1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    го има ли кломифенот во зегин и која цена е? Ми рекоа дефицитен бил. Естрфемот секогаш се дава со кломифен затоа што кломифенот го истенчува ендометриумот сигурно изумил да ти ги даде, декортинот ми е да не дојди до хиперстимулација, а гонал е фсх хормон за фоликулите да бидат поквалитетни и да пораснат повише зашто понекогаш кломифенот не делува како што треба. Вака ми објасни докторот . Метформинот си го пијам јас за инсулинот ама гледам на таа листата за шемата го има пишано во стимулации значи го даваат при инсемиции. Сега ке видиме што ке биди доста се скапи и лековите а и инсеминацијата 9000 е ама тоа е :worried:
    ајде можои тебе нема да ти треба дај боже да не добиеш :wasntme:

2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Izvini za latinicava. Klomifen kupiv vo aptekata dole vo sistina sto e. 108 denari go plativ. Se iznenadiv, mislev poveke pari ke e :)
    Mislam terapijata zavisi od covekot i kako ti e sostojbata so organite.. ne veruvam deka propustil ili zaboravil. I toa mi potencirase da pijam samo po edno i da ne gledam sto pisuva na upatstvoto samo nego da go slusam. Treba da pijam 5 dena po edno. Ti?

3. bigi24

bigi24 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    141
    по мене станува збор за редовен циклус :( ако веќе 2 години се обидувате мислам дека веќе треба да се консултираш со некој доктор кој се занимава со стерилитет. Незнам дали си правела некои испитувања ама основните се хормони, спермограм, хсг. Убаво би било докторот да почне да ти следи како ти се развиваат фолекулите и дали прскаат т.е дали имаш овулација.[/quo

4. bigi24

bigi24 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    141
    Направив хормонски брисеви пап се си е како што треба без проблеми и мм направи спермограм и кај него си е се во ред сум била кај повеќе др-и и сите истото само опуштено.... денес бев повторно ми рече касна овулација а јајниците супер немало никаков проблем и ми рече пак по една недела да појдам :?: ама не се разочарувам продолжувам со позитивни мисли па се надевам нареден месец ќе ви пишам за две цртки :* сепак фала за мислењата и поддршката што ми ја давате

5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Kako hormonski brisevi?

6. bigi24

bigi24 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    141
    :) хормонски испитувања, брисеви :D

7. bigi24

bigi24 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    141
    хормонски испитувања и брисеви :D

8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ти си знаеш, ама по мене 2години се многу за да само ти кажат пробувајте.

9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Невестуле, сурфав сега за естрофем. Тој уствари е естрадиол :) ја открив америка јееее :lol:
    Мене естрадиолот на 3 ден ми беше 90, од пожелни 60. Мислам ова е причината зошто не ми дал естрофем да пијам ;)

10. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    da da estrogen e , abe i mene mi bese dobar estradiolot ama on taka mi kaza sto znam, i isto na internet imam procitano po forumive deka klomifenot mozи da go istenci endometriumot kako ne sakano dejstvo bilo toa..neznam dali pisi vo upatstvoto na klomifen ne sum go kupila uste. Ama uzivaj cim ne ti rekol mozi ne treba mene me natrupaa so apcinja samo ako ne bidi uspesna ke tepam nekoj :lol: aj drugovo na recepta idi ama gonalov be 1674 edna inekcija izgor :devil: Inace klomifenot ke go pijam 5 dena po 2 dnevno , isto i estrofemot samo nego 9 dena, dekortinot pola tabletka dva pati 9 dena, 7 i 8 den inekcija gonal na 9 ti den eho i ke vidime sto ponatamu malce strav me faka :sweat:

11. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.895
    И јас пред инсеминациите (и тоа не сите - на два пати без ништо отидовме) кај Лазаревски само кломифен пиев. Бидејќи сите показатели беа добри, немаше потреба од посебни терапии. Ендометриумот цело време беше одличен. За жал, само една инсеминација од пет даде позитивен тест, но и од тоа ништо не бидна, па на крај сепак на ин витро завршив.

12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Бридетобебт: Тебе естрадиолот сигурно ти бил нормален и сега треба да ти го одржува. Кај мене мислам убаво е да се симне бидејќи самиот ми кажа дека до 60 требал да биде идеално :) Јас помалку имам и кломифен за пиење. Нема што да те фаќа страв - се ќе биде добро :)

Дарси, ти си била доста издржлива. Јас незнам дали 5 пати би одела. Еднаш, евентуално ако ме советува докторот уште еднаш и тоа е тоа. Ама се надевам нема да дојдам до таму :)

13. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.880
    Допаѓања:
    3.774
    мене ми е сулудно да се иде на инсеминација без предходна стимулација, или да се оди само на кломифен без ништо друго , но добро секој лекар си ја знае својата работа. Според мене кога се иде се иде на се, а не половично. Невестулке ич да не се секираш супер ти е терапијата, кога зборевме со Ивановски за инсеминации истите лекови ми ги кажа ама скоро се беше исто, не се секирај за ништо има многу случаеви со успешни инсеминации и со близнаци имаат забременето, ако кај некој не била успешна не значи дека и кај тебе ќе е така ne мисли воопшто на тоа :!: Со лесно нека ти е :*

14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    A zosto da se stimuliras ako nemas potreba? Sepak toa se hormoni.
    i za ivf nekoi primaat poveke, nekoi pomalku stimulacija. Se e individualno.

15. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.895
    Апсолутно. Дури и кломифенот не е наивен, а и останатите се хормони - ако се работи за идиопатски стерилитет (без дијагноза) и докторите не сакаат да претеруваат. Затоа е следењето на резултатите, следење на овулацијата и фоликулометријата.
    Дури и за инвитро - кај мене и тоа го правевме на нормален циклус со минимална терапија (значи без хиперстимулација и само на едната јајце клетка која нормално се создаде) за да пробаме без тотален шок на организмот (тоа беше следна опција), и за среќа беше успешно.

kukla21, јас тогаш решив да ги истерам 4те инсеминации што се божем задолжителни, а бидејќи четвртата даде позитивен тест (но биохемиска бременост за жал), Лазаревски препорача уште една со малку дополнета терапија. Која таа не успеа, го направивме инвитрото. Бидејќи ги теравме месец за месец, не фати многу време, но психички беше оптеретување секако...

16. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Не знам дали би одела на инсеминација со оглед на толку мал процент на успешни инсеминации. Попрво на инвитро би одела. Туку да се надевам дека нема да стигнам до таму, дека ке си ги средам хормоните и приодно ке ги видам некогаш II

Хахааа и дури го пишувам ова се смешкам и си велам "уште многу треба да изгурам да си ги видам II, зашто секогаш по најтешкиот пат мора да одам"

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас од тоа и најмногу се плашам, психичкиот дел. Ако не биде, приватно ќе си го правам ивф и тоа е тоа.. Барем тоа е предноста во денешно време, имаме повеќе опции и шанси за успех..

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ти исто како мене :) Ние и прашавме за ивф одма, ама па Лазаревски не беше многу наклонет на идејата. Вика со оие резултати имаме 50-60% шанси за успех со инсеминација. Така да јас мислам си ја знае човекот работата и нема потреба да се мешам :) Плус ние планираме да го правиме приватно (не ми се чека 4 инсеминации за преку фонд) ама сепак не ни ја поддржа идејата за ивф.

19. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.895
    И јас така си мислев да одам директно на инвитро, ама истиот Лазаревски рече дека на уредни наоди е подобро да пробаме со инсеминации отколку на инвитро веднаш. Знам жени што забремениле така, па и нема зошто да не се проба.
    Генерално, најдобра опција е да му се верува на докторот и да се следат неговите препораки - особено кога се работи за толку познат и признат специјалист во оваа област.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Така е, ама да направиш една во ред, ама 4-5 инсеминации коштаат колу едно инвитро, каде се само психичките оптеретувања :(
    Тешка е нашата судбинаааа.. Само мака ми е зошто некои "несакајки" забременуваат, а некои години, патишта и болници ке изодат, и тоа дали ке вроди со успех :(