Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Најверојатно зависи од другите резултати и од пациентката. Можеби тоа за инсеминација го бараат, ама вака сеуште не бе го третирале. Појма немам.

Имам доверба во докторката, сепак е една од најдобрите во Плодност, и обрнува доста внимание на пациентите. Така да, можеби гледајќи го целокупниот резултат и денот на земање крв, сето тоа влијае и ваљда ќе кажеше ако треба нешто.

kukla21 and danichap like this.
  2. haska-haskicka

haska-haskicka Активен член

Libra sega vo maj bese 1 godina otkako imav spontan i toa mi bese prva bremenost posle toa pravevme pauza 6 meseci i dvajcata ja pievme MACA gi ima vo aptekite pievme samo edna doza i redovno piev folna kiselina se obidovme vo januari ne bidna i sega vo april probavme pak i se sluci nikakva druga terapija duso samo se sakajte i voopsto nemoj da mislis dali sega ke bide ili nema da bide bez mislenje ti velam samo guskanje i pozitivno razmisluvanje i ke bide ispituvanja samo pap tes i mikro bioloski testovi drugo nisto toa e kako sto velat starite DA KE BIDE AMA NE KOGA NIE SAKAME TUKU TOA KOGA SAKA :D :D :D :hug: :hug: :hug:

cvetina, Mariangel and Ninichka like this.
  3. wings

wings Популарен член

@jacqueline.s jas sum dve godini na terapija za tiroidnata (tsh 6) i od ona sto imam detalno prouceno do sega e deka Tsh ne vlijae na samoto zabremenuvanje tuku mu e potreben vo prvite 3 mes.razvoj na plodot.
    i so ginekolog i endokrinolog imam zboreno za ova,povisen tsh moze no nemora da gi remeti drugite hormoni(na ovoj nacin moze da smeta za zabremenuvanje) a kaj tebe se super hormonite taka da ic ne se opteretuvaj ,za da bides pomirna povremeno prati go na 6 mes.vadi krv samo za tsh,t4 i antitela eventualno.

kukla21 and jacqueline.s like this.
  4. jacqueline.s

Фала ти, @wings, многу ми значи твоето објаснување. Ете и јас научив нешто ново. Најверојатно докторката затоа ми рече дека е во ред.
    Фала уште еднаш :)

MADO and wings like this.
  5. wings

wings Популарен член

И да дополнам сакав, затоа пред бременост го доведуваат ТСХ-то во ред за да нема проблем ПОТОА во бременоста, но ова го прават кај што е прилично покачено. Некои жени во самата бременост всушност стануваат хипо(повишен ТСХ) затоа што плодот директно од мајката го црпи. За ин витро незнам дали важат други правила, но ете докторов на Кукле е бр.1 па не сметал дека е потребно, значи на сите нас речиси сигурно не ни пречи тоа тсх ;)

jacqueline.s likes this.
  6. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Mojot tsh bese 3.3 i tuka doznav za taa granica do 2.5. Togasnata maticna mi kaza ref vrednost se odreduva spores prosek na zenska/maska populacija i se menuva zavisno od dvizenjeto na prosekot. Ova go najdov na net isto. Doktorkata od Sistina isto nisto ne mi kaza za TSH. E ama crvceto me jadese! Lazarevski mi kaza nisto ne e toa. Duri procitav deka bas toj gi prakal pacientkite kaj endokrinolog dur ne go dovedele do 2.5. Eve i sega, hormonite mi pokazaa sl rezultat. Pak nisto ne mi dade! Za PRL koj mi bese mislam 19 (granica do 25) mi dade dostinex. i prethodno mi imase kazano deka idealno bilo 15-16.

jacqueline.s and wings like this.
  7. jacqueline.s

За пролактинот, зависи од лабораторијата. Мене ми е 22,6, ама референтните вредности се други. Тука вeли од 4,6 - 37. За тоа ми рече дека е добро.

Last edited: May 12, 2015
  8. MADO

MADO Популарен член

Pravev test na 14-ti den od inseminacja-negativen e,normalno kako sto i ocekuvav,bolkata si e bolka nemozam da promenam apsolutno nisto,ke si ja nosam vo sebe dur ne ni se ostvari zelbata,pozdrav devojki

9. Libra88

Libra88 Популарен член

Samo hrabro @MADO nie sme borci zeni, ke gi srusime site prepreki duri ne go dobieme najubaviot podarok od Boga.

Jas se nadevam deka moite folikuli porasnale za da moze vo petok da ja napravam vtorata inseminacija. I taka ke gi izguram do 4, pa posle poblisku sme do celta.

MADO likes this.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Мене циклусот ми отиде јабана, од швајцарски саат добив швајцарско сирење. Од добивање на точно 28 дена сега добивам кога на 26, кога на 24, кога на 30, кога на 32. Денес добив на 26ти ден :?: Не е дека вложував надеж, напротив сакав да добијам за да почнам со Нитрофурантоин за бактеријава, ама па порано не очекував. Нит имав болки, нит имав мачнини, како што знам да имам за циклус, нит па ми излезе бубуличе, само градите, а богами и цела отеков ко бумбар и запек имав.

11. kukla21

Е на сите ни отиде јабана циклусот! Дали е до глупавово време, дали ние сме опседнати - ама има нешто!

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не бре овој месец не помислив ич, бар не да се замарам, дури завчера се сетив дека треба да добијам кога облакајќи го прслукот сфатив дека не ме собира. Ај за арно да е. Да ја исчистам бактеријава, само тоа ми е сега главна преокупација, за да можам да направам проодност на канали, да се спремам за есен ако треба да се прави инсеминации.

13. cvetina

cvetina Истакнат член

Devojcinja samo da ve pozdravam :) naminuvam nabrzina, samo da ve prasam, dali nekoj od vas ima iskusto so redovna menstruacija, no razlicno da ide sekoj mesec, na primer ednas na 24 dena, pa 26, pa 28 i tn? Kako toa vlijae na sansite za bremenost? Prijatelka moja koja zivee vo Amerika mi kaza deka i go posocile ova kako problem za zabremejuvanje. Potocno i kazale deka ima liteal phase defect(LPD)? Mojot ciklus e redoven, ama bas vaka "shara" sekoj mesec...ne znam, doktorkava do sega mi nema kazano deka e mozno toa da e problem...
    Kukle, dali moze so site rezultati sto gi imam do sega, da odam na konsultacija vo Sistina? Prasuvam bidejki se mi e ispitano na klinika, pa da ne ne mi gi priznaat rezultative?
    P.S cestitki do haska! Imaj ubava bremenost!

14. MADO

MADO Популарен член

Libra daj boze vtorata inseminacija da ti bide uspesna :*

15. kukla21

Mene nikogas ne mi pobarale se da pravam kak niv. Ispotuvanjata/operacii/hormoni/apermogram moze da ti e od bilo kade.

16. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Devojki,ajde i jas tuka da si kazam...
    Vcera bev na pregled i konsultacija kaj dr.Petanovski . Mu kazav deka sakam ivf da pravam kaj nego na privatno. Me pregleda i ni rece da dojdeme povtorno vo vtornik ,da napravime spermogram i mene uste eden pregled,pa da vidime dali od nareden mesec ke pocneme so procedurata za ivf. Nesto spomnuvase ako pocneme od nareden ciklus,da pocnam so terapija od 21den,ama ne svativ nekako brzo zboruvase. Ovde citam se pocnuva so kontraceptivi od 1,2,3ili4ti den id ciklus ?!..kako i da e,rece od spermogramot vo vtornik,ke znaeme sto ponatamo.

kukla21 and MADO like this.
  17. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Uh ,MADO...zal mi e,ama ajde glava gore i samo napred,so sekoj sleden cekor sme poblisku do celta. Te gushkam :hug:

kukla21 and MADO like this.
  18. Libra88

Libra88 Популарен член

Mene bas toa me izrevoltira koga bev kaj Ivanovski, mu nosam dva spermogrami na mm napraveni vo Avicena, toj mi vika da napravime tret vo Sistina. A bas tamu ne sakav da prava zaradi toa sto kako prvo imam na poveke forumi procitano deka na mnozinstvo pacienti im vadele teratozoospermia, a kako vtoro vo Avicena e 1200 denari a vo Sistina e 2200 ili 2000 taka nesto bese.

Zatoa koga bi odela povtorno vo Sistina ke odam kaj Lazarevski, za nego dosega nemam slusnato nisto negativno.

19. kukla21

Neznam sto da kazam. Mene Lazarevski nikogas ne mi pobaral kaj niv. Eve posledniot spermogram ni e od avicena, hormoni od gak, brisevi avicena. Covekot ednas ne mi rekol mora tamu.

20. Libra88

Libra88 Популарен член

Zatoa i bi odela kaj nego :) Ne sakam nekoj da mi naturuva nekoi raboti samo od interes. Inaku kako doktor nemozam da kazam deka ne go biduva covekot, megju najdobrite e, no ete takvi raboti ne mi se dopagjaat.

MADO and kukla21 like this.