Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Цвеќенце, сите сме со тебе! :) ајде стрпи се :)

На MADO и flower30 им се допаѓа ова.
  2. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.087
    нема врска тоа со спермограмот , треба да се види дали кај тебе има антитела кои ги убиваат сперматозоидите на маж ти, испитувањето се вика АСА и се прави преку крв, потоа ХЛА типизација да се види дали сте компатибилни, има многу генетски испитувања од типот на кариотип да се види дали има некоја грешка во хромозомите, потоа се испитуваат на трансфузиологија афа д-димери, хемостаза да се види дали доаѓа доволно крв до матката, затоа што понекогаш се ствараат тромбови и нема крв до матката, навистина има многу испитувања, најди си специјалист кој ќе те води 5 години се многу сте требале веќе да имате се направено

На afrodita26 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас во прашав дпкторот минатиот пат дали да правам. Ми рече ако има проблем одваква природа обично има спонтани абортуси. Сурфав и оо нет. До сличен заклучок дојдов. И ми даде само вит д да испитам.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    afrodita 26 bas mi e zal,ste bile li na specijalist da vi predlozi ili da ve sovetuva sto ponatamu da pravite.Ajde so Gospod napred medicinata e sega sovremena,ke bide,ti posakuvam se najubavo :*

На afrodita26 и kukla21 им се допаѓа ова.
  5. desperate15

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.087
    не би рекла, ако си член на рингераја прочитај по темиве, има посебна тема за сите испитувања, колку само жени по примањето на клексан инекции останаа бремени а пред тоа имаа неуспешни инвитра. т.е не можеа да забременат, прво се почнува најчесто со аспирин па потоа се оди со инекции(зборам за афа,д-димери и хемостаза), во однос на овие генетски испитувања нема што многу да се направи, терапијата се состои од б витаними, појачана фолна, ама бар да се знае дека има нешто. А, и нема логика да има спонтани ако има спермални антитела нели? тука не може да се забремени. Не е ништо на одмет да се направи, лошо е што во земјава прво се оди на инвитро па ако е неуспешно ајдее одма еден куп испитувања, место пред тоа да се направат,. подобро е да се спречи него да се лечи.

6. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Во право си,такви испитувања се прават по спонтан абортус ,мене ми препорача вакви испитувања докторот по втор спонтан,зашто прв веќе за жал го сметаат за секојдневие ....

7. desperate15

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.087
    значи се вели спермални антитела= телото на жената создава антитела кон спермата на мажот, нема врска ова со спонтани, ако имало спонтан значи имало бременост, и нема антитела, чиста логика, кој како си сака, ама јас не би седела со години со скрстени раце , не може се да е ок а да нема бременост, има нешто што не е откриено

8. desperate15

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.087
    Human leukocyte antigen system (HLA) претставуваат наследени карактеристики кои се наоѓаат на клетките. За разлика од крвните групи и Rh факторите кои се наоѓаат на црвените крвни зрнца (еритроцитите) HLA се присутни на белите крвни зрнца (леукоцитите). Постапката на утврдување на HLA се нарекува HLA типизација. Типизацијата се прави со примерок од крв и со неа се одредуваат антигени. Составот на HLA е најсложениот генетски состав во човечкиот организам сместен на пократкиот крак на хромозомот 6 и заради својата голема улога во генетската контрола на имунолошката реакција претставува важен дел од човечкиот геном. Гените кои се во составот на HLA, се организирани во класи. Класа I -гени од локусите HLA-A, HLA-B I HLA-C. Класа II – гени од локусите HLA-DR I HLA-DQ. Оние гени во класата II се се поврзани со развојот на автоимуните болест (како на пр. Дијабетис тип I). Испитувањето со кое се одредуваат антигените се нарекува HLA типизација. На секој локус со типизацијата се одредуваат две алеи, еден наследен од таткото, еден од мајката Преклопувањето на локусите на партнерите кои се обидуваат да забременат, може да доведе до неплодност. или до рани абортуси. Бременоста мора да биде препознаена како страно тело за да се активира имунолошкиот механизам. И затоа HLA копатабилноста игра важна улога во тоа препознавање (HLA-A, B, C, DR, DQ, i DP). Ако татковиот HLA премногу е сличен со оној на мајката, тогаш не доаѓа до тоа препознавање и се случува спонтан абортус или изостанивање на имплантацијата. HLA-G е единствен HLA кој излачува цитрофобластин клетки кој го сочинуваат внатрешниот слој на плацентата. HLA изотипот е важен за мајчината толеранциаја за фетусот и служи како имуносуперстант. Со други зборови служи како одбрамбен механизам заштитувајќи ја плацентата (ембрионот) од мајчините НК клетки (антитела или познати како Natural Killers односно клетки-убијци). Емриолошки татковите антигени го регулираат излачувањето на трофобластичниот HLA-G, кој го одржува балансиран односот меѓу TH-1:TH-2 излачувањето од страна на Т станицата (CD-4). Кога HLA-G го нема, тогаш нормалниот раст на трофобластот и имплантацијата на ембрионот не може да се случи. Кога мажот и жената делат неколку HLA антигени (на пр.HLA-A, B, C, DR, DQ или DP) тогаш TH-1домонира над TH-2. Тоа често предизвикува нагла неуспешна имплантација, најчесто во облик на спонтан абортус а понекогаш и како необјаснето неуспешно IVF.

Присуството на антиспермални антитела (ASA) најчесто се одредува во семената течност и цервикалната слуз.Истотака е потребно да се испита и преку крв кај двајцата партнери. Се испитува во клиника за имунологија, јас и мм плативме 120 денари , живо џабе.

9. afrodita26

afrodita26 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.565
    desperate15 мила фала многу за исцрпниот одговор,прогуглав видов за што станува збор,прелистав сите документи а имам полна папка и такви испитувања не сме правеле.последните 3 години одиме кај специалист за стерилитет,ни го препорачаа повеке гинеколози.Првата година не се замарав толку а втората веке почнав со испитувања,имав висок пролактин го нормализирав со достинекс.

10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Јас му верувам на докторот мој. Немам причина да му кажувам на еден од најдобрите специјалисти да правам испитувања кои вика не ми требаат во овој момент. Ако дојде до ИВФ, самиот ми кажа ќе правиме тестови со трансфузиолог. Не сакам ни да се опседнувам со оваа проблематика. Кога доктор специјалист во областа ми кажува дека оние кои ги имаат овие проблеми обично имаат спонтани абортуси, јас му верувам. Ако прочиташ некој академски труд на интернет за оваа проблематика, ќе видиш дека тоа е заклучокот. Дополнително, антиспермални тела се испитуваат преку спермата кај мажот. Кај жената е нешто поразлично, имуниот систем може да не го прифаќа плодот т.е. да го гледа како страно тело - не спермата.

Ме мрзи да одам на лаптоп да цитирам некој труд. еве просто чичко гугл што дава.

antisperm antibody (ASA),
    any of the various surface-bound antibodies found on spermatozoa after infection, trauma to the testes, or vasectomy; they interfere with fertilization or result in nonviable zygotes.

The presence of anti-sperm antibodies in infertile men was first reported in 1954 by Rumke and Wilson. It has been noticed that the number of cases of sperm autoimmunity is higher in the infertile population leading to the idea that autoimmunity could be a cause of infertility. Anti sperm antigen has been described as three immunoglobulin isotopes (IgG, IgA, IgM) each of which targets different part of the spermatozoa. If more than 10% of the sperm are bound to anti-sperm antibodies (ASA), then infertility is suspected. The blood-testis barrier separates the immune system and the developing spermatozoa. The tight junction between the Sertoli cells form the blood-testis barrier but it is usually breached by physiological leakage. Not all sperms are protected by the barrier because spermatogonia and early spermatocytes are located below the junction. They are protected by other means like immunologic tolerance and immunomodulation.
    Infertility after anti-sperm antibody binding can be caused by autoagglutination, sperm cytotoxicity, blockage of sperm-ovum interaction, and inadequate motility. Each presents itself depending on the binding site of ASA.

11. afrodita26

afrodita26 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.565
    куклеее колку време се обидувате за бебче?твојот доктор е лазаревски во систина или грешка сум?во фебруари ке идам за мк сакам сите резултати од тука да ги однесам кај него.

12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Да - јас одам кај Лазаревски.

едит - ние се обидуваме веќе 8 месеци. Ама уште во старт се ставивме на испитувања и добро што беше така. Јас немам редовни овулации, а кај мм се установи проблем со спермограмот. Ако чекавме, тешко нас. Сега земам фемибон 1 и витамин д капки по препорака. Ништо друго.

На Bufi и afrodita26 им се допаѓа ова.
  13. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Лазаревски секако ќе те прати на испитувања ако има потреба - и мене после хемиската бременост ме прати и во Ману, и на трансфузиологија и на микробиологија, човекот знае што прави :)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Баш затоа и му верувам јас. Не ми иде сега јас да му кажувам што да испитувам.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Ke uspees kukla21, samo imaj verba,dobro sto ste pocnale na vreme so ispituvanja... ti posakuvam od srce sto pobrgu dve crtki, i ne samo na tebe tuku na site tuka !!!

На Zaljubena111, MADO, danichap и 2 други им се допаѓа ова.
  16. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Те поддржувам и јас,штом си одбрала специјалист и му веруваш,значи си ја знае работата..Ќе биде,со добра мисла и следење упатства од др.се ќе си биде.

17. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Spermata na mm pak e prozirna , i toa samiot si kaza ;( iako ne se zamarav posledno vreme no ova pak me zagrizuva uff pak li istoto . Na tie sto ne dobile seuste, im posakuvam da gi vidat dvete crti :*

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. desperate15

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.087
    јас одам кај петанопвски кој исто важи за еден од најдобрите доктори во земјава, ако не грешам он заедно со лазаревски се првите доктори кои почнаа да работат со инвитро, испитувањата ме праќаше он да ги правиме и ми рече веќе после првата инсеминација која нема да е успешна се прават, сигурно не одев сама по клиникине да правам, а факт е дека докториве имаат многу пациенти, се заборава, се изумува, се прават пропусти, еве тука на две членки им бил предложен кломифен без проодност да се направи, да не беа форумиве тие сигурно ке пиеја кломифен без хсг, мене лично форумиве многу ми помогнаа и мнопгу работи научив од нив за сето ова време што се борам за дете, за докториве сме само една бројка и уште еден пациент повеќе секаде се прават пропусти па и во оваа област. Не дека го кудам лазаревски далеку од тоа ама имаше случај со жена која имаше 5 неуспешни инвитра од кои повекето кај него и он и немаше предложено хистероскопија, после за 6тото инвитро и видел септум ( ова испага ко септумот да израснал наеднаш сам) па женава направи хистероскопија и 6тото инвитро и беше успешно, тоа е голем негов пропуст што дозволил женава да стигне дури до 6то инвитро кога се можело порано да се заврши, зборот ми беше верувајте да, ама не безрезервно секогаш советувајте се и барајте си мислења повеќе.

19. desperate15

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.087
    и не сфаќам зашто се погрешно сфаќате јас кукла21 тебе не ти посочив ништо да правиш ниту реков докторот твој ништо не знае јас знам се, не знам фала богу, ама многу поминав и сакав само да го споделам искуството свое. Сепак 8 месеца и 5 години се огромна разлика затоа и предложив на афродита26 да почне со некои подлабоки испитувања од оние основните,

На Lady Leona му/ѝ се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.350
    Некаде имам прочитано дека септум се открива само кога специјално истиот се бара, и тогаш дури е тежок за откривање.
    Постојат случаеви каде дури до 11 спонтани е дојдено поради постоењето на истиот, или каде е откриен во фазите помеѓу неуспешни инсеминации и инвитро.
    Во некои случаеви е откриен дури при предвремениот пораѓај:x

Очигледно не сме ни самите свесни за оапсноста од истиот и колку тешко се детектира:(.