Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.015
    Имаш право @AngelOfArh , моја грешка. Се извинувам Аbeja.

2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас знам дека треба да се исти (или приближно тука некаде). 3 доктори ми го кажаа истото. Кај мене се обратно од прикажаното на Абеја и имаат влијание на овулацијата. Сурфни на интернет, јас од таму знам затоа што читав еден куп материјали кога го видов мојов проблем.

3. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.588
    FSH и LH треба да бидат приближно исти, но не е опасно и ако малку е покачен FSH. Не е добро LH да е повисок од FSH зашто тоа е знак за полицистични јајници и делувало како природна контрацепција, не доаѓало до овулација. Како што успеав да прочитам од интернет, FSH не ни треба да биде висок и мислам дека кај мене е нормален, а за тоа што LH е сразмерно понизок од FSH, можеби треба да си направам магнетна резонанца за да си ја проверам хипофизата, засега само ќе зголемам чај од ајдучка трева но ако има некој проблем со аденохипофизата чајот не е решение.
    Естрадиолот во овој период исто не треба да биде зголемен.
    FSH и LH се зголемуваат со созревањето на јајце клетката.
    Но, хормоните мислам дека се променливи и варираат од разни надворешни и внатрешни фактори од кои стресот е најголем.
    Се замарам со хормониве зашто потсвесно можеби ми е страв да направам лапаро со хистероскопија, иако ми беше предложено а јас одолговлекувам од летово па наваму, со надеж дека ќе останам бремена и без тоа, бидејќи и самиот доктор ми рече дека летно време не прават лапароскопија и да дојдам во септември а до тогаш да гледам да останам бремена. А еве си дојде и декември и не знам како да се решам на лапароскопија.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  4. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    140.110
    Јас и денес проверував седиментација, резултатот ми е 10/18(реф.вредности 10/20).се јавив во систина,докторот ќе дошол после 15ч. Да се јавам после на него да ми каже,а она ми рече не ми била многу висока,не би требало да има проблем,ама докторот ќе каже за најсигурно.вечер ќе го пијам 3 вибрамицин па до утре веројатно ќе се намали уште

5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    А какви ти се референтниве вредности? Кај мене мислам имаше една бројка само.
    Плус колку што гледам си под референтните вредности.

6. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Мислам дека некој доктор сепак треба да ти ги види резултатите. Од она што ми е останато во глава, во комбинација со естрадиолот, може да укажува на намалени резерви.
    Точно, тие се зголемуваат со созревањето на фоликулите, ама па треба да се движат паралелно или до кај некој однос 1 - 1,5...
    Стисни заби и реши се - во принцип само добро можеш да имаш, не и лошо.

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.588
    Висок FSH и висок естрадиол упатуваат на намалени резерви, а не низок. (ова од моето сурфање :))
    Јас секако дека ќе одам на гинеколог, ова вака го споделив тука дека ги земав денес резултатите.
    Мора да се почне со подетални испитувања, знам ама оваа со операцииве ме плаши, не сакам некој да ми буричка во мене.

8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.320
    @Abeja Колку повеќе чекаш повеќе ќе мислиш и стравот ќе се зголемува.
    Мене кога ми ја препорачаа операцијата одма направив термин за наредната недела...како што кажа кукла21, само подобро ќе биде.

Ја имаш поддршката од сите нас тука. Големите чекори ќе те однесат побргу до целта :inlove:
    А тоа буричкањето секако ќе нанкаш:P

На flower30, kukla21 и Abeja им се допаѓа ова.
  9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    :) интернетов е лудница :)
    Ќе ти каже докторот најубаво - уживај сега. Работите некогаш во животот сами се местат

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    140.110
    Референтни вредности 10/20 мм/х
    моите резултати во понеделникот беа 20/40мм/х , а денес се 10/18мм/х. Ама општ лекар ми има кажано дека требало да не биде повеќе од 15. И сега ќе чекам др.Бојаџиев што ќе ми каже.

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ќе ти каже да правиш, сигурна сум. Мене ми кажа да не берам гајле - уште па ми искоментира што си правела пак седиментација - ти реков нема потреба :) A јас на двете раце боцкана.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    140.110
    Па и јас исто со модрици на двете раце:)ама посигурно ми беше така.многу се плашам од боцкања,а сега за 3 дена двапати боцкање:(ама се се издржува за бебе:l:
    Кукла а тебе колку ти беше Se пред прегледот?

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Не се сеќавам на памет, ама ми беше над референтните вредности. Мислам 15 ми беше..

14. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Јас пијам чај од ајдучка трева и почна редовно да ми иде.. Можеш да купиш од било кој тревар. Е сега јас сум скарена со чаевите, навистина неможам да пијам, што се напијам веднаш :puke: и затоа се нарачувам од Бугарија во форма на таблета, т.е. билката е пресувана во форма на таблета. Малку е скапичка испораката ама си порачувам повеке пакувања за да не купувам секој месец и да не плаќам дупли испораки.

На Bond Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.015
    Девојки, најсигурен начин за утврдување на резервата на јајце клетки е мерење на AMH (Anti-Mullerian Hormone). Се прави во било кој период од менструалниот циклус, но е многу скап тест.Во Авицена, на приватно чини 4200ден.

16. Bond Girl

Bond Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    233
    tnx на одговорот :*. Купив чај од алкалоид, од аптека го земав, ама не знам како да го спремам :wasntme:. Ова е кесе полно со семе, и нема упатство како да го подготвам и кога да го пијам. Малку помош од некој со искуство добро би ми дошла.

17. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.537
    Ај сите што се од друг град, а што прават проверка на хормони во државна во Скопје да ме просветлат.

Како со најмалку одења во Скопје да завршам работа за проверка на хормони. Моето патешествие при оваа процедура е следна:
    1во одење: Земање од упут од специјалистот ендриконолог за зимање крв. (Предходно закажан мој термин кај матичен во мојот град)
    2ро одење: Рано сабајле до 9 нејадена непиена да ми земат крв и
    3то одење: По една недела земање на резултати после 11 и со резутатите кај докотрката да ги прочита.

Нема ли некоја скартена постапка во еден ден да ми даде упут некој (незнам дали дава матичната и дали тој се важи во државна) и да ми земат крв, барем првите 2 одења да ги скратам во едно.

И како тоа го тактизирате да биде 3ден од менструација?

18. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    Јас незм зашто моρа у сκопје имали во твојот гρад дρжавна болница не се заκажува само до 10 ч моρа да идеш да ти земат, јас 9 хоρмона за 300-350 ден пρовеρив за 2 дена имав ρезултати, а најубаво е на 3 ден таκа ми имаат κажано. А можеш со упут од гинеκолог :)

19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    @flower30 цвеќенце што направи со докторот?

20. milamila988

milamila988 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2014
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    244
    Добро вечер и од мене, јас денес ја приметив плодната слуз што значи иде овулација, утре сум на преглед па ќе видиме како е ситуацијата , @kukla21 со среќа и да вроди со плод од се срце ти посакувам позитивен тест,@bokace и јас се нервирам мене ми е потешко ми е кога видам трудица па се лигави па сите околу неа ја пазат-мазат па сакаш ова па она е тоа ме нервира и не ми е јасно зошто не сака кај мене, :headbang:, а вака со бебиња ми се слатки и ми е убаво кога одам кај пријатели со бебиња, е проблемот кога дојдат се е убаво и ми е мило ама кога си отидат душата ми остане плаче за бебе се ми е празно и си замислувам бебуш како лежи до мене и одма ги свртам мислите на позитивност :hug:

На cvekence 03 му/ѝ се допаѓа ова.