Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Jas ke prasam edno glupavo prasanje, dali hsg-to se pravi na stol kako koga zemaat primerok za pap test,onaa stolica kade gi kacuvas nozete ili obicen krevet kako pregled so sonda?..i taa tecnosta sto ja pustaat (rekoa sina boja)posle toa istekuva ili tie ja vadat na nekoj nacin?!...zbuneta sum nekako i uplasena:worried:

2. MADO

MADO Популарен член

Lezis na pogolem krevet i nad tebe ima nesto,ne se gleda sto ti pravat,podobro zamizi,polesno ke ti bide,a tecnosta potoa istekuva.Nemoj da se nerviras,utre so lesno neka ti bide

Ninichka likes this.
  3. MADO

MADO Популарен член

Jas da si se pozalam inseminacijata mi e neuspesna,vcera vecer mi dojde.Od utre plukam na race i pocnuvam so sobiranje na dokumenti za in vitro,toa e,tesko mi e,praznina i golema tezina cuvstvuvam sto kako ke bide,ke terame nekako i ke se nadevame

Ninichka likes this.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ајде Ниничка храбро!

Јас чекам кај и да е да добијам пошто стомакот и кичмата ме скинаа, многу ме болат.

5. Libra88

Libra88 Популарен член

Јас се договорив со матичниот, од денес почнувам со кломифен, а на 12 ден од циклус одам да ме види на ехо.. Уф мислам дека мрднуваме од некоја точка во која тапкавме толку време...

6. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Uf MADO,mnogu mi e zal, no kako sto kaza , glavata gore i odime ponatamo. Nema sozaluvanje,nema depresija i razocaruvanje. Jas iskreno toa tuka go nauciv od site vas. Pred nekolku meseci jas bev uzasna,posle sekoe dovivanje,pagav vo ocaj,depresijata me drzese po nekolku denovi,a sega se e poinaku tuka pokraj site vas so isti i slicni maki.
    Sto treba ke se pravi so golema verba i istrajno do celta. Vo nasiov slucal ,,CELTA GI OPRAVDUVA SREDSTVATA,,

MADO likes this.
  7. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Јас за ХСГ лежев на обичен кревет, не на онаква гинеколошка столица. Нозете ги креваш на посебно поставени држачи (монтажни). Над стомакот се поставува рендген апаратот.
    искрено јас не приметив истекување на течноста?! Јас имав некое благо крварење (спотинг) едно 7 дена после постапката и тоа главно кога се бришев и тоа на едната страна. Мислам дека ми беше од спекулумот.
    Мадо знам не е лесно, ама па немој ни да се откажуваш. Што порано се ангажираш да средиш документи па макар и за ИВФ, поскоро ќе се радуваш.. Главата горе и ќе успееме!

MADO likes this.
  8. MADO

MADO Популарен член

Znam kukla21,deka ke dojde i toj den koga racete ke ni bidat polni,nedaj boze da se iskomplicirat nekoi raboti ima uste malku dokumenti koi mi falat,pa so Gospod napred,toj da ni otvara patistata.

9. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Uste edno prasanje vo vrska so hsg-to i nema da gnjavam veke za toa.
    Maticnata mi rece deka mesecot koga se pravi hsg,nema sansi da ti pravat insrminacija. Pretpostavuvam zaradi toa sto ima rengen snimanje odnosno zracenje,za da ne nasteti eventualno na plodot. No sto ako zenata e veke bremena,deka neli nekoi imaat mnogu rani ovulacii...dali snimanjeto ke napravi problem..ili ne se preporacuvaat odnosi do snimanjeto?!...

10. Proxima

Proxima Истакнат член

Не се прави ХСГ во случај на бременост. Контраиндицирано е, затоа и го прават испитувањето веднаш по завршување на менструацијата, за да бидеш сигурна дека не си бремена. Е сега, дали е безбедно да имаш односи после снимањето, не знам. Како да се поделени мислењата, барем тоа што читам на интернет. Според некои, немало проблем и да останеш бремена во истиот циклус по ХСГ-то.

MADO likes this.
  11. delvi

delvi Популарен член

јас ке правам кај др.Органџиски...па ке видиме што како ке биде и кои ке бидат следните чекори кои ке ни ги предложи...

Ninichka, Proxima and MADO like this.
  12. rakce89

rakce89 Истакнат член

Devojki jas ovoj mesec taka vo mesto go pominav,mi pominaa plodnite denovi odnosi skoro i nemavme,aj samo pisetemi kolko cini spermogram da se pravi vo sistina?

13. MADO

MADO Популарен член

Ninicka podobro e da nemas odnosi pred inseminacija,a mene ginekologot mi kaza deka ne e problem i istiot mesec da se obiduvame,no mene nekako mi bese sube,sepak se raboti za rengen zraci i togas se resivme so mm da go preskokneme mesecov.

14. Proxima

Proxima Истакнат член

Јас во петок одам на ХСГ. Уште од сега имам трема. Кукла21 ме теши со нејзиното искуство, ама сепак чекам да видам што ќе кажат delvi и Ninichka утре. :)
    Веројатно е различно кај секој...
    Којзнае дали ќе можам да го искористам овој месец за обидување, ХСГ-то ми е закажано на 10 ден. После тоа не верувам дека наредните 3-4 дена ќе дозволам да ми се доближи некој. Зависи како ќе поминам...:sweat:

15. Medea

Medea Истакнат член

Само храбро.Јас после хсг-то вториот мрсец остнав.Денрс конечно бев на гин. и го видов бебушот како мрда му ги слушнав отчукувањата на срценцето и се изнаплачив одсреќа.Инаку бебушот има 9 недели и сега за сега се е во ред. Затоа девојки нема губење надеж. Се што енаше ќе си дојде кога тогаш. :)

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас, односно мм, правевме во Авицена, не знам во Систина, ама таму беше 1200 денари и според мене е супер се, само не е во ред што остава примерок во wc, не знам како е во Систина ама не ме бендиса ова. Викаат дека на клиника има посебна соба, кој да знае. Следен пат сигурно пак ќе правиме во Авицена пошто на мм му одговара повеќе.

Мене теткава швајцарска точна ко саат вчера ми дојде, не се ни сомневав иако бевме вредни ко мравки месецов :$ И во 1 саат гинекологот ми е на работа па ќе си закажам се што треба ;)

Ninichka likes this.
  17. kukla21

Во систина има посебна просторија за тоа. Ти пуштаат и видео да гледаш ако сакаш. Има и списанија :) Не се сеќавам колку точно беше ама ми се врти некои 1200 до 1500 мкд. Сигурно не е повеќе. Ако живеете близу може примерок и од дома да се донесе. Мм носеше од дома.
    Е сега кога е закажано инсеминација, мора таму да се остави примерокот.
    Инаку не гледам зошто после ХСГ тој циклус не може инсеминација. единствено проблем би била стимулацијата - ако треба да се прима, обично се почнува од порано да се пие 3ти или 5ти ден. Ако има природна овулација тогаш мислам дека не би требало а е проблем.. Викаат дека после ХСГ полесно се останува бремена, така да ако е штетно би било штетно и за природно и за инсеминација. Уште повеќе ќе даваат препорака да се пазиш тој месец.

Ајде со лесно дели и ниничка денес. После да ги мотивирате и другите кои чекаат ХСГ да не се плашат!

18. milamila988

milamila988 Истакнат член

Vo sistina e pokaceno mislam deka bese okolu 3000 den zaedno so spermokultura ne se plasete od HSG znam kolku I da kazam deka ne e strasno sepak imame nekoj vnatresen strav jas se tresev I non stop tamu mi idea mislite se napiv dva bedoksina pred pregled ama sepak koga ke pomine e druga pesna ke osetite olesnuvanje I nie imavme osnosi vednas nisto ne mi rekoa da se pazime eve ovoj e vtor mesec kako probuvame posle HSG-to pa moze ke fati so lesno na site

19. kukla21

3000 мкд со спермокултура?! Не верувам дека може да е толку скапо. Спермокултурата беше некои 700 мкд. Повеќе од 2000- 2200 сигурно не е.

20. milamila988

milamila988 Истакнат член

Mislam aj bs koga ke odam doma ke proveram kolku e gi cuvam smetkite

kukla21 likes this.