Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.330
    Абе, ако правиме муабет и јас бев на некој начин нападната оти реков дека се радувам на трудници и не ми смета нивно присуство, и ме направија дека се преправам и глумам лудило. Ако јас сум посмирена како карактер, не значи дека треба да се осетам виновна тука на форумов. Па уште и се извинував заради што сум навредила луѓе заради тоа што ЈАС си се осеќам така како што се осеќам.
    Не треба да се претерува, секој има право на свое мислење.

На galapce, senza.parole, tessie и 3 други им се допаѓа ова.
  2. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561
    Parickata i kaj mene:clap::clap::clap::clap:
    Nemojte da mi se nervirate i da se nategate koj sto mislel koj sto napisal UZIVAJTEEEEE praznici ljubov sreka nasekade
    Ako nesto se iznervirate od komentarive ostavete za utre UTROTO E SEKOGAS POUMNO OD VECERTA sega iskoristete go vremeto samo za vas i za vasite najsakani

На flower30 и MADO им се допаѓа ова.
  3. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    @bridetobebt , jas sporediv maki na zeni sto imaat problem so reproduktivnite organi so zeni koi go teraat ivf patot. I jas pominav 5 inseminacii, hemiska bremenost I na kraj uspesno invitro, mnogu dobro znam kakvi cuvstva znaat covek da go obzemat. No, od druga strana znam deka bar mi bese olesnuvanje sto znaev deka fizicki se e vo red, zenite so problem vo reproduktivnite organi go nosat I stravot deka mozebi I medicinata nema da moze da pomogne. Za srekja, povekjeto I od ednite I od drugite imaat happy end na prikaznata.
    p.s. Ne mi se padna parickata...

На danichap, MADO и bittersweet им се допаѓа ова.
  4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Многу е чувствителна темата за натегање. Ако немате против ќе споделам мое искуство, ама од другата страна. Имам две блиски личности кои војна водат со стерелитетот. Едната ми е многу блиска рода, 10 години, со две инвитра и еден спонтан во поодмината бременост. Другата ми е најблиската другарка, со неколу инсеминации и едно неуспешно инвитро. Ја знам цела нивна мака, и едната и другата јас ги боцкав секојдневно кога се спремаа за инвитрата и после спонтаниот. Јас пред некој месец останав трудна после година и нешто обиди. И ги познавам двете многу добро, првиот период се повлекоа, другарка ми ми кажа вика моите бубачки ме фатија. Луѓе чувства се во прашање, нема замерки нема лутење. За после некоја недела да си легнат работите. Јас не сум лигушка, нити пак замарам некој за мојата нова состојба. Не размислувам гласно за прегледи, апчиња, мебел и имињаа, за мене здравјето е интимна работа, не уживам да раскажувам. Другарка ми е секој втор ден кај мене, мене ми е некултурно да се легачам или кревам нозе. Еве славевме нова година кај мене (така беше по ред), па сакаа да ме одменат, да не ме мачат. Јас фино лепо се сама си подготвив пред да дојдат. Што е право првите месеци ми беа потешки, ама сега нема зошто да глумам. Мое мислење е и да те обземеа такво чувство, зошто она, не јас или незнам што. нека остави го да помине, па не сме машини, работите ќе се сталожат, правите пријатели имаат разбирање и осет.

На podravka, Glasna, galapce и 9 други им се допаѓа ова.
  5. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Imam griza na sovest sto napisav deka vtoriot pat lesno zabremeniv! Imsm griza na sovest sto voopsto pisav deka zabremeniv. So godini spiev na temava. Bevme 100 zeni, skoro site rodivme, nikogas vakov los muabet ne se svrte. Se isprakhavme vo trudnicki muabeti ko u vojska, togas i js otvorivme. Si delevme privatni broevi, za koga ke ina nesto da se cueme i pofalime/pozalime, site zaedno. Prekrasni prijatelstva nosam od forumov, barem toa ke mi ostane.Ne mi e jasno sto se slucuva, samo ve pozdravuvam, vi go cestitam mojot najubav praznik Bozik, i vi posakuvam mnogu bebinja. Ne se vrakjam veke tuka, se osetiv vo kontekst ko da sakam da trijam sol na necij nos. Pobarajte gi 2012 i 2013, se ke stane jasno. Go znam patot koj go odite, uste trnja vadam od nego!

На galapce, Bozica1980, Bufi и 6 други им се допаѓа ова.
  6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Еленче, мислам муабетот воопшто не беше ниту провоциран ниту поттикнат од тебе. Нема зошто да се чувствуваш лошо. Ако не се лажам почна кога ракче се пожали како се чувстува во близина на блиски трудници. Ич да не се грижиш и да си имаш убава бременост.
    Секој својата мака најдобро си ја разбира.
    Христос се роди!

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Elena nema potreba ti da se custvuvash taka nema nikakva potreba od toa . Ovaa tema e bolna za nekoja poveke za nekoja pomalku, i smetam deka sekoja od nas barem vo nekoj period se pocustvuvala taka kako nie koga pocnavme da pisuvame. Eve zasto taa ne mozeshe na ubav nacin da se kaze kako primer deka so pola jajnik uspeala na kraj da rodi 3 deca ? Jas ke bev vooudusevena od nejzinata prikazna i ke mi beshe ziv primer deka cim ona uspeala i jas ke uspeam. Kako moze clenkata pogore na ubav nacin da si kaze primer ?!.
    Ama od eden muabet loso svaten mnogu raboti se ispomeshaa , i na kraj da se izvadi vrti topkata pak protiv nas i taa da ispadne cista epa toa ne moze taka. Ovaa tema beshe ubava na pocetokot i jas licno se raduvam za nekoja koga ke ostane bremena cist primer pak ke ja spomnam Lori -30 koja sega veke ne e tuka a kolku podrska ni davala i kolki i se raduvavme . Jas ke prodolzam da se raduvam tuka zaedno so sekoja koga ke kaze deka e bremena i na vas , bremenite nemate potreba da se custvuvate loso zasto ste uspeale od nekolku obidi . I da zaboraviv HRISTOS SE RODI ZA MNOGU GODINI PRAZNIKOV :*

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
    А навистина што се случи со Лори успеа ли?Зошто ја снема така наеднаш?

9. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Srekni praznici,Hristos se rodi!!!

Devojki ajde da ne se nategame,da prodolzime da se podrzuvame,ako nekoj saka da spodeli dobronameren sovet neka pisiva,a da ne se osuduvame dali nekoj pusel,nepusel,pa toa bilo ili druga bila pricinata za neplodnost.Ovde sme za da se tesime,nie i taka sme ranlivi i sekoj zbor,sekoja recenica sto moze ne e tolku loso kazana,ja sfakame nie na poinakov nacin.

Sigurna sum deka bitersweet sakala da ni dade podrska so nejziniot post,navistina socuvstvuvam i mi e milo sto zavrsilo se vo najdobar red,no smetam deka nemase potreba i pricina da se napadne bokace.

На menelele и kukla21 им се допаѓа ова.
  10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.326
    Што би рекле старите срамота и гревота е некој кој споделил дел од својата болка како битерсвит, без разлика дали истата ја доживува во моментов или пред 5/10 години да биде етикетиран на начин на кој беше сторен.

Не знам на кој убав начин требаше да ја сподели својата приказна дека делче по делче и ги ваделе репродуктивните органи...или тоа што беше после делот за штетност на пушењето т.с во истиот текст беше неубавото па другиот дел од приказната не ни беше приметен.
    Ај сега пак ќе набројуваме како некои наркомани, пијаници...родиле деца.
    Битерсвит и сама кажа дека до успехот дошла преку откажување од алхохол, цигари, се префрлила на здрава храна.
    Беа измешани постовите со другата девојка, но и тоа не беше намерно, но секој совет беше искрен и од срце.
    И ова е кажано е личност која ги нарекува другите дрски и нетолерантни...не знам дали си воопшто свесна за тежината на своите зборови.
    Потребно е некој да се правда?
    Сите ли тука имаат поминато ин витро или инсеминација?
    Тоа ли е некој скриен критериум за дозвола за пишување, односно советување???
    Никој не врти топка на никого...некои дури и успеваат да ги исконтролираат своите хормони, а други не можат ниту своите емоции.

Се заборави основното.
    Дека секој кој тука пишува го посакува најдоброто на сите останати.

Се потсетив на темата за движење во колички како индиректно некои беа осудено зошто коментираат таму, потоа на темине за исхрана кај мали деца и на многу други.
    Истото го пучуствував и тука деновиве.

На galapce, MacenceEna и bittersweet им се допаѓа ова.
  11. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Еве јас и се извинувам на @bokace бидејќи сум ја измешала со друга форумџика, меѓутоа сеуште стојам зад тоа дека пушењето цигара за цигара не е добро кога се бориш со неплодност, мислам и на самите цигари си пишува дека се штетни и причина за стерилитет.

За тие што се наркоманки, пијат и пушат а остануваат бремени, тие не се борат со неплодност, затоа не се откажуваат од пороците.

Како што кажави предходно сакав само да ви дадам подршка како што е и темата и со самото тоа што сум имала милион проблеми сум сега мајка на три прекрасни деца и тоа да ви биде потик дека ако јас со пола јајник сум успеала дека и вие ќе успеете, која како ме разбрала тоа е тоа.

За форумџиката која напиша дека што сум поминала освен операциите, шта речи а не заплакати.:x

А за здравјето по болниците, јас и сега си го оставам за малата да ми биде здрава, надоена со мајчино млеко а не на ад млеко.:inlove:

На galapce, Waka-waka, senza.parole и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Nemojte i ova tema da ja prevrtuvate :|

Tuku aj da vi kazam nesto :)
    Mene za prvpat mi kasni po poroduvanjeto na mojata kerkicka :)

На galapce, menelele, senza.parole и 4 други им се допаѓа ова.
  13. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.903
    Bittersweeт добро си ми позната по твоето напаѓање, на една тема не веруваше дека ја одржувам бременоста со грст апчиња, затоа што според тебе во бременоста не се пиело ништо освен магнезиум, многу добро се сеќавам на тоа. :)
    Tаму ме направи лигла, размазена , а овдека жениве ги направи без осет, злобни вештерки .Се сеќавам дека и таму ги споменуваше операциите, и баш беше прашана т.е ти беше укажано дека очигледно си немала проблеми со зачнување и затоа не веруваш на останатите и не одрече.
    во однос на напаѓањето на бокаче ако немал некој обѕир тоа била мајката а не Бокаче, ако таа имала осет спрема детето ке ја замолела бокаче да престане да пуши сигурна сум дека ке го направела тоа.
    Велиш си дошла до степен да размислуваш за посвојување? Епа за да дојдеш до тој степен треба да ги поминеш сите фази на асистирана репродукција и кога тие нема да се успешни се размислува за тоа. Ги помина ти, не? Јас се извинувам однапред ако грешам (како така да те имам читано) ама тие операции си ги имала додека не си била мажена, јас верувам и знам дека е така, дека сигурно те мачеле мисли што и како ќе биде понатаму, но ете господ ти помогнал и си забременила одма , не си морала да се мачиш и за тоа.
    Затоа не можеш да знаеш низ што минуваат овие жени. И која голгота е тоа да се бориш за постанеш мајка.

14. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.086
    danichap jas ne vidov niukakva poddrska kazav i pred toa vidov samo napaganje sprema clenkite , i sto ako prasav, neli saka poddrska da ni dade? Epa ete neka kaze sto se napravila da strane majka, neli temava e za toa, a ne za koj kakvi operacii imal pred da se obide majka da stane, po difolt operaciite ne znacat nisto, ima mnogu zeni so polipi, miomi koi bez problem ostanale bremeni. DEvojka koleska od fakultet na 22 godini bese operirana od tumor na matka, pa eve denes e majka , a jas ne sum, znaci nema pravila, zatoa i prasav ! Neka ni dade sovet za polesno zabremenuvanje, neka ni kaze koi vitamini gi piela, na site drugi forumi na koi sum clen toa se pravi ama ne i ovde, ovde kasa popara e ! Na ostanatite forumi duri i ima tema " Neplodnost i tuga bremenost" Koj e clen znae za koj forum zboram da ne go imenuvam moze ne smee, i tamu se davaat vistinski soveti i poddrska, nitu eden clen do sega ne se napravil zloben, los ili ljubomoren . Se zacleniv tuka demek da razmenuvame soveti,iskustva, ama mnogu zgresiv, a ocigledno nema ni moderatori da brisat off topici.

15. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    @danichap мила, не сакам да се замерувам со тебе, но не си во право. Ја прествари неа како светица а останатите како злобоќи. Она воопшто не го почна својот пост со поддршка, воопшто не сподели совети во врска со исхраната, туку го почна со напад на Бокаче и Ракче. Можеби имала друга намера , но не се изрази како што треба. Наврати се прочитај и ќе видиш. Она ни збори за обзири а и самата ги нема. И јас многу добро се сеќавам на темата за свекрви каде пеперуткава бараше совети, а беше само нападната. Пишав и јас таму свое мислење во врска со лековите, иако не бев тогаш бремена пиев лекови за шеќер и кажав колку само ми е тешко од нив , а не пак на бремена жена дупло потешко еве сега си гледам. Се сеќавам дека не веруваше , дека само магнезиумче се пиело во бременост друго ништо, еми да се пие ако имаш бременост по книга, ама ак немаш ќе си се боцкаш ко мене со прогестерончиња, ке си голташ бонбончиња :lol: Значи она ни таму ни тука не покажа обзир ниту емпатија кон останатите, а сега се извртуваат работите во нејзина корист , а сите останати се безобразни и дрски. Ви се молам. :)
    И нека се расчисти темава да се остави простор на оние на кои им е потребна навистина поддршка .

16. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Ок ово е последен пост што ќе го напишам на темава.
    Емпатија и обзир и те како имам, не би можела да ја работам работава што ја имам доколку не би ја имала, можеби дека македонскиот не ми е прв јазик некогаш не се изјаснувам онака како што би доколку би пишувала на англиски, иако не е тоа оправдување туку мало појаснување.

@butterflysk во темава снаа и свекрви никој не те нападна туку сите те прашуваа на што ти и тогаш не даде одговор зошто не бараш помош од сопругот место да ја напаѓаш свекрвата, апчињата што ги пиеше беа колку што се сеќавам за веќе постоечки болести а не за одржување на бременоста.

Никого не направив злобни вештерки и немој да бидете безобразни и да ми ставате зборови во устата кој јас не сум ги изговорила, ниту сум ги помислила.
    Да си помисли човек дека круната ви ја симнав само затоа што сум пишала дека ако се бориш со неплодност не е добро да се пуши цигари, Бог да чува и да брани, како да ви брцнав во око.:tmi:

Инаку да ве прашам дали 4 години борба за бременост се доволен период за вас?
    Дали три неуспешни инсеминации се доволни за да пишувам на темава?
    Дали стотици инекции кломифен и сите нус појави од нив се доволно страдање за вас?
    Дали мерење базални температури, следење овулации, 40 месеци разочарување на секое добивање се доволно да бидете среќни колку сум се мачела....срамота.

И да откако ништо не правев останав природно бремена, тоа веќе откако изгубив надеж за семејство, тоа не ја прави мојата борба за бременост ни помала ни поголема од вашата, истото е, борба за сопствено семејство.:!:

На Annath, SV1911, galapce и 16 други им се допаѓа ова.
  17. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Ubavo si kazav deka imaat dve godishen sin , i bevme samo nie deteto ne beshe so nas . Trebashe ubavo da procita , no toa e nema nazad neli kolku i da se komentira dzabe e . Mojata reakcija za niv sto slaveme zaedno beshe normalna , no jas nadvor od femina sum poinakva i poveke kutam i progoltuvam .

Za feminkata sto prasa za Lori , pa bi trebalo da e porodena ako bilo se vo red uspea so 2ro invitro mislam.

18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ne e porodena. Lori e na forumov :) Ja poznav po stilot na pisuvanje :) Iako ne bev clen, dolgo sledev sto i kako se pisuva. Vetiv deka nema da kazam koe i e novoto femina ime i nema da ja otkrijam :)

I uste nesto, ajde da se smirime. Nema pravo, nepravo. Site sme vo pravo. Smir smir smir :)

На menelele, MADO и bridetobebt им се допаѓа ова.
  19. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    Да го пишеше ова одмс немаше да дојде до ова во темава . И те како метформинот помагаат за забременување и одржување. Без тоа јас не би ги пиела не се умира од инсулинска резистенција. Муабетот беше дека ти не веруваше дека има лекови за одржување на бременоста јас секој 4 ден се боцкам со прогестерон и ставам прогестеронски вагиналети плус пијам и други лекови нејсе др тема е тоа .
    Доста караници во тенава се испокаравме на божиќ леле леле

20. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Treba ubavo da procitash nanazad . Jas i predhodno pisav deka dokolku poinaku se pojasni i napisa , ti ke mi beshe primer za zena kako e da se uspee vo ovaa borba nasha . Izvini no te nemam citano za predhodno i neznam kako ti pominuvalo vremeto predhodno, no odnosot tvoj ne cini voopsto i koj saka neka te brani no treba da vnimavash barem kako ke se obratish bez razlika od koj kraj si. Za cigari i debelina ti garantiram deka nema vrska zatoa sto i isto tolku pushev i koga ostav prviot pat bremena pa namaluvav postepeno !

На bridetobebt му/ѝ се допаѓа ова.