1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Се согласувам Абеја :) Мислам AngelofArh правеше испитување на 3 ден од циклус, што е всушност фолекуларна фаза... :)
    А ендометриум на последниот преглед ми пишала докторката б.о. а и ми кажа добар е. Правеше некакви дополнителни испитувања ти?

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.096
    Допаѓања:
    101.807
    Aaaaa e me prosvetlivte, jas sum bez asalen net i ne mozam da procitam nisto, znaci mene hormonite mi se vo red togas. Go premisliv toj pusti Estradiol :D Fala vi najmnogu :*

3. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Без грижи и со убави мисли - добро ќе излезе се :)

4. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Многу ме нервираат незаинтересирани доктори, од форумиве повеке научив од колку докторот што треба да ми каже. Имам нередовни менструации и цела година не ми кажува да испитам хормони, на почетокот му кажав да испитам ми вика не се оптеретувај толку, рано е. После една година на мое повторно инсистирање ми напиша упут за хормони на 3 ден од циклус. Откако ги добив резултатите му се јавив (бидејки матичниот не е од мојот град, а во мојот град има жими еден гинеколог, и тој не го бива) и ми кажа во ред се.
    Потоа си викам дај ке одам и на овој од мојот град, тој ми вика дека високо ФСХ не чинело ама и ова моето на долна граница било, и кога го прашувам што значи тоа ми вика "па не чини, на долна граница е" ...
    Кога почна да ме гледа на ехо веднаш вика мора да е хормонално...Му викам да не имам полицистични јајници, се загледа поубаво ми вика левиот е добар, а десниот бил полицистичен ама не во смисла на цисти туку на многу јајце клетки, и тоа не чинело...
    Толку збунета излегов од таму што незнам више кај да се обратам... треба да си нагаѓаш сам што да испиташ па да ти го тераш матичниот да ти даде упут за испитување или да ти препорача нешто.

Сега читав за прогестерон и естероген, па сакав да прашам на кој ден може да се испитуваат, со оглед дека немам редовна менструација а со тоа и нередовна овулација :(

Се извинувам за долгиот пост.

5. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.884
    Допаѓања:
    3.781
    естрогенот ти е естрадиол и на 3 ти ден, а прогестеронот на 21 ден , ама тоа кај оние што имаат циклус на 28 дена и овулација на 14, ако тебе да кажеме ти е на 19 ден ( мене на 19 ми беше) нема да покаже на 21 ден дека имало овулација :(

6. vodolija123

vodolija123 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    31
    zdravo na site najprvo se izvinuvam za lat od mob sum. sakam da pradam za obidot so cigla koj go ima na ovaa tema . za bebe se bi napravile pa sakam da go probam na nekoi im pomognal pa me interesira dali ciglata mora da e vdlabnata i dali ocetot mora da e domasen ocekuvam brz odgovor od tie sto go pravea i ve pozz na site

7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Kakva cigla i ocet??

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.096
    Допаѓања:
    101.807
    Кукле иди малце наназад имаш опишано. Јас не сум го правела ама не знам, некако мислам дека не е возможно од тоа да се останува бремена, ако хормоните не се в ред, ако нешто озбилно е пореметено, џабе и цигла, џабе и оцет, и темјан и се.
    Јас бев кај гинекологот, вика се е во ред, ми спомна дека ТНС треба да ми биде под 2,5, односно од 2 - 2,5, а мене ми е 3,5. Која е поврзаноста не знам ама знам дека ќе се обидам со вежби и диети да го намалам за да не пијам лекови. Спермограм сеуште ненаправен, здравје од 1ви ќе го правиме, ми спомна и за Проодноста но тоа дури после една година, вака е прерано според него да почнуваме. Таман ќе ми се поклопи готовиот спермограм, хормоните и се друго за да одам да испитувам дополнително Тироидеа и Проодност ако нема ништо друго за испитувања. Јас сега засега слабеам и вежбам, па се надевам ќе се погоди нешто од нешто.
    Е така, ни следува одмор, здравје може ќе се вратиме сега па со едно турче, кога за Нова година не се вративме може сега ќе се вратиме :lol:

9. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.966
    Јас го правев лекот со цигла и оцет и останав бремена бас тој месец кога го правев. Циглата треба да е вдлабната засто внатре ставас неколку зрна темјан и 3,4 капки оцет ако не е вдлабната оцетот ке потеЧе на надвор и нема да има дим,а за оцетот ако немас проби и со купен јас го правев со застарено домасно вино бесе веке станато кисело како оцет. Се надевам помогнав :) Пробај и израдувај не и ти :*

10. vodolija123

vodolija123 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    31
    ti blagodaram za odgovorot bas tvojot post me natera da se obidam i jas pa se nadevam ke uspeam akoo ne barem psihicki dava nekoja olabavenost sto moze da dovede do pozitiven test :inlove:

11. milamila988

milamila988 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2014
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    244
    Estradiol 36 ref 13 - 166
    Progesteron 0,7 ref 0,2 - 1,5
    Testosteron 0.360 ref 0,084 - 0,481
    Tsh 1,31 ref 0,30 - 4,00
    Fsh 8,2 ref 3,5 - 12,5
    Lh 9,8 ref 2,4 - 12,6
    Prolactin 14,5 ref 6,0 - 29,9
    Женски ќе може ли мала помош за хормоните ги испитував на трети ден а тек имам за една недела термин кај матичната а дотогаш :sweat:

12. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Да се надоврзам за лечење со бабини лекови. Јасно ми е дека се би пробале само за да забремените, зборувам од лично искуство и јас го тргав тој пат.Каде слушнав за баби , за лекови , манастири, чаеви и се така неколку години, а напоредно и на гинеколог.Најпрво спермограм се е во ред па ајде јас да се испитувам. Кога мајку му се е во ред, нема никаков проблем, а поминаа 5 години. Ајде исиминација прв пат не бива ....разочарување......... втор пат прокрварив после инсиманицаја и си велам не правам ништо повеке ама и покрај крварењето се зачна бебе.Мој совет правете што ке правите ама медицина си е медицина.Уште еден пример со брат ми и снаа ми . 17 години немаа деца со ин витро им гарантираа 10 % (престанаа да се замараат се помирија) за на крај да остане нормално бремена и роди 2 деца. Значи кога ке престанете да се оптеретувате со зачнување се може да се случи.

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.096
    Допаѓања:
    101.807
    Епа според ова ти се нормални, мене ми беа тука некаде како тебе, со тоа што ТСН ми беше 3,5, значи покачено. Мислам дека ти се во граници на нормала. Ќе ти каже и гинекологот, мада мислам дека за резултати треба да те погледне веднаш, што ако за една недела испитува. Пробај да замолиш дека за резултати само треба да отидеш. Кај мојот гинеколог е таков принципот ако одиш за резултати не мора да закажеш, само си чекаш ред да не се бутнеш преку ред ;)

14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Колку што гледам сите ти се во нормалните вредности.. Мојата така ги читаше и ми кажа да не се грижам и да не барам проблем каде што го нема :)

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Иако ти е во рамки на референтните вредности треба да е уште пониско?? Чудно...

а за она циглата и оцетот - јас сум скептична. Верувам во науката и дека ќе се реши се.

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.096
    Допаѓања:
    101.807
    Вели дека за забременување најдобро е да биде од 2-2,5 ТНСто, мене ми е 3,5. Не дека ми е високо, ама ете ако нема друга причина и тоа би го отстранувале.

17. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.884
    Допаѓања:
    3.781
    За инвитро не смее да е над 2 ама за природно смее како што знам :^) мене секогаш ми варирало, еднаш 2.11, еднаш 2.48 еднаш 2.60 :?: Така да мој совет пред да почнеш со терапија испитај го уште еднаш :)

18. milamila988

milamila988 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2014
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    244
    и јас си мислам дека се нормални ама еве кај мене Лх е над Фх нели треба да биде пониско :?: или си барам проблеми кај што нема

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.096
    Допаѓања:
    101.807
    Не почнувам уште ништо, ова беше ептен на мое инсистирање испитувања, после една година ако сеуште нема ништо ќе правиме проодност и Тироидна ќе испитувам подетално. Искрено јас му верувам на мојот гинеколог затоа што сметам дека е многу начитан и многу добро објаснува, денес буквално ми црташе за Проодноста, ми се свиѓа мене тоа кога некој се труди да ти објасни најубаво што може. И кога доктор ќе ми рече дека за тоа и тоа бил на конвенција светска, ме купил целосно, за мене тоа е битно, доктор кој се грижи за своите пациенти па не му е мака да отвори учебник, интернет или да се јави кај колега, не е суетен. Здравје, дајбоже да нема потреба наскоро да одам на проодност, ама мене овој ми даде многу елан и многу надеж.

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ауууууу... и мене ми е тоа 3,3.. Ама па ништо не ми кажа докторката.. како порано не знаев да ја прашам - сега ми е срам да ја барам на телефон. веќе ми одржа лекција да не се оптеретувам непотребно кога се е во ред...

а каква терапија се прима за да се намали тоа?