Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Знам не е лесно, ама само прашање на време е кога ќе се радуваме. Уживај во празниците и сакај се со мажето. Никогаш не се знае кога ќе биде:)

2. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Kukla ti zaviduvam kolku si pozitivna, kapa mozam da ti simnam. Jas ovoj mesec ne se zamarav ic, ama eva ja uste ne e dosla, trebase na 18 da mi dojde. Ama ne se filmam bidejki ne bevme mnogu vredni ovoj mesec, a i taka ne mi e redovna bas....samo bingo moze da bide :D :D
    Bradavicite me bolea samo edna nedela i prestanaa. Eve veke edna nedela ne me bolat. Ajde neka dojde veke ednas ako planira da dojde, ako ne planira neka ne idi ni 9 meseci :D

3. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.086
    Здраво феминки долго време ве читам и решив да се зачленам да си ја споделам маката. Веќе долго време не можеме да зачнеме со мм. Ги направивме основните испитувања хсг, хормони, спермограм ок беше се освен преграда на матката што имав ама ја решивме со операција и сега е супер ама сеуште ништо нема. Јас пијам витамини исто и мм ама пак ништо. Веќе ми е смачено сите околу мене од прва да остануваа бремени а јас не :( И оваа година без бебе а лани си викав сигурно догодина ќе има нешто ете пак нема.

Денеска ми е 17 ден од мензис а и веќе 2 недели значи само штом ми заврши ме болат градите, појма немам од што ме болат, исплашена сум дека ќе добијам порано :( Ми стои во ум ( не знам дали сум читнала негде или ми кажал некој) ама ако матката е спуштена долу и може да се види тогаш знаи ке стигне мензисот. А мене не да ми се гледа охо од далеку ке ја види некој :D Ептен сум исплашена а ич не ми се иде по лекари сега пред нова година, некој да не знае нешто околу тоа?

4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.449
    Допаѓања:
    38.483
    Женски да прашам вие што имате ставано утрогестан, дали наеднаш ја прекинавте терапијата? Мене вчера ми беше последното апче, ставав по едно навечер од 200 мг, а денес требаше да добијам но мислам ќе се одложи неколку дена, но сега прочитав дека ако се прекини утрогестанот наеднаш и ако има бременост можно е да дојде до спонтан. Не знам што да правам, немам правено тест зошто мислам дека нема ништо имам само некаква жештина во матката како пред добивање денес и никакви други симптоми.

5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Утрогестан колју што знам јас се става се додека не се види негативен тест. Тогаш се.прекинува. нема шанси да добиеш во термин ако си ставала утрогестан. После 3-4 дена од прекинувањето тогаш треба да добиеш. Ти правеше ли тест?? Кој ти кажа да прекинеш терапија? Јас прекинував откако ќе видев негативен тест за бременост преку крв.

6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.449
    Допаѓања:
    38.483
    ^Сега направив тест, негативен е ;(

7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Колку денови ти доцни??

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.375
    Допаѓања:
    103.128
    Ова го прочитав и на ФБ, тешко дека некој може да си ја види матката, поготово со голо око. Колку што се сеќавам кај старите жени се случува да има спуштена матка, ама кај млади тоа не е често. Појди си на гинеколог, не е тоа нешто што треба да го занемариш ако веќе се гледа нешто.

9. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.538
    Стварно бе, и јас прочитав некоја дека си ја видела матката. Не ми е јасно ова како тоа може да си ја види. И да се гледа нешто сигурно не е матката но да не изигруваме доктори најубаво гинеколог ќе ти каже.

10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ангел, јас мислам дека мисли на цервиксот. незнам дали си начекала некаде по интернет, ама според поставеноста, отвореноста и цврстината на цервиксот (нели со проверка со прст), може да се следи овулација, симптоми на бременост и сл.. дури и мојоава апликација за следење на циклус го има ова во делот симптоми :)

На desperate15 и Glasna им се допаѓа ова.
  11. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Здраво женски! Јас имав многу чуден викенд. Треба да не добијам на 4-ти, вредни бевме со мм, не броев денови и бутури затоа што мноооогу ме замара тоа. Арно ама, во петокот попладне ми се појави точкасто крварење и траеше во вчера сабајле, поим немам што ќе значи ова сега. Ако е имплантациско крварење, немав ниту со ќерка ми, ниту со претходните бремености кои завршија со спонтан. Си викам, да не има врска дека породена сум со царски рез, па од таа беља ако се фати па да крварам. Мене кога ми доаѓа мензис, доаѓа ко цунами, не се за*бава со точки. Ветив дека нема да се замарам, ама лажам-сушам, само тоа ми е во памет. :( Исто како минатиот пат, доаѓа Нова Година, мене депресија. Ништо не ми фали, туку изгледа уште хормони ме тепаат. :( Ми иде да легнам да спијам до 4-ти, само за да не мислам.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kalija.P

Kalija.P Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2014
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    54
    Здраво на сите, ја читам темава последниве неколку недели и се решив да пишам збор-два... Во брак сум од неодамна и последниве 2-3 месеци почнавме да работиме на случајот бебе. Засега нема резултати :) но јас искрено решив да не се оптоварувам многу. Еве и зошто, се надевам никој нема да ме сфати погрешно. Имам една апликација која ми покажува плодни денови и пробав да се раководам по неа, но сфатив дека кога однапред ги знаеме тие денови, притисокот е некако поголем и самиот сексуален однос ни се менува, двајцата сме некако чудни, како прв пат да имаме секс и нема некакво уживање, туку и на двајцата ни се мота веројатно истата мисла - ајде да правиме бебе. Мене тоа не ми се свиѓа.
    Ја избришав апликацијата и немам намера да се заморувам со плодни/неплодни денови. Не сме направиле испитувања, сметам дека се` што е до година-две пробување е нормално и нема место за паника.
    Еден мој совет, читам постојано како сите викаат - абе само опуштено и не се замарам, ќе биде, ама напротив, премногу се замараме, те тестови, тоа макотрпно исчекување на менструацијата, опсесивно броење денови и проучување на симптоми..........тоа е стрес, нездрав притисок, замарање, ништо убаво нема да излезе од тоа. Јас лично решив да не си дозволам бебе да ми го управува животот. Нормално дека сакам потомтство и убедена сум дека е пишано некаде во картите за мене, ќе си дојде, а додека дојде, ќе имам секс со маж ми кога сакам, без упатства од апликации и тестови, без притисок, без потресување. Имам и многу активности во моментов што ми го исполнуваат времето и сум задоволна и среќна.
    Сите викаме дека не се замараме, ама секое едно трчање со аптека да се направи тест, секое едно броење денови по и пред мензис е помалку или повеќе (потсвесно или несвесно) замарање. Не сакам да навредам никого и не сакам да ме сфати никој погрешно, тука сме да си помогнеме и поддржиме.
    Ама тоа што некои жени го викаат „незамарање“ за мене е забегување...:worried:

На menelele и Lisa_Maja им се допаѓа ова.
  13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Добро ни дојде @Kalija.P лесно е кога си на почеток. Ама како што си врви времето притисокот се зголемува.. Чекање 2 години како што си пишала за мене е сулудо. не значи дека не си во право - за мене не е нормално. Што ако има некој проблем? 2 години да чекаш и дури после да го решаваш проблемот е мноооогу време. Премногу.
    Јас си стојам на ставот дека секоја жена која планира потомство, заедно со мажот треба да се проверат превентивно. е откако ќе увидат двајцата дека се е во ред, мислам притисокот ќе се намали. Вака сигурна сум дека секоја се прашува дали ќе можам да имам деца, што ако имам некој проблем. Ова и те како е притисок.
    Дефинитивно не сум за чекање. месец, два во ред, ама години?!

На cvekence 03, Bond Girl, MADO и 2 други им се допаѓа ова.
  14. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Devojki jas uste ne dobiv :( ne pisuvam no celo vreme ve citam :) Resiv veke da ne se zamaram so bremenost , no mazeto celo vreme mi bara simtomi me cepka vo predelot na jajnicite i vika aa tvrdo e ima nesto , smeneta si vo liceto razubavena si . Jas na toa mu vikam pa smeneta sum staream mi se blizi rodenden . Se nerviram so so snegov me zaslepuva . Da se pofalam pocnav na novo mesto so rabota ama me rastrtija od rabota haha . Vi posakuvam ubav den zencinja :*

На MADO и elena.mak им се допаѓа ова.
  15. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.086
    да да на тоа мислев и јас имам читано негде и ете ми останало во ум башка и градите ме болат или ке добијам или има поклонче :) може ли да ми кажеш која е таа апликација да си ја симнам и јас :)

16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Мојата апликација се вика Menstual calendar. Ја има бесплатно која може да ја користиш некое време, а ја има и како Menstrual calendar premium која се плаќа (мислам беше околу 2 усд). Јас ја користам оваа. Мене ми брка работа за евидентирање на кога добивам, и колку ми трае и чат пак по некој симптом запишувам чисто за потсетник за следниот месец.
    Е сега симптомите мораш сама да си ги бележиш - значи проверуваш позиција на цервикс и одбираш една од понудените опции на апликацијава. Мене ми е корисна за бележење и мерење на циклус.

17. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Cestitki za novata rabota Bokace, samo ubavini da ti nosi :)

На bokace му/ѝ се допаѓа ова.
  18. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Jas imam 3 aplikacii , na site 3 razlicno imam pisano dolzina na menzis . Dosta mnogu se korisni ovie aplikacii.

19. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    jas mislam deka se korisni za onie koi imaat redoven ciklus, a nie so neredoven mislam dzabe ni e :(

На Bond Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    Jas ja koristam aplikacijata WomanLog,i ne tolku za pravenje bebe,tuku po priroda sum takva,sakam se da mi e belezano,da si imam nekoja evidencija za sebe za podolg vremenski period.Sto e najcudno,od iskustvo sekogas koga sum spremna da krenam race od nesto,togas mi se slucuva toa sto go sakam.Koga mislev deka ke raskinam so deckoto:mm:,on me pobara za zena.Koga mislev deka nikogas nema da najdam poasalna rabota,aber mi dojde ko grom od vedro nebo.Nekako kako da mora da se sluci nekoj kriticen moment,pa rabotite da trgnat po nagorna linija...
    A poveke od sigurna sum deka se ke si dojde na svoe mesto za site,samo da ne se forsirame...
    Gospod ke ne blagoslovi za praznicite,ako ne za drugo,zatoa sto sme bile prvenstveno dobri lugje
    Neka vi se Srekni Novogodisnite i Bozicnite praznici na site...mnogu ljubov,zdravje,sreka:hug:

На Frosina94, flower30 и jacqueline.s им се допаѓа ова.