1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    По мене не треба да си играш со аспирин или со било кој антикоагулант. Значи тој ја разредува крвта и можеш да си навлечеш сериозни проблеми.
    Јас имам пиено и појаки за разредување, ама бидејќи имав други проблеми. Ама секој доктор беше многу внимателен и не многу волјен да ми препишува.
    Магданосот ја има истата функција.

На Lisa_Maja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.109
    Допаѓања:
    101.853
    Мене ми се дешаваше многу да ме боли кога бев тинејџерка, и не ми пробива 3 дена, од трети ден коа ќе потече не сопира. Ми препишаа една недела пред да добијам да пијам аспирин и витЦ. И во бременост на сестра ми и го препишаа. Мислам дека не треба со било каков лек да се претерува, ама не е и дека е тежок и опасен лек Аспиринот.

3. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Samo edno se napiv , morav kolku da protece inace nikogash do sega se nemam napieno aspirin. Pa kaj ja nema da dojde pa koga doaga oskudna e :( i toa strasno me nervira , moze i mi pomogna cajot sto go zemav za nastinati jajnici i jajcevodi pa go piev toj i aspirinot eve tece sega:hai:

4. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Се што е за разредување на крвта не е баш така наивен лекар. Едно е да се напиеш еднаш, друго е да пиеш редовно по 2 на ден.
    Често се дава на бремени жени, затоа што се случуваат промени во организмот. Затоа и се прави контрола на д-димери, крвна слика и консултација со трансфузиолог.
    Јас земајќи го моето искуство со ова, не би препорачала пиење на своја рака.

На Bond Girl и Lisa_Maja им се допаѓа ова.
  5. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Neznam kukla ti za sto si go piela aspirinot , no jas smetav deka treba da si pomognam sama na sebe za da si dobijam ubavo menzis. Mislam deka i aspirinot se dava i koga se planira bremenost a zasto neznam.

6. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Сакав да ти кажам да бидеш умерена и претпазлива, оти се си има и позитивно и негативно.

7. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    Jas imam redovna menstruacija,pa sepak ima meseci koga prviot den mi e kafeavko samo,pa utredenta si pocnuva normalno krvarenje.Mislam deka ne mora da znaci deka ti probilo bas radi aspirinot.Moze samo taka si mislis.Sto pomalku hemija toa podobro,osven ako ne e po preporaka na lekar

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.109
    Допаѓања:
    101.853
    Абе Кукле и витЦ ако претераш не чини. Затоа си има дозирање на лекот, затоа претпазливо треба со секој лек. Јас пример од овердоуз од витЦ имам добиено пролив, така да муабетот ти е скроз на место. Јас тврдам дека и чаевите и со нив треба да се внимава, не само со лековите.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Polis

Polis Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    86
    Здраво ,:)

Јас не сум нова на форумов ама нова сум во планирање бебе :inlove: Втор месец е ова како пробуваме и еве чекам сега (на 10 ти би требало да (не)добијам (waiting)). Сакав да ве прашам вас поискусните дали ви се случило да ве боли долниот дел од стомакот-блага болка чудна ( како денес мене) и дали ви се врти незнам како да објаснам ама онака кратко ке ми се заврти и толку .Можеби дека сум замислена сега па си правам филмови :) Незнам што да мислам веке :)
    Со срека на сите :l:

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.109
    Допаѓања:
    101.853
    Да, овие ми се типичните симптоми на ПМС, но често ПМС симптомите се поистоветуваат со симптоми на рана бременост така да не можам многу да ти помогнам. Дајбоже да не добиеш, ми текнува сега дека баш во 2риот месец и јас вака се занесов, дури и ми се чини стомакот ми се поду, повраќав, мачно ми беше, ама еве ова е 12 месец како се обидуваме и нема ништо. Не ти ја посакувам мојата приказна ни во најлош случај, дајбоже прв и последен пат да пишуваш овде ;)

На Polis и Lisa_Maja им се допаѓа ова.
  11. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    I jas ke ti go kazam istoto zasto i mene mi se ima sluceno,da osekam poduenost,macnini,zamor,duri nekoi denovi u 21h si legnuvav i bev duri poveke od sigurna deka sum bremena.Napraviv i 2 testa,sto normalno bea negativni.Taka da samo si se zanesuvav.Vikaat ako si bremena,ke znaes...pa sto znam,koga ke bidam ke vidam razlika.Sega za sega samo nadeZ.Najmnogu se obeshrabruvam koga nekoj od eden odnos u mesecot ke zabremeni,a nekoj aktivno raboti na slucajot i pak nisto...Jas samo tri meseci cekam,i se nadevam nema uste mnogu.istoto i na tebe ti go posakuvam:sun:

На Polis му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Polis

Polis Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    86
    Мене ме чуди тоа што јас кога добивам не добивам вака него со големи болки и не ми се врти . Ама реков овој месец не правам никакви тестови додека не дојде датумот за добивање. Минатиот месец се опседнав :worried:.
    Ајде се надевам дека сите ке се радуваме наскоро .:music:
    Фала ви за одговорите :*

13. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Neznam moze ne probi od aspirinot , sakav da probam zatoa sto mnogu mi kasni i koga ke dojde trae tri dena oskudno kafeavo i sekogash ednometriumot se zgolemuval zatoa sto potrebnoto ne se isfrlalo tuku ostanuvalo kako zasirena krv vo mene . Samo probav da vidam dali ima razlika sekako deka se dogovaram so doktor ama odposle od koga ke ispijam nekoe apce . :$

14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    @bokace хахаха - добра си.
    @Polis - гледај помалку да се оптеретуваш. Знам не е лесно и јас се борам со ова. некако најди си што ти е филтерот и издувавај се :)

15. Polis

Polis Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    86
    Уште нешто да прашам: тие кои немаат редовен циклус и тешко може да определат плодни денови користат нешто да определување наплодни денови ? :|

16. Polis

Polis Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    86
    пробав овој месец по лабаво да не се оптоварувам ама како се ближи добивањево така поише мислам :whew:

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас си го сметам(в) нередовен циклусот, иако кога и да сум мерела на 36-7 дена ете ја.
    Јас пробав неколку месеци со оние тестовите за овулација - има за една употреба, а има и едно како микроскопче што е. тоа е за повеќекратна употреба.
    Хормоните кога ги проверив се испостави дека немам редовна овулација. Затоа да го имав овој памет од пред некој месец, ама ни еден месец немаше да пробувам без асистенција на доктор, мерење фоликули, хормони, брисови, спермограм. Ќе рече секој доктор, една година да се пробува. А што ако проблемот си го имаш цело време? Чуму таа една година?!

На flower30 и Polis им се допаѓа ова.
  18. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Sosema si vo pravo kukla21,te podrzuvam 100% vo muabetov,i jas koga pocnav da pravam ispituvanja,ginekologot mi veli,pocekajte barem godina-godina i pol pa tek togas ke pocneme so ispituvanje???Koja e logikata neznam,celo vreme sme imale problem,realen so spermogramot na mm,a pominale tolku mnogu meseci cekajki i nadevajki se za dzabe.Zatoa moj sovet za sekoja dvojka koja planira bremenost,posle dva-tri meseci slobodno da pocne so ispituvanja.Mladi sme bile,pa moze pred dve godini da znaevme sega veke ke si drzev bebus vo raka,ama toa e,dzabe samo ke se nerviram koga ke pomislam.I so e najcudno,nikoj ne me upati sto da pravam,se bese po moja inicijativa i zelba,istoto obrazlozenie bese i kaj mojot maticen ginekolog i na privatno.

На flower30, kukla21 и Polis им се допаѓа ова.
  19. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561

Јас го имам истот проблем но мислам дека шансите да забремениш се возможни и покрај проблемите(сега да не бидат страшни) ако не те оптеретува психата, верувај ми знам многу девојки кои ги имаа проблемите уште пред да забременат. Една другарка се спремаше да и ја извадат цистата на јајникот, а се работеше за ризична циста, па наредниот ден ми се јавува дека е бремена....затоа мислам дека докторите даваат т.н услов една година. Во секој случај уредни контроли и тоа како се пожелни

20. Bond Girl

Bond Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    233
    Јас имам не редовен циклус, и до пред некое време не знаев и не ме интересираше кога ми се плодни денови, дали имам овулација и сл. Кога почнавме да работиме за бебе, не ми беше никако логично да чекам една година или две. Ги направив основните прегледи и потоа почнав повеќе да си посветувам внимание на промените на телото, а и читав доста за овулација, плодни денови и сл. Па така забележав и некои промени кога ми се приближуваат плодни денови кожата на лицето ми станува помасна (инаку имам сува кожа), јајниците ми се напнати и убаво се гледаат како испакнати, имам повеќе слуз (растеглива, прозирна, како белка од јајце), градите ми се натечени. Сепак за точна овулација нај добра е фоликулометријата или евентуално тест за овулација.