1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.895
    Na site testovi pisuva deka rezultatot e validen vo prvite 5 minuti, posle toa sekoja crta sto ke se pojavi nisto ne znaci.

2. milamila988

milamila988 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2014
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    244
    И мене еднаш ми се случи да видам бледо розе линија за пет мин се појави , но после 7-8 саати ја снема бледата линија и за два дена добив а сега и кога ми касне не ни правам тестови најубаво прашај гин. мн и јас не се разбирам во овие работи,
    инаку на тетсовите пишува резултатот се гледа до 10 мин после може да се појави евапорациска линија

3. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    девојки зедов денес sure check тест и мислам утре да го правам, но до сега немам праено тестови па не ми е јасно дали да мокрам во чашка за урина и од таму со пипетата да земам 2-3 капки урина и да капнам на тестот? така треба? :D

4. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Кога ќе го отвориш тестот ќе видиш каков прибор има, така и ќе постапиш. Шур чек мислам дека има пипета а нема чаша. Ако нема, внимавај да е чиста таа што ќе ја земеш од дома.

На bridetobebt му/ѝ се допаѓа ова.
  5. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    нема чашка ке купам од аптека стерилна чашка за урина
    :)

6. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Пиши за исходот:)

7. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    1.352
    дали знае некој за проверка на инсулин- скриен секер каква е процедура..нешто ми рекоа вечерта да не јадам после 8 но дали може вода да пијам или воопшто ништо.. :^)

8. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.880
    Допаѓања:
    3.774
    гладна жедна од 12-14 часа :) значи ништо да не внесуваш за да е точен резултатот малце е мачно ама мора :( каде ќе го испитуваш? Испитај и скриен шеќер, според тие параметри и оние од инсулинот се пресметува индекс некој нз точно како се викаше и според тоа гледаат дали имаш или не проблеми и дозата на метформин според тоа ја даваат :)

9. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    1.352
    не ми ејасно зарем инсулин и скриен шекер се различни работи што треба да ги испита..јас побарав од докторката да ми напише и за инсулин, незнамев дека е различно :$ ке ипистувам овде во струмица во една приватна клиника медика ... а на како се испитуват овие работи ако се различни да знам да иим казажам кога ке ми земат крв ако не напишала докторката сама да си побарам.. :P

10. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.880
    Допаѓања:
    3.774
    вака, прво идеш те боцкаат од вена за инсулин тоа е хормон и е посебно од скриениот шекер. Скриен шеќер се испитува на следниов начин, може и од прст и од вена зависи од лабораторијата, прво еднаш те боцкаат да видат шекерот каков е на гладно, потоа пиеш раствор од 75 % гликоза на екс, мируваш не се движиш, после 1 саат пак те боцкаат да видат шекерот каков е после пиењето, после пак после 1 час уште еднаш те боцкаат.
    Значи вкупно 3 пати , но во некои лаборатории само два пати боцкаат ( демек како после вториот час е тоа битното) боцкање-пиење и после 2 часа уште едно боцкање и толку :)
    ако нешто не ме сфати кажи ке ти објаснам пак :)

11. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Jas koga ispitav takva bese procedurata ednas na gladno pa potoa se pie rastvorot pa uste dvapati po saat vreme pauza ... Nego devojki nesto cudno se slucuva so mene imam omalaksanost bolki,grcevi vo polovinata i tapa bolka vo desniot jajnik imam kiselini i uspad glavobolki ova e tret pat ovaa nedela vaka da mi e pred dva dena pravev test negativen i imam malku kako belo pranje .... Sto bi bilo ova ?? ( od mobilen sum pustena izvinete) zaboraviv deka i mi smetaat nekoj mirisi .. backi

12. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    1.352
    И мене докторката ми кажа као двапати дека ке ме боцнат не на секој саат, а мора ли да мируваш да бидеш таму или може да се движиш 10 мин, зашто ми е блиску до работа па дали ке може да одам или да се ослободувам од работа....
    инаку ти благодарам многу...сега ми е појасно :)

13. jok

jok Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    931
    Допаѓања:
    902
    Moраш да мируваш и да бидеш таму. За да ти помогнат, ако нешто ти стане од големите количини шеќер.

14. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.880
    Допаѓања:
    3.774
    треба да мируваш не само зашто може да ти се слоши туку дека и самото движење го покачува шеќерот :)

15. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993

Има ли точен ден кога треба да се испита инсулинот и скриениот шеќер или може било кој ден?

16. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    * moze bilo koj den da se ispita ... Sakas privatno sakas drzavno zemi si samo upat od maticen ... :*

17. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.880
    Допаѓања:
    3.774
    скриениот шекер може било кога, за инсулинот ми рекоа на 3ти ден, ендокринологот кај кој идев Др. Крстевска така ми имаше кажано, бидејки сепак е хормон :)

18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.236
    Допаѓања:
    284.124
    И јас сум иста :(
    На 12 испитав преку крв и беше негативно.Но сепак беше прерано бидејки преки крв се веродостојни резултатите 9-10 д. после зачнување, а овулација ми беше на 5-6.
    На 18 требаше да ми дојде, а и да одам на заболекар пладнето, па направив преку урина иако знаев дека е прерано.
    Повторно негативно. Сепак го откажав терминот, не е страшно, може да почека недела.
    А преку урина е 2 недели после зачнување, повторно прерано рачунајки од овулацијатa :@

И сега чекам....уште не ми доüло а се чуствувам како да äе ми дојде. Знам дека може касни од моиве математики и не сум ни купила тест.
    Омалаксана, главоболки, болки во половина, јајници, малку и прање, лошење кога сум во кола...
    И стомаков му е подуен 2 недели...премногу и нетипично за мене :(
    Ако не ми дојде денес утре пак ке пробам. 3-4 дена после недоагањето треба да е најверодостоен.

Кај тебе кој временски интервал беше од евентуално зачнување до правењето на тест?

19. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    * celata sum zbuneta ma 24 juli mi bese posledna na 18 den od posledna menstruacija pravev testovi za ovulacija 6 dena Bea bledo pozituvni i od koga pomina tie denovi mene ova mi se slucuva zacuduvacki sto tie testovi bea pozitivni pa si rekov aj ako mozebi se fatilo porano pa vaka da mi e no bezuspesno celata bev vo prasalnici ke pocekam ako ne mi dojde do 1 pak ke pravam test doma imam eden test ... Nemam zborovi veke sto da si se utesam :x

20. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.565
    Допаѓања:
    137.338
    Здраво девојки,би сакала да ве прашам,дека првпат тееба да правам ХСГ, после прегледот,после колку време почнувате со односи,т.е. обиди за бебе:) и дали влијае ако претходно пиете антибиотици( дека треба да вадам умник, по вадењето ќе мора да пијам антибиотици,па така некако ке се падне во блиско време да треба да го правам и прегледот(ХСГ). Поздрав