Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Ninicha mila prv pat slusam za takva dijagnoza, i kaj mm izleze prviot spermogram takov los za da poske tri meseci mu se podobri.Te molam povtorete go spermogramot na GAK,smireno i ke znaete na sto ste,a kolku milioni u ml imavte?Znam kolku Vi e tesko no se dur ima zivi spermatozoidi,ima nadez za nas

2. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    I jas prv pat slusnav za vakva dojagnoza ,a kade sto treba da pisuva kolku mil/vo 1ml.,ne pisale nisto,samo vakov znak /,verojatno nema milioni,samo nekolku spermatozoidi na broj pa ne gi ni pisale. 99% mrtvi i 1% zivi. Spermogramot go pravevme vo nasiot grad,ne vo Sk. No na nego piduva deka e priznaen po drzavni standardi. Vo vtornik ke pravime vo Remedika,pa ke vidime. Jas bev ubedena da pravime ivf na privatno,no so vakov spermogram ,Petanovski preporacuva da odime preku fondot.

3. cvetina

cvetina Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2013
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    123
    Devojki znaci vie ako ne mi dadete uteha, nema koj :) vi blagodaram na odgovorite! Sekogas koga sum zakazuvala pregled kaj gin.sum gledala da e za vreme na ovulacija, taka sto dosega se bilo vo red. Vremenskata ramka za ovulacija i goleminata na folikulite sekogas mi se sovpagale. Konkretno folikulometrija nemam praveno. Zdravje, vo plan mi e i toa za nekoe vreme. Sega odmaram od doktori i ispituvanja :)
    Ninicka, moj sovet ti e uste eden spermogram i spermokultura. Kolku vreme zemase vitamini mt? Mm dva meseci piese razlicna kombinacija od vitamnini. Na toj nacin imase mnogu podobar rezultat odkolku od spermotrend(mislam taka se vikaa vitaminite). Mora da se smiris...znam ne e lesno. Ako e za nekakva uteha, jas pred godina koga prv pat ispitav hormoni na tret den, rezultatite mi pokazaa deka vleguvam vo menopauza! Od losi, po losi! Bev skrsena! Si vikav uste ova da go doziveam na ovie godini! Insistirav na terapija. Maticnata ne sakse ni da cue. Mi gi iskrta rezultatite i mi rece ova ne e mozno! Bez nikakva terapija, sledniot mesec se bese tip-top. Koga im gi pokazav prerhodnite rezultati(vo rumunska bolnica ova) mi rekoa(citiram):e pa izgleda masinata ne bila ubavo iscistena.
    Za zal se i seto moze da se sluci. Imaj vo predvid deka mozna e greska, a i da se tocni sigurna sum deka ke imate soodvetno podobruvanje otkako ke posetite urolog. Samo soberi sila i teraj ponatamu, nema drug izbor. Koga go znaete problemot, cekor ste poblosku do resenieto.
    Ti posakuvam sto pobrzo podobruvanje na rezultatite.
    Imajte ubav den :*

На MADO и Ninichka им се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @Ninichka Мора да има грешка во резултатите. Нема логика да има толку голема промена во рок од 2 недели. Па спермогенезата трае 72 дена, како е можно толку драстично да има промени за само 14 дена. Не кревај паника и земи ги резултатите со резерва. Во вторник ќе си направите нов спермограм и ќе се смирите. За уролог, сум слушала добри работи за Мицковски (кој е млад) и Лековски од Систина. Сепак, мислам прво да почекате до вторник.

На MADO и Ninichka им се допаѓа ова.
  5. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Zatoa i te prasav Ninichka moze sme i od ist grad,nie go pravevme vo labaratorija i sve izleze katastrofa,ostavivme materijal vo 07.10h a na rezultatot posuvase 13 h,znaci kojznae kolku stoel materijalot,ne se sekiraj mila

На Ninichka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    тест за бременост преку крв со вредности на бетата , колку е во авицена? И за колку време резултати даваат, ако некој правел да ми каже :) :*

7. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    700 ден. е. Резултатот е брзо готов - мислам мене за 2-3 часа ми беше достапен.

На kukla21 и alisijad им се допаѓа ова.
  8. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    и си ај пишува вредноста на бетата така? Дека во систина ваков со бета е 1000 а без бета позитивен-негативен е околу 400. Па викам авицена сигурно поевтино е.

9. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Да, да. Си ја пишува. Од лева страна пишува колку е твојата бета, а од десна ги пишува интервалите во кои се движи истата по недели на бременост (петта, шеста, седма...).

На kukla21 и alisijad им се допаѓа ова.
  10. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Istoto i mene mi se sluci, vo lokalnata drzavna laboratorija mi izvadija FSH 14, prolaktin 80 mislmam bese... ShOK!!! Sledniot mesec povtorno napraviv, rezultatite povtorno katastrofalni.
    Vednas filmovi deka mozebi imam adenom na hopofiza, placki do nema kade...
    Se javiv vo Sistina i zakazav kaj Ivanovski, koga gi vide rezultatite se nasmevna i mi rece, aj dojdi da te vidam na eho pred da gi skinam rezultatite. Koga me vide na eho mi vika, so vakvi jajnici nevozmozni se vakvi rezultati. Da si gi ispitas povtorno hormonite vo podobra laboratorija. Veke sledniot ciklus gi ispitav vo avicena i super rezultati.

Dzabe mi bea plackite, razocaruvanjata..

Zatoa moj sovet ispitaj si povtorno vo posovremena laboratorija.

На MADO, Kiflicka05 и kukla21 им се допаѓа ова.
  11. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Дечки каде е одприлика авицена и дали треба да закажам за пап и микробиолошки да ми земат?И дали истот ден ги даваат резултатите и дали мора одсабајле рано да одам.Еден куп прашања поставив :) А да и колку пари одприлика би ме чинело.

12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас колку што знам Авицена ПАП не прави - ќе мораш во Хистолаб да одиш. За микробиолошки, треба да ти ги земе гинекологот твој и после ги носиш кај нив за анализа само.
    Резултати не може истиот ден. За брисевите мора инкубација од 48ч, а папот мислам дека во хистолаб го даваат за едно 5.

На Kiflicka05 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    Ооо ок.Ами јас не сум од Ск кај ке ги носам.А кај е тоа хистолаб за во државна ли ми викаш.Ако не да отидам во Систина,сакам на приватно оти да си направам.Да не знаеш колку е во систина сето воа што сакам да го правам.

14. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    беба, а има ли некоја лабораторија во твојот град што ги праќа во авицена? јас така направив. овде скоро сите папот го пуштаат во хистолаб. иначе хистолаб ако е сеуште таму се наоѓа на 50-та дивизија.Брисевите ми ги зеде матичен во мојот град и ги пуштив преку една наша лабораторија во авицена и тие ме чинеа 2.500, а папот во хистолаб. мислам 800 или 1000 така нешто отприлика. пак ќе речам да прашаш во твојот град каде ги пуштаат оти ова се само лаборатории нели треба некој и да ти го земе брисот. ако го носиш сама мораш да бараш од оние поскапи епрувети не знам како ги викаат како со парафин одоздола појма неам:?:

На bebaa и kukla21 им се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    ќе те фати едно 100 еур мислам. Мислам пап-от беше 1200 и брисевите 4 и нешто.
    Хистолаб е приватна лабораторија. Јас никогаш не сум носела таму сама - еднаш имам правено преку матичната. Мислам поефтино ќе ти дојде да одиш во некоја приватна гинеколошка ординација да си платиш за земање на брис и сама да ги однесеш во авицена. Во авицена е 2200 мкд.

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    А до колку саатот треба да ги однесам микробиолошките во авицена,и кај се наога

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    До 7.30 можеш дур работат. Се наоѓа кај веро во тафталиџе.

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.271
    Ако во Систина одиш нема зошто да бараш Авицена и Хистолаб. Таму прават се. Е сеа, брисеви во Авицена се околу 2000-2500 мислам така нештос е движеше, еве Кукла вика 2200, ама се мислам 2400 дека беа, па затоа ориентационо ти кажувам. Мене докторот матичен не ми наплаќа за зимање брис иначе е мислам 300 денари и тоа, на приватно. Папот во Хистолаб го плаќам 600 денари.

Инаку ја решив да одам на второ мислење, но без проодност на канали џабе ми, така да ќе си го примам Нитрофурантоинот, ако ја излечам добро, ако не кај нефролог и чиста работа. Прво ќе лечам бубрези па после ќе мислиме за друго.

19. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    4 брисви во авицена плус урина 2800 и најдобро да ги однесеш порано за да имаат време да ги засадат. а во систина 4 бриса ти искачаат накај 4000
    папот во хистолаб е 500 денари јас носев сега брзо и за 3 дена имав резултати

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Da da, sega me potseti alisjad. 2500 samo brisevi, 2800 so urinokultura.

На bebaa и alisijad им се допаѓа ова.