1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    744
    ништо овој месец ми дојде :devil: :devil: :devil: се слушнав со докторот му кажав дека сакам да следеме фоликули да видиме како е ситуацијата ми кажа кој ден да одам. ама ме интересира дали може нормално пред тоа да си имам односи? знам дека пред да одам кај докторот таа вечер не треба да има односи ама ме интересира за другуте дена пред тоа оти до 15 ден од циклусот има бајаѓи вечери :D :D . и уште нешто вагинално ли се проверува или на стомак да знам да бидам подготвена да не бидам како изгубена кога ќе ми каже докторо соблечи се :lol: :lol:

На Libra88 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Bride,ne sum od Skopje,a vaginaletite se vikaat neorenatron forte,taka nesto bea

3. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Vaginalno se sledat folikulite.

4. ladymici

ladymici Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    794
    Утрово направив тест (шур чек) беше негативен. вистина многу рано го направив (да напоменам мен. треба да ми доjде на 11 окт....) Се надева дека е неточен. Ама се се мислам дека ке добиjам ме боли стомакот како за добивање. Ова е трет месец како се обидуваме :worried:

5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.249
    Допаѓања:
    284.223
    И јас сум утре на гинеколог.
    Се надевам дека ке ме свати сериозно во врска со овулацијата и дека ке препорача набјудување на фоликулите или нивно стимулирање. Ке си побарам да ми изврши и проверка на хормони. После хистерокопија пред три месеци имав неколку вагинални прегледи се беше добро а и периодот секогаш ми е точно на 28 ден.
    Инаку треба на 19 да ми дојде...се надевам дека нема да биде проблем во врска со фоликулите да ми даде некое мислење.
    Последниве два месеци приметив дека на 14-15 ден кога би требало да има овулација ми се нафрлува лицето како кога треба да ми дојде. Не знам дали е коинциденција или телото си работа и покрај фактот што изостанала овулацијата.
    Секаде пишува дека многу девојки кои ја следат овулацијата со монитор имаат еднаш на три четири месеци(а оние кои не ја следат секој ден не се ни свесни за нејзиното отсуство) и дека ако не првата година барем 6 месеци да се пробува без никакви проверки. Знам дека ке рече два месеци не е ништо бла бла...ама ке си платам колку треба за да знам во какво општо стање ми е телото.

Активно си пиеме и двајцата цинк, магнезиум, Е, јас фолинска во комбинација со јод и Б комплекс а он Б комплекс во комбинација со селен. Секој ден со многу овошје и зеленчук...одкако ја предадов дипломската немам никаков стрес а вчера ставив и тегле со смокви во маслиново масло.
    Оти нив треба да ги чекам неколку недели, од денес си почнав на гладно лажиче од маслото а потоа смоква(оти некој пиша дека е ист ефектот).
    И јас не знам што уште :whew:

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.096
    Допаѓања:
    101.805
    Ако Данке, јади си и така смокви, ненаправени, бар додека се направат овие во тегла. И јас си јадам, јас направив 2 тегли, една голема и една мала, малата ќе стаса за 21 ден, ако сакаш и ти можеш да направиш така, секако и двајцата ќе ја јадете бргу ќе ја снема :D
    Мене ми е многу тешко на деткосикацијава, ништо не јадам, глад многу не осеќам, овошје само бутам, бадеми, ореви, лешници, вода многу, премногу дури, чајчиња, суво овошје без шеќер, навечер компирче, оривче, нешто такво, еве проаѓа и третиот ден и многу ми е тешко :( Не знам дали е од лековите кои ми ги даде хомеопатката, ама се што може на телово ме боли, од глава, тоа ми пука не ме боли, коски, мускули... нервозна од што сум гладна, не знам што да јадам, се едно та исто :( Ми се плаче понекогаш, вчера си отидов дома среде работно време, лошо ми беше многу, станав си отидов и си легнав до кај 3 спиев, денес ми е за трунка подобро со главата, ама цело тело ме боли иначе :tmi:

7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.249
    Допаѓања:
    284.223
    Прочитав темата за детоксикација ама јас на жалост не сум толку јака и издржлива :(
    а и на 172 сум 55-57, ако симнам 5 кг. само коските ке ми останат. Маки измачив мевце малку додека ставив на мене :tmi:

Ама идејата со топла вода е супер. Почнувам од утре. До сега во исхраната користам многу риба и телешко, сега и пилешкото по твој совет ке го исфрлам. Мисиркино ке купувам, а свинското одамна го одбегнувам.
    Јас како склона на претерување скоро секој ден и по некоја свежа смоква лупам јадеме :D.
    Знам дека е најважно да не се преукупираме со забременување и да си најдеме окупација, па ке набавам деновиве велосипед за дома да вртам и спортувам малку, а и почнав со настава за полагање за кола.
    Најважно е животот да иде даље.

Во врска со дејството од хомеопатските лекови секогаш викаат дека пред да се почуствува подобрување првен има влошување на состојбата. Се надевам телото ке се адаптира набргу, но сепак мислам дека детоксикацијата си го прави своето.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    Јас треба да добијам денес ... многу сум раздразлива и се нервирам за се и сешто. Туку вчера имав исцедок како во овулација и ми стана чудно од што би можело да е пред добивање, закаснета овулација не би требало веќе ми помина. Да не е некоја бактерија па сега или нема врска?

9. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.123
    Допаѓања:
    20.272
    Ако не е некој чуден исцедок со непријатна миризба, тогаш не би требало да е бактерија. Дај Боже да е некој добар знак за бебче. :)

10. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.249
    Допаѓања:
    284.223
    Денес на гинеколог. Зеде брис, ме прегледа вагинално...рече се изгледа добро.
    Ме виде на ултрашал (21 ден од периодот).
    Матка, јајници, слузница изгледаат добро но фоликулите премали. Рече дека е нормално едниот јајник да одмара а другиот да е поактивен..дека се менуваат. Дека месецов десниот одмара и фоликулите се премали, а левиот има но сеуште не се доволно големи. Како што претпоставував, а и мониторот покажа немало овулација, ништо ново.
    Денес ми зеде крв да испита дали воопшто настанала овулација на почеток на месецот а на третиот ден од периодот ке испитам Andrsotendion, Testosteron, DHEA-S, Prolaktin, fT3, fT4, TSH, KL.BB.

Да не имате совет за некој хормон плус кој исто би помогнало да се испита?

Доколку резултатите не се сјајни најверојатно кломифен а потоа и ме праша дали би била финансиски способна сама да финансирам некои хормонални инекции во клиника која е специјализирана за плодност.

Чекор по чекор... се што треба ке се прави.

11. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Девојки мене последниве три месеци почна да ми варира менструацијата според тоа и овулацијата, прво ми доцнеше и ми дојде на 35ти дена, минатиот месец на 36ти ден а еве денес ми подрани на 25ти ден, многу се нервирам :@ денес отидов до зегин и си купив maybe baby монитор па ќе замолам некоја која го користи подетално да ми објасни за начинот на употреба јас го пробав денес но не можам ништо да видам ни точки ни папрати па веројатно нешто како што не треба правам :(

12. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    najvaznite fsh. lh i estradiol gi nemas i insulin treba kaj mene od nego nemav ovulacija.. ovie Bb i Kl prv pat gi gledam kako im e celosnoto ime? isto i cortisol treba hormon na nadbubrezna.zlezda i toj znae da pravi problemi

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  13. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.249
    Допаѓања:
    284.223
    Само кратенки има на листов кој го добив. Изгуглав дека KL.BB e скратеница од клајн блутбилд, или мала крвна слика, мислат на хемоглобин.
    Овие фт3 и фт4 се за тироидна злезда, а DHEA-S е за кортизол, го најдов и естрадиол на листов(не е штиклиран како другиве, ама барем заокружен па да знам да му нагласам да не го заборавиме).
    Фсх и лх ги има на листов, ама не се ниту заокружени ниту штиклирани.
    Ке си бидам подготвена на наредниот термин и ке си побарам и нив да ги провериме заедно со инсулинот.
    Фала на советите.

Ангел кое чајче би ми го препорачала да си пијам перидов? Не мора од кузнее каква помош да е, ама барем да не штети.

14. bridetobebt

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    cortizol ne e dhea s toj e androgen hormon zaedno so testosteron i androstendion. cortizol e nadbubrezen.hormon ke ti slikam ako sakas listata so hormoni da ti se pojasni :) neznam zaso fsh i lh ne ti gi zaokruzila pa tie se najbitni prvi se na lista kaj nas fsh pokazuva kakva e sostojbata na kvalitetot na jk i nivniot soodnos e mosne biten zaso da.gubis vreme i da se bockas dva pati idi kaj dok neka popravi :)

15. bridetobebt

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    eve slika se nadevam dobro se.gleda . ima i drugi hormoni kako 17 oh progesteron i shbg jas i tie gi imam ispituvano no kaj pcos e toa bitno mislam
    ne sakase da se rotira slikata :(

Прикачени фајлови:

16. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.249
    Допаѓања:
    284.223
    Фала ти многу :hug:
    Јас пред 3 месеци отстранив циста на грлото од матката инаку немам полицистични јајници.
    Поради краткиот период одкако се обидуваме за бебе мислам дека он не ме ни свати сериозно :devil: , па денес испита еден хормон( не го чув името :tmi: ) за да процени дали е настаната овулација изминатите неколку недели.
    Мислам дека не планираше некои темелни испитувања. Чкртна само 2-3 од листава и ми рече на 5 ден од мензис. Јас му спомнав дека некои хормони треба нели на 3 ден :$ и он додатно штиклираше уште неколку и рече да, на 3 ден.
    Мислам дека се збуни докторов и може оти на врат му стоев заборави. Еве ја листата која ми ја даде.

Ми рече кога ке отидам на трети ден од циклусот да ја земам со себе за он да се подсети кои хормони треба накнадно да се испитаат во лабораторијата кога ке им го прати примерокот. Така да е неофицијален лист и не би требало да е проблем да му споменам за хормоните за кои ти ме советуваше.

Прикачени фајлови:

На bridetobebt му/ѝ се допаѓа ова.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.900
    Допаѓања:
    123.133
    Danichap,јас ги испитував и фсх и лх,плус прогестерон на 21 ден.фт3 и фт4 не туку тсх и т4.
    Ако не е проблем заокружи ги и тие :P

18. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.028
    Допаѓања:
    6.514
    Конечно направив HSG.
    Среќа што постои форумот и што доста читам што пишувате феминки :$

Се беше супер. Досега на секое одење на гениколог сите резултати ми беа одлични. Имавме само малку проблем со спермограмот.
    Требаше пред неколку месеци да одам на HSG ама апаратот во нашиот град не работеше и велам, ајде летото да се фрлиме на работа, можеби нема да има потреба.
    Ама, не и ете ме денес со резултати ос HSG.
    Едниот канал целосно запушен. Како што вели докторот, можеби и од рагање ти е запушен, кој знае :^)
    А другио воспален, и затврорен. Ама по малку се отвара. |(

Имав читено за детално испитување на HSG. Овде на форумот. Пишуваше дека е само малку болело.
    Мене многу ме болеше. И поминаа веке 10 часови и уште ме боли се. Мислам дека елементите им беа многу ладни, и кога ми ги вмушаа ме болеше како болните менструации.

Ме даде препорака за лапароскопија.
    Некој некое инфо плус за тоа?

19. bridetobebt

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    дека ти се затнати затоа болело толку сега со лапароскопија ке пробаат да ти одзатнат прават три реза на стомакот преку едниот внесуваат гас за поголема прегледност и преку другите два инструментите со камера и работат и гледаат на компјутер цело време преспиваш една вечер во болница и утредента дома. пред операцијата има припреми кои зависат од болница до болница. ако планираш да правиш на гак закажи си со време се чека доста

danichap докторот дефинитивно се збунил што ке ти се слободните тироксини потребни ти се tsh t3 и t4 и секако оние што ти ги кажав пред тоа

20. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    1.352
    ме интересира колку го купи овој maybe baby монитор и лесен ли е за употреба, дали се научи?