1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.028
    Допаѓања:
    6.514
    Со спремав рецептот на Баба рада со зејтин и суви смокви.
    Треба да чекам до 27ми Август смоквите да отстојат во зејтин. :) Ама ич не ми се чека.
    Наредната недела сите испитување ќе ги повториме да видеме до каде сме. Послето тоа 20 дена смокви од сабајле

Ме интерсира едно?
    Колку често пробувате? Преку ден, преку 2 дена? Неделно 4-5 дена?
    Дали ако е секој ден опаѓа квалитетот на спермата?

2. milamila988

milamila988 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2014
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    244
    Ние секој ден, а некогаш и два пати во ден зависи :$ , имало е и денови кога сме ги утнале плодните денови, :wasntme:

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    мене докторката ми кажа преку еден ден од 11 ден од почеток на циклусот! Демек така не опаѓал квалитетот на спермата.

4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Препорачливо е барем еден ден да се прерипува односно да се паузира од секс за да има време количината на сперматозоидите да се обнови.

5. Bah

Bah Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2014
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.188
    За оние со слаб квалитет на сперма најдобро е да паузираат 3-4 дена и да пробаат некаде на средина на плодните денови да имаат квалитетна ејакулација во поза во која спермата би се задржала во што поголема количина внатре. Со оглед на тоа што и до 3 дена спермата може да опстане во матката, и да касни овулацијата така се поголеми шансите да дојде до оплодување, отколку секс секој ден со помала кубикажа на сперма.

Но најважно е да не очајувате и да не сте напнати, едноставно сакајте се уживајте и бебето ќе дојде кога најмалку очекувајте.

Не заборавајте, спермата може да варира, и еднаш или двапати лош спермограм незначи крај на вашите надежи.

На SpangeBob му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    :( Негативен тест, на 31ви ден од менс. А ни да ми дојде, ни пак симптоми за доаѓање... Ова не ми се случило до сега! А некако како тепана се чувствувам. И само ќе ме прободи нешто во јајниците.... Те во еден, те во друг! :/

7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Не сакам да те обесхрабрувам, ама јас имав сличен проблем со каснење во март/април - цели 30 дена. При преглед не ми беше утврдена никаква причина за тоа.
    не дека на мене ми е којзнае колку редовна ама па ми иде на 33-36 дена од прилика...
    не очајувај - ќе отидеш на гинеколог и ќе видат. Може и покасно да си зачнала...

8. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Ќе почекам... Но, мене никогаш, ама баш никогаш не ми доцни! Најмногу 30 дена со тоа што си имав симптоми за доаѓање... Сега пак ни тоа... :o

9. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Mила не очајувај знам како ти е ама може подоцна си зачнала па затоа не покажува ајде трпение па ако дојде вештерката со нови сили нареден месец тоа е и кај мене не доаѓа немам ни симптоми за доаѓање а негативен тестот излезе па незнам што да мислам најдобро почекај уште некој ден после 35тиот ден ако не ти дојде нов тест :*

10. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Мацо, па нели ти е рано тебе? Абе тоа е.... сега... нема што да правам... ако биде овој месец арно, ако не... пак арно, мораме понатаму! Ај ќе чекам! А што друго би правела??? :)

11. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Денес требаше да добијам ама ете нема ништо сеуште, мене обично ми доаѓа рано наутро па секој сат што доцни ми е скапоцен ретко речиси никогаш не ми доцни а знае да си подранува, последно добив на 08.07 ама од кога се обидуваме за бебуш од априлот се за ден ми доаѓаше пред датумот 12.04, 11.05, 10.06, 08.07 според ова требаше вчера ама нема знаци засега од вештерката, сега да чекаме нема друго јас сум спремна и да добијам сеи го поминав разочарувањето кога го направив тестот сега ако испадне друга работа само може да се израдуваме :)

12. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    У мацо... и мене последната ми беше на 08.07... Ние па од порано се обидуваме... Февруари мислам... Ама јас па и спонтан имав во ноември лани... Така да знам дека можеме, меѓутоа нешто се случува моментално... Но што????
    Ајде дај боже да не ти дојде вештерката и да се осигураш со II !!! :hai:
    А денес е голем празник - Св.Петка. Да ни помогне на сите!

13. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Душо нека ни е на помош а се случува нашата психа и преоптеретеност, што не можеме да се опуштиме, денес на мајка ми и се плачев и викам ќе збудалам вака и таа партал ме направи ми вика бре девојче ти од здрава права болна ли ќе се правиш, олабави се ми вика цел живот деца ќе гледаш и кога Бог ќе си даде тогаш за кај се брзаш ми вика за тебе по грешка бидна останала трудна па се зеле со татко ми ама за сестра ми скоро година дена се обидувале и вика ете плански неќеше да биде а кога ич не планиравме бидна :lol: :)

14. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Да ти кажам право, браво за мајка ти. Мојата пак, е пречувствителна... Не можам и не сакам ни збор за ова што се случува... Таа си мисли не сум се решила уште да забременам пак... А, ако и кажам ќе испаничи повеќе од мене....
    А за психата... Дефинитивно ќе почнам да пијам нешто... Барем Б6, ако не друго, онака за опуштање на мускулатурата..... Ти земаш нешто?

15. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Не треба да паничиш ако еднаш се фатило значи нема ништо кај вас се си е вред пак ќе си биде и овој пат ќе си гушкаш бебуш ти си силна особа и продолжи така немој еден негативен тест да те поколеба се ќе си биде, јас пиев спирулина сан себастијан и плус фолна киселина, а предходниов месец гинекологот ми даде Огестан со фолна киселина и други витамини и тогаш ги прекинав спирулината и обичната фолна :)

16. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    Go zemav maybe baby ama seuste ne mi pokazuva plodni denovi a ciklusot mi bese na 30 juli do 3 avgust, na 26 dena mi doaga a spored site kalendari sum vo plodni denovi samo spored mikroskopceto nema ploden den, dali e mozno da nemam ovulacija vo panika sum :sweat: ;(

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ne panici, da bese lesno da se odredi ovulacija doktorite ke znaea tocno koj den se zacnuva i se e polesno.
    mene mi kaza ginekologot da ne si igram so predviduvanje plodni denovi.
    Ne kaj sekoj se slucuvaat vo sredina na ciklusot. Imam prijatelka koja bukvalno ostana trudna dur imase dobieno. Moze e neverno i smesno, ama toa e toa.

18. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.130
    Допаѓања:
    13.396
    Уролог има ли во секој град или само во Скопје?
    И упат за таму мора да даде матичен или може да се отиде дирекно таму?

19. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Vo sekoj grad nema, no proveri vo tvojot mozebi ima, zosto dzabe da se maltertiras vo Skopje. Ako nema mozes da odis na privatno vo Skopje, ima poveke urolozi na izbor tamu ili na klinika so uput.

Spermogram mozete vo laboratorija blisku do vas da napravite pa posle so rezultatite kaj urolog.

20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.249
    Допаѓања:
    284.219

Во упатството за maybe baby стои дека полицистични јајници, инфекција, кламидија, антибиотици, ...т.с било какво хормонално пореметување исто така може да влијае на резултатите.
    Се случува и телото да го промени ритамот( :?: не знам дали правилно се изразив), па овулација да имаш покасно во месецот, иако според сите други календари би било сега.
    Така да верувам дека мониторот едноставно не ги регистрирал плодните денови од некои икс причини, а не дека не постојат.

Јас чекам уште 10 дена да видам дали ке ми дојде, и потоа планирам да набавам монитор за следење на овулација.

Во аптека прашав, ми го препорачаа clear blue baby monitor. Скап е :( , но на интернет прочитав многу добри коментари па нема штедам.
    Сега го следев календарот за овулација според фемина :D

За беља пред некој месец гледавме еден скеч, и девојкава дигаше нозе после односот. И овој мојов се запнал нозе да ми дига :tmi: :rofl:
    Инаку лицево сеуште ми се нафрлува одкако пијам витамини.
    Пијам фолинска киселна во комбинација со јод и б12, 400 µg . Додатно магнесиум, витамин Е и Ц заедно со мојов.

Планирам и цинк да набавам.
    Веројатно треба уште некој, но со оглед на тоа дека се хранам и повеке од здраво, верувам дека телото има доволно од се.
    Инаку јас која флека сум станата.
    Спијам по 9 саати, некако слоу емоушан, од времево ми се лоши...ама толку бргу не се забременува или па да има симптоми. си замислувам и будна сонувам :D :tmi: |(