Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Па можеби и нема да треба да правите ;)

На kukla21, MADO и Ninichka им се допаѓа ова.
  2. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Ninicka mila,od se srce ti posakuvam prirodno da zabremenis,dajte si period od nekolku meseci,no ne i poveke,mene sega mnogu mi e krivo sto mi propadnaa dve godini,no toa ti e,nema vrakanje nazad.

На Ninichka, Vennera.aa и flower30 им се допаѓа ова.
  3. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Девојки вештерката ја нема денес втор ден како ми доцни но попладнево повремено осеќам болка во долниот дел од стомаков уф само да не ми дојде и утре ќе си земам тест па веќе не се трпи неизвесноста, имајте пријатна неделна вечер и уживајте со мажињата :*

На kukla21 и Ninichka им се допаѓа ова.
  4. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Stiskame palci za tebe Vennera,te cekame utre da ni soopstis najubavi vesti

На Vennera.aa и kukla21 им се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ni nojava ja nema, ama zatoa gradive pak mi breknaa.. Sekogas kogabsakam da e tocna, me zeznuva...

6. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    I od mene neka bidne uspesno i da nema nervozi povece,jas dobiv da se prijavam i ovoj mesec mi rece da probame so klimofen mislam se vikase a jas se plasam aj vase iskustvo od toa i inekcijata??? Fala:)

7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ракче, кломифен е стимулација на овулација. Ти не си правела проодност на канали?! Веќе еднаш ти кажавме сите тука, без проодност на канали, не се прима никаква стимулација... Јасно како ден. Само некомпетентен гинеколог ќе ти даде без да направи целосно испитување. И кое фајде ако мт не се испита? Мора двајцата да се во ова, не само ти..
    Инекцијата многу лесно се поднесува (т.е. нема никакви индикации), ниту боли физичкото примање.

На afrodita26 и MADO им се допаѓа ова.
  8. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    Mi rece ginek na 9 ti den da pravime proodnost 1 den pred toa da zakazam 4000 den e,ama nie nemame spermogram i sega se mislam dali uste da di dademe vreme iskreno vo mn prasalnici sum?

9. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    A mazmi ne saka sperm zasto treba uput od matic a toj e semeen covek i se plasi od ozboruvanja,a se nego se dog kolku i da e los cajot od denes da go.pie zasto toj e za podobruvanje na spermogramot,a jas da gi nepravam tie 4 mikrobioloski brisevi zasto niv gi nemam ispitano i se po predlog na ginekologot ,samo go nemam prasano na koj den i koi se tie ? I kako se ispituvaat ako moze pisete mi.preku krv ili ?

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.113
    Допаѓања:
    111.027
    Ракче секој гинеколог ќе ти го каже истото, џабе ти правиш се кога основното испитување го немаш направено, спермограм, ако се сеќавам ти со мти имаше проблем не сакаше да прави спермограм. Мислам дека знаеш дека проодноста е инванзивно испитување, нешто што оди после се. Мислам дека мти треба да го однесеш кај гинекологот да поразговара со него и да му објасни дека на проодност се испитува откако ќе се направат основните испитувања, брис, пап, хормони и спермограм со сопермокултура.
    Додека пишував видов си пишала, спермограм може да направите и на приватно, не мора да зимате упат, а упат може да му даде и твојот матичен гинеколог така да ич да не се нервирате. И ич не сфаќам, ти воопшто немаш направено брисеви гинеколошки? Тие се зимаат од вагина, не со крв. Мислам дека треба да си го седнеш гинекологот и се да ти објасни од почеток или да читаш овде да видиш како се оди по ред. Значи направи си ПАП, микробиолошки брисеви и хормонални испитувања, мти да направи спермограм па отом потом проодност и кломифен.

На afrodita26 и MADO им се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Аууу - како не си правела микробилошки испитувања. Тие се нормален брис (слично на пап) - се земаат 4 брисеви и се испитуваат во лабораторија. За 2 дена резултати. Јас незнам што гинеколог е тој твојот што само ПАП ти прави и не те советува да правиш микробиолошки испитувања!?
    А мт не мора да оди на државно - ќе си направи на приватно (може и во ск да дојде и ни лук јал ни лук мирисал). Каков е тој фамилијарен човек што не се грижи за сопствен пород.

Ангел, не се согласувам со тебе дека проодност на канали е инвазивна постапка. Толку е едноставно тоа нешто што е по мене ОСНОВНО за секој кој има проблем со забременување.. Освен ако спермограмот не покаже катастрофа резултати, инсеминација е првата опција од следен чекор! Така да најубаво се да се прави паралелно.

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.113
    Допаѓања:
    111.027
    Кукле кога јас почнав да одам по овој пат се косултирав со ренгенолог кој го прави ова испитување ама на приватно, од него сфатив колку ризично и инванзивно испитување е ова и колку внимание треба додека се изведува. Не би сакала да ви пишувам што ми кажа но во секој случај, проодноста на канали не е нешто што треба прво да се направи, тоа се прави доколку се констатира дека нема друг проблем со брачниот пар, спермограм добар, брисеви, пап и хормони добри, па редоследно иде проодноста. Во секој случај проодноста не е испитување кое се прави секој ден и кое се прави толку често и едноставно како спермограм и хормони на пример.
    И јас се слагам дека Ракче треба да побара второ мислење во оваа работа, очигледно гинекологот не и е баш најпосветен на неа.

13. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    Pap pravev pred 2 nedeli nema nikakva infekcija negativen mi bese rezultatot pravev hormoniisto dobar rezultat mi zakaza toj za 22 januari za tie 4 brisa ama od rab ne me pustija zasto mi rece najkasno do 10 da dojdes i ne otidov moja greska,mi merese golekuli na 10 den i mi rece rastat nemas problemi so niv so toa sto na desniot poveke vodecki ima a na leviot jajnik poslabo. Potoa mi kaza imajte seks sekoj den ne preripuvajte den,ima dovolno sperma mi rece i za spermogram ama ako nekoj ne saka jas neznam kako da go nateram probav so dobro ne ide probav i so loso ne ide i se otkazav,porano majkamu mi vrsese pritisok za sekoja menst a i kazav neka pravi sinti sperm sega ne me prasuva,ednostavno ne mi ide toa e :(((

14. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    A za prodnost toa mislam dekae rizicno zasto go uzlozuvame teloto na snimanje a jas ednas go izloziv koga imav soobrakajka i iskreno mn se plasam zasto zn sto ke mi pravat a spored mojot gin nema uste potreba od ova zasto me smeta za mn potrrsena i za nego toa e najgol problem inaku toj ne moze da dade uput za sperm go prasav ,a i da pisam seka imam redoven ciklus

15. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Читам и да бидам искрена се чудам..како е можно сопругот да не сака да прави најобично испитување...па ние жените за дете би направиле се,истото се очекува и од партнерот..не е работата со лошо или добро,едноставно мора да направи доколку сака дете,барем ќе знаете на што сте.Можеби порано било табу тема,но сега речиси секој прави спермограм,чисто проверка,немора да значи дека има проблем.Разговарајте повторно и нека си направи приватно,така никој нема да знае.

На afrodita26, bittersweet и MADO им се допаѓа ова.
  16. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    1.187
    rakce мила вака, јас како со подолг стаж на оваа проблематика да ти дадам совет на тебе и на сите останати. Стимулација па макар и најбаналната кломифен не се прима без направен спермограм и без ХСГ ( проодност на канали) јајниците се трошат а може да е напразно сето тоа. Не ти треба упат од матичен, ќе си дојдете со маж ти во Скопје ( ако не грешам не си од тука) ќе отидете Авицена, Адриалаб и ќе направите спермограм за 1000-1200 денари. Дури и на клиника ако сакате може приватно да направите, Хистологија изработуваат мошне добри спермограми. Потоа, Хсг е толку банална постапка верувајте, јас ја правев на мои 23 години доста мала за некој нели, ниту имав страв, ниту ме болеше, само сакав се да е ок и да продолжиме понатаму, арно ама имав септум на матката кој оперативно се острани, што ако не ја направев постапката, не се докажеше септумот, чему стимулации? За подоцна недај боже го изгубам бебето? Верувајте ми на збор зрачењето е минимално, и болката е минимална, едвај 5 минуги трае постапката, гинекологот цело време ја води, оди си во Систина и во раце на стручњаци си и без гајле. Пак ќе кажам ХСГ е толку неинвазивна процедура за разлика од една колоноскопија на пример.
    Потоа без микробиолошки брисеви ништо, ни бебе правење ни хсг ( треба брисевите да ти се чисти за доколку има некоја бактерија со течноста да не се пренесе во матката)
    ова се брисевите
    1. Брис од вагина за бактерии и габички
    2. Брис од цервикс за бактерии и габички
    3. Брис од цервикс за кламидија
    4. Брис од цервикс за уреаплазма/микоплазма.

На afrodita26 и kukla21 им се допаѓа ова.
  17. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    1.187
    И пак ќе кажам како се прави последно ХСГ? Кој образовен доктор ви го кажал тоа? Па еве тука има многу примери на форумот ако не грешам од она што ве читав долго време Lusyskydiamonds имаше запушени канали и веднаш после лапароскопијата каде и ги продуваа остана бремена. А онака нели кај неа се беше ок , циклус, хормони, спермограм. ХСГ задно со спермограм е првата работа која се прави. И доктори од клиника ми го имаат кажано и од Ремедика и од Систина. Не е само проблемот во запушени, може да има девијации, оштетувања, од бактерии од раѓање да се такви, има безброј примери.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Може нешто да кажам?
    Едвај сум спиела ноќеска - многу ме болеа градите.. сабајле ги гледам цели ми се отечени.. Не сакам да се филмам, ама па минатата недела ме подболуваа како за добивање. А не добив викендов, еве ни денес ја нема.. Ме буни ова со градиве - обично ме болат, спласнуваат и тоа е тоа.. сега како втора партија да ми тераат...

На jacqueline.s, Lisa_Maja, flower30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.113
    Допаѓања:
    111.027
    Кукле мене овој месец, поточно неколку месеци уназад многу ми е чуден циклусот. Добивам а немам никакви симптоми, лицето стакло, една недела откако ќе ми заврши ми се нафрла лицето ко лудо. Се пореметивме и ние веќе со времево :P

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Богами се пореметивме!

На Lisa_Maja и AngelOfArh им се допаѓа ова.