Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.074
    Допаѓања:
    110.898
    @kukla21 а ти одиш на работа после инсеминација? Не е дека е некое правило, ама колку што знам после инсеминација се лежи бар еден ден. Земи си боледување што се замараш, бар 2-3 дена или од одмор денови ако имаш за да не ти кратат од плата.

@MADO тука сум, само повеќе на љубов се имам удрено месецов, што да праиш таков е љубовен :D Сеуште се борам со бактеријата ама следниот месец ќе одам кај гинекологот, односно откако ќе ми заврши, треба да ми дојде на 16ти, веќе осеќам градите колку ме болат, немам уште грчеви ама мислам дека тоа го сузбивам со вежбањето, многу вежбам и ги поминувам тие симтоми полесно. НО, едно големо но, уште пред овулација јас се исфрлам ко младо тинејџерче, цело лице ми е црвенило, ситни мали пубертетски бубуљички на брадата и стварно не знам веќе што да правам по тоа прашање. Од следниот месец и јас ќе ви се придружувам со фоликулометрии, проодности на канали, сперматозоиди, бројки, статистики.... Доста беа 15 месеци чекање ;)

На MADO и kukla21 им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Беба - пишав претходно мислам. Ништ не ми кажал, јас го прашав. Ми кажа, за сега нема потреба од такви испитувања. Ако сум имала проблеми вакви, ќе имало спонтани абортуси како последица. Ќе го прашам сега кога ќе одам пак - веќе закажав за во петок :)

Ангел, единствено се мислам за боледувањето заради дијагнозата што ќе ја пишува. Не сакам сите да ми гледаат што правам во животов. Инаку и докторот ми кажува да терам нормален живот после инсеминација, па јас си терам.
    Стресен ми е периодов на работа, па сакам да се изолирам неколку дена. Одмор не ми се зема (а и ќе биде како да барам во непогоден момент)..

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  3. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Тие испитувања генетски и за антитела се прават доколку настане бременост и недај Боже заврши со спонтан,и тоа по два спонтани,не веднаш по првиот.
    Во врска со инсеминацијата,таму лежиш половина час така нешто и после може одма на работа,се нормално си функционираш,само да се избегнува движење по скали.
    А во врска со боледување,доколку @kukla21 ,несакаш да знаат за што е,ќе си земеш од општ матичен една недела,толку само може да ти даде и таман ќе си одмориш.

4. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ни општите матични веќе не даваат боледување туку така. Мора крвна слика, специјалисти и триста тракатанци. Матичнава ќе ми даде, ама да договорам што да пише на боледувањето :)

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.074
    Допаѓања:
    110.898
    Кај мене на работа е полесно и послободно, но побарај од работа денови од одмор ако не или слободни или било што, мој совет да си лежиш колку што можеш повеќе ;)

6. tanjee

tanjee Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    9
    zdravooo dali e mozno da sum bremena imavme odnosi vo plodni denovi i svrsi vo mene

7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    За можно, можно е, ама никој од тука нема да ти каже со сигурност. Прави тест ако се сомневаш/

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  8. tanjee

tanjee Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    9
    posle kolku vreme od oploduvanjeto pokazuva testot

9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    4-5 ako kupis dobar test.

10. tanjee

tanjee Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    9
  11. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Ajde vaka,da si prasam nesto. Denes ispituvav hormoni i sakam da prasam dali se ok:
    FSH 8,7
    LH 5,8
    PRL 22,9
    ESTRADIOL 78,9
    PROGESTERON 0,30
    TESTOSTERON <20,0

Sedimentacija 5
    Zelezo 13,9

Na 17ti(vtornik),zakazavme HSG,snimanje kaj dr.Tolovski.
    Jas poleka si gi sobiram dokumentite za IVF, no maticnata dr.mi rece deka ke mi trebaat 4ri nruspesni inseminacii,no mene ne mi se ceka tolku vreme(min.8 meseci)i plus ,minus dva tri meseci,toa e edna godina. Jas imam 34god.i veke ne mi se ceka ni mrsec. Nrkade procitav deka ako spermkgramot e pod 1,6milioni posle centrifuga,fondot nema da bara cetiri inseminacii. No kako ke znaeme dali ke bidat pod 1,6 ako ne napravime inseminacija:smoke::wasntme:...
    Eventualno da napravime edna inseminacija,pa da vidime. Sto mislite dali da cekam cetiri inseminacii, ili direktno privatno so edna inseminacija....neznam sto da pravam.
    Se izvinuvam , mozebi prasanjevo e poveke za temata ,,vestacko oploduvanje,no veke go pisav ovde,pa ako moze nekoja od vas da mi odgovori za rezultatite og hormonite i mislenje za IVF.
    Vi blagodaram!

12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Toa za tie 1,6mil go pisuva na stranata na fondot. Mialam deka moze da se presmeta kolku se posle obrabotka bisejkina spermogramot piahva se sto e potrebno. Kaj nas uste prviot pat koga go vide doktorot odma kaza kolku ke izlezat dobri. Sepak prasaj medicinsko lice. A ima nekoja dijagnoza mt?
    I jas sum slicno na tebe, 33 :) i mene mnogu ne mi se ceka :)

На Ninichka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Kukla,tebe koja po red ke ti bide inseminacijata?..ti ke spremas doc.za preku fzom neli?,a trebalo inseminiciite da bidat preku eden mesec?!...a parite za neuspesni inseminacii gi vrakaat od fondot ili kako?
    Vo petok pak treba da pravime spermogram,znaci si rezultatite da odime kaj specijalist i toj ke ni kaze dali ima sansi za inseminacii ili ne, taka? i kolku bi bile posle obrabotka?!,taka razbrav!?

14. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    1.187
    ninicka тестостернот не ми е јасен колку ти е? Инаку има уште битни хормони, зашто не си ги испитала сите? седиментацијата ти е супер, таман за хсг :)

15. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    1.187
    @kukla21 едно прашање за тебе :) го испитав повторно витамин д, арно ама овој пат дефицитарен, пред година дена ми беше добар бара така ми рече гинекологот ама сега гледам не е ок, 12.9 ми е од реф.вредност (10-44) наредна недела сум кај ендокринологот, ама сакав да те прашам што ти кажа лазаревски, колку време се пијат вигантол капките ( ако не грешам такви пиеше) , на колку време контрола да правиш? Еден по еден проблем си се нижат уф :(

16. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Pa testosteronot e 20,0 taka pisuva. A sto mislis za drigite vrednosti,dali se ok...mislam deka prolaktinot treba da e nesto ponozok za bremenost,ili?!

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @Ninichka Не собирам документи за ФЗОМ. Планирам приватно да го правам (ако дојде до тоа). Многу ми е глупава целата шема на фондот да бидам искрена. Докторот твој најдобро знае дали преку еден месец, дали секој месец. Те гледа, ти го следи телото.Што има везе преку еден месец или одма следниот, поготово ако имаш стимулација која сеуште дејствува. Мене ми е трета инсеминација. АКо не ја биде, ИВФ е следно.
    @desperate15 Јас пијам вигантол 10тина капки неделно. Една капка е 500 ИЕ. Ефектот се гледал после 3-4 месеци. Поготово зимно време било потешко да се постигне посакуваниот резултат. Од друга страна аптекарката ми кажа зимно време не било препорачливо да се испитува бидејки сме минимално изложени на сонце и не биле веродостојни резултатите. Мислам дека до 11 беше дефицитарен. од 11 до 30 недоволен. Значи ти си во втората група, а она е најбројна статистички гледано.

На Ninichka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ниничка мене ми беше 19. Лазаревски ми кажа идеално било 15-16.

19. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Dali nekoja od vas ima telefonski broj od dr.Zoran Petanovski od ,,Re
    znaci mojot e visok?!...a piese terapija za da se namali ili?...a na sto steti ova?,neznam, ne mi kaza dr.nisto:(

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Не. Ништо не пијам. Откако ме виде на ехо, ми кажа ништо да не испитувам