Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.542
    Допаѓања:
    103.975
    Значи денес добив, тоа значи дека во Четврток треба да одам за хормони така? Третиот ден откако ќе добијам значи денес 1 ден, не утре, во Четврток. Да не утнам :D

2. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Можеш да одиш среда, четврток и петок, значи од 3 до 5 ден од добиено. А мислам дека треба и на 21-ви ден да ти проверат пак прогестерон, дека се очекува да помине овулацијата, па нешто како проверка дали имало или немало овулација. Јас не отидов на 21 ден, зашто немав доволно големи фоликули за да прснат пред 21-ви ден, веројатно задоцнета овулација, поима немам, сега е на ред тоа да го утврдам, откако го направив првиот чекор.

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.542
    Допаѓања:
    103.975
    Ахам, значи Четврток е ОК, сакам да ги избегнам пензионерите во Петок, а Среда би ми било 2 ден, Четврток таман 3 ден, ми кажаа да не се напнувам многу, дека покажувало некој покачен хормон ако се нервираш, епа пензионерите ич па не ми требаат во таков случај. Не ми кажаа мене за 21ви ден, веројатно ќе ми кажат. Туку резултати во еден ден даваат? Да знам да си земам слободен ден ако не. И дали беше до 11 саат да се иде и гладна да бидеш така беше?

4. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Леле, се здркав, денес вторник е јас помислив понеделник :$
    За крв ќе отидеш порано, околу 9 сабајле и на гладно, глеј да бидеш смирена и релаксирана претходниот ден и ако се тушираш, направи го тоа претходната вечер а не непосредно утрото пред да отидеш во амбуланта.
    Значи можеш да одиш четврток, петок, сабота, порано.
    Јас кога испитував крв ми дадоа се во едно да испитам и скриен шеќер ми проверуваа,е за тоа се измалтретирав, останав таму околу 2 саати, зашто три пати те боцкаат, по претходно испиена вода со благ раствор. Затоа, ако веќе имаш упат, оди кај матичната нека ти допише и на 21-ден за прогестерон, ништо не губиш.
    Јас вадев крв во Идадија и резултати даваат наредниот ден, после пладне мислам дека беше. Ама никаде не даваат веднаш резултати, дури мислам и на приватно.

5. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.945
    Допаѓања:
    3.921
    За хормони гладна жедна мин. 10 саати и од 8-9 часот ова сите гинеколози ми го имаат кажано. Пример пролактинот варира во текот на денот затоа за него е најдобро рано насабајле додека уште не си ни расонета ко што треба. Биди си на гак пред 8 за прва да влезеш :) Резултати истиот ден после 1 саат многу ретко се дешава наредниот ден да се готови :)

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.542
    Допаѓања:
    103.975
    Епа добро, ај да си знам да си имам инфо. Мене на клиника ме пратија, не ми е проблем кога ќе ги земам резултатите, ќе идам следен ден. Ич не ја сакам таа клиника ама што да правам, мора.

7. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.605
    Јас сега кога правев крвна слика на Гинекологија, најубаво поминав од сите мои досегашни вадења крв. А мислам дека ме боцна едно дете најверојатно од средно медицинско на пракса. Работи бавно, сака да се осигура дека има се пред него, па ќе напише на секоја епруветка, па ќе ти ги погледне рацете која вена е подобро изразена и се така внимателно, уживав додека ме боцкаше, минимална болка дури не ја ни осетив а ниту милиметар модринка, не се ни приметува каде боцнал. Најдобар е, за разлика во Идадија еднаш кога ме боцкаше два пати, не ми ја најде вената, па модрица со големина на портокал ми направи.
    А и Клиниката е баш пријатна сега, особено долу во лабораторија, климатизирано, со чекална.

А за пролактинот мене ми кажаа и да не се туширам тоа утро.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    мене ми кажаа дека јадење, пиење не влијаело на резултатот. А ми кажаа најдоцна до 9 да ги имам направено.. Јас денес правев...
    резултатите одма ми дојдоа - ама затоа грешно ги прочитав и кренав паника. :( Уште ме боли глава...

9. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Денес е 28 ден од менс! И си чекам најдоцна во наредниве 2 да ми дојде! Не бевме нешто многу вредни овој месец! Ама некако ми е чудно! Наместо да ме болат градите како вообичаено ништо, спласнати! Само пред некој ден се разбудив со необично големи гради и другиот ден пак исти..... и се уште така..... А главоболка ме убива! Што ќе биде???? BTW има ли некој ставано Polyginaks - вагиналети?

10. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Uште едно разочарување и пак ден порано дојде вештерката, навистина повеќе немам сила незнам од кај да ја исцрпам, се повеќе се покажува дека нешто не е во ред колку и да несакам неможам да не мислам така, а сите ми викаат рано е да почнувам со испитувања по ''само'' 5 месеци обидување, мене ми се чини како години да поминаа, многу ми е тешко ја барам грешката кај мене, кај дечко ми, се си велам правиме нешто погрешно дали ги промаршуваме плодните денови или има некој проблем кај некој од нас, на рутинскиот гинеколошки преглед пред да почнеме со обидување се беше во ред пап тестот супер овулација на 14тиот ден ама ете не се фаќа :@ сега да ми заврши и одам на гинеколог да прашам за совет незнам што да правам повеќе :worried: овој пат почнавме и да се обвинуваме до кого е проблемот јас цела нервозна уплакана му се вдадов на дечко ми му велам неспособен со ќорци пукаш тој ми вика ти си неспособна аввв се убив од плачење попуштив нервно ;(

11. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.945
    Допаѓања:
    3.921
    јас кажувам како што ми кажаа а и подобро е да си гладен жеден ништо не те кошта тоа, во принцип според мене кога се вади крв за било што треба да си гладен жеден :)

12. cvetina

cvetina Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2013
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    123
    ангел јас правев испитувања во 8ми септември-бивша воена болница. докторката ме прати таму. ми рече дека има помлку гужва што и беше точно. готова бев за 40 минути со се чекањето на шлтер. резултати земав истиот ден, после 1. и еден најдобронамерен совет...не ги толкувај резултатите на гугл (како мене), па да се извадиш од памет! јас после тоа докотрката едно 3 пати ја препрашував, што, како, зашто...кутрата се осеќала сигурно како деновите кога полагала :lol: немаше нешто што не ја прашав! ако ти треба помош во врска со резултатите, можам малку да ти помогнам, од толку прашување запамтив скоро се :D
    само биди смирена, за да не добиеш висока вредност на пролактинот- така ми кажа мене докторката(од тоа знаел нагло да скокне, ако си претерано исплашена пред зимањето крв).
    ајде, па кажи ми што си направила. ти посакувам добри резултати :*

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Точно :)

14. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.163
    Допаѓања:
    13.542
    AngelOfArh а во дрзавна болница ли одиш за проверка на хормони?
    И како планираш со упат од матичната таа ли те праќа за проверка(можели со нејзин упат) или од ендокринолог во државна?

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    За проверка на хормоните матичен гинеколог може да ти даде упат.
    Чисто за инфо - приватно се 4,600 во авицена.

16. thebabylover

thebabylover Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    860
    Може прашањево ми е смешно, но што да правам кога не сум доволно информирана...
    Дали нередовна менструација е последица на проблеми со хормони?
    Никогаш немам испитано хормони, а менструацијата никогаш не ми била редовна..

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    не мора да значи. Јас имам нередови циклуси, па ете резултатот од вчера е во рамките на референтините вредности. Ќе видиме и докторката што ќе каже ама сум оптимист :)
    Најубаво да се консултираш со лекар - ке си бидеш мирна :)

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.542
    Допаѓања:
    103.975
    Со упат од матичен Гинеколог, не знам точно колку е на државно, ама приватно е 800 денари од хормон а имам 8 хормони за испитување, 6400 би ми излегло, што е многу многу е.
    За плашење не се плашам, да кажеш да ми е страв, нормално онака, ама не нешто посебно, само не може да не мислиш што како. Се мислам да се напијам еден Бедоксин за секој случај, не дека посебно ќе ме смири, онака малце од малце, само дали смеам да пијам нешто ич не знам.
    Мила не е во ред да се обвинувате, јас само во себе си мислам, ако има нешто нека биде кај мене, мм нема да може да се сноси со тоа толку лесно. Не е фер да го обвинуваш дечко ти, немој во афект да кажеш нешто што не мислиш. И навистина, 5 месеци не се нешто голем период, ние 2ипол години имавме односи без заштита но и без ејакулација во мене, и еве ова е 8ми месец како добивам, докторот ме испрати за хормони а мм за спермограм, можеби толку може да те испрати и тебе и дечко ти, ама за подетални испитувања мислам дека е рано, мене ми рече дури после една година. Исто така ми рече и да ослабам, што еве го правам, бидејќи покачената килажа делува на некој хормон кој може да биде причина за неуспешните обиди. Мене ми објасни вака, вика во првите два месеци само 2 жени ќе забременат од 10, до годината уште 6 и 2 нема да забременат и продолжуваат со испитувања, мислам еднаш го напишав ова, па ако тебе ти значи нешто можеш да се опуштиш малце иако е многу тешко тоа, знам по себе, сеуште се потресувам кога ќе добијам. Еве месецов и после исклучиво слабиот месец во обиди за бебе јас пак се потресов малку кога добив, ми падна криво.

19. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993

Kukla21, кажи како си поминала кај докторката, што ти кажа? И моите хормони на 3ти ден во рамките на нормалата, а овулација сеуште нема, а нема ни менструација. Последна ми беше на 20 мај. Што убаво беше кога последните 3 месеци ми идеше на 31 ден, сега ;(

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    обавезно ќе кажам. во петок имам закажано.
    Си пробала ли некогаш со тестови за овулација да видиш дали имаш овулација?
    Многу работи може да влијаат да се помести циклусот - стрес, глупавово време, промена на клима од една на друга локација... Секогаш кога сум била болна, под притисок на работа, притисок дома, школо, секогаш сум имала проблеми со циклуцот. Има луѓе кои не се замараат многу со се - за мене се треба да е бај д бук :) непотребно сама сум си сторила некои норми и сама си правам притисок ако не е по план..