1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Сите доктори истото го кажуваат - се сметало нормално до 2 години. Сепак, не мислам дека треба да се чека толку долго. Еве ние неколку месеци пробувавме, и не бива па си отидов на лекар. Докторката ми кажа за почеток ќе испитаме хормони. После ако си спремна Ќе направиме проодност на канали и спермограм. Кога ќе размислиш, зошто да губиш време (сепак 2 години се многу). Ако нешто не е во ред подобро да го знаеш со време него времето да си врви, а ти да си чекаш залудно и да се разочаруваш и психички да пагаш секој месец кога ќе добиеш циклус.. Секако, стрес е и чекањето на резултатите, ама па денес науката е далеку понапред отидена и сигурна сум дека повеѓето работи може да се средат.

2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.024
    Допаѓања:
    168.013
    Извинете што ке ви упаднам на сред муабет алике кажам дека ако не доага до бебе прво и наиосновно нека си направи парнерот спермограм
    Нема логика вие да се малтертирате пошто кај жените се повеке испитувања и да се трауматизирате непотебно а кај мажот си е тоа спермогрампа затоа нека он прво се провере ако се ок со него тогаш вие ке се проверувате Мене искрено ме нервира што одма ние жените се прчиме по болниците а на спермограм ке му текне од коа ке се виде дека жената е с е ок со неа

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.088
    Допаѓања:
    101.765
    Мене 2 години ми се многу, и една ми е многу ама се чека, ама две, премногу се. Јас размислувам вака, што ако проблемот е брзо решлив, зошто да се чека. Ако е некоја бактерија, со годините ќе се размножува само, нека се открие и да се лечи. Јас одам на 6 месеци на гинеколог а не па да чекам 2 години без одговор никаков. Не ми иде. Ама дека 5 месеци, 2 месеци се малку, малку се, ние пробавме секако, и плодни да следиме, и на два дена, и секој ден, и се пробавме, уште за време на циклус немаме пробано. видов не видов после 7миот месец отидов и еве сега ќе правиме спермограм и хормонски, тоа е основно мислам, пошто ако и тоа е во ред се оди на канали и се останато, а и тоа ако е во ред онда дефинитивно е до мозокот. А ако има некаква мака, па да чекам 2 години ќе побудалам, тргнувам од фактот што неплодноста знае да се лечи со години, замисли да треба да чекам 3 години да поминат, и ако ништо нема од тоа да треба да посвојувам, и таа постапка е долга и макотрпна, па отишле годините, додека дојде тоа детенце на свет јас сум отишла со годините. Малку далеку размислувам ама за се така размислувам.

4. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Eте знам и мене одпосле ми беше мака му се извинав помина тоа ме разбира дека се е од притисок и од преголема желба не ми зема за зло ама нема да можам уште долго вака, нека ми заврши сега па одам на гинеколог па да ми каже што понатаму несакам да губам време кога ќе знам дека сум презела нешто полесно ќе ми биде, дај боже само да нема нешто сериозно и те не се секирај не си повикувај лошо зошто нешто да не е во ред кај тебе, се ќе биде во ред, мора!!! :*

5. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    И јас мислам дека 2 години се премногу да чекаш да почнеш со испитувања.. На 5-6 месец ако видиш дека нема бебуш мислам дека треба да се почне со основни испитувања, спермограм, проодност и хормони.

На Lori-30 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    А што мислите какви испитувања треба да се направат во случај како мојот? Имав спонтан, што значи во ред сме двајцата! А веќе 9 месеци поминаа од тогаш..... 4-5 месеци веќе пробуваме.... ништо... :(

7. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Ти испитаа ли од што може да дошол спонтаниот?

8. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    Јас правев испитување на проодност. Од почеток, не знаев што да очекувам, тука читав поделени мислења дали боли или не, медицинско лице ми рече тоа болело и ќе треба да лежам после тоа цел ден дома. Така да бев во паника пред тоа.
    Докторот ми рече не боли, дека ми гарантирал :lol: , тогаш бев збунета ама можев да му одговорам во мој стил-дали правел и тој па од искуство ми кажува. Ама тоа беше непосредно пред интервенцијата, па не помислив да се зезам.
    Да бидам искрена, нема потреба од криење, ама мене ме заболе, но до кога да ме заболи немав страв, кога ја осетив првата болка офнав малку повеќе па ме фати паника од сите кажувања претходно како ќе биде, дури малку се стегнав па пак се опуштив, ја осетив течноста, се фатив за глава, мислеа да не приумрам :D , ме прашаа за име, мене ми падна смешно, офкам и се смеам, сега си викам зашто не им кажав Трајанка :rofl:
    Кога веќе ќе ти шприцнат контраст, нема враќање, и да те заболи малку ти си веќе на средина, половина пат е изоден. Тоа ти е чувство кога не можеш да направиш ништо, постапката е во тек, мора да се оди до крај и не можеш да направиш ништо, туку да истрпиш и чекаш за твое добро.
    После интервенцијата јас се вратив на работа и немав дополнителни компликации, дури ниту крварење немав, можеби некоја незначителна капка.
    Помина и тоа, отпусното и резултатот треба да ги земам за една недела, ама ќе отидам порано, не можам да истрпам. Од првичните кажувања се било во ред, за септум ми рекоа нема или може некој мал незначителен. До кога не ја видам снимката не знам што да кажам.
    Иако бев исплашена од можен септум па од потреба за хистероскопија, повеќе сум загрижена за овулацијата, дали е задоцнета и дали и колку често ја има, тоа ми е најголемата опседнатост со проблемов.
    Пред да одам за проодност, јас гледав видеа на јутјуб за тоа како и што се случува. Во Шпанија на видео видов дека жената е целата покриена со компреси и само делот кај вагината е откриен. Се беше толку интимно и стручно. Не дека докторот овде не беше стручен, туку условите кај нас се на многу пониско ниво. Не затворија со уште една девојка да се соблечеме двете во една кабина кај што нема каде да се завртиш, ниту пак има прозорче.
    Не знам како е по приватниве клиники, изгледа таму им ставаат анестезија. На државно не ставаат. Анестезија ставаат само кај хистероскопија и лапароскопија итн.. а за HSG-хистеросалпинографија (проодност)-не.
    Така да утеха е дека некој покомплициран зафат би се изведувал под општа анестезија. :lol:
    Еден предлог до сите кои планираат да земат упат за кај специјалист, го препорачувам д-р Владимир Трајковски, покрај тоа што добро работи, со него се осеќаш многу пријатно, како другар кој цело време е опуштен и работите ги врти на шала, со него не мора да си озбилен и мислам дека тоа е еден плус за луѓе кои цело време се под стрес и опседнати со проблемот при забременување.
    Најдобо е ако испитате проодност, хормони, фоликулометрија, пред да одите кај специјалист, ма да и тој може да ве упати за испитување на проодност.
    Еден ден пред HSG, одите да ви земат крв за крвна слика и седиментација, резултатите се истиот ден, за час-два и ги носите да ги види докторот за да ви каже дали можете да правите HSG.
    Ако видите дека имате проблем со забременување барем пола година, не губете време кај матичните и барајте упат за кај специјалист во државна, има мислам три доктори кои ја работат таа проблематика, јас се каам што изгубив две години кај матична што не беше баш заинтересирана да помогне, ми даде кломифен пред да испитам проодност, јас сама предложив да правам проодност, од нејзе никаква иницијатива.
    Малку ми беше срам дека немав одено кај маж гинеколог, ама кога бев на преглед на тоа баш и не мислев, дури повеќе ми беше непријатно од сестрата, која ми се виде некако ладна и дрска, не кон мене, но кон други. Не ми беше битно веќе дали ќе биде маж или жена, туку конечно да најдам некој способен да го испита и утврди проблемот, доколку има таков.
    HSG е многу корисно испитување од кое ќе дознаеш на што си, што понатаму и на кој начин.
    Ова испитување треба да го направи секоја жена што сака да забремени, бидејќи дава целосна снимка на репродуктивните органи и можни септуми, прекини, затнувања итн. што може да бидат проблем при одвивање на веќе започната бременост.

p.s Ако може една информација-колку плативте за HSG на државно? Дали ви засметуваат само еден ден-кога беше интервенцијата или ви рачунаат цела недела за плаќање?

На irenna и butterflysk им се допаѓа ова.
  9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Фала Абеја за деталното појаснување. И јас гледав на youtube ама си викам, сигурно е друго на своја кожа. Самото чувство за време на постапката сигурно е непријатно и целото исчекување... Колку време трае целата постапка? Таа ја прави гинекологот?

Јас планирам да го правам на приватно. Незнам колку пари е, ама па не ми се оди по државниве клиники. Не сакам да звучам снобовски, ама после едно непријатно искуство по нашиве клиники, се што можам да правам приватно, правам. Да можам да го откажам ова фондов, одма ќе го направам тоа. а и за резултати не се чека со денови.

Уште едно прашање - како иде постапката за фоликулиметрија?

10. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    Постапката трае кратко, од 5-10 минути највеќе. Чувството е стварно непријатно, кај некои може да биде и малку болно, ама тоа се истрпува, вадење заб повеќе боли.
    Мене гинекологот ми ја изведе постапката, затоа бев посигурна, после кажувања на луѓе дека можел и специјализант да ми испитува. Ама мислам дека докторот го прави тоа, бидејќи времето е кратко, се работи за ртг зраци и затоа треба побрзо и внимателно да се изведе.
    Во Систина е 4,100 денари.
    За фоликулометрија нема посебна постапка, тоа ти е мерење на фоликули, одиш од 12 ден па натаму, зависи кога ти е овулација, ако ти е порано, одиш и пред 12-ти ден. Те гледа на ехо, наоѓа фоликули, тие што се поизразени ги мери и ти дава испринтана снимка или само ти запишува колку мм ти се фоликулите. Ако се мали, одиш за некој ден, или една недела пак, значи ги следиш додека да ти измерат големина на фоликул спремен за овулација, тоа треба да биде над 18 мм, но индивидуално е тоа. Тоа се прави кај матичен гинеколог, но настојувај да одиш почесто на мерења, се додека не бидеш пред овулација.

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас од што одам на приватно цело време немам ни матичен гинеколог :lol:
    Мислев повеќе пари е постапката...
    Некаде прочитав дека ренгенолог требало во текот на постапката па си викам уште тој ми треба на цела мака да ме гледа:)
    а знаеш дали дозволуваат некој да има до тебе (на пример мм).. сигурна сум дека ќе сака да ми биде поддршка...

фала ти од срце за отвореноста и искреноста!

12. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    :rofl: Абе не го малтретирај маж ти, што има да се озрачува и он, нема на колење да одиш, обична постапка, кратко трае и биди повеќе опуштена, можеш и дијазепам да се напиеш пред тоа, ако ти помага, јас не пијам такви дроги :lol:
    На државно постапката се прави на Клиника за рентгенологија, јас не ни видов кој како има во другата соба, само знам дека имаше една специјализантка од гинекологија која требаше да снима на компјутерот веројатно.
    Во Систина можеби имаат нивна рентген просторија.

Ништо, повели за се што те интересира, можеби некој очекувал или не нешто вакво, ама тоа е од искуство, и јас сакав некој пред тоа да ми објасни што и како, дури и што да облечам, најдобро е фустан или сукња, па само крени го :lol:

13. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.883
    Допаѓања:
    3.780
    мила јас во систина правев платив 4050 тоа беше пред неколку месеца, имаат посебна просторија само за хсг средено чисто, доктор гинеколог ти ја прави постапката, и цело време гледа на компјутерче како се движи контрастот така да одма ми кажа што како имам без снимки, од другата страна заградено со стакло се тие компјутери што ти знам каде што излегуваат снимките каде што сестрата ги вадеше. Постапката траеше 5 мин а ми бараа чисти брисеви и ниска седиментација, важно е да нема никаква бактерија зашто со контрастот може да се пренесе во матката. Маж ти да биде некако е незгодно бар мене би ми било да ме гледа таква расчепена :D ке си чека пред врата. После чекаш уште 10 мин за снимките и извештајот ти даваат антибиотик да пиеш неколку дена после тоа и толку. :) Нема потреба од анестезии си слично зашто стварно ништо не боли или јас имуна сум на болка :D ми вика сега ке го отворам грлото ке те пецне јас ништо не осекам, и си викам добро што не почнува човеков да работи а оно и контраст пуштил и се, го осетив само контрастот кога мина низ каналите :) Стварно не треба притресување ептен ситница е , какви се пострашни работи има ова е ништо во споредба. Со лесно на сите после следи најубавото бебче :inlove:
    Само да додадам дека нажалост хсг не дава 100 посто точна слика, кај мене се виде матка во некоја т форма а потоа кога докторот влезе со хистероскопот виде дека немало ништо од тоа. Како што читам сега многу ја практикуваат дијагностичката хистероскопија, се прави без анестезија, 10 мин негде и одма си одиш дома, нема никаква болка зашто само влагаат со хистероскопот на кој има камера и гледаат што како има, е ова било 100 посто точно :?:

14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Фала ви многу. Многу корисни информации ми дадовте - сега знам и што да ја прашам докторката утре :)

значи сега треба да правам и микробиологија. пред извесно време, докторката ми кажа дека ќе прави само ако види дека има потреба. рече нешто како, се гледа ако има нешто, се менувала бојата, незнам што.. Тууу како не ја убедив да ми земе. :( Сега и тоа да го чекам.
    многу сум нестрплива, мислев месецот ќе завршиме со се..

15. milickaa11

milickaa11 Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2014
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    7
    Здраво. Нова сум тука и имам една мака, моиже смешно ке му е на некој ама јас стварно незнам што да правам :( Сексуално сум активна веке 3 години со вереникот кој ми е прв, но немавме секогаш редовен секс зашто он работеше во странство. Сега сакаме бебе ама имаме проблем. Јас сум многу тесна доле и неможе да влезе без кондом, го боли кожичката до пола и не влага повеке :( ( се извинувам за описов ама нема како да кажам поинаку) незнаеме што да правиме па имаме со кондом и само за ејакулација го вади и тогаш ејакулира во мене . Ама не фака незнам дали кондомот ги уништува сперматозоидите дали влијае на тоа што неможам да забременам. Стварно незнам срам ми е да му кажам на гинекологот ептен безвезе е :worried: ;(

16. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Да душо! Имав мала концентрација на уреаплазма и кламидија! Рекоа НАЈВЕРОЈАТНО тоа бил проблемот. И бидејќи се излезе само, значи не ми правеа киретажа докторот кој ме следеше ми рече можеш веднаш да забреениш ако сакаш. Почекав 3 месеци, заради да се смирам малку. Прва бременост со таков крај, многу тешко поднесов. И тамам реков ајде подобро сум секој месец се разочарувам. Што да правам? Што да испитувам?

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.088
    Допаѓања:
    101.765
    Миличка зошто срам? Јас не разбирам срам од гинеколог, од забар срам ви е? Јас имам цел живот машко гинеколог, прв пат на гинеколошки преглед бев на 19 години, воопшто не ми е срам, што да ми е срам. Одтогаш одам редовно, ако не на преглед на консултации, обавезно, едноставно тоа е премногу битно за мене за да го занемарам. Мојот прв матичен гинеколог беше единствен во мојот град, значи он мораше да ги прегледува и мајка му и ќерка му, цело негово поблиско женско семејство, нема избор, така да сфатете го гинекологот како лекар кој е тука за да ви помогне а не да ви одмогне.
    Јас денес бев во лабораторија на клиника за хормоните, утре ќе бидат готови. И цела среќа ги имаше сите реагенси, така да да ве предупредам, да се распрашате дали имаат реагенси, да не одите за џабе, често им се случувало да немаат реагенси. И не одете за џабе рано рано, до кај 9 глејте да бидете таму, пошто претходно трудници и скриен шеќер работат и нема да може да завршите порано. Утре резултати ќе зимам па ќе видиме што ќе ми кажат.

18. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Душо, мој совет е веднаш да одиш на доктор! Нема срамота во тоа да кажеш болки при односи. Можеби се работи за инфекција. Имаш ли правено ПАП тест? Брисеви некакви? Коростите ли кремови или нешто за олеснување на односот? Пробај со нешто такво! Има добри такви од Durex и други фирми. Барем додека не се решиш да одиш кај доктор. А тоа е неминовно по мене!

19. milickaa11

milickaa11 Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2014
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    7
    не ме разбравте :D идам на гинеколог си правам пап тестови, брисеви и сето тоа немам болка при односи, туку неможеме да имаме секс без кондом зашто не влага едноставно, јас сум многу тесна таму долу :$ а вереникот е малце понадарен :tmi: и едноставно неможеме да имаме секс без кондом него го боли му се собира кожичката а сакаме бебе ;( како да му кажам докторе неможе да ми влезе без кондом :D сега срам ми е што го пишувам ова тука па не да му кажам, се надевам дека ме разбравте сега преска може не се изјаснив ок :doh:

20. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Не може да си тесна душо! Може сепак да се работи за инфекција и да не се влажниш доволно! Моја другарка го имаше истиот случај! Ќе се повторам, пробајте до тие кремчиња, валезинчиња нешто.... Можеби ќе помогне!