Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Женчиња - сум добила подарок од ДМ - Шампон за права коса. хихихихих
    Незнам кога последен пат нешто ми се паднало и ми се посреќило. Може некој добар знак е :)

На Glasna, Bond Girl, MADO и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    хахахаха Кукла сега не од ДМ туку од Дедо Мраз да добиеш еден убав тест каде ке ги исцрташ II :)

На Glasna, flower30 и kukla21 им се допаѓа ова.
  3. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Дај боже за сите.

4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.446
    Допаѓања:
    38.474
    Jas odluciv da gi ispitam kanalite posle Nova God za ovoj mesec da odmoram malku psihicki,no denes bev na kontrola kaj maticniot i bidejki sum na sredina na ciklus doktorot mi veli imas izliv na folikul vcera ili denes e puknat.Ko za maler vcera nemavme odnosi, posledno imavme vo sredata, a denes duri vecer ke imame i ne znam dali ke ja nacekame jajce kletkata. Doktorot veli ima 24 casa no ne znam koga puknala. I mi dade utrogestan od utre da stavam vaginalno. Nemam iskustvo so niv, dali da gi stavam pred odnos ili posle i dali treba da se stavat podlaboko? se izvinuvam za latinicata od tel pisuvam

5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.322
    Мила спермата останува во нашето тело и до 5 дена. Побрзи се машките сперматозоиди кои и побргу изумираат, но женските се побавни и им треба подолго да стасаат до јајце клетката и преживуваат подолго.
    Иако е од среда, шансите се добри. Ајде вечер пак милување и стискаме палци.

6. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Кога и да го ставиш ќе имаш остатоци од него и на гаќичките и на тм. Долго време останува белото од него.

7. Maarina

Maarina Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2012
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    165
    Не се секирај воопшто, никој не може точно да знае кога прснала јајце клетката т.е во колку часот .... имајте си односи и два три дена после овулација нема никаков проблем, а за утрогестанот исклучиво после односи се става и на самото упатство мислам пиши дека се става длабоко во вагината значи колку што можиш со прстот доволно е.... и онака само мал дел од него му е потребен на организмот, се што е вишок ќе си истечи.

8. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.086
    Допаѓања:
    134.906
  9. Frosina94

Frosina94 Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    60

Фала да си жива ки здрава и ти :)
    Да кломифенот само го пиев и тоа дека сакав трудна да останам побрзо не дека неможев онака:D не ми се чекаше па со кломифенот само убрзав и ми помогна многу зашто природно без кломифен од стресовите и нервозите не ми се зацврстувасе во матката плодот :)
    а кломифенот го пиев еден месец и останав одма ама еден неписмен доктор на веќе останата трудна јас ми стави прегнил и до вечерта све се истера од мене ,а другиот месец си отидов кај д-ор Коруновски и од прва се фати без проблеми ,мздравје сега овој месец сакам пак кломифенчето да си го земам за друштво на синчето да му дадеме хахаххахах ајде ајде што побрзо да се испразни темава сите на трудничката да се префрлиме:D:D:D

На elena.mak и flower30 им се допаѓа ова.
  10. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
    Јас незнам што да кажам.Девети ден од инсеминацијата ми е(а 22ри ден од циклус) а ми се јавија како грчеви некои ко да ке ми иде.Нели е рано за да ми дојде ако не успеала инсеминацијата?

11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.446
    Допаѓања:
    38.474
    Фала ви женски за одговорите, од денес почнувам со утрогестанот па ако се фатило нешто сношти случајно- супер, ако не продолжуваме понатаму. Инаку вчера заприметив имав многу течен проѕирен исцедок,а денес е веќе погуст и побел. Со среќа на сите месецов, што побрзо да се радуваме и да се селиме од тука во поубави теми :*

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Додека ставаш кринон гел (прогестерон) нема да добиеш. Имав и јас како болки, тапи, чудни, баш деновиве..

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    А како утврди дека не ти се зацврстува плодот т.е нема имплантација? Исто и за првото пиење кломифен, како знаеше дека има оплодување, а дека докторот ја попречил имплантацијата?
    Кломифенот се користи за поттикнување овулација, незнам како имплантацијата е поврзана со него?

На bridetobebt му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Frosina94

Frosina94 Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    60

Идев на ден-два на контроли за мерење фоликули и кога имав оплодени клетки пред да се зацврстат во матката ми се исфрлаа и затоа се решив за кломифенот :) првиот месец кога со помош на кломифенот сум останала еден неписмен гинеколог на прегледот наместо да ми каже дека сум била останата бремена тој ми стави инекција прегнил и до вечерта искрварив со јаки болки и десет дена крварев потоа ми кажаа дека всушност сум го исфрлила
    и по вториот пат успешно беше со асален гинеколог и никад не би си го сменила :D

15. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Прашањето на @kukla21 беше како знаеш дека имало оплодени јајце клетки - на ехо се гледа фоликул, но пред тест за бременост никој не може да види дали јајце клетката се оплодила (не се гледа ни дали имало јајце клетка во фоликулот воопшто, затоа и на инвитро специјално гледаат кога ги вадат, а дури следниот ден знаат дали се оплодиле - и сето тоа во лабораторија под надзор).

На kukla21 и bebaa им се допаѓа ова.
  16. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.322
    И јас не сватив. Ендометриумот ли бил тенок?

17. Frosina94

Frosina94 Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    60
    кога бев на вагинално ехо ми се видоа до сега три пати по ред од кој еднаш имав 3 оплодени јајце клетки кои не продолжија да растат во матката т.е не се зацврстија а на ехото јасно се гледа кога во матката има нешто ,потоа другиот месец имав две исто така па пак се исфрлија и на крајот со кломифенот се решивме па првиот месец со кломифенот имало оплодување али од арниот гинеколог си крварев обилно 10 дена ,а потоа сменив гинеколог и мерев фолекули на два дена и се фатија 2 ама во матката едното почна да расте а другото така си остана и на пораѓајот се исфрли

18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.322
    Јас колку што сватив ти си имала проблем со енодметриум а кломифен е за поттикнување на растот на фоликулите.
    Пред да ти го дадат ти веќе си имала успешно созреани јајце клетки без негово користење...не било тоа прблемот кај тебе.
    Можеби јас погрешно сватив, нелогично ми е.

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Frosina94

Frosina94 Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    60
    не во ред ми беше све туку јас имав премногу стресови и општо таква сум јас многу нервозна и се ттооа од нервозите ми се дешаваше ,а кломифенот само ми помогна да се средам малку ,откако се видоа тие оплодени клетки во матката користев утрогестан два месеца вагинално и не смеев да станувам од кревет освен до веце :) али откако се ујача ништо повеќе не пиев освен фолнакиселина и многу многу овошје имав ептен лесна бременост и пораѓај како песна :D

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Значи освен во специјални услови и со микроскопи кои се користат за ин витро, доктор на ехо не може да види оплодена јајце клетка, ниту пак процес на имплантација (тоа што ти го викаш прицврстување на матката). Кломифенот само помага да има еден или повеќе фоликули кои подоцна ќе се оплодат и прикачат на ѕидот на матката (ендометриум). За да има имплантација меѓу другото битна е дебелината на ендомметриумот.
    Јас незнам кој ти утврди толку рано дека имало оплодување, а не пак имплантација?? Па жените кои имаат позитивен тест за бременост чекаат до 6 недела да може да се види нешто на ехо, а не па 3 дена од оплодување.
    Овие стоп инекции (прегнил) се хцг хормон. Тој се зема од мокрача на бремени жени. Прочитај во упатството. Тој се користи за прскање на фоликулите, а природно се лачи после имплантација. Значи не може да даде сигнал на телото да ја испушти бластоцистата (или како и да се вика оплодената ј. Клетка во таа фаза).
    или јас нешто не разбирам или твојот доктор има опрема кои другиве ја немаат.

На Kaetana, MADO, bebaa и 3 други им се допаѓа ова.