1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Здраво ecapereca,
    јас поминав низ сличново и би ти препорачала да не правиш повторно ХСГ бидејќи не ќе смени ништо. Јас правев ХСГ и констатирано беше запушување на едната туба и препораката беше лапароскопија и хистероскопија, на која што се утврди дека не само едниот, туку и двата се запушени и единствено решение е ин витро, со мала надеж од докторот да пробуваме и природно, па можеби со лапароскопијата нешто успеале да прочистат :) Јас искрено не се надевав на такво нешто и во меѓувреме средував документи за ин витро. Наредниот циклус по операцијата значи отприлика месец дена по операцијата имавме односи со мм и јас не добив :) . Направи си лапароскопија, не мораш во Систина или Ремедика да се изнадаваш пари, тоа направи си го на Клиника, чини 1700 денари кај др. Трајковски јас би ти препорачала, нема што да изгубиш, само можеш да добиеш. Операцијата е под целосна анестезија, ништо нема да осетис, за ден-два стануваш од кревет и си како нова. Се надевам малку ти помогнав, ако имаш некои дополнителни прашања, пиши ми ЛП. Со среќа!

На ecapereca му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    после менструација некаде од 11-13 ден и боли само доколку имаш некое запушување, но се издржува болката ;)

3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Девојки ве молам за совет!
    за утре сабајле имам заказано ХСГ и денес правев седиментација. Излезе 27 :(
    Јас од минатата недела сум болна, малку температура, нос и уши затнати... Иако очекував дека заради ова ќе ми биде покачена седиментацијата се убив од плачење... претпосѕавувам нема да ми прават ХСГ?!
    И на одмор не отидов чекајќи го ова и ништо на крај! Мислам дека се ми се сруси.
    Има шанса да ми го прават?!

4. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Мене ми закажаа на 9 ден од циклусот по препорака на Лазаревски.

5. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Јас мислам дека нема да ти прават, ама пак најубаво јави се и прашај си за сигурно. Баш ми е жал, нешто што го чекаш толку време и на крај да излезе нешто да неможеш да го направиш :(

6. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    Требало да бараш порано да ти проверат седиментација, кога веќе си знаела дека си болна.
    Мене ми проверија во петокот а хсг правев во вторник мислам, така да пиев цитерал цел викенд за да ја намалам седиментацијата која ми беше 20 а поима немам од што. Е сега, не знам дали се намалила, не проверував пак, ама ми правеа хсг.
    Во државна ли имаше закажано? Бидејќи таму нема да ти презакажат термин. Ако си закажала на приватно, кажи ми кој ден ти е, до 11, 12 ден имаш фора да направиш хсг, па ако си порано од тој ден, прашај дали може да пиеш цитерал за да ја намалиш седиментацијата и да правиш хсг овој месец.

7. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    колку време трае овулациа ,знаете и дали оние кои го користеаа микрископцето по колку денови ви покажуваше овулациа кај мене почна од 13 август и сеуште ми покажува ???? фала

8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ми даде да пијам вибрамицин докторот и ми кажа не било до толку страшно. Уште сум отечена од плачење :( Уште од денес ми кажа да почнам да пијам и после хсг пак..
    Во систина ќе правам, не на државна.. Утре ми е 9-ти ден.
    Јас намерно не направив минатата недела, во средата ми закажаа а во четвртокот веќе се разболев. И си викам, ако сега проверувам ќе ми биде лоша, логично е кога си болен да имаш покачена седиментација. А за денес не очекував.. мене уште ми се слева слуз од синусите во грлото, ама пак подобра сум од минатата недела.. Кој да ти знае. Оваа година како ми почна само по лекари се влечам..

9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    ракче - тестовите за овулација детектираат зголемено ниво на ЛХ хормон. Според тоа укажуваат дека овулацијата ќе настане следните 1-2 дена. Е сега, ЛХ хормонот се додека е над прагот на толеранција на тестот ќе ти покажува овулација. Тоа би требало да биде 2-3 дена пред да се случи самата овулација, денот на овулација и 2 дена потоа. Затоа повеќето календари за овулација покажуваат барем 5 дена дека се плодни.
    Според твоите информации сметам дека најдоцна уште утре ќе ти покажува овулација и толку.
    Се надевам дека беше вредна овој период :lol:

10. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    ракче - тестовите за овулација детектираат зголемено ниво на ЛХ хормон. Според тоа укажуваат дека овулацијата ќе настане следните 1-2 дена. Е сега, ЛХ хормонот се додека е над прагот на толеранција на тестот ќе ти покажува овулација. Тоа би требало да биде 2-3 дена пред да се случи самата овулација, денот на овулација и 2 дена потоа. Затоа повеќето календари за овулација покажуваат барем 5 дена дека се плодни.
    Според твоите информации сметам дека најдоцна уште утре ќе ти покажува овулација и толку.
    Се надевам дека беше вредна овој период :lol:[/
    Ии јас се надевам :)

11. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    приватно авицена, систина, адриалаб 900 денари. Државно е малце зезнато зашто на Гак не го испитуваат, само на ендокринологија ама таму мораш прво со ендокринолог да се видиш па да ти дади он упат. МИслам и на биохемиска лабораторија го испитуваат, државно е ефтин не е повеке од 100 ден :)

12. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    473
    Фала ви девојчиња за одговорите.
    Немам плави картони за во државна да правам лапараскопија. Се двоумам и јас за повторно ХСГ, џабе само ќе проаѓам преку истите болки кога ништо нема да ми смени. Закажувам за овде во друга клиника на второ мислење, нема шанси да ја послушам онаа ненормалната да продолжиме со пробување без претходна некоја интервенција. Само ми е криво што време ми поминува во чекање. Нема везе ај, колку поминало, па сега уште за некој месец.

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Moj sovet ti e da si zakazes so nekoj specijalist od asistirana reprodukcija.
    Dobri se doktorite i od Remedika i od Sistina.
    Imam drugarki koi se vo remedika a jas sum zadovolna od Sistina.
    Mene ni eden mesec ne mi se ceka veke. Mora nesto da se prevzeme.
    Denes ocite me bolat od placenje mislejki deka ovoj mesec nema da moze
    da pravime hsg zaradi mojata bolest i glupavata sedimentacija.
    sakam se da zavrsam do sledniot ciklus, novi hormoni na D+3 kako sto mi kaza doktorot, pa ako dade gospod i inseminacija.
    Ne si gubi vreme so nestrucni doktori.

14. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    473
    Не сум во Македонија, нема да имам време да почнувам нешто кога ќе бидам дојдена. Очекувам термин за на врвна клиника во склоп на познат светски универзитет, па баш ме инетересира со кој памет ќе излезам од таму ;)
    Во врска со твоето ХСГ и седиментацијата, можам да ти кажам дека мене овде воопшто не ми бараа седиментација да проверувам, само брисеви да не има некоја инфекција па со течноста што ја вбризгуваат да не се внесе внатре. Мене ме болеше, ама имам читано дека боли ако имаш запушени канали, и ете кај мене се виде одма на екранот дека десниот ми е скроз запушен. Се издржува, немој да се плашиш, среќа што трае кратко ;)
    Нема да смениш ништо со плачење, јас мислам дека ќе ти направат уште еднаш проверка на седиментација истиот ден и ако се намалува, ќе направат и ХСГ. Ти посакувам да биде се во ред и следниот пат кога ќе одиш на ехо да видите бебенце внатре во матката :)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    еве ме и мене после незнам колку време. сеуште статус кво на темава...

направивме спермограм и спермокултура, преглед кај уролог и се е во ред никаква дијагноза ни терапија.
    Јас хормони испитувам на 3-6 месеци, прегледите се во ред, пап чист нема инфекција ниту ништо, редовна менструација и овулација, стварно незнам што да се прави следно.пред една година правев лапороскопија и тогаш каналите ми беа во ред незнам дали треба пак да се проверуваат?

16. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Jas vo poliklinika idadija .. I ne mi zimaat pari zatoa sto majka mi raboti tamu i ja poznavaat inace na privatno e okolu 150-1800 den.

17. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    1.352
    А зошто и кога е потребно да се испита и инсулинот?

18. bridetobebt

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    зашто ако има инсулинска резистенција ( ако е покачен инсулинот) неможи да се забремени :( тоа обично кај оние со полицистични јајници е покачен ама можи и кај останатите да е :worried: Зато не е лошо да се испита :)

19. bridetobebt

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    каналите не ама матката можи да се види каква е..ако е се ок тогаш спагаш во оние со идиопатски стерилитет :worried: едино да не седите со скрстени раце да земиш генетски испитувања да правиш, да не имаш антитела спрема спермата на маж ти, ги има многу вакви испитувања ама искрено не сум многу запознаена, побарај теми и по другине форуми има доста за нив :hai:

20. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Феминки ви посакувам на сите што сте во очекување, што поскоро да си видите две цртки. Знам какво е чувството кога чекаш секој месец и ништо не се случува. Јас забременив кога најмалку очекував, бев решена одкако ќе добијам да одам на испитувања и се опуштив- си чекав да добијам. Кога оп, две цртки :)
    И незнам колку ќе ви помогне вас но јас дојдов до сознание дека секој месец сум се лажела за плодни денови. Како и сите кои што добиваат менсиз на 28 дена, така и јас си рачунав дека овулација ми е 14 ти ден. Но месецот кога забременив, тестот за овулација ми покажа дека овулациајта ми се случува во 17 ти ден од мензис. Пробајте, нема што да изгубите...