Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. desperate15

desperate15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    1.187
    Обично кога се испитува тсх се испитуваат и т3 и т4 тие се тироидните хормони. Мене ендокринологот ми кажа ако стигнеме до инвитро тсх ќе го држиме под 2, за природно забременување не е потребно ама за инвитро е. Мене секогаш ми е различно пред два месеца ми беше 1.58 последнво ми е 2.91 и тоа ми го рече ендокринологот. А прилично сум сигурна дека и Лазаревски бара да е под 2, имам читано жени кои правеле инвитро кај него. Еве што најдов околу тоа.

ТСХ под 2.0 е најидеален за забременување без последици по бременоста, губење на плод, спонтан абортус, деформации на плодот и сл. Најдобро е да биде во граници на нормала до 4.0, но за ИВФ посебно препорачуваат 2.0 или под 2.0 заради тоа што во првите месеци има покачување, па за да го држат под контрола или за да дојде во граници на нормала, мора да биде почетно низок, инаку ако е повисок, после тешко се спушта во нормала за брзо време обично околу 2 месеци се потребни со тераапија за да реагира тироидната жлезда.
    - гинекологот во Систина кога ги виде вредностите на ТСХ пред да почнам да се спремам за ИВФ, ми рече да одиш на Ендокринологија, ова не ми се допаѓа и нема да ти правам ИВФ дури не го спуштиш

ангел направи си го лекот со мед и зелени оревчиња кои содржат многу јод, а нели кога има проблем со тироидната значи има недоволна количина на јод. Исто и аронијата помага по 10 зрнца дневно на гладно пробај прво вака да го смалиш :)

Последна измена: 20 февруари 2015
    На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  2. desperate15

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    1.187
  3. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Навивам за лесно спојување на дечките :D

На kukla21, butterflysk, MADO и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Жени, и јас денес ќе одам на гинеколог. Во вторникот фоликулот ми беше 14 мм, па таа сакаше да одам уште еднаш да видиме дали прснал и дали нормално се развивал. Држете среќа!!! Инаку според температурата мислам дека вчера имав овулација, па да се надеваме дека пораснал барем до 18мм до тогаш. Малку ме плаши дали созреала јајце клетката воопшто оти нели треба фоликулот да е минимум 18мм. Инаку, ако вистина имав овулација вчера, или ете денес, значи дека секогаш сум ги уткала плодните денови. Денес ми е 21ви ден од циклус, а јас обично околу 15-17 ден од прилика очекував, и затоа да не можев да забременам. Среќа што бев на гинеколог во плодни денови, па барем научив нешто ново за моево тело :D

На Ninichka, kukla21 и MADO им се допаѓа ова.
  5. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    4.228
    Angel si trebala i insulinot da.go ispitas pogotovo bidejki imas problemi so pokacena telesna tezina, dosta e.biten za ovulaciite i kvalitetni jajce kletki.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.846
    Побарав ја, ама докторот вика според BMI нема потреба да испитувам, поготово што сега и ослабена сум, а на крвната пред 3 месеци шеќерот ми беше нормален.

7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Desperate ova se se statii na portali. Jas zboruvam za akademski artikli. Samo vo eden imam procitano deka nivoto na TSH pri ivf kaj zeni so <2 imal malku podobar rezultat.
    Jas odam kaj Lazarevski, nisto ne mi kaza za TSH, a go prasav. Nema potreba od nepotrebno panicenje. Jas pred da odam kaj Lazarevski tolku raboti tuka procitav za da bilo do 2, sto ko paranoicna nekoja 4 doktori konaultirav. Na kraj samo Lazarevski me smiri. Na krajot na denot, sekoj doktor ja gleda zenata kako celina so site parametri, ne samo ova.

На desperate15 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    4.228
    Sepak nisto ne go kostalo da.go pise za.sigurnost, mene sekerot povise od 4 ne mi.bil, odsekogas slaba sum bila pa visok insulin imav . Sledniot pat ispitaj go za nego ne mora 3 den od ciklus :)

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.846
    Ќе му кажам, мада верувам дека ако требало ќе ми ги дал, ама ништо не ме кошта да прашам нели. Ич не ми е срам да му кажам, се го прашувам, се ме интересира и може затоа ме сфатил волку озбилно.

10. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.615
    Kukla, ајде со среќа и со лесно да помине се и дај боже да ти успее инсеминацијата и да се израдуваш,а и нас да не израдуваш:clap::clap:Стискаме палци за тебе(fingers)(fingers)убав викенд !!

На guldzana, MADO, desperate15 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.846
    Ајде Кукле, те чекаме месецов да те испратиме во ТМ ;)

На MADO, danichap, desperate15 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Дај боже цело друштво да се преселиме во труднички :) што убава дружба си имаме :)

На rakce89, AnaMil, MADO и 2 други им се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.846
    Ако треба да се сели некоја од вас таму, ако треба и ќе и се скарам па кога ќе замине ќе се мириме, само да се преселиме веќе :*

На MADO, kukla21, desperate15 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. desperate15

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    1.187
    Ангел да си знаеш за друг пат крвна слика прават и на Гак, јас прошли пат испитував плус железо и седиментација и на шалтер не ми ја наплати оној "заводникот со косана":lol: да не се боцкаш два пати.
    Јас може сум ошашавела малце од макиве ама на едно боцкање гледам да испитам се, прошли пат ги замолив на гак да ми дадат епруветка крв за витаминот Д па ја носев сама до биохемија :lol:
    Е сега ендокринологот ми даде упат да го испитам sex hormon binding globulin. Што интересно име има :rofl:ќе видиме што ќе искочи од него ^_^

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.846
    Ххахахахаха.... И ти исто мислење имаш за заводникот на шалтер :rofl: Иначе не сум знаела ова, се надевам нема да има следен пат па да ми треба, ама ако одам ќе проверам се. Иначе ми рече гинекологот комплетна крвна слика да направам исто така со урина, плус уринокултурата што си ја правам редовно. Хормонот машала :D 8) :angel:

16. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Kukla21,koga e inseminacijata?. Ili pomina?,cekame pozitiven odgovor. Ubav kako denesniov den soncev8),barem kaj nas e takov, neznam po drugite gradovi! :$,a mene soncevo nekako mi dava pozitivni misli;)

На flower30, MADO и kukla21 им се допаѓа ова.
  17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Mnogu guzva e denes tuka! ne se sekavam vaka drug pat da sum nacekala.

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    си дојдов и се наместив во кревет... супер пројдов. 35 милиончиња од мм и моите 3 моми.
    Дај боже да ми се посреќи!
    Пс. Пак платив 9000 мкд :)

На elena.mak, desperate15, espana и 6 други им се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.846
    Држиме сега среќа Кукле :* Ова би ти била последна инсеминација? Мислам дајбоже да ти е последна воопшто да не ти треба.
    Туку вие што сте правеле инсеминација на ГАК по колку плаќате? Ме замисли една колешка дека внука и забременила од прва на ГАК а претходно правела 4 во Систина неуспешни. Се нервирам дека сега сите се прават советодавци, имаат да ми кажат нешто паметно и некој случај ко мојот, а ја пуста не кажувам на работа ама ме провалија со идењето кај гинекологот и со резултатот, сум го заборавила во фотокопир.

20. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Angel ne e vazno kaj pravis,bitno e da se pogodi momentot ;) i okolnostite,jas pravev inseminacija na GAK,uste ne sum otisla da si gi podignam dokumentite,mi se cini mi spomnaa deka e 900 denari,maksimum da bide 1200 denari.Inseminasijata e uspesna dokolku postojat mali narusuvanja na maska/zenska neplodnost.Se sto e nesto poseriozno se tretira so ivf.Konkretno kaj nas,pravee inseminacija,no mm izvadi slab spermogram ( pola milon po obrabotka,a za insem.potrebno e min. pet milioni ),taka da nie so ovie rezultati ne sme kandidati za inseminacija.