Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Toa e kukla, i jas uste nemam dobieno,no ja ocekuvam...pocnaa bolki vo jajnici,gradite me bolat...kaj da e,denes utre ke dibijam.

2. MADO

MADO Популарен член

Ninicka mila isplaci se,i od utre so nasmevka na liceto pocnete da razmisluvate etapno sto kako ke pravite...

No,se dodeka ne dobies,sekogas postoi sansa.Ti posakuvam da ja iskoristis :)

Ninichka likes this.
  3. rakce89

rakce89 Истакнат член

Jas veke ne kupuvam testovo normalna temperatura mi e 36,2 i denovite pred da dobijam odi do 36,7 e na denot koga dobivam pak paga do 36.4 i znam dekatoj den mi dooaga probajteivie ako imabrenenostke e nad 37,1 :) ninanisto nema dat.Recam zastio see zaludno,
    Inaku jas ovoj mesec ke bidam ba klimofen denes dadov i mikrobioloski brisevi od utre ke pocnam so terapija a vo vtornik ke primam inekcija pregnil ,za hsg mi rece ako prvata terapija e neuspesna togas da pravime zasto taka nezm mi rece da mu veruvam.

4. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Rakce,dali napravivte spermogram? Te sovetuvam da ne ja pravis istata greska kako mene. Djabe si go piev klomifenot,a neznaevme deka imame los spermogram. Si napraviv sedum folikuli,koi ne gi iskoristivme poradi spermogramot. A za ova ginekolozive,neznam sto da recam,jas i vikam da napravime proodnost na kanali,taa mi vika,cekaj toa na kraj. Abe cudo,nie ke staneme pogolemi specijalisti od niv. Ama toa e, nema sto da se pravi.
    Ti posakuvam uspeh i uste ovoj mesec da si se izraduvas.

MADO likes this.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

На Ракче мажот не сака да се сложи да направи спермограм, затоа немаат направено. И ја не ти препорачувам да си го исцрпуваш организмот со кломифен ако немаш резултат од спермограм.

MADO, kukla21 and Ninichka like this.
  6. rakce89

rakce89 Истакнат член

Jas vi pisav denes otidovme za mikrobioloski brisevi dadov i my vikam ajde da napravime spermogram se nalyti ne bil bolen mn sum brzala imalo vreme,potoa uste za dr se spreckavme i ne saka a jas nemam sila da go molam iskreno,a pred mene imase 3 dev ostanati bremeni so klomifen bez hsg a ednoto bese na 18 god od prv pat

7. rakce89

rakce89 Истакнат член

I mora da vi kazam deka sum izmorena i razmisluvam za razvod,edno e za bebe,dr ne ja sloziv so negovite i sekogas za isti rab ke se skarame,sreca sto podtou forumov pa kazam sto mi e i ke mi olesni malku.

8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Не е убаво некои мажи што не се сложуваат за спермограм. Еве јас планирам да одам на гинеколог деновиве, и мм сам рече дека сака да си провери за да си знае. Многу ми е себично ако маѓ не сака да се провери, а ние жените поминуваме низ пекол. Само еден обичен гин. преглед е гаден со тоа мателните што ни ги наденуваат внатре, па не нешто повеќе. А тие само треба да дадат примерок :(

bittersweet, kukla21, MADO and 2 others like this.
  9. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

@rakce89 ако со сопругот имате и други (подлабоки) проблеми, покрај немањето желба за соработка од негова страна во однос на испитувањата, сериозно треба да размислиш дали сакаш да продолжиш со "проект бебе". Не те напаѓам, но не разбирам како тоа размислуваш за развод, а го подготвуваш телото за бебенце. Ако јазот меѓу вас се продлабочува како последица на неразрешени проблеми, трет член во семејството - не гледам како одново би ве зближил.

Прости ми што ќе си земам за право да прокоментирам, но ми личи дека ви недостига комуникација во врската и проблемите и незадоволството еден од друг ги пикате под тепих, со надеж дека ќе биде подобро. Одложувањето и заташкувањето на проблемите може понатаму да доведе до презир спрема парнерот и меѓусебни обвинувања. Нема како магично да се сменат работите. Седни го сопругот и зборувајте ко возрасни луѓе, без расправии и лутење. Ако ви значи вашата врска и сакате да се борите, ќе најдете заеднички јазик. Во спротивно, бидете искрени еден со друг и соочете се со реалноста. Можеби е за подобро. И за двајцата.

Last edited: Feb 5, 2015
  10. rakce89

rakce89 Истакнат член

Vo red e doremi ne se lutam zm,za denes ke recam zn ne sakase da pravi spermogram ne rab vece 5 meseci ima minus vo banka se sto treba plakam od pari koi moite mi gi dadoa za svadba,jas pocnav da rab seta plata otide za svadba kaj prij rodenden smetki za mob i tolku se 8000,a majkamu mu ja dala smetk za struja 2500 den da ja platime a da ovaa nedela pazarev i za jadewe i tie nezadovolni,se spreckavme za strujata i za spermogramot,krivo mi e jas pravam ispituvanja moite svadba mi napravija mi sredia 2 sprat od mackanje do namestaj a negovite samo nesto baraat,epa preku glavami e od vakvo izmacuvanje jas se boram a toj te na kosarka te u kafana te sportska ke si igra.a koga so nekoj se karas pocnuva da ti omrznuva i kaj majkamu jas ne sum trudna.a nemoze da se razgovara zasto on samo ke vika a jas mrazam koga nekoj se dere ,zm deka keme sovetuvate da ne planiram bebe ama ako dojde do razvod jas nema da se mazam vece tolku,i ke nemam zasto da ziveeam a vaka toa malo ke me odrzyva vo zivot ke zm zasto da se boram.

11. desperate15

desperate15 Популарен член

Јас едноставно не можам да го сфатам мт ракче, мојов без проблем отиде да направи спермограм штом увидовме дека имаме проблем, фино лепо си отидовме заедно на клиника за 15 мин завршивме се и ни падна камен од срце што кај него се е ок. Ниту е страшно, ниту срамно, ниту боли, што се ние жените правиме ова за нив е ситница, сосема е ок ако нејке во вашиод град зашто реално гледано и јас не би сакала, се се знае и дознава . Ама ене ви го Скопје, клиники на претек имате, ќе одвоите 1000 денари бар ќе знаете што понатаму вака само во место тапкате. Џабе те советуваме ние дека кломифен не се пие без предходни направени испитувања, не е работава само да се пие нешто, да не те плашам ама ако каналите не ти се проодни шансите со кломифен за вонматерична бременост се зголемени, настрана тоа што јајниците ќе си ги трошиш. И сто пати е кажано матичните гинеколози не се за решавање на проблеми со стерилитет и давање кломифенче ко бонбончиња, мојата матична бар беше реална кога ми кажа да си барам специјалист за асистирана репродукција.

kukla21 and MADO like this.
  12. desperate15

desperate15 Популарен член

леле ракче да земе човек да те истепа, ако дојде до развод нема зашто да живееш? Какво размислување е тоа? Ако утре ми рече мојов десперате те оставам што да одам да рипам у вардар ако не. Толку млада си а вака размислуваш, па не е ни прв ни последен маж. Има жени кои воопшто не се омажени па што да прават они. Немој така те молам. Прво седнете средете си тоа што имате, бременоста нема да го смени него ни одењето по кафани и кладилница, и тогаш ќе ги имаш истите нервози, само тогаш и тоа малечко душиче ќе се нервира покрај тебе.

menelele likes this.
  13. rakce89

rakce89 Истакнат член

Denes ne mi e den placam i za prv pat neznam kaj da odam i sto da pravam,za prv pat se vrtam vo krug

14. sesilija

sesilija Популарен член

Имаш 26 години и вака размислуваш?
    И да речеме ќе имаш дете, ќе ти дава некаква смисла во животот и после кога ќе дојде до одредена возраст и ќе сака да има свој живот според оваа логика ти нема да му дозволиш бидејќи твојот живот ќе биде празен и ќе нема смисла.
    Детето не е некакво милениче и работа за занимација.

Среди си ги мислите, пробај да ги решиш проблемите, па дури потоа размислувај за дете.
    Со неговото доаѓање нема магично да се средат нештата, само ќе станат полоши, а таа невина душа што не барала да се роди ќе страда најмногу.

Животот е пред тебе, немој да се самосожалуваш. Исправи се и преземи ја контролата, со плачење ништо не решаваш.

menelele, WORRIED.BT, MADO and 3 others like this.
  15. rakce89

rakce89 Истакнат член

Da sega sum nervozna i nerazmisluvam znam,i da zm se sozaluvam i pagam vo depresija

16. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ракче, сега си нервозна и добро знаеш дека во нервоза се се кажува... олади малку главата и после мисли шго понатаму. Не мисли на мајка му, сестра му и компанија. Само ти и он.
    Ќе му објасниш зошто теба да направи, дај му и тука да прочита ако теба. Објасни мј што се правиш ти и ќ е најдете зањднички јазик. Ќе му кажеш дека сакаш да разговарате, не да се карате. Само со мирна глава може да се реши нешто. Карање никаде не води.

menelele, MADO and espana like this.
  17. espana

espana Популарен член

Токму така @kukla21 ,прво треба смирено да се размисли ,да се даде шанса за разговор за секој проблем што постои,понекогаш сме сите напнати,нервозни,и грешиме,но доколку постои љубов и некој сака да е со тебе ќе ги промени работите кои ти сметаат,посебно мора да го промени ставот за спермограм бидејќи се,,борите,,за ваше дете Ракче,а не само твое.Доколку и понатаму нема промени,се донесува одлука....

MADO and kukla21 like this.
  18. bebaa

bebaa Популарен член

@rakce89 Колку и да ти викаме дека е битно да прави спермограм мажот ти џабе е оти ти си свесна на тоа.Од мое искуство ти кажувам оти ке го промени мислењето и мм несакаше првата година па дури и кога реши да прави сабајлето неможеше да направи беше под притисок и нервозен.Повекето мажи тоа го доживуваат стресно колку и да се јаки како гордоста да не им дава да се проверат незнам што да кажа.Само немој со кавга да го убедуваш олабавете малку и со мирно објасни му штом се сложил на тој чекор дс одите на доктор дека спермограмот е неминовен.Па ако треба и дај му месец два време да го "свари" тој факт.Но исто и од искуство те советувам ако веке одите на доктор одете на специјалист.Пет години си изгубив по доктори за на крај кај специјалист кога отидов да ми каже што проблем имам.А мислам и дека кога доктор лично ке му каже за спермограм можеби и ке свати посериозно.А тоа за разводот навистина треба со него да разговараш како се осекаш(не дека мислиш да се разведуваш) туку дека ти е тешко ти да го носиш на грб семејството.Но сето ова пак ке кажам без нервози и кавги туку со смирен тон.Бебето нема да ви го реши тој проблем туку може да биде состојбата уште понапната ,трошковите поголеми новонастаната ситуација...Ајде нека ве води Господ.

menelele and MADO like this.
  19. MADO

MADO Популарен член

Rakce ajde mila zemi edno cajce,smiri se,sredi si gi mislite i od utre so novi sili.Najprvin te sovetuvam da bides nacisto dali sakas da bides so tvojot soprug ili ne.Ne dozvoluvaj okolinata da vlijae vrz vasiot odnos.Sekade ima i ke ima problemi,no koga dvajcata se sakate,nikoj nisto nemoze da vi vlijae-ednostavno posilni ste od se.E sega kako sto imam sfateno tvojot soprug e malku svoeglav,normalno e da se slucuva i toa,no so smiren razgovor moze da se resi se.Daj mu malku vreme i ako e toj vistinski zainteresiran da go prosirite semejstvoto ,toj samiot ke bide inicijator da odi da se pregleda,gledajki te tebe kako se macis,kako talkas po bolnici i kolku e golema zelbata za da imas dete.Ti posakuvam se najubavo,samo so pomalku negativni misli :*

toogood likes this.
  20. rakce89

rakce89 Истакнат член

ne znam dali jas sum losa ili na pocetokot se imam loso postaveno so niv (negovite zasto sekogas problemite od tamu proizleguvaat) ednostavno ne mi odi muabetot so niv.
    sto se odnesuva do maz mi toj moze da bidne nadjobriot maz ama samo ako saka i toa zavisi dali jas ke bidam dobra so majkamu,zasto za nego majkamu e sveticaa i na svet toj povazno od nea nema,i mn pati mu imam dokazano deka jas sum vo pravo ama sepak ne sum taa e.
    znaci taa vo nedela mi vika soberisigi alistata ,a tie mokri ama mama e vo pravo vo soba ke se susat nadvor bilo vlazno vremeto i xxx primeri,
    vo vrska bevme 3g i nikogas se nemame skarano ili raskinato a vo brak 3 dena se dobri 5 losi ,,,i taka sekoja nedela pa mesec i godina .
    a za spermogramot ne saka da pravi vi pisav i porano probav so dobro ne ide probav so loso ne ide i denes majkami mi vika ,ne se nerviraj nega trosi dodeka ima od smetka ,neka kupuva sto ke mu recat.neka ne pravi ni spermogram ti doteraj se spremise odi si na rabota dojdi odmorisi ,izmi gi sadovite od rucek i legnisi i a toj neka razmisluva sto pravi so svojot brak a vece ni ti ne odi po lekari ako e sramno za nego sramno e i za tebe ,nemas ti dete ,ama nema ni on ....