Форумџика на годината

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Зошто да не се надеваш бокаче?Сите овде сме во еден кош,со помалку или повеќе проблеми околу неплодноста,не знае на кого ќе му упали среќата,чуда се случуваат,невозможното станува возможно.Знаеш бокаче во што си во предност?Еднаш си останала бремена,сигурно пак ќе останеш, :),така да без разочарувања.

На Bond Girl и flower30 им се допаѓа ова.
  2. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    8.526

MADO,
    те молам малку да олабавиш, па само 28 имаш а замисли оние кои раѓаат на 36 и 38 години прво дете теши се полошите од тебе. По мене имаш време до 30, ама дај бозе сега до 30 Декември да останеш трудна :D
    А за коменатри ич да не ти е гајле и да не се замараш кој што сака нека си збори. Знам дека е тешко и ја откако останав труда се релаксирав ептен и си викам глупава што сум се нервирала. Кој ги врти сите, само вие да се опуштите и да ви биде убаво.

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  3. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.015
    Menelele, се сеќавам дека точно на темава те тешев и охрабрував, ама сега малку ќе те искарам.:) Ова сфати го најдобронамерно.

Сите тука сакаме и се трудиме да бидеме оптимисти (секој за својата ситуација), сите сакаме да веруваме дека ние ќе сме следните на кои ќе им се насмевне среќата, но и сите тука сме имале "депресивни епизоди" во целиов процес и сме доста осетливи на оваа тема (не само на форумов, туку и надвор од него).

Затоа ве молам малку повеќе да се внимава на изборот на зборови. Те разбирам што сакаше да кажеш и најверојатно е само погрешен избор на зборови, но сепак споредувањето со "полошите" случаи (најверојатно тука мислиш на повозрасните, преку 30, кои уште не зачнале со прво дете) не мислам дека е вистинскиот начин да се чувствуваме подобро во ситуацијава. Барем ова важи за мене, ама ако некому му помага нека биде така. Тоа што некој е во 4-та деценија (31-40), а уште нема ни едно детенце, не го прави полош случај од некој што има 25 и е во истата ситиација. Значи, само дека не удрил вистинскиот час.

Затоа велам, не се споредувајте со било кој од вашата околина или овде на форумов. Секоја од нас овде е со својата индивидуална приказна и во тоа е убавината на животот, дури и кога ни "сервира" вакви искушенија. Лично јас со никого не би се менувала, ова е мојот животен пат и најверојатно со добра причина минувам низ ова искуство.

На MADO, flower30, kukla21 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    И јас, веќе на крајот на четвртата деценија :) би сакала само да кажам дека има тука и жени над 30, 35 или колку и да е години кои се среќаваат со истиот проблем, и не им е пријатно да прочитаат дека се "полошата варијанта" со која другите треба да се тешат.
    Проблемот си е проблем на било која возраст, и на било кој пол. Да, биолошкиот часовник чука се побрзо, не за џабе над 35 се прават мал милион испитувања кои под 35 не се неопходни, но за жал се повеќе многу млади жени (и мажи!) имаат проблем со забременување. Опуштеност треба, секако, но тоа е реченица која е многу полесно да се каже, отколку да се примени (а и слушањето на истото во еден дел од месецот знае да пречи).

На MADO и kukla21 им се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас сум со 33 години и не мислам дека возот ми поминал.
    докторот пак изненаден за нашите негативни резултати. Бидејќи уште нели не сум добила можеше и ехо да ми направи. Вика, да не си правела бета ХЦГ ќе бев сигурен дека има бременост - обвивката и дебелината на ендометриумот покажуваат како секој момент да треба сакус да се појави. Ендометриум 14мм денес. Ако не добијам до понеделник, пак на преглед.
    Вика уште една инсеминација да пробаме на природен циклус и после тераме со ИВФ (кое се надевам нема да ни треба). Така да овој месец инсеминација на природен циклус, нема терапија. Се боцнав само за витамин Д и тераме понатаму!

На do-re-mi, bokace, bebaa и 2 други им се допаѓа ова.
  6. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
    Кукле па направи си тест,или не е можно да си бремена а?А за што се боцкаше со витамин д?И јас немам добиено уште а не направив ни тест со крв кај нас се чека недела до две за резултати си викам до тогаш или ке ми дојде или уште еден тест ке направам домашен.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    140.138
    Ајде кукла,дај боже да не треба ин витро,нареднио месец да ве изненади:)и убаво да ви почне годината !!!

8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ако бета ХЦГ е грешно, тогаш јас сум некој феномен :)
    Кога престана со терапијата? Докторот мој вика 3-4 дена после престанување треба да се добие. Само кај мене не :) Добро е што се друго е во ред, па да не паничам. Мм исто како тебе, вика може има некое бебе. Хахахаххах

На bebaa, Libra88 и flower30 им се допаѓа ова.
  9. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Menelele ти благодарам на сугестијата,баш ми е мило што си останала бремена,може и јас кога ќе останам бремена ќе си велам-не требало да се нервирам,но откако ќе поминат работите секогаш ни се чинат полесни,да ме прашаш пред десетина години факултет ми изгледаше многу тежок,ама од денешна перспектива сфаќам дека повеќе никогаш нема да ја имам таа безгрижност каде книгата е единствен товар.И да се разбереме,не сум престарела ама не сум ни 18 години.Не е битно колку години си,туку колку време си затекнат со проблемот и те мава во психа,сепак две години сум во брак и мислам дека секој брачен пар после една година би посакал бебе.

10. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Kukle mila endometriumot e odlicen , ne se optovaruvaj odmaraj poveke zatoa sto najverojatno dokolu si bremena treba sega da ima impjatacija. Jas sekogash sum se nadevala koga bil end. 12 ,14, pred histeroskopijata end. beshe duri 16 mm vo Januari pa krverev obilno.
    Ti posakuvam mnogu uspesh :*

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  11. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
    Во саботата последното го ставив.Значи имам време уште некој ден.

12. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Ма какво ин витро кукле,нема да има потреба.Со Господ напред!!!!

13. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Mislam deka kako sto vikash za prednost ke beshe da go rodev bebeto vo 9 mesec zivotnosposobno da bilo. Neznam kako se deleshe neplodnost na sekundarna i na uste nesto , i vo tie delbi beshe deka neplodnost e isto taka koga ne moze bremenost do kraj da bide .
    Od taa bremenost eve ja 2ra godina pominuva kako nema druga , zatoa licno za sebe veke ne se nadevam no za site vash stiskam palci i vi pustam sreka da uspeete pobrzo.
    *Sonuvav kako sum bremena i sum bila vo nekoja prodavnuca sum gledala sminki hahaha :*

14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Треба да добиеш ако во сабота последно си ставила (недела, пон, втор, среда - веќе си 4 ден). Ај може и нема да добиеш. Ти сепак домашен тест правеше и кај тебе може да не е точен. Не ти одговорив за витамин Д. Бил доста битен за задржување на плодот, нешто и правел на матката, па рековме и него да го направиме сега.
    Бокаче, тешко дека има нешто. Јас правев инсеминација на почетокот на месецов и овулација ми беше тогаш. Тест преку крв правев и не верувам дека има грешка.

Јас веќе правев 2 инсеминаци и третата е на пат. Нема поента да се залажувам - нема друго следно. Мора да бидеме реални. Колку сме пореални во очекувањата толку полесно ќе се носиме со проблемите. И докторот ми го потврди она кое на интернет го имам исчитано. Најголем успех имаат 2 и 3та инсеминација. Нема да си давам лажна надеж - мора да се бориме за да успееме.

На Bond Girl и MADO им се допаѓа ова.
  15. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
    Кукла а имате ли проверувано антиспермални тела и генетски испитувања?Ние ги немаме правено тие испитувања а вчера на канал пет беше гостин Ларевски од систина и ги спомна баш дека ги пракал неговиве пациенти на тоа.

16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Да да, и за тоа зборувавме.
    Денес ептен беше расположен докторот - многу убав муабет си направивме. Ми кажа демек ако имаме таков проблем ќе се видело - обично ако имале таков проблем пациентите имале спонтани абортуси (или по неуспешно ИВФ а се друго било во ред). Се правеле 2 типа испитување - имунолошки испитувања и оние на МАНУ генетските. Витаминот Д во последно време многу бил истакнуван како битен фактор за забременување. Ми кажа ако одиме на ИВФ ова секако ќе го правиме (без делот за МАНУ). А витамин Д бидејќи и во Систина може да се провери одма го проверив. За имунолошкиве треба да се оди во хистолаб. Има и некои други, некои за крвта (тромбоцити и сл) и тие ќе треба да ги правиме ако дојде до ИВФ.
    Ќе пробам да го најдам на интернет гостувањето на канал 5. Незнам каков впечаток ти оставил, ама е еден од попристапните доктори кои ги знам! Се надевам нема да ти треба, ама за не дај боже топло го препорачувам.

17. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
    Па не ми остави лош впечаток воопшто.Знам дека е еден од најдобрите за оваа проблематика.Баш ми е криво што не закажав кај него право кога почнавме во систина но тоаве.Сега не ми се мењава ми се смачи од префрлање од еден на друг доктор.

18. guldzana

guldzana Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    579
    hrabro devojki 2015 site ke bideme bremenki i so golemi stomaci sega da si udzivame vo praznicite psihicki malku da se opustime :*::inlove::*:D

На cvekence 03, galapce, MADO и 2 други им се допаѓа ова.
  19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Да да - и после сите со месињата да се прчиме :)

На Zaljubena111, cvekence 03, Ninichka и 4 други им се допаѓа ова.
  20. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.538