Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. guldzana

guldzana Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    579
    lesna bremenost sweet i elena SREKNA NOVA i ova godina site ke bideme bremneki devojki aj pozitivno morame jas sum 3god vo ovoj trlniv pat ama mora POZITIVNO zosto psihata e losa rabota ja se spremam zo vtora insminacija mi dadoa klimofen i estrofen od 5 den pocnuvam i so novi sili hrabo do bebe site ke imame bebenca najubavi i site ke staneme mamicki

На elena.mak му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Како може да не сум имала проблем со зачнување кога имам толку многу проблеми со репродуктивните органи, на 20 години ми е отстранет јајникот поради тумор, на 25 вториот ми е пола изваден заради тумор, два миоми имав на матката, проблеми колку сакаш, разочарувања колку сакаш.
    Предност имав само што живеам во поинаква средина па никој не ме замарал со прашања за тоа кога деца, ниту моите, ниту на сопругот, тогаш дечко ме прашувале за деца.
    Со првиот син така останав бремена откога веќе престанав да се надевам на сопствено дете и почесто почнавме да размислуваме за други опции како посвојување, со другите две веќе не сум имала никаков проблем.
    Значи го имам поминато патот кој сега вие го одете, да даде Бог и сите тука да ве благослови Бог како мене што ме благословил ама пак ќе кажам дека огорченост на секоја што останала трудна ви штети само на вас, на никој друг.

На SV1911, Waka-waka, senza.parole и 4 други им се допаѓа ова.
  3. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    gledajki po stikerite na @bittersweet smetam deka nemala maka . No ne sakam veke da komentiram , gi procitav mojte dva posledni komentara sto sum gi pisala i svativ deka ne sum pisala deka sum se karala so mojot maz .
    Poveketo luge mi davaat sovet da se opustam i da ne razmisluvam na toa , i ete veke ne go razmisluvam toa samo si kazav bokace smirise i se ke si bide vo svoe vreme , veke ne se napnuvam za toa koga ke dojde vreme za da dobijam tuku si pomisluvam aman da mi dojde da se olesnam . Uste nekoj den mi e rodenden mlada sum ke uspeam eden den , no nekoj komentari me vadat od koza . Kako sto kaza kukla , ne im zaviduvam ili lutam na bremenite zeni taman rabota da im zaviduvam tuku ete imam nekoja bolka vo sebe sto me tera da razmisluvam poinaku. Da mozam pi pisuvala i do utre no ne sakam da me svatat pogresno . Site sto se bremeni i sto si imaat decinja im posakuvam lesna bremenost i zdravi i zivi decinja :*

На MADO и bridetobebt им се допаѓа ова.
  4. bittersweet

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Ако ти така мислиш дека не сум имала мака, нели сто стапа по туѓ грб ништо не се,:x така нека биде, дедо ми вика можеш со сила на некој да му земеш нешто, не можеш со сила да му дадеш.:^)

Како и да е ти посакувам што побрзо да ги видиш дветте црти.

На SV1911, Glasna, senza.parole и 5 други им се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас мислам не е убаво ваква комуникација. Не на ваков убав ден и не воопшто.
    Убаво е секој да си ја каже маката и отвори душата па и за не баш најубави чувства што ги има. Да си олесни. Не е убаво да си судиме. Да пробаме да се разбереме и да си дадеме поддршка една на друга. Дури и тогаш кога не се согласуваме со мислењето/ емоциите на другите. Да продолжиме да се тешиме, поддржуваме и делиме емоции.

На tessie, MADO, bridetobebt и 2 други им се допаѓа ова.
  6. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.903
    Темава е за поддршка , ако имате некој совет да дадете на женчкиве, некоја успешна приказна да споделите слободно пишете отворена е темава за сите, ама ве молам некојте и на така големата мака да им стварате уште поголема со муабетите како биле без обзир , не смееле да мислат вака така, биле лоши , љубоморни и сл. Јас ке се согласам со десперате15 дека само оној кој минал низ овој пат може да знае како е, друго не прифаќам ништо, па дури ни оние кои се обидувале цела година и забремениле природно. Само оној кој здравјето го оставил по болничките ходници и исчекувањата знае. Поздрав женички нека ви се среќни празнициве и годинава кај сите по едно бебуле ! :*

На tessie, MADO, bridetobebt и 4 други им се допаѓа ова.
  7. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    I jas ne sakam takov muabet no koga drug ke pocne , ednostavno ne mozev da ne pisam . Spored clenkata pogore treba covek da ne komentira tuka , neznam zasto i smetav za taka da mi se obrati . Jas da momentalno pominuvam niz toj pat no takvo nesto i takov muabet na nitu edna clenka na forumov ne sum i pisala. @bittersweet mozebi i ti si imala los period no ne sakav loso da svatish , zatoa sto stikerite koga koga ke se poglednat kaj tebe ubavo si kazuvaat deka si imash 3 zlatni Deca edno po drugo . Ne sto veke da se komentira

На bridetobebt, butterflysk и desperate15 им се допаѓа ова.
  8. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.086
    Danichap ај те молам како да знам јас дека првата бременост и била после 30тата , не гледам јас на гравче за да знам кој колку години има, патем годините немаат врска со тоа, има многу кои се мажат/женат над 30 години. И прашав затоа што има многу кои останале бремени без проблем со еден функционален јајник, другиот не функционира заради некои причини. Исто многу жени останале без проблем бремени со само еден канал, другиот им бил оштетен, затнат, а кога каналот не е ок , исто и јајникот не врши работа тука, ете затоа прашав не мора да бидете толку дрски и нетолерантни, лесно е кога си од другата страна да даваш критики.

На MADO, bridetobebt, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.903
    Ова со годините ме насмеа, немаат никаква врска годините со првата бременост, братучедка се омажи на 35 роди на 36, и сега пошто родила после 30 по дифолт имала проблем? Боже :) И темава е за жениве да си ја искажат макава, останатите на кои ви смета не читајте одете во темине за бременост и деца. ;)

На MADO, bridetobebt и bokace им се допаѓа ова.
  10. bittersweet

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Моја грешка што со чиста душа и со чисто срце посакав на овој убав ден да ви дадам поддршка со сопствениот позитивен пример, мене ме учеле дека треба да се слуша паталец а не гаталец, не знаев дека треба да дадам отчет за тоа колку време ми требало да останам бремена или дека требало да си го оставам здравјето по болничките ходници за да коментирам на темава.

Како и да е на сите тука ви посакувам да се префрлите во труднички муабети.

На SV1911, Glasna, galapce и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Паричката се падна кај мене, се надевам дека годинава Господ Голем ке ме благослови со едно мало здраво бебуле.

На Lisa_Maja, MADO, Bond Girl и 6 други им се допаѓа ова.
  12. desperate15

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.086
    Bittersweet па ти не почна со позитивен пример туку со лекција упатена кон Bokace како немала обѕир и го труела бебето со цигари?! Што уште не се изнапиша после тоа ама ајде, се видов само не поддршка спрема нас. Оставањето на здравјето по ходници верувам дека не беше пишано во буквална смисла, тујку во смисла дека само оној кој го минал овој пат , патот по одење на лекари, процедури и сл, може да не сфати низ што минуваме.

На MADO, bridetobebt и bokace им се допаѓа ова.
  13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    И мене ми падна. Нанана а а :clap:

На Lisa_Maja, flower30, MADO и 5 други им се допаѓа ова.
  14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.326
    Од сето досега напишано не гледам како возраста која ја наведов е изговор или причина за да бидам етикетирана како дрска или нетолерантна, а истовремено и со непознавањето на истата да се зеде за право туѓата мака целосно да се минимализира на сметка на величење на туѓата планина.

Напротив, само сочуствував и покажав емпатија со нечија физичка но и емоционална болка кога ти вадат првен еден јајник, па дел од вториот, па миом после миом...колку операции поминала и како со секое отсечено делче и одземале и дел од надежта.
    Годините беа кажани во друга конотација....дека и она со години го чуствувала истото како секоја друга девојка тука. Желбата, болката, разочарувањата дека ис е добро познати.
    Дека децата не и дошле преку ноќ. После долги години борба.
    Јас нејзината приказна ја доживеав на позитивен начин дека и покрај болката и минималните шанси кои можеби докторите ги предвидуваат на крај секој ќе ги види двете црти.
    Не беше ниту ситење, ниту исмевање.
    Само надеж секој да го стори најдоброто за себе и да се радува што поскоро.

Во однос на советите кон бокаче ми се чини дека и вие меѓу себе веќе си ги свативте како попување па веќе настана конфликт кога некој се обдие да даде совет од сопствено искуство (меѓудругото, беше од девојка која сеуште не е бремене). Така да и тука нема веќе што да се каже освен желби сите да ви се оствари најголемата желба.

Со кој збор навредив некого или без дрска ?

Последна измена: 6 јануари 2015
    На SV1911, galapce, Bozica1980 и 6 други им се допаѓа ова.
  15. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Kolki sto mozev da vidam tuka na forumov ima podeleni i si davat soveti edni so drugite , a za ostanatite nema mesto za zbor . Covek da se pokae zasto se zaclenil tuka . Zasto bev jas licno kritikuvana deka sum truela bremena zena , a nemashe takvo nesto , zasto taa komentirala so zaklucok deka sum se karala so mm koga nemashe takvo nesto . I mesto da imashe izvinuvanje od nejzina strana , celiot muabet se svrti vo nejzina korist , pa neli se se zaborava od koga ke se dobie nov clen vo familija . Pa nie za sto se borime od koga ke stapime vo brak . Takvo odnesuvanje ne e vo red i ako vi smetam ne mora da citate koga ke vi dojde izvestuvanje deka bokace komentirala vo temava

На MADO, bridetobebt и desperate15 им се допаѓа ова.
  16. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Нема потреба од расправии во темава - целта на сите е иста, и желбите секако се исти. Мислам дека последново почна од недоразбирање - bittersweet ги помеша постовите на bokace и rakce89, верувам сакајќи да помогне со својот пример.
    Искрено се надевам дека страстите ќе се смират, паричката ќе им донесе веднаш среќа на тие на кои им падна, а Новата година е долга и само што почна, па со време сите ќе се префрлиме во останатите делови од форумот, по ред како што с доаѓаат. Поздрав и среќни празници.

На flower30, MADO, bittersweet и 2 други им се допаѓа ова.
  17. desperate15

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.086
    Во ред е нека сподели со нас каква стимулација примала, колку инсеминации направила, спермограми, хормони, дошло ли до ивф? Ништо конкретно не кажа освен операциите кои ги правела а има многу како што кажав со еден јајник или канал останати бремени без помош од медицината. Нејсе на долго и широко отиде работава без потреба.

И мене ми падна паричето :) верувам годинава ќе биде среќна за сите.

На flower30, MADO и bridetobebt им се допаѓа ова.
  18. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Генерално гледано, темава е за поддршка на сите што се обидуваат за бебенце, и совет може да дадат и оние кои не шетале по болници за инсеминации и останато.
    Не сакам да бидам ничив адвокат, но бидејќи имам блиска пријателка која со еден канал успеа да роди дете (со завршени подготовки за ин-витро, но на крај без потреба од тоа) можам да кажам дека не смее да се занемари агонијата на една жена во моментот кога ќе и кажат дека репродуктивниот систем не и е целосен или целосно функционален. Да, многу од нив успеале на крај, многу и од оние што го терале ивф патот успеале. Ниту едните, ниту другите, немаат мака која е поголема или помала од оние другите.

На SV1911, galapce, Bozica1980 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Женчиња, целосно се согласувам со @darcy. Секогаш умерена и разбрана. Еден од моите омилени ликови тука :)
    Поентата е да си дадеме поддршка. Немаме исто мислење сите па што?! Да се сослушаме и да пробаме да си помогнеме. Јас разбирам дека понекогаш не ни е право, еве има и примери каде тоа не е така, каде тоа што нас не боли, нив ги радува. И тоа е нормално, луѓе сме, различни сме.

Сите ве гушкам!

На galapce, darcy и danichap им се допаѓа ова.
  20. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    секако дека секој може да пиши да каже искуство совет, еве мене местово не ми е на темава повеке ама секогаш погледувам дали успеал некој, прошли пат слушнав за чаеви кои и помогнале на пријателка и одма пишав со надеж дека и на некој друг од тука ќе му помогнат. Ама сепак ова што го читам од денес на се личи само не на поддршка, одредени членки беа нападнати без причина, ок се чуствувале така и што сега? Зар некој сака да го обземаат такви чувства никој не сака ама луге сме се ни прелетува во мислите.
    Јас познавам жена која остана бремена со инвитро, со близначиња ке се породи кај да е, и уз муабет ми кажува дека иако бремена сега завршила нејзината мака, се почуствувала исто како девојкиве тука кога пријателката успеала после неколку месечни обиди да забремени, ми кажуваше дека и ден денес ја боли кога ќе се сети на долгогодишната голгота низ болниците, чекањето редици, па трчање на лекар пред-после работа, неизвесноста и сл. Така да не се согласувам со Darcy во однос на тоа, има разлика од паталец до паталец, некој паталец како мене ќе забремени со првата инсемнација, ама некој ќе мине 2-3, некој ќе стигне до 1-2 инвитра , така да има разлика, секако маката е помала да забремениш природно да кажиме со темпирани односи со кломифен, поголема е со инсеминација, а најголема со инвитро. Самата процедура , боцкања сама по себе е мачна, од физички аспект, камоли од психички. А, сето тоа си носи последици и ти менува многу размислувања и гледишта.