Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. MADO

MADO Популарен член

thebabylover,po kniga ovulacijata se slucuva pomegu 14-16 den,no ne mora da znaci deka kaj sekogo e na 14-ti den,duri i da imas redovna menstruacija ne sekogas ovulacijata ti e na 14 den.Za da bides sigurna mora da odis na ginekolog i vaginalno da vidi dali imas ovulacija.
    Da napomen deka vo tekot na dvanaeset meseci normalno eden do dva meseci da otsustvuva ovulacija i kaj sekoj e razlicno,koga si vo ovulacija barem kaj mene e taka imam bel rastegliv proziren iscedok,znaci dva-tri dena pred i posle iscedokot si najplodna,sto ne mora da znaci deka i izmegu nemoze da ostanes bremena :)

emkaemka and espana like this.
  2. Kitten

Kitten Форумски идол

Во теорија нели овулацијата настанува на 14ти ден ако должината на циклусот е 28 дена. Но во пракса овулацијата треба да се рачуна дека е на средина на циклусот, бидеќи сите немаме иста должина на циклусот. На пример таа што добива на 30 дена, овулација би требало да има околу 15ти ден, додека некоја што добива на 25 дена, ќе има овулација околу 12ти ден. Нормален менструален циклус е од 21 до 35 дена.

Девојки, ви ја пратам темава веќе некое време, но не се разбирам од терапиите низ кои што минувате за да можам да пуштам по некој совет, но искрено од срце ви пуштам среќа што побрзо да се отарасите од нив и сите до една да уживате во бременоста која следи и да си дочекате многу дечиња :hug::hug::hug:

emkaemka likes this.
  3. bebaa

bebaa Популарен член

Женички ви тече ли вас кафено за време на овулација?Мене тринаесети ден од циклус ми е и сега еве гледам ми потекло како кафено розеникаво нешто.Незнам дали е од овулација или нешто друго.А мисла ми е и тоа што кога не пијам кломифен овулацијата ми е покасно,а овој месец не пиев така да ....Ама па го јадеме со мм медот од Стојаково може тој дејствувал за сега да сум порано во овулација.Уфффф женички сета сум збунета,а на контрола дури на 20ти сум.

4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Беба, јави се на сестрата и нека го праша докторот дали е нормално. Јас мислам дека не би требало да е поврзано со овулација, ама па да не те плашам без везе кога не сум медицинско лице.
    Или да му пишеш на докторот на меил, па да видиш што ќе каже.

Јас денес закажав за во петок кај докторот, па здравје боже овој пат да ми се посреќи.

Ninichka, MADO, bebaa and 3 others like this.
  5. bebaa

bebaa Популарен член

Ајде ке видам дали уште ке ми тече оти еве сега па немам ништо.Може и сум се дочистувала од менструацијата штознам.|(.Ајде со Господ напред овој пат нека ти биде успешно.

kukla21 likes this.
  6. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Девојки , дали некој од вас има користено тест за овулација, која е цената и колку мислите дека би бил користен ?

поздрав до сите

7. bebaa

bebaa Популарен член

Му пишав маил на докторив па ке видиме кога ке одговори....Де ми тече де мн малку во секој случа со секојдневна сум не е за со голема улошка.

8. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Ги користам веќе неколку месеци. Корисни се од аспект да знаеш дали и кога се случува овулацијата. Пробај, ништо не губиш, може само да добиеш. :) Цени не можам да ти кажам, моите ги купувам он лајн.

MADO likes this.
  9. bebaa

bebaa Популарен член

Ми врати на меил докторов утрово.Само ми пишал дека се случувало тоа и не е страшно да не се секирам,и да одам на контрола според закажаното.А од што е ова не ми кажа.А ти сега што ке правиш во петок ехо или инсеминација.

10. kukla21

@bebaa во петок ехо и договор за терапија. Чим ти пишал докторот не е страшно, не бери гајле. Во понеделник е 20ти и ќе те ѕирне. Јас сум убедена дека се е во ред :)

bebaa likes this.
  11. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Жени хелп!
    Закажав на ХСГ во Петок (тоа е проодност така)?
    Е сега дај подгответе ме : ми рекоа да јадам (додека една членка рече дека не било препорачливо да бидам јадена), исто ми рекоа дека ќе ме бoцкаат. Дали тоа значи дека со анестезија ќе ме прават оти не ме прашаа како сакам?
    Колку време трае самата интервенција?
    Дали после тоа те оставаат саат-два да полежиш или можеш одма да си одиш? Прашувам бидејќи имам закажнао на фризер и нокти па да знам дали да откажувам :)
    Дали треба да си носам нешто како улошка, влажни... да не тече течноста после интервенцијата?
    И најглавното дали после интервенцијата ве боли? Дали можетеда одите најнормално или одите со болки?
    Исто ми рекоа пред ова нешто дека ќе ми земе докторката а не разбрав шо? Што се зима пред интервенција што се испитува(брисеви и крвна слика имам)
    Секоја информација е добродојдена не можам да ја читам цела тема за да гледам стари мислења немам време ич:)
    Балгодаримеее :*

12. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Ocicka,
    Pred HSG,treba samo sedimentacijata da ti e niska(odnosno vo granici na normala),neznam zosto ti rekle deka ke te bockaat,jas pred dva meseci pravev i nemase nikakvo bockanje. Intervencijata trae mn.kratko,nekoi 5/6minuti. Nemoj da se stegas,za da protece tecnosta kako sto treba(ova ti go kazuvam od iskustvo,jas premnogu se isplasiv i ne mozev da se opustam) ,opusti se,nisto strasno. Pred intervencijata napij se nekoe sedativce,dijazepamce ili slicno i nemas gajle...jadena ne jadrna nema vrska,zavisi vo kolku casot ke ja pravis,jas bev sabajle i ne bev jadena,ama ako ti e pokasno,mozes da si kasnes nesto.
    Ke si zemes edna uloska za potoa,jas samo dva dena krvarev onaka po malku. Bolkite se kako menstrualni,zavisno pojaki , poslabi,no vo sekoj slucaj izdrzlivi.
    Posle toa funkcioniras najnormalno,ne te zadrzuvaat voopsto,nekoi 10/15min.posedi si i potoa si odis.Inaku nema potreba od anestezija,potesko se izdrzuva anestezijata,otkolku sto boli samata postapka.
    Srekno i pisi kako pomina! :)

MADO, Libra88 and ocicka2014 like this.
  13. Libra88

Libra88 Популарен член

Kukla, koj den od ciklus ke ti bide vo petok?

14. kukla21

15. MADO

MADO Популарен член

Jas da se prijavam deka utrovo tetka dojde :( ,uffff e sega od kade pak ke pocnam neznam.
    Cekam da pominat tri nedeli pa ke se javam vo fondot da vidam do kade mi e stignato baranjeto.

16. kukla21

@MADO опушти се овој циклус додека чекаш да ти одговорат од фондот. Од следнио веќе ќе си во постапка и друго е. :)

fairy88, Ninichka and MADO like this.
  17. fairy88

fairy88 Популарен член

Женички јас бев 2 пати на докктор и ми открија зголемен ТСХ базал, двапати ми испитаа хормони и два пати истите резултати.Ми кажаа не се многу зголемени, ама ме чуди како лани ми беа во ред тироидните хормони, сега не се.Имам закажано на ендокрилог во вторник, матичниот ми го препорача, сега ке одам да си го земама упутот и баш ке видам колку ми се вредностите.

18. kukla21

Kolku ti bese?

19. AnaMil

AnaMil Активен член

Vo Sistina napraviv veke :D slabo otvarav net denovive pa zatoa kasnam so odgovor , sepak blagodaram , a tabletite gi ima samo vo Sistina od tamu gi zemav, Vi blagodaram sepak

bokace likes this.
  20. bokace

bokace Популарен член

Kako pomina ?
    Milo mi e sto si dobra :*