1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Оф душо! Ти ја разбирам тагата! Ако било еднаш ќе биде пак, немој да очајуваш! И јас еве веќе 7-8 месеци после спонтан ништо нема! Но, мора да признаам дека периодов психата ме `изеде`! Можеби тоа е проблемот! Треба да се опуштиме малку и да веруваме! Ајде пробај да не се опседнуваш со тоа. Мислам дека резултатот ќе дојде побрзо така! Откри ли од што дошло до спонтан? Беше ли на 4д преглед на матката?

2. Markiza30

Markiza30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    196
    Еве сум...лани во Февруар имав спонтан па после година и пол забременив сега сум 7ма недела, на апсолутно не очекувано. ММ секогаш викаше ако се случило еднаш ќе се случи пак. Не се секирај и само позитивно.

3. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Девојки многу сум збунета и само таму ми лета паметот .. нели добив на 4 овој месец и ми траеше 3 дена .. сега рачунам ако имало овулација одма после вештерката сега би требало да сум во втората недела рачунајки по последна менст. ... но веке 6-7 дена може и повеке имам болки во јајниците нели прашував и тогаш дали може да бидат болките од кломифенот што го испив, и еве уште траат болките не констатно но тука се присутни и сега дали пак да одам на доктор или да си кутам стварно незнам .. да напоменам дека градите ми се прилично тешки и малку болни на допир , подуена сум во пределот на јајниците, зголемен апетит, и болките што се присутни и незнам веке што да помислам .. малку се заборавив но морав еден ,,мал дел,, да опфатам од тоа што ме мачи ве бакнувам :*

4. KETI-keti

KETI-keti Активен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    13
    Hm....neznam veke sto da pravam duri i gubam nadez....od tolku sto mi e silna zelbata za bebence koga dobivam menstrualen ciklus imam custvo deka svetot mi se rusi pod noze. SpangeBob ti blagidaram mi znaci poddrskata bidejki delime ist problem. Neznam dali moze e dobro da ideme na lekar....neznam veke sto! :( ajde da se nadevame deka sto poskoro ke bide....eh koga toa ke mi se sluci mislam deka ke skokam od radost.... :*

5. claudi00

claudi00 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    137

и јас имав на 6 овај месец и ми заврши на 11ти но од тогаш имам односи редовно и деновиве ме бола градиве премногуу некни 2 дена со ред и стомако ме болешее и нзз што да правам нз не можам да дочекам да видам за што се работиии :)

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.096
    Допаѓања:
    101.813
    Цветке, јас сум стандардно подувана во стомакот, малку сум така пополнетка па затоа и не приметувам, иначе имам приметено откако почнав да пијам фолна градите многу ми се подувани, и многу болни во ПМС, а за магнезиумот го пијам тој на Натурал, и види не сум поврзала ама стварно ми помага во намалување на ПМС симптомите, ич не ми текнало, а и мм се израдува дека не сум веќе како аждаја пред добивање. Искрено поминав добри 6 месеци и кусур без никаков лек, ни за болка, ни витамин, ништо, се со цел ако останам бремена да не се трујам со лекарства, ама видов дека не е ни до тоа, па ко за беља еве веќе 20 дена ќе фати сум со антибиотик, не прашувајте, прво Бронхит, сега заб, конечно го извадив па имам уште некој Доксицилин да испијам превентивно, после ќе се чистам со сокови цело лето и со чаеви, со по некој јогурт. И добро ме потсети, да си се напијам, паузирам неколку дена бидејќи навистина ми скисна од пиење лекови, пиев по цела шака, антибиотик, пробиотик, витамини, минерали, антипиретици, аналгетици, пукнав веќе... Ние месецов не сме нешто многу многу активни, некако спласнав и сум баш некако смирена по тоа прашање, дури и не сум разочарана веќе кога ќе добијам, тоа е што е, што да правам.
    Ве бакнувам и јас вас :*

7. maloto0

maloto0 Нов член

Се зачлени на:
    23 јуни 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    здраво девојки :inlove: јас сум нова се решив да ви се придружам за да ми помогнете
    веќе долго време сакам да останам бремена но не можам мојот гинеколог ми вели дека се е во ред но јас сакам да направам и други испитувања ве молам да ми помогнете какви се испитувања да направам :* :* :*

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.096
    Допаѓања:
    101.813
    Па за почеток ако немаш направено брисеви и ПАП почни од тоа, заедно со хормонален статус, сопругот да направи спермограм и со резултатите пак кај Гинекологот да види какви се, ако нема ништо во тој случај ќе одиш на проверка на проодност на канали. Ете толку знам јас, ако има нешто плус нека напишат феминките. Инаку колку време е тоа, да не е 2-3 месеци, мислам дека пред 1 година не може да се третира брачна неплодност, мислам не може, може ако сакаш ама ниеден лекар нема да ти пишува лекови ако се работи за мал период. Мене вака ми објасни гинекологот, вика во првиот месец само 2 од 10 жени ќе забременат од прва, до првата година уште 6, а ќе останат 2 кои понатака одат на испитувања. Сите велат опуштено, без мислење, без нервози, ама тешко оди од искуство ти кажувам, еве ме веќе 7 месеци не ми успева.

9. maloto0

maloto0 Нов член

Се зачлени на:
    23 јуни 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    пап ми е добар се е во ред дури ни инфекција немам никаква и подолго време е некои 2год фала мн ке ги направам другите работи па здравје боже ке видиме што како ке покажат резултатите

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.096
    Допаѓања:
    101.813
    Епа би го сменила и гинекологот за почеток, не може гинеколог после 2 години обиди за бременост ако му дојдеш да не те упати понатака. Да не излезе дека мојот е најдобар гинеколог ама мислам дека постојат многу лекари кои воопшто не обрнуваат внимание на своите пациентки. Еден ти збори дека во моментот додека си останувала бремена си направила тест, друг ти вика се е во ред а не можеш да останеш бремена 2 години, па добро они не ли се луѓе, не ми е јасно. Мој совет трк по упат кај матичен за сопругот да направи спермограм, иако ние во Авицена ќе го правиме на приватно, ти по упат за хормонален статус кај гинеколог и бркај си со време ;)

11. maloto0

maloto0 Нов член

Се зачлени на:
    23 јуни 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    да обавезно гинкологот ќе го смена.... ни јас не бев упорна се се надевав ај ќе биде и никако и почнав да се нервирам веќе но морам да ги направам испитувањата со страв ама барем ке си знам што и како е работата фала ти срцка многу за помошта

12. cvetelina

cvetelina Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    54
    здраво девојки како ми сте после загубата на бебенцето во септември еве со месеци се обидуваме и тешко. само сега сум малце збунета претходниот месец ми дојде но само 3дена и толку кога појдов на гинеколог ми рече дека ендометриумот е здебелен и дека е многу рано да види дали сум бремена за една недала да појдам па пак истото ми го рече дека уште повејке расте но пак немозе да види :?: :?: и ми рече дека ако не прокварам на 25 да појдам на контрола па ете фала богу до денес неосејкам ништо за добивајне само имам повејке апетит и понекогас мало гадејне па се надевам на убава вест среда ;) но се плашам од разочарување толку многу посакувам повторно да осетам радост во себе а и на вас виго посакувам ве :* :*

На SpangeBob и bebence456 им се допаѓа ова.
  13. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Ma napravi test!!! sto cekas:) ajde :clap: samo dve crtki da vidis, nikako edna!

14. cvetelina

cvetelina Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    54
    лори направив тест но неколку дена пред датумот за добивајне и негативен беше се плашам од резултатот сега? но и ноке станувам за во вц и се осејкам градиве подуени целата сум збунета Ч9

15. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Мила и мене ендометриумот ми бесе 12 мм на 13 ден од последна менструација .. и кај мене се посомнева на бременост докторката но ете од тогаш не сум бил пак на ехо ни сум направила тест гледајки го календаров поминало само една недела од кога бев а многу ме копка од внатре што се случува и дали конечно сум остана бремена .. незнам дали е рано ни јас незнам веке што да мислам :*

16. cvetina

cvetina Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2013
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    123
    Бокаче, а нисто друго не ти каза докторката? Лелеее, дај бозе да си трудна! Од срце ти посакувам! И тебе цветелина исто така. Ајде правете тест. Едвај цекам убави вести како тие на лори!

17. mama27

mama27 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2011
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    175
    мене гинекологот ми рече дека до година нема потреба од испитувајне.јас пробував 9 месеци и сега сум во 19 недела само со верба и опуштено .имав и полип и пред да се решам за отстранувајне , зашто ми правеше проблем,јас останав бремена ...

На bebence456 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    1.352
    Здраво феминки...Еве по чекање од 2 години конечно се решивме со сопругот да поченеме испитување зошто и како немаме бебче. Тој направи спермограм каде што пишува дека прогресивно подвижни се 50% а треба од 60 до 70 и 40 % неподвижни и мртви а треба да се 20 %. Резултати од мојот пап тес покажуваат на некои бенигни клеточни промени и тоа е заокружено под бр.11 клеточни промени што асоцират на вирусни инфомрации и 13 инфламација. Немам добиено веќе 3 месеци. Крвната слика кај мене покажа покачена седиментација а не сум била болна во скоро време.
    Со овие резултати мојот гинеколог ми кажа дека не е ништо страшно и дека ке биде чекор по чекор. За спермограмот кажа дека не бил многу лож но пожелнмо било да се подобри и му препиша на сопругот некои фertimax апчинја(најверојатно витамински ) кои треба да ги пие 3 месеци. Мене ми препиша исто некој сируп од др. Walz имунокомплекс за да ми се подобри имунитетот за да ја отрасни таа некоја инфекција од пап тестот, за да доколку после 6 месеци пак ми се појави на пап тестот треба да прават некоја хпв типизација за што сум исплашена затоашто незнам што е точно. Исто ми препиша и прималут нор да пијам за да добија па потоа да ги испитаме хормоните,, а во меѓувреме треба да намалам и од тежината. Сакав да чујам и ваше мислење за овие резултати дали некоја од вас имала некои слични и како постапила. И за прималут норот не ми е јасно дали додека се пие треба да имас односи или тие 10 дена треба апстиненција.
    Ајде се надевам дека чекор по чекор ке биде затоа што веке желбата е голема за бебче а и прашањата од страна кога ке биде што чекате премногу иритираат.

19. Rusi

Rusi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    325
    Delvi, ние се обидувавме повеке од 3 години и во јануари конечно ги видовме двете цртички, а спермограмот на мм беше далеку полош од вашиот. Така да според мене послушај го докторот за примолутот за да добиеш и што поскоро да испиташ хормони, проодност на канали, брисеви.....муабетот ми е дека со овој спермограм без проблем можеш да забремениш, само не е лошо да направи и спермокултура, таа покажува бактерии кои можат да направат проблем а само според спермограмот неможете да го видите тоа. Поздрав и многу среќичка во исчекување на најубавата вест!

20. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.565
    Допаѓања:
    137.358
    Delvi, овие месеци пиј витамини,обрни внимание на имунитетот.Но,ако дојде ред да правиш типизација,мој совет ти е да си побараш второ мислење,затоа што повекето ординации си прават бизнис од тоа,а всушност нема ништо. Ова ти го кажувам од искуство,јас правев ласерско отстранување на ХПВ вирус,но касно ми текна да побарам второ мислење,бев уплашена и испаничена.така да,посвети си внимание на себе ,а секако мораш да ги правиш другите испитувања во врска со забременувањето.поздрав и ти посакувам успех