1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    Не отидов на друго место , а за кај гинеколог постојано.
    Немаш време за ништо друго освен од клиника на клиника.Мал милон испитувања, брисеви, ехо и што уште не.На крајот гинекологот го гледаш како забар, отвориш уста, а тој си работи внатре.Кога веќе решив да се откажам и му реков на гинекологот (Др.Петановски, сега е во Ремедика)дека ова е последна инсиминација буквално се откажав за чудо се фати.Можеби така се погоди, ама во консултација со лекари и исти ликови како мене ,сватив дека психолошкиот момент е најважен, не велам дека и медицинскиот не е важен.Тоа е трновит пат кој што мораш да го поминеш, а најтешко е кога си вработен, па ако работодавецот има доволно трпение да те издржи тогаш во ред ,ако не ќе си дадеш отказ и ќе одиш по трњата.

2. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.412
    [/quote][/quote]
    Хм не разбрав ама ке ти одговорам од тоа што рразбрав.
    Влажна не влажна тоа ти е (ако така разбрав) значи имаш на 26 дена мензис подели на половина тоа се плодните денови.

Малку бев груба па сакам (морам) да се исправам.Душебрижници од страна ќе има секогаш.Не им обрнувај внимание колку што можеш.
    Ќе ви кажам еден пример: Кога се влечев по болниците имаше една женичка со мене немала деца 13 години.Живеела во село, а свекрвата ја уништувала како не може да остане бремена , неспособна е.Ама не била снаата неспособна, во спермограмот на нејзиниот сопруг немаше ниту еден жив сперматозоид. Не смее да каже и така си се макне по болници 13 години.Не знам што се случи понатака.

3. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.270
    Темава ја посетуваме сите, кој со помал, кој со поголем стаж. Една од нив сум и јас.
    Ве разбирам сите како се чувствувате, бидејќи и јас поминав низ тоа. Мојот стаж беше 7,5 годишен. И навистина морам да се согласам со најважниот фактор кој го кажа Далерон, а тоа е трпенито, смирението, опуштањето... Бидејќи ако човек е опуштен, автоматски го поминува и стресот и не е важна и најстрашната дијагноза за себе.

Мојот случај беше следен.
    Дијагноза во највисок ред :tmi: .
    Полицистични јајници со изостанок на циклуси. Добивав двапати годишно, на секои 6 месеци. И додека размислував првите 2-3 години, што и како, одлучив да оставам се во Божји раце. Во тие две години се обидов, но најмногу на лекарства. Ни проодност на канали, ни спермограми, ни хормони вакви или онакви... Имав совршен случај за инсеминација или вештачко оплодување, но пак ќе повторам оставив на Бог. Ништо не направив од тоа, па не си ни обидов. Се повлеков целосно, малку болеше, еднаш-двапати годишно по некоја тапа болка, но ја занемував во себе. И така по можеби 7,5 одминати години, со молитва Бог ни го подари овој ангел, што моментално спие покрај мене. Чудни се патиштата Божји, затоа не се предавјате. Затоа и немојте да живеете со тие стресови и на најстрашните дијагнози, дека нема да имате потомство, зашто тие убиваат.

Размислував доста долго на ова прашање низ минатото и донесов само еден заклучок. Обиди и обиди, чекални и болници, знам дека добивав само од лекарства. И додека сите викаат дека има решение за се’, за полицистичните јајници сеуште нема пронајдено најадекватен лек кој го елиминира проблемот. Па затоа јас можеби од тој стрес ако го раснев во себе, можеби сега требаше на бидам приближно и со дијагноза за во душевна болница. Затоа и од срце ве советувам, само опуштете се. Си знае Господ кога да даде благослов. Не ви викам да не се обидуватен и со лекарите, ама сепак опуштено и без да си ставате на срце. А понатаму од нив ќе се мислите како да спиете, како да одморите, оти ќе бидете воопшто не спиени, но од стрес на најубавото, мајчинството :) .
    Од срце ви пуштам на сите благослови да станете мамички :angel: .

На stylishh, danichap и do-re-mi им се допаѓа ова.
  4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.236
    Допаѓања:
    284.126
    Да споделам искуство и јас.
    Во петокот и јас имав хистероскопија.Циста на грлото од матката ми беше отстранета.
    Цистата ја имав 3-4 години и големината беше непроменлива, околу 1 цм. Редовно беа вршени биопсии за време на контролите кога правев пап тест ( 2 пати годишно) и беше констатирано дека не е опасна.

Минатата недела при одење во вц прокрвавив и од памет се извадив. Веднаш отидов во брза помош и ми констатираа раничка на цистата.
    Рекоа дека не е опасно, но доколку настане бременост не е препорачливо бидејки може повторно да дојде до прокрварување и опасност за плодот.

Операцијата помина брзо и добро.
    Зафатот сам по себе трае 5-10 минути, плус 30 минути во операциона сала под надзор и 30 минути во друга просторија кога си буден. Потоа ме пуштија дома.
    Најнезгодниот дел ми беше отстранувањето на газата :puke: :doh: .
    Влечи полека, полека...уште има. Се на се 1.6 м.

Петокот воопшто не крварев, вчера некоја капка(ова по дуканите оти акав може :tmi: ). Никакви болки.
    Нормално е неколку денови да се крвари или да се има болки. 24 часа нема туширање.
    Со инструментот ја отстранија цистата и (ми покажаа слики пред и после), и внатрешноста на матката беше проверена.
    Докторот ми кажа дека коренот на такви цисти може да биде и внатрешно, или пак да постојат и други цисти кои предходно не биле приметени. Се беше добро...докторот а и јас се надеваме дека нема да се врати.

Едно прашање. фолинската киселна предизвикала ли кај некого зголемен апетит или појавување на бубулици (ова поконкретно за оние кои ги пиеле пред бременост, кога го јачеле имунитетот :D )

5. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.127
    Допаѓања:
    13.395
    Не, јас ги пијам скоро една година и неприметувам дека ми го зголемуваат апетитот ни па ми се појавуваат мозолчиња.
    Само пази тоа е фолната киселина Јод Фолат на Суправит мислам дека беа околу 390ден и Алкавит на Алкалоид многупоевтни околу 100ден , додека има фолна киселина комбинирана со Б комплекс тие ствараат зголемен апетит јас ги имам во кесенце жолти таблектки многу поевтини околу 30 ден се и тие ги користам кога имам потреба да се опуштам Б комплексот помага многу за тоа.

6. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    Јас пиев еден месец циклопрогинова, прво ми ја препорача докторката заради тенок ендометриум и за да ми се регулира циклусот. Ја пиев само еден месец, според упатствата одн.според боите на апчињата и навистина тој месец добив еден ден порано од датумот кога добив претходниот пат, идеално.
    Но наредниот месец не ја пиев и пак добив како и обично, со 5 до 10 дена закаснување. Мене лани ми се случуваше три пати да ми прескокне.
    Од наредното добивање почнувам пак да ја пијам за да пробам да го нормализирам циклусот а и матичниот гинеколог ми рече дека нејзина пациентка од 3 месеци пиење циклопрогинова забременила. Е сега, како и зошто, не знам, најверојатно се средиле циклусот и хормоните.

danichap, како се чувствуваше после хистероскопијата, дали чувствуваше болка откако помина анестезијата? И мене ми препорачуваат хистеро со лапароскопија, ама во септември, бидејќи јули и август не правеле, па молам Бога да забременам до тогаш, мене самата помисла на таков оперативен зафат ме плаши многу, и за време не проодност кога ми испитуваат ме болеше.
    Мене околу непроодниот канал како да не ми растат фоликулите, имам повеќе ама ситни, ако имам некој ќе порасне на десниот канал. Ова е донекаде добро, зашто ако се оплоди треба кај десниот јајник да се оплоди а не кај левиот, ама па ме чуди и сакам да знам што се случува со левиот јајник, затоа морам на лапаро.
    Пред неколку дена, една недела по испитување проодност, осетив како игла да ме боцкаше во предел на левиот јајник, тоа траеше највеќе една минута и до сега не се повтори, освен сабајлево десниот јајник ме заболе, ама тоа мислам дека ми е од промаја, спиев со отворен прозор, па сега сум цела укочена.

А за фолната, јас ја пиев еден месец, немав никаква промена. Имам сега уште едно пакување се мислам дали да почнам да ја пијам.

На danichap и bridetobebt им се допаѓа ова.
  7. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.270
    danichap мила, возможно е да имаш зголемен апетит. Сепак фолната киселина е од групата на Б витамините, а тие го зголемуваат апетитот. Кај некои делува на еден начин, а кај други на друг. Некои не чувствуваат ништо, а некои чувствуваат. Пример и јас додека ги пиев имав зголемен апетит. Кај секој организам различно делува.
    Додека за акните, тие мислам дека немаат баш никаква допирна точка со фолната киселина. Повеќе е од хормоните, отколку од фолната.

Со помин да ти е мила операцијата :) .

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    a posle kolku dena od poslednoto apce dobi? MI kazaa za 2-3 dena se dobivalo ama eve mene 4ti mi e denes i nisto nema i epten sum isplasena :(

9. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    4.585
    Јас пиев циклопрогинова и ми идеше на последното апче или ден пред-после тоа.Ако сте пробувале за бременост може и си трудна,а мислам и дека на упатството пишува една недела по прекинот најдоцна треба да ти дојде,(ако не се лажа оти пред една година и фазла може беше).Абеја каде ке правиш лапароскопија што ти рекле дека лето не прават,на државна ли оти и јас треба да правам најверојатно имам ендометриозна циста.

На bridetobebt му/ѝ се допаѓа ова.
  10. bridetobebt

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    бремена не сум оти не сме имале обиди за друго ги пиев апчинава :( ништо утре идам на лекар да видам што е стомак ме боли така по малко а не добивам ;(

11. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    ^^ bridetobebt Не се плаши, мене не ми дојде за 2-3 дена по последното апче, туку покасно, зависи и од тоа на колку време ти доаѓало порано, дали на ист датум, дали со каснење. Јас добив еден пред пред датумот на кој ми дојде минатиот месец. Циклопрогиновата не е да ти направи така голема разлика во датумите за добивање, туку да ти го нормализира циклусот, да ти доаѓа приближно или на ист датум.

bebaa-да, во државна одев на гинеколог, таму правев ХСГ, и ми даде докторот предлог за хистеро со лапароскопија, ама сега летните месеци јули и август ја затварале таа амбуланта и не правеле, дали поради годишни одмори или поради топлото време, не знам, ама подобро, ми остава простор за уште некоја шанса за природно да останам а и да би се спремила психички, по можност да отидам негде на море па да наполнам батерии :lol:

12. bridetobebt

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    мене последната менструација ми беше на 19 јуни и имав после тоа на 26ти операција ми вадеа септум и почнав со циклопрогиновата да ги пијам и требаше мислам да добијам до сега :tmi: цела сум во паники :doh:

13. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.236
    Допаѓања:
    284.126
    Абеја Апсолутно никаква болка немав, ниту после оперативниот зафат, ниту сега.

Заафатот е тој...не верувам дека има голема разлика во која клиника е извршен, важно е докторот да си ја знае работата. Операција е, опасност за компликации постојат секогаш, но сепак е една рутинска процедура.
    Без страв.

Апчињата кои ми ги дадоа против евентуалните болки ги немам допрено.
    Како што реков од целата работа најлошиот дел ми беше уствари отстранувањето на газата :^) :sweat: :doh: .
    Стравот од зафатот бил за џабе.
    И денес прокрварувам малку...али тоа ми беше како очекувано наговестено, и не си правам голем стрес.

Инаку докторот рече да прекинам со фолнава краток период. Да почекам да ми помине првата наредна менструација и потоа да продолжам.
    И од петоков од како не ги пијам лицево поново ми е супер :^) . Витамините, психа, коинциденција или поради жештините ...нема веза, не се откажувам.
    Докторката која ми ги препорача ми рече да започнам да ги пијам неколку месеци пред да почнеме да работиме на случајот (пред две недели тоа...), али не верувам да чекаме толку и дека е тоа неопходно. Сепак е витамин кој не е неопходен и нема некое строго правило.

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.086
    Допаѓања:
    101.758
    Е извини Далерон и сите вие кои сте чекале толку многу, ама јас никако не би чекала 17, а за 20 и да не зборувам, за да добијам дете. Што ќе можам јас на тоа дете да му пружам на мои 44 години под услов да го родам тогаш, ниту ќе имам трпение за дете, ниту ќе можам да му пружам детство какво што можам сега на 27. Да бидеме реални, ако јас прв пат родам на 44, голам е веројатноста да имам само едно дете, што никако нејќам, а и да го оставам само на возраст кога најмногу ќе му треба родител. Јас така гледам на работите, мислам дека време за чекање имам да, ама не 5-10-15-20 години, ако за неколку месеци не се реши ќе размислувам и на инсеминација, инвитро, како и да се викаат сите тие постапки, па ако и тоа во рок од една година не бидне и на посвојување. Ваше право да чекате на Бог, но колку и да верувам во Него нема да направи моите јајоводи да бидат проодни, сперматозоидите на мм да се подвижни или ред други поозбилни проблеми да се решат од чекање туку напротив можат да станат поозбилни. Јас секојдневно се молам да успее еве овој месец, на секој циклус си велам ајде Господе другиот месец, секоја посета во црква ми е проследена со молби кон Него и сите светци за рожба, но сметам дека онаму каде што има меганички проблем, проблем кој се решава со лекови, молитвите можат само да помогнат душевно да се осеќаме подобро.
    Данке, јас пијам еве веќе 10 месеци, мене па обратно, лицето ми се исчисти, косата и ноктите ми се зацврстија, циклусите ми се многу помалку болни, додуша ги пијам во комбинација со Магнезиум-Цинк-Калциум заради друг проблем и Вит Ц Ацерола за имунитетот, ама мене ми одговара многу. Исто сум многу посмирена откако ги пијам, а дали е резултат на тоа не знам. Јас ги пијам на Алкавит од 0,4.

На bridetobebt му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    Циклопрогиновата се пие од 3-ти ден од менструација, не знам зошто ти ја дале после 26-ти, ако веќе ја пиеше требало од 21-ви. Ако си ја почнала покасно, нормално е и покасно да добиеш. А и си имала оперативен зафат, нормално е да има некоја промена во првиот месец, не се преоптоварувај со тоа, треба да бидеш опуштена. Во упатството на циклопрогиновата е се објаснето, од кога и до кога се пие.
    Значи рано е за да те фаќа паника, почекај уште една недела, ќе добиеш и нареден пат пиј ги според упатството.

danichap, малку ми е нејасно ова со газата, одиш на клиника да ти ја вадат или сама дома? :lol: Може глупост реков :$
    А и насетувам некои позитивни вибрации кај тебе, има нештооо така ми мириса :*

16. bridetobebt

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    не не датата е 26ти јуни :D од 8ми ден од мензис почнав да ги пијам одма после операцијата за да заздрави побрзо така сфатив :?: фала многу абеја за секој случај ке прашам утре зашто психава
    утепува :)
    инаку јас немав никаква газа за хистероскопијата не ставаат гази тука како што знам :?:

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.086
    Допаѓања:
    101.758
    Абеја јас нејкев да се прскам, ама оваа Данка е луда женска, ќе видиш шо дружба има кај неа и се ќе ти стане јасно, Данка и се е можно. Љубим је, а ако дошла да не дружи овде уште повеќе, Данке моја мила :*

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.236
    Допаѓања:
    284.126
    Абре сама дома вадев тегнев , лека полека 1.6 м додека излезе... :rofl: :tmi:
    Така ми рекоа.
    На пола пат се откажав. Си викам ова није могуче ај да не не сум разбрала од наркозата демек зашеметена, друг јазик...па да препрашам.
    Не бре, ми потврдија сама да ја вадам.
    Да не опушувам во детали...ама не беше пријатна ниту глетка ниту чувство последните 30-40 цм кои беа длабоко внатре.
    Ама сеуште никакви болки :devil:

Ново нема...сеуште со мали срамежливи чекори се спремаме да почнема да работиме на случајот.
    Цистава беше прва пречка, бременост не би била препорачлива во таа состојба...како ке се одвива понатаму ке се читкаме од наредните недели.

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.086
    Допаѓања:
    101.758
    Не обраснуј нема потреба, сакала нејќела те замишљам како тегнеш, јаден твој момак, којзнае каква глетка дочекал дома :lol: Шала на страна, добре дојде овде меѓу нас нетрпеливите и досадните и побргу да те снема од овде, да се префрлиш кај дадите што ги испративме, успат да завлечеш нога и да не собереш и нас. Љубим те :*

20. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.883
    Допаѓања:
    3.778
    Bridetobebt и јас пиев циклопрогинова после операцијата мислам на сите ги даваат тие после хсц. Мислам дека добив на 3ти ден, мој совет почекај уште утре ако недај боже не добиеш јави се кај докторот кој ти ја правел операцијата да те види на ехо. :)