Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.372
    Допаѓања:
    103.112
    Женчиња тукушто кренав температура, носот ме чеша, не ми тече и претпоставувам од тоа ми е, само се осеќам ко цела да горам и црвени ми се образите, немам топломер да проверам дали имам температура ама и на допир и вака се осеќам дека горам. Дали на некоја и се десило да крене Т и да дознае дека е бремена, е некој симптом тоа?

2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.324
    Ослабениот имунитет и зголемена склоност кон настинки или благо покачена телесна температура е еден знак за можна бременост.
    Колку си пред не/добивање?
    Ајде стискаме палци:l:

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.372
    Допаѓања:
    103.112
    4 дена, на 22 треба да добијам, односно НЕ добијам. 3 месеци сум со супер имунитет, не сум ни настинала, ни сум осетила слабост па сега наеднаш вака. И екстремитетите ми се смрзнати, раце и нозе, а во канцеларија ни е топло, не е дека ни е ладно. Идам сеа по топломер да измерам Т.

4. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.015
    Девојки и јас имам прашање.

Прво малку вовед: вчера ги земав резултатите од крвната анализа за рубеола, хив, сифилис, хепатит А, Б и Ц. Се е во најдобар ред, но ме замисли докторкава кога ми рече дека не би било лошо (кога веќе планираме потомство) да се (ре)вакцинирам за хепатит Б. Ги имам примано сите вакцини што биле задолжителни во Мак. како дете и тинејџер, но не знам дали и меѓу нив е и оваа. Порано знам и дека можеше да се извади листа со сите примани вакцини и ревакцини. Сега не знам дали го има ова.

Прашањето ми е: дали има ризик (и колкав) за плодот во бременоста (потенцијална), ако не се (ре)вакцинирам? Затоа што докторкава само рече дека е препорачливо, но не и неизоставно. Мислења?

А, мојот став во однос на вакцините, генерално превагнува кон против, па ситуацијава не ми прави многу мерак.

5. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Prv pat slusam za vakov predlog.Neznam dosega nekomu da e predlozeno.

6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.324
    Јас неколку пати имам напишано дека поради потребите на еден работодавец ме тестираа од хепатит а, б, ц и истотака заклучија дека ми е потребна ревакцина.
    Го примив коктелчето и еве 1.5/2 години од тогаш нема спореден ефект. Исто и кај мене при констатирање на бременоста ме тестираа од хив, сифилис и рубелоа и некои други болести, плус правев испитувања за да се елиминираат гентски дефекти кај плодот...за сега се е супер и нема последици кај него.
    Штета од ревакцината нема.

Повторно ќе ме тестираат за хепатит околу 32 недела кај мојот гинекологот. Ова испитување не беше дел од оние клучните во 6/7 недела. Така да претпоставувам свесни се за веројатноста дека 32 недела би било прекасно за преземање на некои мерки, туку да се концентрираат на плодот при пораѓајот.
    Знам не ти помогнав многу со одговоров бидејќи прашањето беше дали има последици од невакцинирање, а јас одговорив за последици од вакцинирање...:(

Едит
    Претпоставувам дека веќе си била и на преглед кај гинеколог. Добро би било да обави екстра внимание евентуално да не има некоја циста или сл.
    Кога започнав да ја планирам бременоста и му го кажав истото на гинекологот веднаш ме посоветувам да оперирам една циста од грлото на матката која при бременоста би прокрварила и би предизвикала компликации.
    Еден рутински преглед со нагласување на твоите планови може да те поштеди од многу дополнителни стресови.
    Инаку ти се восхитувам колку со ред сте си ја фанале работата(y). Ајде почни со фолинска и се надеваме поскоро на убави вести.

Последна измена: 18 декември 2014
    На do-re-mi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ista sum i jas :(

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.372
    Допаѓања:
    103.112
    Јас мислам дека тоа со вакцините е веќе претерано. Имаат вишок на вакцини и сега ајдеее на трудници. Ја не би се вакцинирала, додуша ја ни бебе не би вакцинирала, но тоа е мое мислење.

Иначе ја немам Т, односно имам 37. Не знам што ќе беше ова, таа во аптека ми вика вирус. Аман ко само за вирус да знаат мајко му. На се нешто реакција вирус. Се надевам вирусот ќе се појави и на ехо :D

На MADO, mia9184, do-re-mi и 2 други им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Jas taka na pocetokot na godinata. Demek 37 tempwratura, nisto ne e za da na kraj so 40 otidam na dezuren lekar i infuzija primav. Mnogu mi e strav da ne krenam temperatura :(

10. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Факт е дека премногу вируси има, времево ептен добро им погодува :(

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.372
    Допаѓања:
    103.112
    А и ја во општинава, ептен на удар за вируси, секој ден странкиве ти доаѓаат и ти дишат у фаца, брррр.....

12. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    AngelOfArh-ke pisuvam na kratko za da me razberis ;)

Pred da doznam deka sum bremena 2/3dena imav T.
    Prvite dva dena 37so 7,8 a veke 3den nautro 38 a navecer 40.
    Otidovme brza pomos i mm kaza deka mi kasni i deka imam T,vednas me pratija na ginekolog i prvin mokraca a potoa vaginalno i se potvrdi bremenost od 4/5nedeli :)

Ti posakuvam da si dobies ubava vest :)

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.372
    Допаѓања:
    103.112
    Фала ти Грл Мири, температурата е 37,5, вчера цел ден, дури со мали мачнини во мускулите, ко вирус да ме фаќа. Затоа што не пијам лекови се напив хомеопатско лекче акутно и си направив за денес во мало шишенце ако ми е лошо уште да се напијам. Зедов и топломер да мерам денес да видам ако имам уште температура да си идам дома, пошто вчера многу ми беше мачно. Со топломерот имав мака, не работеше првиот, даваше погрешен резултат цело време, односно дека нема Т. Здравје имам уште време, на мене е само да чекам :)

14. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    140.134
    Devojki,jas eve sum 6 dena pred (ne)dobivanje i ovie dva dena me boli stomakot mnogu,malaksana sum,mi se gadi,stomakot mi e naduen,a ovaa nedela jadam nenormalno mnogu...ama taka mi bilo i prethodnite meseci,i ne se nadevam mnogu.ama kako i da e,dodeka da dojde datata celo vreme sum na strek i samo mislam sto ke bide....se nadevam Gospod ke ni gi slusne molitvite i site da ne usreki mnogu skoro...

На kukla21 и girl-miri им се допаѓа ова.
  15. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    140.134
    Devojki,jas eve sum 6 dena pred (ne)dobivanje i ovie dva dena me boli stomakot mnogu,malaksana sum,mi se gadi,stomakot mi e naduen,a ovaa nedela jadam nenormalno mnogu...ama taka mi bilo i prethodnite meseci,i ne se nadevam mnogu.ama kako i da e,dodeka da dojde datata celo vreme sum na strek i samo mislam sto ke bide....se nadevam Gospod ke ni gi slusne molitvite i site da ne usreki mnogu skoro...

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.372
    Допаѓања:
    103.112
    Дајбоже Цветче ја и ти месецов да го завршиме. И ја истите симптоми без болки во стомакот, само многу ми е тешко на желудникот од што јадев денес, ама мислам дека и потешка храна јадев па затоа, за доручек риба и гравче не иде :lol: Нема да ми биде тужно само една милка дарк ноисет да ми појави некој сеа :D Туку сеа се гледам, многу сум надувала стомак, многу ми работи апетитот месецов, мора да се стегнам малце, и да сум останала бремена по некоја неверојатна среќа и во режија на Дедо Мраз и маж ми, не смеам да бидам дебела мама, мора да припазам. Решив од денес ама пусто славиве ме утепаа, дојде колешката со многу гравче, сарми и риба, па не се одбива од слава :rofl:

На kukla21 и flower30 им се допаѓа ова.
  17. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    140.134
    Eee ajde daj boze da ima nesto,pa ke mislime posle na dieti !!! Aj Dedo Mraz na site da ni donese najubavi paketcinja godinava:D

18. milamila988

milamila988 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2014
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    244
    moze li nekoj da mi idgovori denes e mojot den za nedobivanje odsabajle na dnevnata primetiv kafeav Iscedok isto kako kogo mi zavrsuva menstruacijata na brisenje nemam nisto a I neman ni bilka moze li da se raboti za bremenost vaka prvpat mi se slucuva

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.372
    Допаѓања:
    103.112
    Мила, мора тоа тест да ти потврди. Може да е симптом, ама сигурно да ти кажеме дека е бременост не можеме. Трк по еден тест, види си за секој случај, од кај знаеш. А можеш и преку крв да провериш. Сите симптоми во ПМС и бременост се малтене тие, а дали е бременост само тест ќе ти каже и гинеколог.

Е за тестот преку крв, иде преку фонд? Некаде имам слушнато дека е 500 денари, вистина е? Дека не иде преку фонд? Ај памет дајте ми, за секој случај де :)

20. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    140.134
    Kaj Mene sekogas e taka-prvo imam kafeavo(ponekogas i cel den),a posle toa sekogas sum dobivala.ama ako ti e prvpat taka ,togas mozebi i da bidnalo nesto.zemi si eden test i denes ili od sabajle so prva mokraca proveri si.ti posakuvam da si vidis dve crtki(fingers)