Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Ne sum sigurna zatoa i kazav negde 14 den. A zasto da ne pravat vo remedika :| vo sistina imam ednash vlezeno i toa ne beshe za mene , jas nekako poubavo se custvuvam vo remedika neznam zasto . No kako i da e ti trebaat mnogu nervi i pari za bilo koja od ovie bolnici :)

2. milamila988

milamila988 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2014
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    244
    За во приватните посебно од искусттво во Сиситина значи за два три саата летнаа 150 евра, и тоа само јас направив ехо, мм спермограм и лековите за ало минута а можам да замислам за луѓе кои имаат мали плати треба цела плата за два саата да ја даде, ама ете тоа е што се доктроите стручнво нивната работа и ти обрнуваат повеќе внимание

3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.300
    Жалосно како се богатат на болката и маката на народот;(

4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Jas sum zadovolna od Sistina. Vo normalni uslovi za 2,3 pati vo godinata ke se lisam od nesto i ke odam na pregled tamu. Mozam da odam vecer sto mnogu mi odgovara zatoa sto nema kasnenje na rabota, nema vlecenje po cel grad da nosam rezultati, nemam striktno vreme koga da odam po rezultati. Kosta, ama pa i vremeto moe kosta i nervozite po salteri i sekakvi frustirani doktori i sestri! Tesko e ako ne daj boze treba nesto seriozno da pravis!

5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Tragicno ama vistinito. Kako Amerika ke staneme. Koj ima pari ke se leci, koj nema gospod na pomos neka mu e

На girl-miri, darcy и danichap им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.300
    Свесни се дека човек и последниот денар ќе го даде, и од душата ќе дели за бебче и злоупотребуваат.

Трагично е што нормална и вистинска услуга проследена со коректен и професионален однос се дава само доколку си на приватно. Каде отиде јавново здравство...

На do-re-mi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    A istite doktori se! Ne se nekoi drugi! Polozuvaat zakletva, svesni se za platata uste koga pocnuvaat so studii i pak isto. Na drzavno koj te ferma, a na privatno si dobredojden.

8. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    13.531
    Кои денови се плодни? Дали кога имам овулација кога има секрет како белката на јајцето? Или?

9. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Јас за 7 минути платив 2050 денари, само ехо и по некој збор, да ги додадам патни трошкови 100 евра за ништо...
    Кога ке правам инсеминација ке одам на државно, помалку ке ме кошта процедурата одколку патот до Скопје. И така ке ги правам 4 за можам да земам ваучер за инвитро ако дојде до тоа.

Што се однесува до гинеколозите катастрофа, во мојот град има двајца, "многу асални" па затоа морам да одам во друг поблизок град за да одам кај сегашниот матичен. А да не зборам па за уролог - НИЕДЕН !!! Така мм мора да оди на уролог во Скопје. И така ние од провинција, ако имаш пари да ке во Скопје да бараш уролози и тоа приватни, бидејки матичниот несакаше да му напише упот со изговор "не ти е ништо, здрав си".
    Многу сум револтирана од нашето јавно здравство, а кога истите доктори би биле во приватни би било се поинаку.

10. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    кукле мене на повеќе наврата и од повеќе доктори ми е кажано да ги проверам за ифв не ги бараат сите за поднесување документи во фондот може затоа. али битни се затоа и ги има на листите од лабораториите за проверка на хормони. кај мене беа покачени и машките хормони и за тоа примав терапија затоа не е на одмет да се проверат сите :)

11. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    да тогаш

12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Машките хормони претпоставувам се манифестираат некако. Глас, влакна... штознам, никој од другаркиве мои не правеле за ивф.

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Еден совет. Во иднина кога ќе закажеш направи си спидок на прашања и теми кои сакаш да ги продискутираш. Така ќе бидеш фокусирана. Јас кога одам си имам зацртано што сакам да извлечам и не излегувам дур не чујам се. Пробај да се поврзеш со докторот, да комуницираш, а не да го оставиш он да ја води дискусијата. Ти плаќаш,ти си газда.
    Ова со цениве ми е многу чудно. Некако сите како различно дс плаќаме.

14. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    ова испадна ко ја да сум машкоданка а нема врска може и да се манифестираат и да не се манифестираат последна проверка кога правев ендокринологот посебно ми назначи особено dheas да го проверам за дали ќе ми треба додатна терапија..како сакате јас уште стојам на тоа дека кога се проверуваат одредени може и сите останати во лечење на стерилитет човек треба да е темелен моите доктори беа токму такви и тоа вроди со плод, да не проверев од кај ке знаев дека инсулинот ми беше покачен , да прашав тука кој проверувал инсулин гарант никој немаше да се јави..ако се водев по тоа никој не проверил што па јас ќе проверувам не верувам дека ќе бев бремена сега сите хормони на гак се околу 500 ден така да нема никаква пречка да не се проверат :)

15. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Jas celo vreme proveruvam insulin , i se dvizi 45-48 i posledniot pat 28,61 bese pravev skrien seker i insulinot 48 prvo pockanje 225 vtoro bockanje 240 i nesto treto bockanje a drugiot seker normalen 4-5-6 taka nesto se dvizese si go imam insulinot poradi jajnicite . (facepalm)

16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Далеку од тоа - не ми беше намерата како што си пишала. Некако логички ми идеше дека ако имаш покачени машки хормони, би се манифестирало некако. Од друга страна па има и доктори кои се повнимателни и сакаат да проверат се. Повеќето работат на шема. За инсулинот си во право - сигурно никој од нас не проверил :)

На bridetobebt му/ѝ се допаѓа ова.
  17. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    Денес имам добри вести, бев на фоликулометрија и има повеќе јајце клетки од кои една е доминатна 19цм на 11 ден оц циклус. Докторот е презадоволен, мада рече дека ендометриумот ми е само 6мм .. треба да биде повеќе така? Ми препиша да примам инекција прегнил и во понеделник инсеминација :wasntme: па држете среќа жени. А не прашав дали треба апстиненција до тогаш или нема потреба?

На Lisa_Maja, danichap и do-re-mi им се допаѓа ова.
  18. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Мене ми препорачуваа апстиненција 2-3 дена пред инсеминацијата. Со среќа!

На joelle му/ѝ се допаѓа ова.
  19. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.902
    Мислам дека ендометриумот треба да е подебел, требало естрофем да ти даде, обично естрофем и кломифен идат заедно, не секогаш ама најчесто :)
    Во врска со хормоните и јас ги имам сите испитувано како и невестулката, навистина не е на одмет да се испитаат сите со едно боцкање се се завршува :)

На joelle му/ѝ се допаѓа ова.
  20. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.902
    bokace инсулинот мора да се намали со исхрана, со физичка активност и со метформин , мене никад не ми беше висок толку ама сепак беше и кога примав мала доза метформин не се намалуваше после со поголема доза се намали :) А каде го правеше тоа прво второ боцкање за инсулин? Јас само така за шеќер имав правено, за инсулин само на гладно еднаш и толку..