1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Не сте правеле воопшто спермограм или погрешно разбрав?

2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738

Јас си викам нешто друго да не има па да не испуштам нешто. Ние спермограм неделава правиме :)

3. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Јас си викам нешто друго да не има па да не испуштам нешто. Ние спермограм неделава правиме :)
    [/quote]
    Може да ве прашам нешто не ми е јасно?
    Спермограм правите периодично или прво вас ве лечат па правите спермограм. Ова го прашувам затоа што пред да се почне со третмани врз жената најнапред се иклучува мажот како проблем.

4. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Спермограм правите периодично или прво вас ве лечат па правите спермограм. Ова го прашувам затоа што пред да се почне со третмани врз жената најнапред се иклучува мажот како проблем.[/quote]

Истото ми го кажа и докторката. За било што да се продолжи прво да провериме спермограм. Ниту лекарства примам, ниту ми кажа без дополнителни тестови. Значи кај мене само хормони испитани и сега спермограм. Па дури после друго што треба.

5. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    [/quote]
    Спермограм правите периодично или прво вас ве лечат па правите спермограм. Ова го прашувам затоа што пред да се почне со третмани врз жената најнапред се иклучува мажот како проблем.[/quote]

Истото ми го кажа и докторката. За било што да се продолжи прво да провериме спермограм. Ниту лекарства примам, ниту ми кажа без дополнителни тестови. Значи кај мене само хормони испитани и сега спермограм. Па дури после друго што треба.[/quote]
    Отсекогаш било така, зошто жената да се тормози со лекови испитувања ако спермограмот не е во ред.
    Какви ли се бре денешниве доктори стварно не ми е јасно.

6. Markiza30

Markiza30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    196
    Читав нешто за близнаци и видете што најдов на Википедиа,
    ;The Yoruba have the highest rate of twinning in the world, at 45–50 twin sets (or 90–100 twins) per 1,000 live births, possibly because of high consumption of a specific type of yam containing a natural phytoestrogen which may stimulate the ovaries to release an egg from each side.;
    Е сега Јам кај нас е познат како сладок компир...можеби има нешто :inlove:

7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Отсекогаш било така, зошто жената да се тормози со лекови испитувања ако спермограмот не е во ред.
    Какви ли се бре денешниве доктори стварно не ми е јасно.[/quote]

Затоа тука е интернет да прочиташ :) ама па и од тоа читање се и сешто се оптеретуваш и со тоа што треба и со тоа што нетреба...

8. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Не треба да се оптеретуваш се е индивиуално.
    Не е лошо и некој совет повеќе да добиеш од личности со ист проблем. Кога јас лечев стерилитет немаше интернет, туку разговарав со жените со ист проблем, а знаеш како е, што ќе чуеш и ти пробаш :)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Значи колку повеќе читаш и прашуваш, толку полошо..
    Денес ми кажаа дека ТСХ 3,3 не било ништо страшно. Ако било 4+ е тогаш било проблем..
    Ама па ме загрижи за одност ФСХ/ЛХ = требале да бидат во обратен сооднос од тој што е кај мене.. На интернет пишува тоа е главно врзано со полицистични јајници. Тие колку што читам се гледаат на ехо, а мене не ми кажале дека имам. Напротив, на последниот преглед ми потенцираше докторката дека одлични се и матката и јајниците...
    Дури сега сум во прашалници??? ;(
    Некој да имал некоја ваква ситуација да сподели мислење??

10. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    За тоа какви ти се матката и јајниците можеш да знаеш само со ХСГ и хистеро и лапароскопија, од едно ехо не може да се утврди тоа.
    Ако на некој јајник имаш повеќе мали фоликули кои не се очекува дека ќе овулираат, значело дека постои можност за полицистични јајници.
    А во фоликуларна фаза FSH треба да биде повисок од LH и тоа (според вредностите во мојот резултат):
    LH/FSH во фоликуларна фаза (2-5 ден) да биде од 0.15 - 1.51

Јас можеби ќе треба да правам и лапароскопија поради едниот јајцевод, од тоа се плашев, ама тоа било подобра дијагноза од ХСГ. Ај барем под анестезија се прави. Уште не ми рекле што треба наредно да правам, ама матичнава ми предложува тоа. Мене повеќе ме плаши овулацијата и касното созревање (доколку настапи) на фоликулите. Сакам тоа да го решам, а не знам како. Можеби треба да исфрлам многу работи од исхраната и да преминам на здрава храна и да спортувам повеќе. Можеби ќе потрае, но барем е природен начин, наместо со хормони. Овој месец ќе оставам да видам дали ќе се фати природно, бидејќи едниот канал ми е сигурно проодлив,па ако има потреба од нешто друго, да почнам од нареден месец. Не знам веќе и јас што да правам. :?:

p.s. еве ви слики од постапката - лапароскопија, имате се објаснето тука, дури и ако одите на лапароскопија, нема потреба од хсг, зашто и тука пуштаат метиленско плаво за да проверат проодност на јајници
    http://www.plodnost.com.mk/portal/mk/galerija/operacii/laparaskopija

Туку, да не знае некој колку чини лапароскопија на државно? ХСГ беше 700, па ме интересира и за ова.

11. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234

Devojki,uste tetkicata ne e dosla,znam ke kazete napravi test,no veke mi e smaceno od negativni testovi.Ke pocekam uste nekoj den,pa mozebi ke soberam hrabrost da napravam test.Obicno ovulacijata mi e od 10-13 den,no ovoj mesec mi bese pokasno,pa se mislam da ne e do toa sto mi kasni menstrualniot ciklus.Od simptomi od vreme navreme imam bolka vo stomakot no so mal i kratok intenzitet i bolka vo dolniot del od polovinata.Ajde stiskajte palci da vidam dve crtki ;)

12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Значи сите со полицистични јајнии правеле ХСГ и хистеро и лапароскопија? На интернет секаде пишува дека со ехо се гледа..

13. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    Не, јас ти кажав за состојбата на матката и јајцеводите дека најдобро се утврдува со ХСГ, хистеро и лапароскопија, а за полицистични јајници може да се види и од ехо и хормонален статус.

14. BlueGeorgia

BlueGeorgia Нов член

Се зачлени на:
    18 јули 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    3
    Каде се прави испитување на хепатит б и ц, и хив?
    Во нормални лабатории, насекаде, или?

15. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    На инфективно.

16. BlueGeorgia

BlueGeorgia Нов член

Се зачлени на:
    18 јули 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    3
    да :)
    250 денари. Во помалите градови, само еднаш неделно ја пуштаат машинита и треба да ти јават кој ден е тоа. :)

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ok. Fala ti :) prasav i tret doktor jas :) cela nok ne spiev mislejki sto mi e... moze zatoa prvaya dokbne minkaza nisto.
    Ona mi gi vide jajnicite i kaza dobri se...

18. milamila988

milamila988 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2014
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    244
    Барај обавезно и друго мислење еве и мене ми рекоа пцос бев на две мислење и со поубаво ехо нема врска од пцос а и од хормнскиот статус се гледа дека немам пцос докторите знаат некогаш од памет д ане извадат , кукла ти испратив порака :wink:

19. zartom

zartom Нов член

Се зачлени на:
    17 јули 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    kako polesno da zabremenam,do sega so partnerot se obiduvame 10pati i nikako da se fati. molam sovet.

20. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Душа мила кај некого од еднаш, а некои пак од сто и еднаш.
    Овде има жени што лечат стерилитет со години и претпоставувам дека ова е навредливо прашање за нив, затоа ќе се обидам да ти одговорам.
    Кога повеќе од една година па дури и две (редовен секс) не остануваш бремена тогаш има проблем.За 10 пати не се коментира.
    Тоа не е плукни залепи ,посебно во денешно време кога стерилитетот е зголемен за 25%.
    Не се замарај и бркај си работа. Јави се пак за едно 2 години .
    Поздрав и со среќа

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.