Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Немој да се разочаруваш! Мислам дека докторите ќе ти речат дека е нормално! Можеби оплодената јајце клетка не нашла погодно место во матката и излегла. Тоа можеби се случило и порано, некогаш кога не си свесна за истото! Ајде само напред! А повраќањето може да ти е и од премногу возбуда и стрес! Не грижи се!

2. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    darcy ти благодарам за одговорот,а дали знаес кои хормони треба да се испитаат?

3. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Мои пријатели стапија во брак пред 10 години. Немаа деца до пред 2-3 години. Што ли не им рекоа, запушени канали, неплодност од заушки кај машкото, на жената и рекоа дека нема да може да има деца, неуспешно ин витро незнам колку пати, за да на крај остане бремена по природен пат и има и момче и девојче. Не се откажувај, ќе биде и тоа кога најмалку ќе очекуваш. :)

Каква менопауза, не се стресувај за непотребни работи. 8)

4. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.162
    Допаѓања:
    10.940
    веке неколку дена имам болки како пред добивање се надевам дека ке добијам,и дека нее она во сто се сомневам сепак мислата неме остава на мира..

5. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Колку што гледам, FSH и естрадиол (http://www.webmd.com/menopause/guide/pr ... -menopause). Пријателка моја имаше таква ситуација, но потоа само од себе се среди. Се надевам дека кај тебе воопшто не се работи за оваа работа. Само позитивно, од премногу стрес и психата може да влијае на циклусот, и тоа многу.

И мене во јануари ми се случи ваква хемиска бременост :( Тешко е на психата, но ако е за утеха, викаат дека на барем една од 4 жени (или и повеќе!) им се случува во животот, но бидејќи не прават рани тестови, не ја ни забележуваат. Она што е поважно, и што и мене докторката ми рече, дека ова е добар знак дека јајце клетката може да се оплоди, и дека не влијае на успехот на следната бременост.

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.565
    Допаѓања:
    104.150
    Блубел, извини ама на твојата докторка треба да и се земе лиценцата за работа. Кој е тој одговор, во моментот баш кога се сврзале сте направиле тест. Како прво нема шанси да покаже бременост без да се вгнезди оплодената јајце клетка, како второ кој е тој муабет без да те погледне, да направи едно ехо, да види за што се работи. Не ми се верува дека ти кажала така по телефон. Мое мислење да си одиш на друг гинеколог ако не е доцна, да си видиш што е и до кај, мислам дека и многу си чекала, за вака озбилна работа не се консултира преку телефон. Се извинувам ако звучам нападно ама за вака озбилна работа консултација по телефон не е опција.
    Е сеа да си кажам за себе, одсабајле бев на преглед кај гинеколог, рутински па и да видиме до кај сме со проектот Бебе2014, се изнасмеавме со докторот на проектов ама на маката добро е што се насмеав. Прво што ми рече е да ослабам едно 10 килца, добро работам на тоа, ни даде упати за спермограм и хормонски статус, некоја од вас праша кои хормони се испитуваат, еве што ми пишува мене на упатот: FSH, LH, TSH, PRL, E2, TESTOSTERONE, ANDROSTENDIONE, DHEA-S. Се правело на трет ден од циклус, значи добивам, не следниот, третиот ден одам на клиника да испитам ова. Е сеа мене ако добијам се со ред ми се паѓа во Петок да идам, а што ако добијам нешто подоцна и се фати да треба да идам за викенд, нели они за викенд не работат, што да правам? Заборавив да прашам ама секако ќе си прашам ако дојде до нешто такво, следува уште еден месец напорна работа :lol: Ако се ова е ОК чекаме додека не направиме една година за да направиме повторно испитувања и да почнеме со лечење, со стимулации, со сите работи кои треба да се направат. Дотогаш, фолна, вит Ц, магнезиум и многу вода ;)

7. maci87

maci87 Активен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    4
    За испитување на хормонски статус на трет ден во државна работат секој ден јас кога испитував ми се падна баш во недела и бев и завршив работа само што резултатите ги даваат после 12 во работен ден поздрав

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.565
    Допаѓања:
    104.150
    Фала ти Маци, ептен ми помогна, иначе на Гинекологија е ко што видов и бргу се завршува?

9. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Да, и воопшто нема гужва во сабота и недела (бар така беше јас кога отидов)

10. Rusi

Rusi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    325
    AngelOfArh, на добар пат сте, по правилен редослед сте ги фатиле работите, ова се најбитните испитувања кои сега треба да ги направите, јас само би додала и проодност на канали. Инаку за хотмоните трети ден од циклус ми беше сабота, отидов и за неколку минути завршив работа, немаше никој а работат мислам скоро цел ден, некаде до 18ч, ама ако отидеш од сабајле нема утка. Поздравче и многу среќа за остварување на проектот :*
    Јас инаку лани се зезав на таа тема, исто го нареков Проект Бебе 2014 и навистина така излезе, на почетокот на јануари ги видов двете цртички...... и тебе ти посакувам проектот да ти се оствари па во 2014 барем двете цртички да ги видиш, а финишот на проектот да го пролонгирате за 2015 :)

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  11. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.750
    Допаѓања:
    140.352
    Здраво девојки.
    Иако не пишувам,редовно ве читам и ви честитам на сите што успеавте да си ги видите двете цртички и ви посакувам најлесна и најубава бременост. Јас овој месец одмарам од испитувања и лекови(освен БРОМЕРГОН) .Правев фоликулометрии,проверка на хормони,ми остана уште проодност на канали,па ке видиме.Сакав да ве прашам за мислење-според гинекологот овулација имам на 13-14ден. но сега ми е 9ти ден од мензис и овие 2-3ден. имам исти болки во стомакот како за пред мензис и малаксаност голема.па дали е можно тие да се симптоми за овулација или е нешто друго(не верувам дека е бременост ) .позз на сите

12. Rusi

Rusi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    325
    Никогаш не викај не за бременост, не се знае кога ке се случи, а според повекето наши приказни се случило кога најмалку сме очекуваме, така да секогаш надевај се. Што се однесува до симптомите за овулација, не сум баш сигурна, мислам дека некои осекаат болка и по тоа знаат дека имале овулација.
    Сакав уште нешто да ти кажам, секако доколку не сте го направиле до сега, најпрактично е двајцата партнери напоредно да ги правите испитувањата, во случај до сега да не сте направиле спермограм и спермокултура. Поздрав и многу среќа !

На katufce му/ѝ се допаѓа ова.
  13. claudi00

claudi00 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    137
    луѓе мене денеска и вчера ме боли стомакот онака благи болки ко пред циклус но како што кажав работиме на случајот но мене на календарот на фемина овулација ми покажува дека ќе имам утре нз зошто вака нели е рано или пак можи не е можно ли е дас ми била претходно??? а исто така и вчера ми се лошеше не можев ни цигара ни кафе да се напијам дај кажете што се дешава искуства итн... позз :* :* :*

14. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.750
    Допаѓања:
    140.352
    Rusi,ти благодарам за одговорот,дај боже да биде тоа,јас почнав да губам надеж.А маж ми правеше спермограм пред една година,уште пред да почнам јас со испитувањата( уреден спермограм,пишуваше нормозооспермија) .јас во јануари имав покачен Пролактин,одма почнав да пијам Бромергон,наредниот месец ми беше во нормални граници,пиев и Кломифен и Прегнил инекција и така.јас веројатно наредниот месец ке правам проверка на канали,па ако и тоа е во ред,тогаш останува само да се молиме на Господ.поздрав

На Rusi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Календарот на фемина (како и било кој друг) покажува отприлика кога би била овулацијата кај повеќето жени со таа должина на циклус. Еден ден разлика апсолутно не значи ништо, има жени кај кои овулацијата е поместена и за цела седмица или повеќе.

16. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.945
    Допаѓања:
    3.921
    Јас купив тест ама страв ми е да го направам :tmi: зашто и други пати ми доцнело па викам да не е напразно :sweat:

Инаку за оние што прашуваа за хормони за гинекологија подобро е да ви се падне за викенд верувајте :D си работат најнормално со една огромна разлика жив човек нема :D и одма ке завршите работа . Во работни денови има малце гужва само прредноста е тоа што резултатите ги даваат истиот ден накај 1-2 часот :)

17. cvetina

cvetina Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2013
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    123
    ангел и јас се сложувам со тебе за докторов на блубел...боже, кои глупости! и дената баш кога прочитав си викам како е можно медицинско лице да каже ваква рабтота и да си зема за право да поставува дијагнози по телефон? сешто значи!

инаку сакав да ти кажам дека на клиника можеш да си одиш и викенд ако е. баш другарка моја беше, рече дека немало воопшто гужва и релативно брзо завршила :) така да и подобро ако ти се падне викенд. ти посакувам добри резултати! :*

гледам дека си пишала дека пиеш фолна...па да те прашам, ти се подува ли стомакот од фолната? мене ми се чини дека дури ми е и како отечен... што знам дали ми се причинува. а јас ја пијам истата комбинација на витамини како тебе. шумливи магнезиум обавезно секој ден. многу ми помагаат за пмс, речиси и го немам откако почнав да пијам, фолната освен ова што го пишав, многу добро ми влијае на кожата, а витамин ц ми е универзален :D

јас чекам уште. далеку сум од датумот за добивање. во секој случај се обезбедив со тестови за овулација, ако не бидне ништо, да си се тестирам пак, пошто овој месец ми беше многу доцна позитивен тестот.
    ве поздравувам :*

18. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Flower30 душо. Точно на 9ти ден од менс бев на ехо на абдомен заради болки како во јајниците. Чувствував и малаксаност. Се беше во ред. Се обратив и на генеколог кој ми кажа дека веќе се формирани фоликули кои јасно се гледаат! Формирањето на фоликулите може да ги предизвикува тие симптоми или воспаление на јајник. Кај мене докторот само си претпостави од што е и ми даде терапија за воспаление!

19. KETI-keti

KETI-keti Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    13
    ЗДРАВО ДЕВОЈКИ! ЈАС ЗА ЖАЛ СЕШУТЕ СУМ НА ОВАА ТЕМА! ПОМИНА ВЕЌЕ ЕДНА ГОДИНА И 6 МЕСЕЦА ОД КОГА ИМАВ СПОНТАН И МИ БЕШЕ ИЗВРШЕНА КИРЕТАЖА. ВО ПОСЛЕДНИВЕ 7-8 МЕСЕЦА СЕ ОБИДУВАМ ДА ОСТАНАМ БРЕМЕНА НО НИШТО ОД ТОА. МИСЛАМ ДЕКА ВЕЌЕ И ГУБАМ НАДЕЖ ДЕКА ТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ. СЕПАК СРЕЌА Е ШТО СОПРУГОТ МИ Е ДОСТА ПОЗИТИВЕН ПА ТОА БАР МАЛКУ МИ ДАВА НЕКАКВА МАЛА НАДЕЖ. ПА АЈДЕ ВЕ МОЛАМ НЕКОЈА НЕКА МИ ДАДЕ БИЛО КАКОВ СОВЕТ ....НАВИСТИНА СУМ ПРЕМНОГУ ТАЖНА БИДЕЈКИ ТОА СТО НАЈМНОГУ ГО САКАМ (БЕБЕНЦЕ) НИКАКО ДА ДОЈДЕ ДЕН ЗА ДА ГО ИМАМ.... :( :( :( :(

На Markiza30 и kukla21 им се допаѓа ова.
  20. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.750
    Допаѓања:
    140.352
    Значи мене веројатно овулација ми е овој месец порано,ние секако работиме на случајот :) мене ме зачуди тоа што имам некои "чудни" симптоми овие неколку денови- малаксаност,многу ми се спие,болки во стомак како пред мензис ,болки во желудник .... како и да е, останува да чекам.
    Spangebob ,пиј повеке чаеви и мислам дека може и Увин чај,за да помине болката побрзо ! А можеш и да се ,консултираш со друг гинеколог,второ мислење не смета !!! Позз

На SpangeBob му/ѝ се допаѓа ова.