пауза од едно до друго ин витро останував два три пати природно, но за жал брзо прокрварував. во суштина, поминував низ голгота. некоја специјална дијагноза немавме ни јас ни сопругот (а тоа е најтешко) Знаете како ми велеа докторите? -Најлесно е кога знаеме што е проблем, терапија е, се средува и ќе те направиме мајка. Вака се борев со невидлив непријател. Во ова патешествие отстранив сомнителен лев канал, лапаро хистеро ( два пати септум), сите можни испитувања за двајцата, хормони ок, кариотип, и да не ги набројувам (БУКВАЛНО СЕ ШТО ПРОЧИТАВ ТУКА) Од премногу инекции и агресивни стимулации на крај дојдов до Антимилериан (резерва на јајце клетки) 0.2 ☹️ Тоа ме уништи психички. И после се ова направив малку пауза да си ја смирам психата колку и тоа да звучи тешко и невозможно ама тоа е многу важен фактор. Не се откажав. Отидов на ГАК кај Проф. Тофоски. Му раскажав се. Ми рече ќе ме направи мајка. Многу самоуверено. Јас му поверував. Ме прегледа и ми рече дека имам убав фоликул и дека тоа е моето бебе. Ми рече да направиме инсеминација чисто како опција плус ама и да имаме односи. Не сакав инсеминација затоа што правев и пред ваучерите, ама ајде да не го одбијам се согласив. Никаква терапија, никакви инекции ни хормони. Дури ни витамини. Инаку со веќе 38 години, и многу неуспеси, многу солзи и многу разочарувања. Направив инсеминација на клиника, еден убав јануарски ден лани. Слава. Свети Јован. (Случајно се погоди, тогаш беше зрел фоликулот) или можеби не е случајно, така требало да биде. Ми рече Проф. Тофоски те чекам за десетина дена, почеток за февруари да ти земам крв и да ти дадам позитивна бета. Пак му поверував. Сега додека ви го пишувам ова солзи ми течат, со еден мал Јован до мене што има 11 месеци и е едно прекрасно здраво бебе, и за кое секој ден сум благодарна што го имам. Сакам на сите пто ја видите битката да ви кажам: Никогаш не се откажувајте. Ќе дојде моментот баш кога најмалку се надевате. Се надевам дека со ова ќе дадам надеж на некого, и ја праќам цела среќа на светот и во Универзумот и од Бог да ве снајде моето. Ве сакам сите ❤️
Здраво, месецов ни е 11ти неуспешен обид за втора бременост. Досега немав ниту еден позитивен тест и веќе се наближува една година обиди па би сакала да зспочнам со испитувања. Кој е следен чекор, дали знаете конкретно некој кој доктор кај кого би било најдобро да се упатам во оваа ситуација кој што знае и ќе ми каже што и кога да испитувам.
Започни кај матичен најпрво, ехо брисеви хормони, па доколку се е уредно закажи преглед кај специјалист за фертилност. Од искуство, кај матичните и не може многу да добиеш помош, но за тие базични испитувања се ок.
Здраво. Ова кај мене изгледа ќе излезе некој прикриен ПЦОС (ако воопшто постои таква варијанта, зошто некои трудови викаат дека постои такво нешто, а некои не). На 17 години ми беше поставена дијагноза ПЦОС и пиев терапија Диане. Подоцна, сега кога се занимавам со сите овие испитувања, резултатите не одат во прилог на тоа. Освен анти милеров хормон што ми е 8.11 (до 7.37 е граница за мене), друго се е океј. Сооднос меѓу ФСХ и ЛХ добар. Инсулин добар. Бев на консултација кај проф Тофовски, имам доминантен фоликул од 22-23 мм и примив амп. Овитреле (искуство?). Некако преоптимистичен беше дека за 15 дена ќе имам бебе (а јас веќе од што не знам што да направам, секаде гледам плацебо ефект). Дај Боже и се надевам дека до тука ќе биде.
Тироидната жлезда и тироидните хормони се важни за бременоста, но што ако е направена тироидектомија? Има некоја такво искуство? Не се осудувам да одам на операција, ќе барам други решенија.
Па за 36часа од инекцијата ќе се ослободат јајце клетките.Инекцијата сама по себе не дава некои нус појави барем кај мене.Освен болна овулација.Со среќа