Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Дај Боже да сум јас грешка и науката да потфрли и тука да се пофалиш со две цртки и две, три „точкички“ :)

Ангел, овој пат ќе ја решиш, мамето нејзино :)

Abeja and AngelOfArh like this.
  2. Abeja

Abeja Популарен член

Хистероскопија и лапароскопија се прават со општа анестезија а за проодност не ти ставаат анестезија, мене лично ми беше болно.
    Туку ме интересира ако некој правел, кога ти ставаат општа анестезија дали ти ставаат и маска (за дишење или глупо се изразив?) и дали се будиш во истиот кревет или они те префрлаат од еден во друг кревет (мислам дека нема логика тоа бидејки се работи за операција и не би требало да те помрднуваат). И цела си гола кога лежиш таму кај и да лежиш или имаш наметка? (замисли па да има и 15 специјализанти :$, нека има ама само да гледаат да не ти буричкаат)

3. kukla21

И мене ова ме интересира. И мене ме мачи мислата за анестезијата кога ќе биде пункцијата. Уф.
    Вака што се распрашував, демек те боцкаат на еден кревет (нормален) па после они те префрлале на гинеколошки стол. Во систина може ги ставаат само оние потпирачите за нозе што се како за проодност што ги користат. Ама и тоа е језиво, ти си лежиш и они те преместуваат, чепкаат.

4. Abeja

Abeja Популарен член

Имам лошо искуство со такви глупости. Мајка ми кога се оперираше, после сите трауми кои ги доживеав поради немањето осет на медицинскиот персонал, долгото чекање да ја донесат во соба, па и кога ја донесоа уште неосвестена од анестезијата возејќи ја на креветот се случи нешто како само на филм можев да претпоставам, така несмасно ја внесуваа во собата па едниот го тресна креветот од врата, а таа уште неразбудена. И од тогаш имам страв од такви работи. Откако ќе ми стават анестезија, што понатаму, уплав имам, како ќе ме префрлаат они како труп, да не ме лупнат од некоја врата при транспорт :smirk:
    Затоа можеби е најубаво приватно, ама тоа е ептен скапо.
    Кукле а ти збориш за инвитро? Ме збуни за тоа со пункцијата. Кај се става анестезијата?

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Тоа дека специјализанти ќе учат на тебе, во државна, тоа секако. Ех да ми се паднеше едно лото па на приватно да си завршев се :P Уште лото да играв :D

6. Abeja

Abeja Популарен член

Многу утешително од твоја страна :D

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ја прв пат кога бев во државна се претресов цела, многу луѓе те буљаат :( Искрена сум мааа.... ти бар си хард рок, шо се сеќираш :*

8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Девојки, еве јас да се јавам на рапорт тука... резултат од спермограм: Normozoospermia :party:. Доста добри резултати има мажево мое, да ми е здрав и жив :) Е сега, докторката рече уште проверка на канали останува, се друго е ОК и кај мене и кај него. Ми олесна некако, и сега знам дека е Божја волја, дека немаме проблеми. Еве ќе проверам и канали следен месец колку да не ми е во мисла, ама тоа е тоа. Поздрав до сите, и не замерувајте што споделувам се на секое, полесно ми е на душата кога ќе пишам тука :D

ennaz, MADO, kristina.k and 7 others like this.
  9. kukla21

Да да - за ИВФ зборувам. Незнам каде се става, ама е општа анестезија - цела ќе ме успијат.

Едит - браво за жаки :) сега да си се опуштите и ете го бебе :)

MADO, jacqueline.s and AngelOfArh like this.
  10. BirMelek

BirMelek Популарен член

Ех девојчиња јас па сум обратна од вас . Не знам зошто така велите за државна. И таму има добри доктори. Да живеев во СК сигурно ќе одев во државна болница. имам екстра позитивно искуство со нив за други работи. сепак не верувам на приватните безрезервно. во мојов град има позната приватна болница(гинеколошко акушерска) каде работи мој близок, но сепак јас не сум задоволна. внимание 5 минути максимум. а на каса буквално за добар ден плаќав 2000. а ги гледам од цела македонија дошле, а таму само еден доктор салам. на луѓево изгледа поинаку им влијае ако одат таму не знам...мислат кој знае кој ги прегледува......сепак јас здравје боже сите интервенции ќе си ги правам во државна. и таму ќе се породам еден ден.....

MADO likes this.
  11. kukla21

Јас сум скептична за државно.. Преку се можам да поминам, освен преку нехигиена! Хигиена на државно не сум видела. Тоалетите мирисаат уште од километар. И ме нервира шеткањето по шалтерите, да бидам искрена. Може дека почесто сум на приватно ми се смениле критериумите и сум распекмезена, ама ме нервираат секакви шалтерски работници. Ако некој ми преврти очи се карам, малку да ми повиши тон некој, јас дупло од него.. Пред скоро 3 години секој ден одев на државна (не на гинекологија) и од тогаш си реков, ќе давам пари ама не одам тука. Ама па не сите работи можеш на приватно, а богами и не се можеме да си дозволиме. едно е амбулантски преглед, друго е интервенција.

Ninichka likes this.
  12. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Јас имав скоро ешерихија,сега сум подобра. Правев уринокултура бидејќи имав болки кога одев во вц и не можев целосно да си се измочкам. Испадна дека е таа бактерија, и ми препишаа Панцеф антибиотик,и по 2-3 литри чај од брусница пиев на ден, изладен во фрижидер не го пиев топол. Сега сум во ред немам болки,иако немам уште проверено дали сеуште постои бактеријава кај мене ама мислам дека не.. :)

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Мариангел, кај мене симптоми нема веќе, а имам милион, се пробав, се што слушнав и видов :(

14. BirMelek

BirMelek Популарен член

јас ја лечев со флексид, потоа 1 недела фуролин, а 3 месеци уроваксом. првата проверка беше стерилна. уште 2 месеци пијам уроваксом. ги пијам еден месец па 3 дена пауза, по што следува уринокултура и пак уроваксом итн. досадна е треба да се проверуваш на секое. се надевам оваа терапија ќе ми успее

15. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Братучетка ми пиеше чај од коњско опавче и нема веќе,јас само со чај од брусница и со Панцеф ја лекував. Ама треба и јас да ја проверам,може имам уште а си мислам дека немам.. Пред 4 или 5 месеци ја добив бактеријата и не сум проверила од тогаш.
    А можно ли е да ми доцни и од тоа? :?:

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ау ја ја проверувам ко неарна, не можам да спијам ако не проверам. Ме мачи многу, затоа што не е наивна бактерија. Ете Флексид не знам што е @BirMelek а Фуролин пијам моментално, ама ќе го пијам 15 дена плус 10 дена. А нешто за имунитет, ќе земам Уростим, само прво да се излечам, и тој 3 месеци се пие.

17. BirMelek

BirMelek Популарен член

Флексид спаѓа во група на ципрофлоксацини. нешто како понова и поефикасна генерација на цитерал се. само на приватно одат. мислам со рецепта обична од лекар оние розевите, а за плаќање само на приватно. доста јаки се пие едно на 24 саати. јас ги пиев 14 дена. болките уште ми ја ежат кожава кога ќе се сетам. за имунитет на бешика не сум примала уростим, а сум слушала за нив. урологот ми ги препорача уроваксом, а и кога ги купував една жена беше во аптека и ми кажа дека ќерка и ја имала од мала бактеријава и стално и се враќала. тогаш и порачале уроваксом од странство, зошо овде ги немало па сега веќе била неколку години здрава. 1600 денари е дозата, за 1 месец, ама за да не се вратат тие маки богами плаќам што да правам...

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Истово ми го кажаа и за уростимот. Ај ќе ги земам и овие Флексид. Колку време веќе си стерилна?

19. thebabylover

thebabylover Истакнат член

@Mariangel што направи ти?Беше на гинеколог?Јас бев со негативен бета хцг.Ми рече дека во вториот дел од циклусот ми фалел хормон прогестерон џатоа ми доцнело.Јас прашав значи ли тоа дека тој месец овулација немало тој ми рече да немало..Ми даде таблети да ми дојде но сега видов.,.ми дошло.,.Јас си потражив да одан следниот месец да видиме ке има ли овулација на 11,12,13ден од циклусот..Е сега да ве прашам,ако еден месец нема овулација дали е нормално тоа и што значи да го нема тој прогестерон зошто го немало ништо не ми е јасно пишете ако можете да ми дадете било каков одговор да не се секирам

20. danichap

danichap Moderator Staff Member

Имам следено овулација со монитор за овулација и утврдив дека немав редовна овулација, односно некои месеци прескокнуваше.
    Така да можно е, не значи дека следниот или наредните месеци ќе се повтори.

MADO and thebabylover like this.