Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    4.228
    Angelofarh чајот од маточина е потполно безбеден, чим се продава и по маркетиве, мене доста ми помагашe за несоницата и за желудникот. А, имам слушано дека и за неплодност е добар. Во однос на другиве природни работи и јас имам доста пиено ама не ми помогнаа но зависи, моја пријателка и се среди циклусот и овулациите со фемисан а капките, а јас додека ги пиев ниту мензис не добив.

2. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    vaka dedoto ima 75 godini bas kaza prvin drzi sluzba pa potoai kazuva gleda prima malku zasto e bolen i na mn luke i ima pomognato znaci koj ima otideno na sekoj mu ima pomognato ,covek koj sto padnal od odzak mu rekol na toj den ke proodis ts na negovata zena i tocno taa se plasela da muu kaze za da ne se sluci toa pa da ja izgubi doverbata,taa toj den bila vo dvorot preplasena a toj odednas sevpojavil na vrata,mu ima pomognato na brat mi na drugarkami,drugarmi,i mn dr ne gi prima site,,moze ovaso cistata da e togas koga imav spontan zasto go prasav za sega sega rece samo 5 dena da pijam caj od zalfija i pole toa uste 7 caj od kantarion,,,gleda na konce od majca vasa,,se naoga vo mlado nagoricino kaj crkavata bogorodica ,znci vo dvor gleda vo crkva i ne sekogas nekogas ne muse dava da gleda i ne moze da prodolzi saka aa ne moze
    inaku na svadbata imam nesto na vencaniot material e bev preplasena pa bev kaj edna zena romka od strav i sega on mi vika kaj koja zena bevte zasto vi rece imate magija napraveno,,deca zlatni imate slab spermog, i svekrvami potvrdi vistna imal ,ama veli pa site deca imaat i jas sum imala ama sega imam i slab vid zasto moite od a na doktor i togas mi oslabnal vidot

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.849
    Ракче извини ама ништо не те разбрав, чоекот ти рече слаб спермограм или висока ТТ?

4. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    rece od vosoka temperatura kako mal sto ja ima prelezano spermatozoidite oslabnale i stanale pomalku brojni ,,,mi kaza i medicinski kako sevika ,ama zaboraviv,,

5. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    znaci ni rece da zememe 1kg med,i vo nego 10 gr maticen mlec,i 200 gr polen vo prah 21 den po 1 lazica nasabajle,da jade supa 40 dena ama od tele koe ke bine staro do 1 godina ne postaro

6. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Epa super, vikend...ke si odmaras i opustis posle inseminacijata...odlicno:)
    A kazi mi posle tie inekcii fostomin, ne se prima pregnil, za da puknat folikulite?!,ili nema potreba,na drug nacin reagiraat!?..

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Angel, jas celosno se soglasuvam so tebe i za caevite i za ova baacive. Ednas me iskritikuvaa za skepticizam pa sega si kutam :)

На elena.mak и danichap им се допаѓа ова.
  8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Denea primam horimon. Vo istp vreme koga primav fostimon.

9. AnaMil

AnaMil Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2015
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    19

10. AnaMil

AnaMil Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2015
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    19
    Zdravo na site :) sega ve citam i celata sum zbuneta, poslednava god, napraviv i hormonalen status (ureden) osven prolaktinot koj za mesec dena terapija so bromergon se regulira i postoa za moja sigurnost posle 3 meseci bez terapija proveriv vo red bese, pravev pap, eho, hsg, spermogram spermokultura se vo red so toa sto dr. ni preporaca za zgoelmen kvalitet na spermatozoidite mm da pie spimen a mene ne mi dade nikakva terapija apsolutno nisto, i posle hsg-to mi kaza deka golemi bile sansite za zabremenuvanje samo sto kaj mene se pokaza neuspesno :( pominaa dva meseci od togas i ne sum bila na ginekolog sakam malku da se opustam ama pustoto ne biva, i sega zbuneta sum koe bi bile naredno ispituvanje ima li nekoj informacija kako odat ispituvanjata cisto psihicki i finanskiski (poveke psihicki) da se podgotvam....?

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Следно инсеминација.

12. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    1.187
    AnaMIl како што кажа кукла следно е инсеминација, е сега зависи од гинекологот некои даваат и кломифен со темпирани односи. Во врска со цените за инсеминација имаш понапред пишувано. Ако одиш со кломифен и темпирани односи ќе помине многу поевтино. Кај кој гинеколог си?
    Можеш да си го испиташ и витаминот Д и за него имаме пишпувано , со упат од матичен на клиничка биохемија за некои 80-90 денари. И тој е битен за забременување.

Кукле ти денеска инсеминација така :)

13. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Kukla21, denes za tebe stiskame palci i se molime,se da pomine vo najdobar red;)

На kukla21 и MADO им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.849
    Јас @kukla21 ја молам како најголем познавач на хормониве да ми помогне со резултатите, денес излегоа вакви:

FSH 7,64
    LH 2,33
    PROLACTIN 8,58
    ESTRADIOL 45,1
    TESTOSTERON 0,69
    DHEA-S 1,41
    ANDROSTENDION 1,43
    TSH 3,56

15. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Angel jas kako sto znam soodnosot megu FSH I LH treba da bide 1:1.5,nekako LH mi se cini ptemnogu nizok,prolactinot ti e super,TSH ti e vo granica na normala,treba da bidr max 4,estradiolot i toj ti e bo normala,a za drugite hormoni neznam,

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ангел, единствено што ми паѓа во очи е големата разлика ФСХ и ЛХ. Тие треба да се движат паралелно. Сега да не те плашам јас затоа што обично кога се пишува за нешто, тоа е обично некој исклучок, нешто интересно за анализа. ПОвеќето од артиклите што сум ги читнала за ваков однос укажуваат на помала резерва на ј.клетки и повеќе гонодотропини потребни за стимулација. Ама пак артиклите кои сум ги гледала се главно врзани за ИВФ. Е сега, ако оваа теза држи вода, тогаш естрадиолот би бил повисок, да ги маскира ефектите, а според мене Естрадиолот ти е топ. Мене Лазаревски ми има кажано дека идеално е да е до 65. Си била ли на фоликулиметрија некогаш? Ти созреваат доволно фоликуите?
    Ова е обратна ситуација од онаа на ПЦОС - кај нив е обратно ФСХ помало од ЛХ - значи хормонов стимулира повеќе фоликули да се развиваат - затоа некогаш кај нив се како гроздови на јајниците.
    Пак ќе кажам - она за кое се пишува е некоја специфична тема и аспект кој секој сака да си го гледа по свое. Слично нешто правиме и ние кога пишуваме дипломски, магистерски - одбираш некоја тема која е интересна и носиш сои заклучоци.

ТСХ мислам дека не ти е проблем. Иницијално мене ми кажаа тука требало да биде до 2-2,5 иако границата му е 4. Лазаревски апсолутно ништо не ми кажа за тоа иако му потенцирав.
    По мене чуј се со докторот твој за првиов дел, односот на ФСХ/ЛХ. А Т4 не правеше?

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Да, да денес сум на инсеминација. Денес ми е 11 ден од циклус. Ептен добро (да не речам предобро) реагирав на терапијата :) Арно се погоди пред викенд, да можам да здивнам. Се договорив и со матичната да ми пише боледување некој ден, да одморам. На работа ми е лудница - еден тон стрес и не е убаво тоа. Многу надеж имам за оваа инсеминација. Имам и 3 моми за дејт со момците на мм :dance:

На do-re-mi, darcy, espana и 5 други им се допаѓа ова.
  18. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    1.187
    Јас мислам тсх треба да е понизок ептен близу границата е. За инвитро потребно е да е под 2 зашто од стимулациите знае да се покачи. Во секој случај испитај ги и Т3 и Т4 па ќе се види комплетната слика а и ехо не е на одмет
    На Гак ли ги испитуваше?

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.849
    И мене ме буни односот на FSH и LH, разликата е огромна. За TSH знам дека треба да е 2-2,5, ама не сакам да пијам за тоа терапија па ќе пробам да намалам со диета некоја. Т4 никогаш не сум правела и не ми барал докторот, не знам зошто. Инаку малтене и јас се согласувам со тебе и затоа ми требаше твое мислење, значи исто мислиме за хормониве. Фоликулиметрија не сум правела, веројатно ќе правам сега по хормониве, ќе го прашам другата недела кога ќе идам на преглед докторот. Он не се лути воопшто кога читам, напротив ме тера да истражувам бидејќи знае дека така ќе прашувам повеќе и ќе се интересирам повеќе. Секогаш ми објаснува со поткрепи од истражувања. Сега ми следува во Понеделник и обична крвна слика, таа ќе ја направам во мојата амбуланта, па комплет резултати ќе идам во Петок и хормони, и крвна слика и спермограм, па кога ќе дојдат и брисеви и папа ќе знаеме на што сме.
    @desperate15 да на ГАК испитував, досега скоро се испитувам на приватно ама ова ми е прескапо во Авицена па затоа на ГАК.

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас пак ќе кажам за тоа 2-2,5. Незнам од каде е извадено, ама не е научно докажжано.
    Како се прави границата од 4 референтна вредност? Група на жени на кои им се мери и статистички се вади нормалното и девијацијата и се зема референтна вредност.
    Јас не би кревала паника за тоа.

На MADO и AngelOfArh им се допаѓа ова.