1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. milickaa11

milickaa11 Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2014
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    7
    :( немам инфекција се е чисто правев брисеви брзо, вака цело време е 3 години веке ама порано не сакавме бебе и имавме со кондом ама после кога почнавме да правиме гледам не иде, а тие кремови да не влијаат на сперматозоидите нешто ? :?: мене и тоа ми е со кондомот викам да не ги уништува сперматозоидите :worried:зашто сега за сега така сме со кондом и само за ејакулација го вади и ејакулира во мене :tmi: Можеби сепак се должи на нередовните односи зашто се дешаваше по 5-6 месеци да немаме кога не беше он во земјава па си викам од тоа можда е :worried:

2. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Не верувам! Иако промена на клима влијае ама баш на се, не верувам дека е тоа главната причина! Кремовите не се штетни воопшто! Земи си веднаш! Има еден Play од Durex. И почни конечно да уживаш во сексот! Ако не уживаш потешко е и да забремениш! Тоа од искуство ти го кажувам!

На milickaa11 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.087
    Допаѓања:
    101.760
    Вазелините на база на вода што се не се штетни, тие што се со мириси, со вкусови, со што знам што може да прават проблем. Е таман работа ако кондомот уништуваше сперматозоиди уште неизлезени, а и како се дешава да пукне кондомот па да забременат жениве. Само мислам дека е малтретирање тоа вадење, па ејакулација. Обидете се со лубрикант, а и ти не знам зошто би ти било срам, може да има некаква преграда па да ти прави тоа проблем, докторот ќе знае да те советува најдобро. Сум слушнала за нецелосно скинат химен, сум прочитала на форум еден одговори гинеколог и затоа ми е верна информацијата, нецелосно скинат химен формира преграда и ствара потешкотии во односите, со мал зафат при преглед го отстранил без никакви болки и без хируршки интервенции. Но ваквите моменти кај што вие со месеци не се гледате и немате односи, би рекла е нереално да се очекува во една недела односи да се погоди до толку плодни денови, па и бременост да се деси. И јас порано мислев дека е лесно, ама не е, ете после 8 месеци работење на случајот активно сеуште нема ништо. Без нервози, разговарај со гинекологот и он ќе ти каже најубаво за што се работи. ;)

На milickaa11 и SpangeBob им се допаѓа ова.
  4. milickaa11

milickaa11 Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2014
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    7
    ама зар еднаш сум гледана на ехо или сум имала вагинален преглед за пап за брисеви, никој такво нешто не ми рекол , се е добро и јајници и матка имам овулација, башка имам правено операција ( хистероскопија) ми имаат вадено полипи, пред 1 година, ако имало нешто до сега тоа се скинало :tmi: сега имаме односи редовно не работи веке во странство заедно живееме, тоа порано немавме па си мислев од толку малце односи може затоа сум тесна :D оф само на маки лугево сестра ми се мачеше за бебе сега и јас :(
    фала ви многу девојки за одговорите :*

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.087
    Допаѓања:
    101.760
    Епа одговори само кај гинекологот вака не можеме да знаеме. Сепак е веројатно нешто механичко, пошто друго не знам што би било. И тоа што ти рекоа останатите, ако не си доволно опуштена и навлажнета за време на односите можно е и од тоа да боли, мене не еднаш ми се десило, се осеќам како да ме сече, а сигурно и него исто му е.
    Мене оваа менструација ми е некако почудна од другите, не знам зошто, како посветла крв да имам, како повеќе да имам крв, не знам чудно ми е. Можеби поради антибиотиците што ги пиев или не знам друго што би било. Кој ќе ги чека сега тие пусти хормони, јанза ме јаде.

6. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.523
    ^^ Angel, мене истото ми се случуваше минатите две лета, по еден месец да ми биде многу чуден циклусот. Со многу бледа крв, крварење кое траеше многу кратко, по еден ден или еден и пол најмногу. Се случуваше баш во најголемите горештини, не знам дали се поклопуваше со температурата и тоа беше причина, ама многу беше чудно. И лани и преклани правев тестови, бев и на гинеколог, ми кажа матичната дека се случува и дека е вообичаено еден циклус годишно да „прескокне“ или да биде таков малку чуден, да отстапува по нешто од вообичаеното :) Иако, јас од срце би ти посакала од друго да ти е таков циклусот, ако не сега, веќе следниот месец да го немаш :)

Не се секирај, чекај си ги резултатите од хормоните, уживај, не си стварај дополнителни нервози со ова сега да го мислиш што е и како е. Ништо не е, ќе видиш :)

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    ајде се ќе биде во ред... Не се грижи... ние си патиме од самите себе :D
    и еден совет - кога ќе ги земеш резултатите убаво прочитај. Јас место со фолекуларна, моите резултати ги споредував со референтните вредности од средина на циклус... Одма се фатив да читам што значат ниски вредности... сешто прочитав дур не видов дека пишува лутеинска фаза :) е тогаш ми светна што читам :D
    Полека и се ќе биде во ред :)

8. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.014
    Неколку поста погоре е споменат Durex Play за олеснување на тегобите при сексуалниот акт, па сакав напоменам една работа.

Иако е водорастворлив лубрикант без спермицид во составот, сепак во самата декларација од производителот стои дека може да ја намали подвижноста на спермата. Но, не верувам дека неговото користење би оневозможило зачнување ако и двајцата партнери имаат уредни наоди. Во спротивно, консултирајте си го матичниот гинеколог/уролог.

9. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Нека направи сопругот спермограм и спермокултура, можеби моментално има нешто кај него

10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    AngelofArh ги зеде ли резултатите од хормонската анализа?

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.087
    Допаѓања:
    101.760
    Сега ќе одам, од 12 до 2 е подигнувањето, не спиев цела вечер во исчекување. Но мене овој циклус воопшто не ми се допадна како изгледаше, имав два дена многу обилно крварење и светла боја, и толку, сега немам ништо, апсолутно, ни капка. Порано имав цели 4-5 дена крварење, сега се намалува со времето. Не сум имала досега некои значителни промени во циклусите, ми доаѓа секој месец и тоа на време, ретко ми касни, и тоа најмногу ми каснело 15 дена, еднаш во животот, а се друго по ден или два, ама и тоа многу ретко, еднаш до два пати во годината. Кога почнавме да се обидуваме прв пат ми закасни 4 дена и одтогаш уште еднаш 1 ден и толку. Секој месец ми доаѓа. Дали стареам или што е не знам :tmi:

12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    сигурна сум се ќе биде во ред :)
    пиши како си поминала... јас уште малку со резултатите кај докторката ќе одам па да видам што е следно...

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Kukla21, кажи како си поминала кај докторката, што ти кажа? И моите хормони на 3ти ден во рамките на нормалата, а овулација сеуште нема, а нема ни менструација. Последна ми беше на 20 мај. Што убаво беше кога последните 3 месеци ми идеше на 31 ден, сега ;([/quote]

обавезно ќе кажам. во петок имам закажано.
    Си пробала ли некогаш со тестови за овулација да видиш дали имаш овулација?
    Многу работи може да влијаат да се помести циклусот - стрес, глупавово време, промена на клима од една на друга локација... Секогаш кога сум била болна, под притисок на работа, притисок дома, школо, секогаш сум имала проблеми со циклуцот. Има луѓе кои не се замараат многу со се - за мене се треба да е бај д бук :) непотребно сама сум си сторила некои норми и сама си правам притисок ако не е по план..[/quote]

докторкава моја не е ич паничар. Ми вели - се е во ред. Да имало нешто ќе се видеше преку хормоните. Големото доцнење или било од стрес или тоа што бев болна. Исто, хормоните се солидни и може да се работи на бебе :) за другите анализи, вика да направиме само спермограм, а за проодност вели да почекаме до септември. Не препорачува да го правиме сега затоа што смета дека е рано. Јас и запнав, ама она вика ќе видиш се е во ред и да се олабавам.. Ептен е кул..
    Следната недела планираме да правиме спермограм, хормоните ги имаме и после ако нема ништо до септември ќе проверуваме проодност.. Исто вели, денес се се решава - здрава си не се грижи и фатете се за работа :) не да целите на плодни денови кога мислите дека се, туку активно бар преку еден ден да сте активни...
    И така.. ме смири и ми даде надеж да не мислам дека нешто ни е :)

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.087
    Допаѓања:
    101.760
    Vaka prvo izvimete na lat od mob pisuvam, gi zemav vcera rezultatite. Kolku sto se razbiram i nagagam na dolna granica mi e Estradiol, 32,8/32,6 i ic ne znam sto znaci toa. Prvata brojka e mokata vrednost a vtorata e referentnata vrednost. Vo Ponedelnik ke odam kaj ginekolog pa ke vidime. Ako znaete sto i kako e.toa pisete ;)

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738

Кај мене оваа вредност е 90 и нешто. Ама па пишува дека референтната вредност за фолекуларна фаза за жени треба да е <160. Според мене во ред ти е резултатот :)
    Кај мене се многу описни референтните вредности - не се така само зададени... Има различни за сите фази од циклусот.

16. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993

А да не знаете случајно што значи низок FSH (кај мене е на долна граница).
    Докторот ми рече само во ред се.. ништо друго не ми кажа, бидејки му се јавив на тел.

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Од она што јас го исчитав на интернет не е убаво ова да биде високо.. Така да подобро на долна, него на горна граница. Сепак мислам се дур е во рамки на референтните вредности се е во ред..
    Доторкава моја вели дека сами си ставаме работи во глава. Очекуваме негативни резултати и бараме да си го потврдиме тоа.
    само опуштено :)

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.087
    Допаѓања:
    101.760
    Кукле ама не сум во фолекуларна фаза, пошто тоа би требало да е овулација или не? Ќе ми каже секако гинекологот во Понеделник, сама не се обидувам да протолкувам. Кај мене е ниско прилично мислам ама ќе си каже докторот.

19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Тестот го правеше на 3 ден од циклус?

20. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    Фоликуларната фаза трае од првиот ден на циклусот па до овулација (13-ти ден или покасно) ова е фаза кога е зголемено нивото на FSH (фоликулостимулирачки хормон), потоа следи овулација па лутеинска фаза.
    И кај мене естрадиолот беше на долна граница, и ендометриумот ми беше тенок, пиев циклопрогинова за да добијам на ист датум, и навистина добив дури еден ден порано тој месец. Па престанав да пијам циклопрогинова и еве продолжив со други испитувања, поминав проодност па ќе видиме што понатаму.

http://mk.wikipedia.org/wiki/Менструален_циклус