Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Devojki nemozam da Ve sfatam koga ke kazete deka sekogas ste srekni i nitu na moment ne cuvstvuvate trunka bolka za toa deka ne ste bremeni.Se razbira tuka vlijaat mnogu faktori,nemoze nekoj sto se obiduva dva-tri meseci da mi deli soveti i da me tesi deka ne se zamara za toa.Devojcinja,vremeto minuva i bolkata stanuva pogolema,jas licno ne mislam sekoj den na toa,no pred ciklus stanuvam strasno osetliva i nervozna.Kako da ne boli koga se davas za da dobies dete,a nekoj se mazi i veke e bremena.Znaeme bremenosta e blagosostojba i mislam 99% od zenite bi sakala da se realizirat kako majka.Toa e normalen tek na zivotot,resavas da vlezes vo brak,si go sreduvas domot i normalno na red doaga potrebata od tret clen vo familijata,da znaes za sto se boris,da se ima nekakva cel.I da, ima nepravda,takov e zivotot,i so pomalku pari se zivee,no toa e nesto kako zdravjeto,so pari ne se kupuva.Da ne dolzam mnogu jas taka velam,koj ne osetil kako e da se bori za dete i da seta po bolnici ne znae nisto,Gospod na sekade da dava samo ubavini,pa neka ne slusne i na nas.
    I da se razbereme,nesakam da me sfati nekoj pogresno,milo mi e za sekoja nova trudnica,no ete se molam sto pobrzo da mi se skratat i mene makite da go pocuvstvuvam i jas toa zadovolstvo.
    Disam i ziveam za denot koga ke go pregrnam toa malo dusice.

На Ninichka, menelele, Bond Girl и 3 други им се допаѓа ова.
  2. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    @MADO :bow::rock:
    Isto i jas se custvuvam loso isto za nova godina taa drugarkata sto slaveshe zaedno so nejziniot mm kaj nas, mi deleshe sovete a imaat 2 godishen sin . Jas pocnav da se nerviram i da pusam cugara za cigara i da treperam vo glasot i , i tekna deka pretera veke . No toa e nova godina novi sili mene ciklusot mi zavrsi pa pocnuvame pak od novo. :l:

На menelele и MADO им се допаѓа ова.
  3. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.330
    Мислам дека нема таква која не чувствува болка, далеку од тоа, нели и јас тоа го напоменав. Туку поентата ми беше дека сите различно реагираме на такви ситуации. Не мислев никој да навредам, туку како и вас, и јас сакав да споделам како се чувствувам кога ќе видам трудница. Инаку само јас си знам како ми е кога ќе ми дојде менструација.

На menelele и MADO им се допаѓа ова.
  4. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Ajde mila bokace,so sreka, :* , ke bide

5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    нова година, нови сили.без нервози. Сите ќе бидеме мамички. Прашање е само на време

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  6. milamila988

milamila988 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2014
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    244
    od mob li sum pa pred spienje ve citam inaku I jas mislev deka samo jas taka neubavo se custvuvam za nekoja trudnica ama gledam ne sum sama,lani mojata kuma pravese in vitro ama pola bremenost ja pomina vo ligavenje I samo za toa muabet duri ne mi se ni druzese so niv dusata mi placese e sega otkako se porodi sme tolku bliski duri mi e najgolema podrska samo ona znae za ispituvanjata I deka spremame dokumenti za inseminacijaI sfakam deka kr dojde I mojot red iskreno se nerviram koga imam takvi losi misli ne se nervirajte ke dojde I naseto vreme

На MADO и menelele им се допаѓа ова.
  7. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Onie razmazeni trudnici na koi se im smeta, ne im e gajle za okolinata. Sekogas sum vnimavala! Trigodidna borba imav za prvoto dete, gi pominav site fazi ko po kniga. I fizicki i psihicki. Crevata kukurek mi se napravija. Koga ostanav bremena, na radosta i nemase kraj. NO! Toa ne bese vo forma na ligavenje i prenemaganje. Bese najnormalna rabota kako i se. Ne zborvav samo za sebe i svojot stomak, pripremi i sl. Zivotot e ist, samo sto raste nov zivot vo tebe, i toa e tvoj problem, ne na opstestvoto. Sega me blagoslovi Bog maltene od prva, nema sto da gnjavam svet za moite problemi. Frustrira, i te kako! Mojata zelba e ovaa godina site da rastete vo medinjata kako badnikovo lepce! Parickata se znae kaj kogo ke padne. ;)

На cvekence 03, Bozica1980, Bufi и 10 други им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.375
    Допаѓања:
    103.131
    Година дена, толку трае мојата мака, не е малку нели. Ама фрустрации, нервози и туфкање нема да ви помогнат, како ни пушењето цигара врз цигара. Јас на пример, нит пушам, нит пијам, нит водам нездрав живот да кажеш јадам брза храна, нездрава храна, секое сабајле смуди, салати во изобилие, овошје и зеленчук ко бомбончиња место ги јадам, не сум залегната да не се движам да речеш, не пијам синтетички лекови скоро па 6 месеци, го зајакнав имунитетот многу и пак нејќе па нејќе, е ај кажете дали јас имам причина да не се фрустрирам. Ама жени на што да се фрустрирам? На мојата немоќ? На тоа дека јас не можам да забременам? Не знам, можеби јас така размислувам, не мора да значи дека сум во право нели? Секое бебуле за мене е живот, на животот не можам да се фрустрирам.
    Ајде денес е голем ден, да не мислиме на тоа, напротив да бидеме весели, расположени, среќни, да не мислиме на лошо за да не не најде лошо. Оној горе со бела брада е голем, ќе се смилува и на нашата желба да станеме мајки, која порано која подоцна, а јас не планирам од земја да се трескам, ако не бива ќе си посвојам, нема да чекам долго. Ајде насмејте се, баталете лошо расположение ;)

На cvekence 03, SV1911, Waka-waka и 5 други им се допаѓа ова.
  9. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    140.143
    Девојки,да ве прашам-нели вчера примив инекција Прегнил 5000,а денес(14 ден од циклус) многу ме боли стомакот(како менструална болка) и јајниците ги осеќам напнати ,како ќе ми пукнат секој момент.јас на средина на циклус сум имала болки ама не вака толку изразени.Можни се вакви болки во овилација или нешто друго е во прашање ???

10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Најверојатно е овулација. јас примав хоримон 10000 два пати и немав никакви болки. Се е индивидуално. Да имало нешто ќе видел докторот на ехо кога ти правел фоликулиметрија.

11. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Јас се извинувам ама можеби ќе излезе дека сум безобразна ама морам да кажам некои работи, па и ти си без обзир кога пред трудница си палела цигара за цигара, сакате сите да имаат обзир кон вас а вие не морате да имате обзир кон никого, што ти е тоа бебе неродено виновно за твојата мака што си го труела, што со цигарите, што со горчината во душата.?

Цигарите се една од најголемите причини за неплодност, откажи се прво од штетните работи а не да обвинуваш се околу себе дека ти се виновни затоа што тие се трудни а ти не си, за да останешбремена треба многу работи да избегаваш а цигарите ти се први на листата на работи кои мора да ги оставиш.

И јас ете имам 3 деца па давам совети и давам подршка на оние кои се борат за да останат бремени, сум имала и јас мака додека да дојдам до кај што сум сега, сум пишала и предходно имам каша попара репродуктивни органи, еден јајник ми е изваден, другиот пола, миоми на матка па ете ме благословил Бог не еднаш туку три пати ама сум се откажала од цигари, алкохол, не здрава храна, се за да дојдам до сопствено семејство.

Како Бог не е никој, сите нека ве благослови со мешиња, само треба трпение и без огорченост и завист, кога не ви е чиста душата нема бериќет и среќа.

На Valentina.Vaki, cvekence 03, SV1911 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Секој си има свое размислување , ама според мене сметам дека не треба да се претерува за нешто што е болна тема нели. Да јас тука на форумов ке кажам се и сешто ама во приватен живот секогаш тоа е различно. Овие празници веке не ми се толку мили и ич не им се радувам затоа што на голем празник бебето ми почина . и сега за нова кога славевме , јас вртам друга тема а он пак и пак и да не може некоја да дели совети кога зачнала 1,2, 3 месеци пробување и да збори за нас кои веке 2рата година ја тераме и добивме 300 дијагнози и еден спонтав во поодмината бременост . и крајот да и биде ех да отидесхе на време бебето ке ти беше живо . Јас нема да си дадам до толку право и да кажувам баш вакви муабети и мојата реакција нормално беше веке треперење и цигара за цигара ама тоа е на народ уста не можам да затворам и сега да засукам ракавите ме чека работа дома :) :) :*

На Valentina.Vaki, MADO и desperate15 им се допаѓа ова.
  13. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Izvini ama ne si me svatila nesto . Rekov deka veke imaat 2 godisen sin koj na 14 januari ke slavi rodenden i deteto ne bese so nas tuku bese kaj baba mu pozz

14. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    140.143
    Мислев нешто лошо да не има,а баш чудно ми е дека вака ме болат и исто чувство ми е како кога добивам,мислам секој момент ќе добијам.ама може овојпат реагирам од кломифенот и прегнилот и може има пукање на фоликулите па затоа боли.кој знае што ќе биде(facepalm)

15. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.086
    Јас во живот немам ставено цигара алкохол и кафе во уста па еве ме, другарки мои пушат од 15 години па сите се со деца. Колешка моја имаше проблем со забременување но ниту еднаш не покуша да ги остави цигарите и пивото, забремени и во тек на целата бременост и доење пушеше и пиеше па ене синчето и е 6 месеци веќе и супер е , и што да се каже на ова??

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  16. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Ох душиче колку ме натажи. Неверојатно е што луѓето паѓаат на толку ниско ниво па си се тешат со туѓите несреќи. Ти нема ни што да ги слушаш муабетиве во иднина, побарај кулктурно да се смени темата ако не те почитуваат стани си бре ич да не ти чуе. И да знаеш колку што е голем Господ никој не е, немој да губиш надеж ниту да си тажна. Празници како овие се за да се радуваме на тоа што имаме и да се молиме за тоа што го сакаме. Ти посакувам од се срце да се израдувате оваа година.

На cvekence 03, Glasna, MADO и 2 други им се допаѓа ова.
  17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    На тоа и мислев. Ако имало нешто страшно ќе се видело на ехо..уживај и мази се со мт. Сега е време за акција :)

Едит: јас мислам дека никој од тука не љубомори на бременоста на друга жена.. Чувството е друго и маката е друга. Болката е зошто не и јас?! Не зошто она, туку зошто не и јас. И точно, не ти е крива таа што ете останала одма, туку не може да не те мачи мислата зошто тебе ова ти се случува.
    Ни јас ни мм пуши. Пиеме алкохол едвај некој повод ако има. Релативно здрави сме и ете не сака. На секој како можам гледам да му помогнам, не сум вештерка, не сум некоја сплеткарка или покварена и ете, сепак не сака. Тоа е. Јас сум се помирила со тоа. Најдов доктор на кој му верувам и сигурна сум дека ќе успееме. Не само јас, туку сите тука. Денес науката е многу напред отидена и има многу начини на кои може да се реагира.
    Јас се трудам да не реагирам на муабети и пекмезења од трудници. Ама не успевам секогаш..признавам, не сум толку јака. Ми пречи кога ми го прчат стомакот, кога нозе креваат као не можат да седат (побогу жени на работа по 8ч седат), лигавеење и слично. Ова го сфатив скоро.
    Јас сум релативно нетолерантен човек. Ама мм е сосема спротивност. Треба да си неверојатно напорен да го изнервираш. Ние сме заедно веќе 7 години и дали сум го видела нервозен мах 5 пати. Чим он последниот пат изеагира за другарка ми, значи било ужас..
    Така да гледајте си за себе! Што ве прави среќни, тоа правете си. Ич да не ви е гајлеу. Само со духовен мир и без нервоза и стрес може да успееме.

Последна измена: 6 јануари 2015
    На Glasna, Bufi, MADO и 2 други им се допаѓа ова.
  18. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Правила нема така, меѓутоа кога веќе знаеш дека имаш некаков проблем тогаш треба да ги елиминираш оние работи кои можеби се причина за тој проблем.

Правда и правила нема, знаеш ли ти колку наркоманки имам породено, кои раѓаат бебиња зависни од дрога?Стотици па никогаш не сум си рекла ете зошто таа може да остане бремена и да роди а јас не можам.

Тоа е живот, некому полесен, некому потежок.

@bokace ти напиша дека си се карала со сопругот бидејќи не си можела да ја поднесиш размазената трудница, се ориентирам според тоа што пишувате.

На SV1911, galapce, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.086
    Bittersweet ама реално кажи дали си имала потешкотии при зачнување? Да минувале месеци, години, да гледаш негативни тестови цело време? Ако не си минала низ тоа не можеш да знаеш, јас велам мајка ми не ме сфаќа зашто немала проблеми па не друг некој. Затоа само на форумиве можам да си се олеснам и да наидам на поддршка, зашто тука има жени со истава мака ко мојава.
    Изморува, изморуваат изминатите месеци, негативните тестови, боцкањата, лековите, операциите, сожалителните погледи од блиските, кревањето раменици на докторот зашто не биднало овој пат. Борбава исрцпува психички, физички а на крај и финансиски. Парите не ги жалам, ама буквално станавме голтари откако тргнавме по ова. Секоја жена што сака треба да се оствари како мајка, ама пак тука се наметнува она не е фер, нема правда, зашто некој кој никогаш не водел грижа за себе и за своето здравје, кој имал пороци, водел никаков живот да му успева одма, а ние останатите да го одиме пеколно тешкиот пат. Боли, навистина боли. Кажав пред тоа дека имам наркомани во маало со 3 деца, абе секоја вечер шмркаат дрога отвараат прозор и се слуша, не работат ништо, ги издржуваат родителите пошто не се способни они самите, и ете они се остварени како родители а ние не .

На Zaljubena111, Glasna, MADO и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.326
    Кога некој кажува дека едниот јајник му е изваден а другиот на пола, миоми на матки...и прва бременост и е после триесетата...мислам дека нема потреба од еден дополнителен “реален“ одговор дали имала потешкотии.

Да се свати само ова искуство на позитивен начин и секој да го даде својот максимум и да се труди да го доведе своето и физичко и ментално здравје во најдобра состојба за што поскори да може да се израдува на двете црти.

Кој како правел а сепак има деца воопшто не е во помош во еден конкретен пример.
    Барањето правдина нема да донесе и лек на жалост.

ОД мене уште еднаш среќна нова 2015 и нека биде бериќетна и плодна на сите.

На SV1911, galapce, Bozica1980 и 8 други им се допаѓа ова.