1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. maleckataa

maleckataa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    44
    devojki koj ima problem samo so hormonite i nemoze da ostane bremena jas znam za eden caj pomesan so nekolku bilki neka mi pise ke vi pisam kako se vika cajot go ima vo turcija i ne e skap se pie ednas na den nasabajle ima pomognato na mnogu i na 2 bratucetki moi pozdrav :D

2. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993

Jas bidejki nemozam da gi pijam caevite :puke: si naracav od bugarija vo forma na tableti... presuvani se bilkite i gi pijam kako tableti. Dodeka gi imase vo Makedonija ajduckata treva mi pomagase vo reguliranje na ciklusot, poveke godini veke gi nema i sega naracav od Bugarija i ajducka treva i uste eden caj mesavina od poveke bilki.

http://apteka.framar.bg/23001438/%D1%86 ... 0%BE%D0%B2

http://apteka.framar.bg/02003219/%D0%B1 ... 0%BA%D0%BE

3. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    двете ги пиеш истовремено? Либра88 а немаш пробано со лекарства за циклусот? Кога тој е нередовен и овулациите или ги нема или тешко да се погодат во тие случаеви се дава кломифен, познавам многу женички што останаја бремени со кломифен :)

4. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993

Да двете истовремено.
    Пиев кломифен, но без успех бидејки тогаш имавме слаб спермограм (ама не го знаевме тоа).
    Затоа им препорачувам на сите девојки кои пробуваат 3-4 месеци да си ги направат сите основни испитувања, спермограм, проодност на канали и хормони, а не како мене да си го слушам матичниот кога ми вели дека рано е за хормони испитување на 5-6 месеци обидување за бебе, а и знае дека немам редовен циклус. А и за спермограмот ми требаше цела година да го убедам мм, среќа за 3 месеци на своја рака му го подобрив спермограмот на мм. ЕДНА ГОДИНА ВО ПРОПАСТ МИ ОТИДЕ ;(

5. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    значи маживе многу се суетни, ајде не се секирај ке биди важно се подобрило, кај матичен гинеколог стерилитет лечење јок, тој ми служи само за упати давање :lol: и јас си знаев дека имам проблеми па уште пред да почниме за бебе почнав да правам испитувања со ред да ги фатам работиве ама ке биди не се секирај, најди си асален гинеколог и почнете со стимулации :) јас одам во систина кај поповик ми рече ако за 2 месеца не забремениш идиме со кломифен + метформин џабе ке чекам кога се знај дека имам проблем. А на колку време ти иди циклусот, имаш овулација, следена ти е на ехо?

6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Se soglaauvam so bridetobebt celosno. Doktorive site isto, cekajte edna godina.
    ti vo taa edna godina ke se nadevas, sekoj mesec ke si vikas e ovoj ke bide, pa koga ke dobies, nw drugiot.
    Nikoj ne saka da napravi preventiven pregled, da te upati, osnovni raboti: hormoni, spermogram, kanali. Sto gi kosta neznam?!
    dur ne si najdes saglam lekar, ke se nerviras sekoj mesec i samp stresovi.
    jas se kaam sto koga pocnavme ne proveriv se. Kaj nas meseci se vo prasanje, ama i toa mi se cini kako mnogu izgubeno vreme.
    spermogram slab, jas so neredovna ovulacija... sto da probuvame 1 godina?!
    Sreka mm ne e sueten. Odma proveri spermogram i spermokultra naknadno.

7. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Ciklus imam sekogas razlicno, od 35_60 den. Jas ako idam vo sistina ke idam kaj ivanovski, on mi pravese hsg I nekako slobodno si se osekjav kaj nego. Kazete mi kolku cini pregled I konsultacija vo sistina?

8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Konsultacija ne se plaka. Jas do sega bar 2 pati ne sum platila.
    koga d-rkata mi gi gledase rezultatite i koga bev na konsultacija kaj Lazarevski.
    Mislam deka samo ako te pregleduvaat, eho, brisovi togas plakas.
    mislam deka ehoto poaledniot pat go plativ okolu 2000mkd. Ama ova ne sum sigurna. Znam deka pap i eho plativ 3.700.

9. cvetina

cvetina Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2013
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    123
    Еве сум и јас после некое време. Овој месец сум на антибиотици заради циститис и бактерии во урина. Кои болки ги видов...ајде и тоа требало да го пројдам. А на одмор сум и ми е криво...ај да не кенкам сега многу! Од следниот месец со нови сили, во нови походи :D а мозе и овој, ке видиме.
    Сакав да ви казам дека нема доктор сто ке ве прати да испитате тоа сто треба пред да пројде таа фамозна година. Вајда им е некоја граница кои ги знае. Тие не разбираат како ни е нас секој месец! Јас сама побарав, за хормони, а сега здравје за некој ден и брисеви ке правам. Докторкава не се противесе кога побарав, бас ми реце дека сто порано, тоа поубаво. Ама знам дека не сите даваат упути за испитувања пред да пројде година. Веројатно мислат дека не е многу долг период...а да знаат само колку е тоа многу ако посматраат од оваа страна...
    Без нервози само! Се ке биде, ке видите! Јас ете имам некое убаво цуство дека следниве месеци ке имаме позитивни резултати. Ве поздравувам. Имајте убав љубовен викенд ;)

10. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.880
    Допаѓања:
    3.774
    абе девојки па вие не мора да кажете колку се обидвате кажете година па и помалце да е :D јас не знам со какви лекари сте се сретнале но и јас повекето испитувања ги правев пред да почнеме да се обидеме зашто имав проблеми, навистина нема потреба од губење на време излажете ако треба, ако не фака 2-3 месеца максимум а си имате проблеми не чекајте :!:
    cvetina како не даваат? Па јас испитував хормони уназад години кога не го ни познавав маж ми :rofl:

а да мене ивановски ме прати тогаш за хормоните на ендокринолог рече дека тие се постручни него гинеколозите , еве и сега во бременоста ттреба да отидам кај доктор Крстевска за да видиме како понатаму со дозата на метформин и бромергон
    Јас повеке тука дремам него во темана за труднички муабети :tmi: ама сакам да помогнам ако можам зашто знам колку е тешко таму бев и јас :(

11. Matilde

Matilde Нов член

Се зачлени на:
    23 август 2014
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    0
    Izvinete za latinica no od mob sum,, da se pridtuzam i jas na ova bolna tema... Posle sto se mazuv ne se cuvav ic possto sakav da zabremenam vednas se obidov ceka edna godina koga vo kraj na 12 mesec mi izleze toa ovekuvanoto 2 rozevi lini.. Bev vo raj otidov vo doktor se bese ok koga vo 9 nedela vo pregled doktorot mi rece plodot prestanal da se razviva :((( pa morav vo kiretaza.. Si padbav vo golema depresija i posle testovite sto mi napravia ispadna deka imav molarna bremenost :(() si cekav 3 meseci i koga mi napravia povtorno testovite mi kaza se e vo red deka sega mozam povtorno da se obidam da stanam bremena no eve 2 mesec u
    I uste nisto denes mi dojdaa :((.. Se plasam mnoguu da ne mozam da Stanam bremena povtorno ali da treba da cekam povtorno 1 god :(... Dali nekoja od vas ja imala ova MOLA i da mi kaze iskustvo ve molam :(

12. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    Zdravoo zenicki jas treba za 2 dena da ne dobijam megutoa se preladiv I mi e tesko, siptomi za dobivanje nemam sek8gas me bolese polovinata sega ne , cuckite mi se nezni meguta ispod stomakot me pecka veke cela nedela, I desnuot jajnik od sto mi e neznam,a sakav da vu kazam denes slucajno se esretnav so zena od remedika na ginekologija abo4i I zboruvame mi vika idi da proveris da ne imas infekcia vo mukraka zasto toa cesto pravi problemi za bremenot uma nekoja od vas proveruvano .?]

13. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Купи си стерилна чашка од аптека и однеси прва урина во лабораторија да ти направат уринокултура. резултати имаш истиот ден или следниот ден, доколку има бактерија да се открие која. Ако имаш пецкање убаво е да провериш може ќе треба да пиеш некој антибиотик

14. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    Fala a ova se odnosuva I na onie koi imale spontan zasto cesto toa doveduvalo do spontan abortus :(

15. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.880
    Допаѓања:
    3.774
    не може да има резултати истиот ден зашто е потребна инкубација од 24 часа :) пред да мокриш измиј се со чиста вода, првиот млаз не го ставај во чашката туку вториот, ама прв пат слушам јас да има врска ова со забременување ама провери си сепак :)

16. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Немој душо да се нервираш... Јас имав спонтан во 5та недела... Те рабирам комплетно. Но, мораш да продолжиш понатака.
    Докторите велам, штом боло еднаш, ќе биде пак... Ќе забремениш. Верувај. Само мора да се ослободиш од стресот.
    Ако ти е за утеха :P од мојот спонтан поминаа 9 месеци, па уште не сум... Се надевам овој месец. Ако даде господ.
    Само напред. Ако била моларна и немало други проблеми, ќе биде пак... :*

17. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Леле... Ако сакаш да ми кажеш подетално... И мене ми се случува пецкање да имам како во јајник и дури назад како во бубрег. А веќе имав еден спонтам... Оф, само читам и паничам. Бреееее, што ќе си правам вака? :|

18. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    ti pisav u poraka :)

19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Mislam deka mnogu panicite. Olabavete malku.
    ubavo e se da e vo najdobar red ama pa i par luge poznavam na koi na mikrobioloaki test vo neznan koja nedela im najdoa nesto.
    snaa mi isto, pa eve go vnuk mi napravi godinka.. Samo gi zadrzaa 2 dena plus vo bolnica i bebeto primase antibiotik.
    Ako panicite samo loso si pravite i si pravite psiholoski stres.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Точно така... Само немам идеја како би се ослободиле од стресот... ;(