Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. bebaa

bebaa Популарен член

А значи останала трудна супер :).Даваше подршка на многу тука.Епа нека и е со срека да си има лесна бременост.Незнам оти си го сменила името,нејзина работа,самк можела под истото име да извести дека успеала.Поздрав до неа ако чита тука :).

kukla21 likes this.
  2. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Сигурно имала причина за промената. Мислам дека е некаде 35 недела. Ситно брои. И посакувам се најдобро и јас :) храбрите и упорните успеваат.
    Ова важи и за сите нас :)

menelele, MADO and bokace like this.
  3. bokace

bokace Популарен член

I jas ja pozdravuvam , Lori te sakame i neka e zivo i zdravo bebceto :*

Go smenila imeto , mislam deka imashe nekoj problem so privatnosta :)
    Iako veke i mene edna licnost od semejstvoto me znae koja sum tuka , no veke ne se zamaram zatoa sto nikogo ne sum navredila tuka i nema materijal sto da zboruva. Inaku i mm se uklucil od kaj mene na femina i si cital mislenja hahaha no ic ne im se zamaram :)

MADO and afrodita26 like this.
  4. Libra88

Libra88 Популарен член

Devoki be dajte malku smirete ja topkata, na Badnik i Bozik, koga treba da go imate najgolemiot mir vo dusata vie tuka vodite vojna.. koj sto kazal, kazal.. koj kako razbral, razbral...
    Ostavete se nastrana, i da si davame poddrska i iskustva.
    Hristos se rodi!

5. kukla21

Вистина се роди.
    @Libra88 нели ќе ни кажеше што ти се случило пред нова година? :)

6. afrodita26

afrodita26 Популарен член

Христос се роди.....срека и радост да ни носат празниците догодина сите да бидеме со бебе или со меше,јас овој месец паузирав со инсеминација ама го почнав лекот со рен и вино,да бидам искрена не се надевам којзнае колку ама да пробам и тоа.

MADO and kukla21 like this.
  7. Libra88

Libra88 Популарен член

Многу бев изреволтирана од мојот матичен..
    Му одам на 31.12 да ми даде упут за хормони на 3ти ден, бидејки претходната вечер ми дојде вештерката, па таман на 2ри ке одев на клиника во Скопје и ке си ги испитав сите хормони. Си напишав и ливче кои хормони сакам да ги испитам покрај стандардните, (сакав и инсулин,DHEA-S, ANDROSTENDION, Т3) и ми го мавна ливчето и ми вика дека тој не бил крпа за бришење под, и дека немало потреба од повторни испитувања, дека се знаело дека мене ми треба само стимулација, и ми даде упут за на ГАК кај Милка Трајанова, специјалист за неплодност. Но се изнервирав и нема да одам. Јас веке бев кај Ивановски во Систина, само ке се шетам сега по болниците.
    Јас сакав да испитам хормони на клиника бидејки секаде различни резултати добивав па таму демек посигурно.
    Толку ме изнервира и на крај отидов на приватно па и таму комплицирано. Една локална приватна болница соработува со Адриалаб. Арно ама оние хормони што ги работеле кај нив (ТСХ, Т4 и Пролактин) несмееле да ги пуштат во Адриалаб. Оние хормони што ми се во адриалаб ми се во ред, а овие двата ТСХ и Т4 ми се на горна граница. И сега пак во шах-мат.
    Пред месец дена ТСХ во авицена ми беше двојно понизок од овој резултат сега.

А и уште нешто..
    Пред некој месец правев микробиолошки брис во болницата за кој матичниот ми даде упут и сега ми вика "ах во болницата на сите им ги вади негатвини, не се веродостојни тие". Па зошто ми даваш упут за негде каде знаеш дека не се релевантни резултатите!!!
    И сега му викам оти мм има стрептокока дали е треба и јас да пијам антибиотик, се замислува и вика " па ништо ке мора да веруваме на резултатите од болницата". EEEEEEEEej какви доктори, какви хуманисти имаме!!! Наместо да каже дај да испитаме повторно па ако треба некаде на приватно тој видете што ми вика.
    И сега повторно на своја иницијатива ке одам на приватно да испитам, купив ваучер за во Скопје Поликлиник и таму ке си испитам. Има ли некоја искуство со оваа поликлиника?

П.С па зошто ли плаќаме здравствено осигурување???? ЕЕЕЕЕ ова е нашата чудесна земја - со извинение на изразот, ВУКОЕБИНА!!!

menelele likes this.
  8. MADO

MADO Популарен член

Iako ne bev aktivna na forumot samo zacleneta,budno ja sledev Lori-30 i mnogu i mi bese omilen lik.Ne e bitno pod koe ime e,bitno uste e so nas.Ja pozdravuvam :*

menelele and kukla21 like this.
  9. kukla21

Ауууу, јас мислев нешто позитивно ќе споделиш. Нема ли друг доктор во твојот град? Мора ли кај овој да одиш? Каде го купи ваучерот? Јас испитувања само во авицена и систина сум правела. Ама ако е добра понудата зошто да не се проба и нешто поразлично. Јас сакам да ги повторам хормоните следниот циклус. Ти нели скоро правеше во Авицена после средбата со Ивановски?

10. sesilija

sesilija Популарен член

Редовно ве читам, и цело време ви праќам поддршка иако не пишувам на темата.
    Јас не сум во оваа категорија, се' уште не планирам семејство, ама сепак често ја отварам темата и сочуствувам со вашите страдања и сакам сите што сте тука да го добиете тоа што го посакувате.

Сега решив да пишам поради @bittersweet. Имам чувство дека на многу теми погрешно е сфатена, како да е надмена, како да паметува, како некоја што се занесува, а таа секогаш се обидува преку нејзините искуства и примери да подели најрационални и реални совети.

Конкретно овде- јас останав запрепастена од тоа што и' го напишавте. Демек поминала само операции, па прашања дали се влечела по болници и да не набројувам и парафразирам.

И да не го поминала тоа што го наведе во последниот пост, и да биле “само“ операциите како што ги наведувате, зарем мислите дека тоа е мала психичка бариера?
    Постепено со текот на годините да губиш дел по дел од репродуктивните органи, шансите за забременување да ти останат речиси на теоретско ниво и да треба да живееш со тоа.
    Зарем тоа е мал товар?
    Повеќето тука се целосно здрави по ова прашање нели, па пак психата преовладува како минува времето. А во нејзиниот случај?
    Плус заборавате дека работи како акушерка, секојдневно гледала стотици бремености и породувања- каде ќе и бил крајот ако се споредувала со сите нив и ако се прашувала зошто тие се бремени а таа не?

Тоа општо важи за било која област, што повеќе се споредуваш со другите го губиш фокусот од самиот себе.
    Јас се сеќавам кога сподели дека останала бремена, еве ќе кажам, не ја познавам лично ама се радувам за сите нејзини убави моменти.
    Можеби вие не реагирате така затоа што не сте и ги читале повеќето постови, ама верувајте дека патот до тие три стикери кои ги гледате не и бил воопшто лесен, па можеби тоа и' е божја награда за претходните страдања.

Извинете што се вмешав, ама морав да го кажам ова, знам дека сите ви велат дека треба да се опуштите, знам дека не е лесно (знам бидејќи сите имаме некој во нашата блиска околина што ни значи и се борел со тоа), ама едноставно се осеќа целата ваша напнатост, а тоа ви штети знаете и самите.

Психата е страшна работа, колку примери има за парови кои посвоиле дете, па потоа си добиле и нивно биолошко, едноставно претходно биле премногу опседнати, оптеретени, и тоа влијаело негативно.
    Треба да се настојува да се постигне баланс и мир со самиот себе, да се пронајде некоја работа, активност, хоби кое ќе дава исполнетост и кое ќе ја оттргне малку таа префокусираност.
    Еве сега додека го пишувам ова се сетив исто така на еден пар што го познавам, живеат во странство и долги години немаа деца па си имаа кученца, буквално секаде ги носеа со нив, дури и со авион ако не се лажам ги носеа во Македонија. Тоа им беше нивниот издувен вентил, им посветуваа внимание како на деца, се ослободија очигледно низ годините од притисокот па си добија и дете кога најмалку очекуваа. И самите имаат кажано дека да не беа кучињата ќе го немаа ни детето па затоа за нив тие се и повеќе од членови на семејството.

Со премногу напори и мислење се добива контра ефект.

За крај уште еднаш ќе кажам дека ве читам и сакам сите до една да си добиете дечиња, ама немојте да мислите дека ако некој овде ви пише нешто дека ве напаѓа или ви попува- поверојатно е дека сака да ви помогне и дека има добра мисла.

Поздрав и среќни празници.

Annath, SV1911, Bozica1980 and 15 others like this.
  11. Libra88

Libra88 Популарен член

Нема кукла, овој го сметаат за најарен од сите, ама гледаш откачува понекогаш. На webklinika го купив купонот. Да, после средбата со Ивановски ги испитав само 3те хормони што ми ги кажа тој, ТСХ, ФСХ и пролактин.

12. kukla21

Чек да ѕирнам на тоа.
    Едит. Има и добра понуда за микробиолошки брисеви ама не ми е јасно дали си носиш брисеви или таму земаат.

Last edited: Jan 7, 2015
  13. Bufi

Bufi Истакнат член

Taka e Elena, i jas se trgnav od temava zasto kolku i da sakas da dades iskren sovet i uteha, sekogas si loso razbran!!! mene bukvalno so tia napadjanja (poedinki)me izgonija od temava!!! Mi nedostasuvaat nekoi, ama delenje soveti so poednici tuka e nevozmozno!!!, Nekoi se sekogas vo pravo i ostri na jazik, za zal!! Ti posakuvam lesna bremenost, a na ostanatite - da uspeat godinava da zabremenat, sepak od srce!!! Hristos se rodi !!! Neka vi e beriketna godinava na site!

elena.mak likes this.
  14. Libra88

Libra88 Популарен член

Па за него мислев, тој ваучер го купив. Се јавив и прашав, ми кажаа дека таму ти зимаат брис. Само да се јавиш да закажеш 2-3 дена пред да сакаш да одиш.

kukla21 likes this.
  15. kukla21

тогаш ова се исплати доста. За 900 денари топ!
    Јас па сфатив хормони ќе проверуваш :)

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Еленче мила немој ич да имаш грижа на совест, ти си само еден пример кој што ете по втор пат остануваш бремена и покрај сите маки и нервози, покрај сета таа борба, само поттик да дека се успева на крајот на краиштата. Знаеш дека се израдував ко за сопствена сестра, знаеш дека се радував и на таа дадата голема која има најубаво име :*

Немојте жени мили вака лошо да ни почне годината. Бокаче мила, знаеш дека јас и ти сме тука некаде со обидите и со маките, знаеш дека се бодриме ама ќе те искарам. Не, не е Битерка таа што прва почна да те кара, јас сум, јас те искарав за муабетот цигара за цигара, за нервозите и мислите за трудниците околу тебе, за негативните мисли. Јас се сложувам за се со Битер, мислам дека таа не е лошо настроена туку е реална, а реалноста за нас две и за останативе на темата кои се бориме веќе година и кусур боли. Знаеш која е нашата мака нели? Знаеш дека покрај се друго треба и да ослабиме малце, ми се чини и докторот ти имаше кажано да ослабеш малку, истово важи и за мене. Да бидеме реални, цигарите мораш да ги откажеш ако сакаш да кажеш со чиста душа дека правиш се што е до тебе за да забремениш. Да постојат еден куп жени кои пушат, пијат, се дрогираат па имаат по 3-4-5 деца, ама тоа е, не можеме да кажеме ние ништо за тоа. Јас си кажувам искрено, не лажам, не пушам, не пијам, не се дрогирам, не се однесувам лошо ама па затоа си сакам да си каснам, да си зготвам нешто блачко па и да си каснам и тоа, а се тоа се таложи на мене. Искрена да бидам, не правам баш се што можам за да си помогнам. Мене многу ми помогна разговорот со хомеопатот, се откажав од синтетички лекови, се откажав од многу работи и сфатив дека мојот организам досега е затруен од толку многу отрови, антибиотици, хормони, што не е ни чудно зошто не сум забременила досега. А и психата многу ми се среди од тогаш навака. Мораме да бидеме силни, иначе на секој ќош ќе имаме нешто што ќе не тера да се разочаруваме, деца, трудници, среќни брачни парови со повеќе дечиња. И на крајот на краиштата, да бидеме реални, ние сме млади, многу млади, ти си ми се чини уште помлада од мене, не смееме да се разочруваме ;)

Ајде главата горе, нема разочарувања. Звучам ко расипана плоча, се едно та исто, ама ако се разочараме уште толку ќе си направиме лошо да ни биде. Никој овде никому не му мисли лошо, си помагаме која колку може, се трудиме, а со толку хормони на едно место можеме да бидеме и лошо сфатени.

Среќни празници мили мои, и оваа година не ми се падна паричето, само една временска машина ми фали да ме однесе 20 години наназад кога беше жив дедо ми па ми ја местеше паричката :D Ве гушкам сите :*

Annath, menelele, bittersweet and 7 others like this.
  17. cecilia

cecilia Популарен член

Ангелофертх тебе ти ја испраќам цела среќа да си ги видиш двете цртки уште пред св Валентин. Доста беше чекање!

menelele, AngelOfArh and tessie like this.
  18. ladymici

ladymici Истакнат член

Како се прави проверка на хормони ве молам кажете ми... сакам да правам , ама како и се досега сама треба да си побарам оти онаа мојна гин. во ништо не ме упатуват , сама се треба да си побарам.

19. kukla21

Treba da dobies, pa na 3 den.

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Дајбоже Сеси, дајбоже! Сите од овде да не нема, ама ќе си почекаме колку треба. Не сакам да ми се сеќирате, не сакам да ми се нервирате, не сакам со негативна енергија да ми се полните :*

galapce likes this.