1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.014
    Danichap, сметам дека нема основа за загриженост поради ласерската интервенција, a и претпоставувам не била во абдоминалната регија, така што може да се опуштиш и да почнеш (барем потајно) да се радуваш (додека да ти потврдат бременост преку крв).

Честитки... ;)

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  2. littleflower

littleflower Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.483
    Дали кај нас се продаваат тестови (ленти) за овулација и каде?

3. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.191
    Допаѓања:
    145.576
    тоа е тоа!!!!...не може два лажно позитивни....честитки...опушти се и уживај во новата состојба :*

4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас имам купувано во зегин.

На littleflower му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993

Епа можааам прва да ти честитаааам!!! НЕМА ШАНСИ ДА НЕ Е ТОЧЕН ТЕСТОТ, ДА ТИ ПОКАЖУВА ЛАЖНО ПОЗИТИВЕН, ТАКА ДА РАДУВАЈ СЕ МИЛАААА :*

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.086
    Допаѓања:
    101.758
    Јеееее..... :dance: :dance: :dance: :party: :party: :rofl: :rofl: Данка ќе има бебе, Данка ќе има бебе.... Две радосни вести за два дена, ќе станам тетка по којзнае којпат од прв братучед и Данка ќе има бебе, јухууууу.... Мислам дека не треба да се сеќираш многу, почекај да помине денот кога треба да добиеш, направи тест преку крв и оди си на гинеколог. Мислам дека во зачетокот влијанијата од антибиотици, интервенции и слично не ти се ризични, опушти се. Впрочем ќе ти каже се гинекологот, така најубаво. Те гушкам до твојата странција и назад :inlove: :*

На lunicka, danichap, joelle и 2 други им се допаѓа ова.
  7. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    Фала богу само убави вести денес прочитав :inlove:

Кај мене нема ништо ново освен што нешто чудно ми се случи со циклусот ми траеше само 3 дена ( а обично ми е по 7 дена) обилно и 1 ден онака ништо цел ден па светла крв па темна и оп престана :( а ме боли стомак како за добивање/овулација. Сигурно имам некој полип или такво некое чудо штом ваква промена ми се јави месецов... А сакав да ве прашам ако знаете кломифенот во кој период се пие? има некоја посебна шема? ( на пример од 3 ден на мензис и слично? )

8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Да се пријавам и тука.
    Конечно добив и сега од четврток почнувам со кломифен. Следната недела во среда на фоликулиметрија па здравје, со господ напред :)

9. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    кломифенот се зема секогаш 5 дена, по едно апче во исто време од денот, од 4 до 9 нен од циклус. значи 4, 5, 6, 7, 8, и 9. на 9 или 10 ден се прави фоликулометрија. Ако не изреагираш правилно, немаш истимулирано повеке фоликули или се мали, како кај мене, дозата се зголемува на по 2 наутро и навечер во исто време, значи наместо 5 пиеш 10. Кај мене тоа даде резултат. Напомена, кломифенот ги троши јајниците, па затоа од едно до друго негово земање се прави пауза од1 - 2 месеци, и можеш да го земаш најмногу 5-6 пати, затоа кога препишуваат кломифен обично се оди и со инсеминација, е сега ако имаш полицистични јајници е друго, тогаш се дава за сигурна обулација

На joelle му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Мора да ти каже докторот како да го пиеш. Мене ми даде да пијам од 3ти до 7ми ден од циклус по едно на ден. Зависи од хормоните, од колку антрални (вака ли се викаа?! :lol: ) фоликули имаш, општата состојба на органите... Сепак се хормони, не си земај на своја рака.

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Од 4ти до 9ти ден има 6 дена, не се 5. Сепак е индивидуално и докторот решава колку стимулација ти треба. На некои им треба помалку, на некои повеќе.

12. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    Не не секако нема да земам на своја рака ме интересира само да знам дали би почнала од наредниот месец или од сега бидејќи ќе одам на контрола овие денови. Овулација имам а немам полицистични јајници претпоставувам дека ми спомна за кломифенот бидејќи повеќе од година нема бременост, а последниот месец на 13 ден од циклус фоликулите ми беа 11...

13. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Жоел, 1 дневно, јас лично од 3-7 ден, и фоликулометрија почнавме од 11ти ден, зошто мене циклусот ми е точен ко швајцарски саат, на 28 дена, па претпоставувавме дека овулацијата на 14ти ден би била. Еднаш пиев од 5ти ден, овулацијата ми се помести за 2 дена, што беше и логично нели.

И девојки, Кломифенот НЕ е хормонски, туку напротив - додека се зема, дава сигнали до хипофизата да го блокира производството на естроген после мензис, за кога ќе престанете да го земате, хипофизата да се ''од-блокира'' и сама даде наредба до организмот да произведе естроген зошто сфаќа дека е во ''минус''. Токму тој наплив на естроген, кој САМИ си го произведуваме, овозможува раст на фоликулите кога треба. Јас до сега, во рок од 5 години, 10 пати вкупно имам пиено Кломифен, и верувале или не, последните пати најмногу реагирав, иако ''истрошени'' јајници, иако жена во години :D

Данице, честитки мила!!! :l:

п.с. Си допишала во меѓувреме - ДА, дефинитивно си за Кломифен, ја имаш истата ситуација како мене - овулација има, фоликули до 13мм максимум. Земај Кломифен побрзо, сигурна сум дека уште првиот месец ќе ти честитаме :hug:

На danichap и joelle им се допаѓа ова.
  14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Мене антралните фоликули ми беа по 10-12мм. Така ми пишува на извештајот.
    Се надевам добро ќе изреагирам и ќе пораснат доволно големи со стимулација.

Хормони или не хормони, сепак се тука да си "играат" со твојот мозок. Не се мала шала.
    Јас ги купив од аптеката од систина кога ми ги препиша докторот. После појдов на пат и мислев дека ќе добијам, а кутивчето го заборавив дома. Сакав да купам уште едно по пат дур одев накај аеродром и аптекарката од Зегин не сакаше да ми ги даде без рецепта. Милион прашања ми постави и ми делеше совети колку се страшни да не пијам на своја рака, доктор ли ми ги дал...

15. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    И Парацетамолот си игра со твојот мозок, па пак го земаме :)
    Има разлика од вештачки внесени хормони, до зголемување на нивото на еден хормон со ''сопствени'' сили. И јас го земав од Зегин, со рецепта од приватен гинеколог, чисто за името да не го заборавам, а само ме праша дали доктор ми ги препорачал, рецептата не ја ни дадов.

Јас сум НАЈ против медикаменти, ниту гореспоменатиот Парацетамол не го пијам, ама во борбата за бебе подржувам скоро се'. Конкретно за жоел мислам дека изгубиле драгоцено време, требало многу многу порано да направат фоликулометрија....како и да е, со лесно на патот кон најголемата среќа која допрва ве чека!

16. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    Моира да не се разбереме погрешно, јас редовно одев на контроли и на мерења, фоликулите никогаш не ми биле помали од 19-21 мм. Само последниот месец докторот ми ги измери толку што искрено ме изненади. Се прашував дали растат со тек на време ако овулацијата ми е на пр на 16 или 17 ден но не му поставив него прашање оставив така. Покачен ми е пролактинот пак па си помислив дека е од тоа.

17. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    А супер тогаш, не го знаев овој момент!
    Можно да е моментално, еден од оние месеци кога изостанува овулацијата, или може од пролактинот, докторот би требало да го знае тоа...
    Како е спермограмот? (иако и тој варира од месец во месец)...
    Претпоследните 2 пати мислам дека за џабе го пиев Кломифенот, со сопругот бевме убедени дека последниот резултат за спермограмот е се уште валиден (а не се ни сеќавам кога беше |( ) Како и да е, последниот пат јас пиев Кломифен, а тој Трибестан, и резултатот не изостана, иако ништо поразлично немав во фоликулите. Значи, Трибестан, цинк и Ц витамин за сопругот, и опуштено и со среќа :)

18. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    Спермограм еднаш направивме и беше и на контрола кај уролог. Му рекоа дека е се супер и не ни препишаа никаква терапија. Го прашале дали е се во ред со мене и урологот му рекол само трпение не брзајте рано ви е за инвитро или инсеминација :( но јас би сакала веднаш да направиме инсеминација баш ме радува идејата.

19. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Еден спермограм е малце....како и да е, од витамините нема никаква штета, а и Трибестанот е на природна база, го зголемува квалитетот и квантитетот на спермата. Ние лошо не видовме, само добро од него!
    Ти го кажав мојот пример за да ти дадам до знаење дека еднаш добриот спермограм не значи дека се' понатаму е на твоја одговорност само. Ти си имала супер големи фоликули, исто како мене, а пак не настанувала бременост...може е само до моментот, а може сепак и мажот ти има удел, ме сфаќаш?
    Најтопло ти ги препорачувам Трибестанот и цинкот, само добро може да ви направат :)

20. cvetina

cvetina Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2013
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    123
    Јупиии за Дани! Ајде нека има повеке вакви вести.
    Инаку сакав да ви спомнам за коренот од мака, моја пријателка го пиесе, немасе приблеми туку само превентивно, нели дека природно, па не мозе да стети...за зал и направи големи проблеми и со циклус и со хорнони. Докторот и рекол дека гилема е веројатноста да е од тоа. А бас сакав и јас да земам, сега не ми се ризикува. Внимателни бидете со овие природни лекови, не се безопасни!
    П.С Ангел кога треба да недобиес месецов?
    Бокаце кај ни е?
    Имајте убава вецер :*