Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас само запишувам кога добивам, кога користам некои таблети и слично. Ми бележи и колку ми трае циклусот и тоа е тоа. Ми се наоѓа кога ќе ме праша докторот колку време ми трае циклус, кој ден ми е сега и сл. Не користам мало календарче, па ова ми ја врши таа функција. Инаку, пресметува овулација и се, ама мислам тоа е многу тешко да се дефинира со некоја апликација. Секој организам е различен и треба точно да знаеш колку ти трае фолекуларна, лутеинска фаза и слично, да мериш одредено време базална температура, фоликулиметрии..

2. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    8.526
    Kalija,

и ние бевме така и викам првите два месеци не ги бројам дека сме се обидувале, зошто без никакво уживање и со замарање беше, со броење, со мерење базална температура итн. Јас останав после 6 месеци обидување и баш последниот месец во плодни денови секој ден водевме љубов ама баш со мерак зошто ни се сакаше и ни беше убаво. Сепак мислам дека и позата има влијание.
    Ама мислам дека сите се замараме колку и да се правиме кул, мислам дека никој не е имун. Јас за 6 мецеси се мрднав буквално, а не па подолго да траеше. Затоа на сите ви посакувам среќа и што побрзо да си останете трудни.

На Lisa_Maja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Добредојде Калија,и јас бев иста како тебе,позитивна ,оптимист едно осум месеци но црвекот почна полека но сигурно да јаде,деветти,десетти месец,времето врви ние си се мачиме,а резултати никакви.У меѓувреме бебиња се раѓаат,други се мажат веќе трудни,трети остануваат наскоро бремени,гости доаѓаат со бебиња,после нив тишина која те обзема.....а ние тапкаме во место...е тогаш почнува вистински да боли...да се бориш со искушение,доктори,озборувања.Затоа што побрзо ти посакувам бременост,и во никој случај не се согласувам со тебе да се остави на случајност,добро ајде да речеме некои шест месеци.

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Јас позитивна бев само првите два месеци, со оглед на тоа што не добивам редовно циклуси неможев да седам мирна, почнав по болници да се влечкам. Од друга страна мм кој има само еден здрав тестис, несакаше да слушне до една година. Успут излегуваат уште по некои проблеми и затоа мислам дека убаво е сите парови да се проверат колку е можно порано за да не си ствараат потоа притисок. Кога би знаеле дека се е во ред, психички ке бидат многу многу по опуштени.

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    @Libra88 што преземаш за нередовниот циклус? и мојот е ужасен, хормони испитав добри беа, па сега гинекологов ми вели да пијам таблети за контрацепција неколку месеци за да сум го средела и потоа да можам да следам овулација за бебе? ама не ми се пијат такви некако......

6. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    а другото се ти е во ред? да не имаш полицистични јајници.

7. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Чајот од ајдучка трева ми го регулира, ми доаѓа на 30 дена кога го пијам.

8. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780

9. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    на еден преглед пред околу два месеци ми беа уредни, потоа го сменив гинекологот и на неговиот наод од прегледот пред 3 недели пишува дека јајниците се на граница на полицистични 10 мм.а дали полицистичните јајници се регулираат со таблети за контрацепција не знам. докторот ме убедува за тој начин на лечење. само не можело да ми ги препише додека примам терапија за хпв, дотогаш да користам само примолут нор.сега се секирам хпв то ќе го лечам уште неколку месеци (ако се повлечи), а после докторов ако ми лупни да ги пијам ѕаблети за контрацепција уште неколку месеци - пак нема дете.....патем денес ми е 5-ти ден откако ги испив примолут нор,за присилно да добијам сеуште ја нема:devil: и како после ќе биде ни биде се во ред со психата? невозможно...

10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.449
    Допаѓања:
    38.483
    И јас уште вториот месец после свадбата почнав со испитувања и еве сеуште одам, сега ќе правиме 6 месеци од свадбата и јас не можам да не се нервирам и да се опуштам. Знаев дека ќе биде тешко бидејќи немав редовен циклус и затоа почнав одма, а да чекав мислам ќе ми беше сега уште полошо, вака барем знам дека се обидувам и дека со цела сила посакувам да се случи тоа.
    Инаку јас немам добиено уште, вчера нели направив тест кој беше негативен и прекинав со утрогестанот, го ставав до 27 декември и мислам утре- другиден ќе добијам. Не знам што понатаму и не знам за празниците како ќе работат..

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ако добро сум запомнила, две девојки веќе пишаа дека метформин пиеле за регулирање на циклусот со ПЦО. Ова примолут нор, нема да ти го регулира цикллусот, само ќе добиваш редовно. Колку и да се слаби хормони, сепак не е добро многу да се пие. Сепак станува збор за синтетички прогестерон, Прогестеронот се лачи во вѕората фаза од циклусот за поддршка на плодот.

А зошто користеше утрогестан? Правеше некоја инсеминација или ти го следи докторот циклусот?

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.449
    Допаѓања:
    38.483
    Втор циклус со кломифен ми беше, само овој пат не примав ништо друго и фоликулите сами си пукнаа, па ми даде утрогестан докторот бидејќи 9 мм ми беше ендометриумот. И го начекавме баш тој ден кога пукна најголемиот фоликул, тогаш се погоди да одам за мерење, имавме односи тој ден но ете не фати.

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Чудна е мајка природа.

14. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Kristina isto i mene mi se sluci pred okolu dva meseci,otidov kaj maticnata da mi zeme bris za papa test i mi veli,lele kako go pogodivme denot,najkasno do utre ke ti pukne folikulot,potoa mi ja izmeri i goleminata mu bese 21 mm,i mi rece vednas frlete se na rabota.Taka i napravivme i nisto ne izleze ni so tempirani odnosi,nesto koga nesaka nesaka.E toj mesec posebno mi bese krivo.

15. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    женски сигурно приметивте дека по долго време ме нема на темава се оддалечив малку не сакав да мислам што и како ќе биде а кога читав постојано мислите ми беа ќе успееме ли. си најдов друга занимација со читање на книга и околу домашние обврски и едвај успеав да не мислам толку на таа работа. и сега конечно имам добри вести свитчето е бремена:clap::clap::clap::clap: и мн сум среќна, дознав уште од позитивниот тест ама не сакав да се пофалам бидејќи знаете дека зад мене имав два спонтани и незнаев што ќе биде дали ќе биде се во ред и затоа си чекав и еве конечно сме добиле и срцева реакција па затоа се надевам дека ќе истуркам до крај со лесно иако пак имам страв ама гледам да го потиснувам ама се пазам газам како на јајца гледам што помалку да се движам. пијам утрогестан апчиња ​

На WORRIED.BT, Annath, Lisa_Maja и 18 други им се допаѓа ова.
  16. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.015
    @sweet.woman честитки од срце и со лесно да си ја износиш бременоста.:)

Убаво е годинава да ја заокружиме со (барем) една трудница на темава, а може во последен момент ќе се јави уште некоја со убави вести.

Кога веќе сум на темава, женчиња мили ви посакувам Среќна Нова година, многу здравје и долгоочекуваните ||, па што побрзо да се префрлиме во Труднички муабети.

На Lisa_Maja, bebaa, sweet.woman и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Frosina94

Frosina94 Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    60
    Честиткииии да си имаш најлесна и најубава бременост :*:*
    не се плаши воопшто тоа што ти се случило порано останало во минатото ќе видиш дека оваа бременост ќе ти успее и ќе биде најздравото и најубавото бебуле :*
    само пази се од времиштево променливо :*
    Све најубаво :)

На sweet.woman му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Конечнооо некој со убаво да ја заокружи годинавааа.. Честитки sweet, со лесно и без многу мисли што ке биде како ке биде...

19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Честитки и од мене! Само со добра мисла напред и се ќе биде во ред :)

20. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    8.526
    Честитки Sweet со лесно да е :l: леллеееееее многу мие мило. Чувај се до 3 месеци обавезно и ја пиев утрогестан заради еден спонтан. Многу ми е мило опушти се колку што можеш.( Јас трчав во ВЦ на почетокот секое мокро мислев е крв мрдната ама што да правам). СЕЕЕЕЕЕЕеееееее најубаво и ајде влечи нога и за другите:l: