Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Од кога мислам дека ми касни 3 теста имам направено и сите се негативни ;(

2. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    Oбични тестови или и преку крв??? Mораш да откриеш кој е причинителот за доцнењево..да не се работи за некаков хормонален дисбаланс???

3. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Хормоните мила ги правев пред некои месец може и повеке и беа во граница на нормала , барем така гиникологот вели освен хормонот инсулин кое пијам 3*500 метформин а и + проблем ми се полиц. јајници од ремедика ме одбија за инсиминација уфф сега ке видам по другите па со господ напред ке видиме како ке се одвиваат работите.. :* :*

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. iv.ana

iv.ana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2013
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    14
    Не добив одговор на соодветната тема, а бидејки гледам дека имате искуство со испитување на хормони може некој од оваа тема ке се најде да ми одговри :)

Во Јули треба да правам контрола на тироидната, значи под контрола се подразбира прво да ми земат крв па по една недела да ги земам и со резултатите да одам кај докторката во државна болница после 12.
    Прашањето мие дали може со упут од општ матичен лекар да отидам во државна и да ми земат крв, бидејќи треба тоа да биде во 3 ден од циклус, а јас неможам да превидам кога ке ми дојде бидејки не ми иде точно.
    На кој начин треба да направам контрола,бидејки докторкава е само вторник на работа а мене за втроник да ми биде 3 ден од циклус се многу мали шансите, просто невозможно. Башка и да се падне тој ден кај ке најдам јас со МОЈ ТЕРМИН термин кај неа кога се чека по 2-3 месеци. И да ми дадат приоритетен е друг проблем - приоритетните се после закажаните со мој термин значи тоа е после 12-13часот, а јас нејадена и непиена на оваа жештина башка и во таа гужва нема шанси да издржам.

Значи прашањето е ДАЛИ СО УПУТ ОД ОПШТ МАТИЧЕН ЛЕКАР ОД МОЈОТ ГРАД МОЖЕ ДА ОТИДАМ ВО ДРЖАВНА И ДА МИ ЗЕМАТ КРВ?
    Ако некој знае ве молам нека ми одовори Јули се ближи а јас незнам што да правам :)

5. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    епа со упут од твој матичен каде сакаш таму ќе те испрати за проверка на крв. а зошто да ти е трети ден што има врска тоа?

6. Enamena

Enamena Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    107
    Devojki prosli mesec imav na 5 ti mi traese do 10 a od togas imeme redovno odnosi so ejakulacija vo mene. od deneska pocnaa da me bolat gradite pretezno okolu bradavicite, koa go soblekuvam prslukot mislam ke mi otpadnat gadite, isto taka imam nekoi grcevi vo stomakot, tapi bolki povremeno, za pms e mn rano, mislite li deka mi e simtom na bremenost? ve molam neka mi dade neko sovet zosto vo ovoj period nikad ne me bolele gradite. mnogu vi blagodaram :*

7. iv.ana

iv.ana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2013
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    14

Најточни резултати се добиваат на тој ден, така ми објасни докторката.

8. cvetina

cvetina Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2013
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    123
    Долго време не сум пишала...каков месец имав, од лош-полош! Завршив на инфективно, со тешко труење од печурки! Значи, страшно беше! Овој месец дефинитвно беше катастрофа! Битно сега сум добра, почнав на работа, па се надевам дека следнот месец ќе биде подобар.
    Абеја, сакав да ти кажам за прегледот, јас не сум била, ама бртучетка ми одеше пред година-две. Претпоставувам дека не е многу сменето од тогаш...значи девојчето нерви искина неколку месеци! Се ја враќаа заради нешто! Еден, два месеци чекаше и на крај виде невиде, отиде во Систина. За државна дефинитвно ти требаат челични нерви! Јас би те советувала, ако нема друго чаре, ако треба и измафтај ги нешто, подлажи малку( знаеш како викаат, белите лаги се оправдани) :) што се однесува до цената, не се сеќаваше точно, ама ми рече оклу 5.000 денари.
    Месецов од мене ќе видиме како ќе биде, мада надежта ми е чиста 0, висока колку кулите на џевахир скај сити :lol: оф лелеее ми е криво искрено затоашто бев на одмор, земав од работа, истемпирав во плодни денови да сум дома, ама на крај ме истемпираа печурките мене! Само еден ден погодивме и толку беше, после сите следни денови бев во болница! Тоа е сега, што да се прави...ајде јуни здравје ќе видиме, подобар ќе биде сигурно!
    Ве поздравувам и ви посакувам убав ден!

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Знам cvetina, јас се јавив во Систина, ми рекоа дека испитување проодност таму е 4,100 денари, ама можеби има и нешто плус во цената, сигурно ќе речат плус преглед, снимка или нешто слично па да заокружат на 5.000. Многу е скапо, барем мене ми е. Не знам што да правам, уште ден два треба да размислам дали да одам на приватно, зашто знам дека на државно ништо не правам а не ми се бараат врски, можам да најдам, ама не сакам секој да знае што и како ќе правам, па да си го исфилмуваат случајот.
    А циклусот овој пат ми беше доста оскуден, невообичаен и подранет од таа циклопрогинова, дури си мислам што ако добијам пак како што си добивав со 10 дена каснење, тоа би требало да биде околу 30-ти мај. :x Без зборови сум, зашто сум разочарана од здравството. Кога за еден датум ти прават вака, можам да замислам за други работи како ќе те влечат.
    Дај Боже за сите да си оди природно и сите да сме здрави и живи, па нека банкротира здравството и тие бесчуствителни суштества кои работат во него.

10. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.927
    4050 јас толку платив ама ете поскапеле за 50 денари нема прегледи трошоци други не се секирај си се јавуваш на радиологија тој оддел и закажуваш е сега кој доктор ке ти се падне тоа не се знае , не ти треба ништо пред тоа освен седиментација да си испиташ и кога ке се јавиш да закажеш ке те прашаат за тоа каква ти е седиментацијата , а за здравството немам зборови јас сите испитувања приватно ги правам се задужив со кредити, за операцијава сега платив 750 евра во систина, што да правам зар на клиника да одам лудница е таму уште бетер човек ке се разболи :(

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ema2011

ema2011 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2013
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    3
    zdravo feminki ,sakam da ispituvam hormoni i me interesira koj dava upat ginekolok ili endokrinolog i koj uste moze da dade upat....Pozdrav

12. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Девојки да се пофалам уште немам добиено .. но еве некои симтоми се јавуваат па доколку сум останата би било покасно зачнато :rofl: па можеби затоа не ми покажува тестот ... симтомите ми се отечени и малку болни на допир градите круговите околу пупките ми се потемни и вените ми се поизразени (извинете но морав така да опишам ) половината на моменти ме боли и како да ме тресе треска цело тело ми трепери така се чуствувам глупаво па ке видиме за некој ден како ке биде и ке ве известам .. ве бакнувам :inlove: :*

На Glasna, SimonaTino и tincemajmunce им се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.582
    Допаѓања:
    104.238
    Дајбоже Бокаче, дајбоже :inlove: Стискам палци за тебе ;)

Мене минатиот пат ми дојде точно на време ама имав одвај нешто што се вика крварење, само 2 дена и многу малку. Стареам и почнува да се менува се :?: Идниот месец ме чекаат напорни испитувања, ми се темни од самата помисла :@

14. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993

Mene mi dade ginekolog..

15. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.927
    не си ми некако јасна како мала концентрација на кламидија? :?: преку крв ли ја испитуваше?
    немаат врска витамините тие може само да помогнат баш се создадени за тоа потребна е фолна киселина особено на организмот за да се одржи бременоста и се, ако нејкеш такви витамини купи си само фолна киселина на алкалоид по еднаш дневно се пие и ефтина ти е :)

16. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.060
    Допаѓања:
    6.550
    трет ден ти е најдобро. јас минатиот месец правев хормонално. во гратската болница во мојот град од 6 хормони да кажеме, само 4 ми испитаа бидејки немале се за другите хормони.
    ама стварно не знам дали можеш да го смениш докторот. Плус ти направи си испитување, ке почекаш 5-6 дена па нека дојде вторник и оди кај докторката. секако лаборант ти зема крв.

Јас минатиот месец правев хормонално и ми беше останало уште проверка на каналите. и по 2 дена неуспешно "стигнување" до докторот, ми рекоа дека единствената машина за провера на каналите во градот не работи :(
    Страшно се разочарав. Нема време да прашувам за на приватно низ клиники, пошто веке ми беше поминал 1отиот ден од почетокот на менструацијата :(

17. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Денес ги добив резултатите од хормони, ве молам казете ми мислење...
    TSH 2.1 0.3-6.2
    T4 9.0 4.8- 11.6
    FSH 3.6 3.5-12.5
    LH 1.8 0.8-10.5
    Prolaction 2.9 1.2-19.5
    Estradiol 47.4 30-120

Гледам дека се во граница на нормалата, но дали се поврзани...

18. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.060
    Допаѓања:
    6.550

TSH 2.66 0.4-4.00
    Total T4 102 57.9-161
    FSH 5.61 3.00-14.4
    LH 4.62 1.10-11.6
    Prolaction 16.2 3.20-24.3
    Estradiol 31.0 26.0-161

малко му е чудно, ама имаме различни граници :| ама се додека се во границата на нормалата се е ок. докторот ми рече нема гајле, се е ок, може уште да се пробува. 8)

19. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993

мене ме плаши FSH на долна граница ми е, во понеделник ке го барам докторот да ми објасни..

20. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.927
    абе какво плашење радувај се што ФСХ ти е ниско тоа е супер , ако е висок не чини, колку е повисок толку јајниците ја губат функцијата и опага резервата на јајце клетки