Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. mdenkov

mdenkov Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    619
    devojki nie cekavme samo uste 1 spermogram od druga klinik i da podneseme vo fondot za vaucer i vcera vo remedika na mazot mi ,komentar na spermgramot mu napisaa----астенозооспермија----- site drugi vrednosti mu se dobri osven volumenot 7.3, a tamu pisuva pogomelo od 2ml,e sega embriologot ni rece deka za apstinencija od 3 dena deka e mnogu visok,trebao normalno do 5ml da bide i sega prasanjeto moe e, dali ima verojatnost da ne odbijat za vaucer poradi ova ,dali nekoj imal vakva dijagnoza

2. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Септумот е тежок за окривање. Јас ја износев првата бременост до полн термин, со септум. Направи триста проблеми, ама со Божја волја успеав. Иако со тоа ми настрада десниот јајник, сега на овој пороѓај ќе ми го вадат. Септумот ми заврши горе десно, под ребрата. Бебето не стоеше право, туку благо накосено и ми го притискаше десниот јајник. На царскиот ми го извадија септумот, мислам дека тоа е причина бр. 1 што забременив брзо. Муабетот ми е, јас немав малтене никакви шанси за забременување, сега чекам второ. Не дозволувајте да ви попречат тие проблеми на психата! За забременување не се доволни само доктори и решавање на медицински проблеми, туку и позитивна мисла.

На Bufi, Bond Girl, flower30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    17.613
    Имам едно прашање- хистероскопија и лапароскопија на кој ден од менструален циклус се прават?
    Не само што ми касни многу (околу 20 дена) и што тестот беше негативен, туку сега и психички се оптеретувам во исчекување да добијам, за да ги планирам тие зафати. За стравот да не правам муабет.

4. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Во приватна ги направив микробиолошките брисеви.

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Уролог му препорача да ги направи овие брисеви, и вакви излегоа резултатите, само што сега е на одмор докторот па неможеме веднаш да го консултираме. Ке почекаме уште некој ден да се врати.
    Спермограм последно правевме во октомври, имаше вк. 27мил. со 60% подвижност и 70% морфологија, а претходниот му беше 81мил.

6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @desperate15 во право си дека не треба да се остави на случајност. Ама и психата мора да одмара. Не е работата по болници да шетаме цело време и да бараме причини и само испитувања да правиме. Јас од што се плашам да не излезе нешто ново, се плашам резултати да земам и да прочитам. А а ако тргнам се и сешто да испитувам, ќе излудам. А велат, мора да се олабави. Со минион испутувања ова не е возможно. Јас доволно читам за да знам докторот што ми кажува т.е. да сум минимум писмена за основна комуникација. гледам што се пишува по форумите, ама мислење си создавам само откако ќе прочитам некој научен труд, со истражување, со заклучок, со теза и слично.
    Дополнително септумот не верувам дека бил причина за неуспешно ИВФ. Со септум може да дојде до бременост, ама да не се износи плодот. Како и да е, секој си има своја приказна и си ја пренесува во овој виртуелен свет како што ја доживува. Значи ниту знаеме дали некој и кажал и што и кажал на таа за да се земе за пример на лекарска грешка. Искрено никогаш не сум се почувствувала како бројка кај докторов. Ниту ми давал да правам испитувања за пари, дури не ме ни поддржа за ИВФ приватно кое би го правела кај него.
    Ти имаш ли испитано витамин Д?

Мала редакција - овие доктори кои ги спомнуваш што давале кломифен без ХСГ, се матични гинколози, а не специјалисти за стерилитет. По мене некомпетентни за проблематиката затоа и неколку пати потенцирам дека треба специјалист да се консултира.
    И 8 месеци се многу со оглед на тоа дека немаме добар спермограм и редовни овулации. Што да пробуваме природно кога шансите ни се мали?!

Последна измена: 21 јануари 2015
    На afrodita26, danichap и MADO им се допаѓа ова.
  7. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Позитивна мисла и со Господ напред ќе биде.И покрај мали шанси,некогаш се случува чудо,кога најмалку очекуваш.Инаку ова со доктори за септум ,за терапија,секој си работи по свој принци.А и секоја жена,секој организам си е посебен.На сите ви посакувам што побрзо да се израдувате со две цртки.

На Bufi, MADO и kukla21 им се допаѓа ова.
  8. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    За оние кои немаат реално постоечки медицински проблем би ви кажала по препорака на мојот гинеколог еден месец пиење на Токоферол(витамин Е),а не фолна киселина.Ова уште се нарекувал витамин на плодноста,за што и јас прв пат слушнав.Па со Господ напред ,и со мирна паиха да се надеваме на убави вести(fingers)

На Bond Girl, MADO, espana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Abeja, obicno okolu 9-11 den. Taka mi objasni mene doktorot. Togas endometriumot bil idealen.

10. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Neznam sto mi se slucuva no otkako se obiduvame za bebce,prvpat pat se cuvstvuvam tolku depresivno,iznemosteno bez sila da prodolzam ponatamu,ete solzi mi tecat,neznam sto mi ,psihata e strasna rabota,popoleka te mava i na kraj otide. Znam deka covek treba da ima cel za da se stremi kon nesto,ete si vetiv uste ovoj mesec odmaram i sledniot ciklus ispituvam hormoni,i se spremam za inseminacija.Sakam da gi prasam site feminki sto pravele inseminacija,dali po svoja volja ili po preporakata na ginekologot imate praveno inseminacija i koja bila pricinata za toa,bidejki kako sto gledam uspesnosta e mnogu mala.Vi blagodaram

11. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Доколку подолг временски период не остануваш бремена,консултирај се со гинекологот дека сакаш инсеминација,тој те знае убаво и проблем и се,и така ќе одлучиш.Постојат инсеминации што се усоешни од прва.И опушти се,знам лесно е да се каже,а тешко да се примени,но мора прво психата да се среди .

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  12. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Zdravo devojki, zeni... Nova sum na temava, no bi sakala eden sovet od site vas... Veke 6 meseci probuvam da ostanam bremena, no do sega nisto... Imam redoven ciklus i od zdravstveni problemi koi bi mozele da deluvaat na zabremenuvanje, do sega imam dijagnosticirano samo problem so tiroidnata zlezda, no hormonite koi gi laci tiroidnata vo momentot se stabilizirani. Dali mozete da mi kazete dali e rano ili mozebi docna za da se pushtam vo drugi ispituvanja, ginekolog, polovi hormoni, spermogram i slicno?

Vi blagodaram i vi posakuvam ubav den!

На afrodita26 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Dobredojde izmislena i so pobrzo da te nema vo ovaa tema :).Dokolku ne cuvstvuvas nikakov pritisok okolu toa moze prvo da go pratis tvojot soprug da napravi spermogram,pa ako e se vo red so nego,popoleka da pocnes i ti si ispituvanja,kako za pocetok mikrobioloski brisevi i hormoni na tret den od ciklus.Ako i kaj tebe seto toa e vo red,mozete da terate taka bez pritisok barem do edna godina.

14. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Zdravo na site!
    Denes bev na merenje folikuli,otkako gi ispiv Klomifen tab. Denes mi e 9ti den od ciklus ,a imase 7 folikuli so golemina od 14 do 20 mm. Se e toa dobro,rece dr.za dva dena treba da primam pregnil. Super sum izreagirala na klomifenot....No otkako go vide slermogramot...SHOK
    Spermogramot e so slednive vrednosti,
    Vo eden ml.ejakulat ima 5 000 000 edinki(a trebalo najmalku 30 000 000)
    Progresivni vo mesto 15%
    Podvizni vo mesto 10%
    Imotilni 65%
    Dva casa po ejakulacija ,vkupna aktivnost iznesuva 25% (a trebalo najmalku 55%)
    Ova i za mene bese shok,izleguva deka djabe klomifen piev,koj dade rezultat od 7 dobri folikuli.
    Dr.rece deka so ovoj spermogram ne moze ni inseminacija,tuku direkno na inv. No ke sledat i dr.ispituvanja
    Mnogu se razocarav,mnogu,mnogu....;(;(;(

15. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Ninicka ne se razocaruvaj . Samo znaj deka jas t.e. mm ima mnogu polosh spermogram , pa eve ne . Vie so apcinja za spermata ke imate podobruvanja i mozete poveke da uspeete , bidi mi pozitivna i glava gore :*

На Bond Girl, MADO и Ninichka им се допаѓа ова.
  16. guldzana

guldzana Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    579
    ninicka nema razocaruvanje apcijna za sperma i med so orevi bademi lesnici ke mu napravis da jade 3 na den i bare edna insminacija da prete ako ne odma invitro i bare znaes deka se pogolemi sansite za breemnost od insminacii taka da samo napret se sto treba za bebe:D

На Ninichka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Ninicka taka mi bese i mene prviot pat,glavata mi se zapali,no sto e tuka e,sega soprugot neka pocne da pie vitamini i ke ima podobruvanje na spermogramor veruvaj,i molim te ne se baziraj samo na eden edinstven spermogram,dijagnoza se postavuva posle dva tri napraveni spermograma

18. guldzana

guldzana Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    579
    MADO pa ako poveke od 1 god ne modzs da ostanes modze i ti sama da predldzis i i doktorot sperijalist za sterlitet sto te vodi sea ne se mnogu golemi sansite od insminacii ama patot e toj do bebe se sto treba poz;):)

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  19. afrodita26

afrodita26 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    1.567
    Ниничкааа немој да си ставаш се на срце знам дека ти е тешко,како и на сите тука,имаш добри фолекули ке си дојде се на место.Како што кажа куклето напредна е медицината ке се радуваме и ние еден ден :hug:

20. afrodita26

afrodita26 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    1.567
    А јас денес разговарав со докторката и од утре почнувам со инекции фостимон.Има ли некоа од вас што прима фостимон пред инсеминација?