Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Од 18:30 имам закажано, ќе ти кажам што сум направила.. :) Стискај палци.. (fingers)

На thebabylover му/ѝ се допаѓа ова.
  2. thebabylover

thebabylover Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    860
    Стискам палци и ти ја пуштам целата среќа н тебе да се израдуваш со убави вести.Пиши обавезно.Инаку можно ли е луѓе да немам прогестерон сега прочитав дека тој е клучен ако дојдеѓдо бременост.Како може да нема..ке има ли друг месец ако сега нема???леле почнав да се секирам

На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @thebabylover кога ќе настане бременост во јајникот останува жолто тело од каде што излегла јајце клетката и тоа во првите недели лачи прогестерон за поддршка на бременоста. Ако е низок прогестеронот има вагиналети и таблети прогестеронски. Не се нервирај, можно е овој месец да било случај да нема овулација, наредниот ќе следиш како ќе биде.

На MADO, kukla21 и thebabylover им се допаѓа ова.
  4. thebabylover

thebabylover Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    860
    Многу напнав само уште ова ме итересира сега видов дека 11,12 ден од циклусот ми се паѓа сабота и недела тогаш гинекологот не работи? значи може ли 10 и 13ден да види дали има овулација

5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Можеш да одиш во понеделник на 13 ден, таман ќе е ако имаш овулација 14-15 ден. Не е правило секогаш да е на тие денови овулацијата, зависи колку обично ти трае циклусот. Ако има фоликул ќе се види и порано дури е помал, па можеш и на 2 дена на мерење да одиш, да се види дали расти фоликулот и дали се случува овулацијата.

На thebabylover му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Девојчиња ви реков напнати сте и затоа не добивате. Ете беше на гинеколог, правеше тест, телото се ослободи и си добила. Сум поминала низ тоа.
    Убаво ти кажа Кристина, кога фоликулот ја ослободува ј.клетка останува како жолто тело и лачи прогестерон. И не бери гајле, тоа се регулира во бременост.
    Ајде, само лабаво.

На MADO, danichap и kristina.k им се допаѓа ова.
  7. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    само кутри два месеци:D имам уште еден месец пиење уроваксом и пак да правам уринокултура. по 3 стерилни резултати се сметала за излечена. ти ми рече дека пиеш фуролин така? што пиеше пред него? прашвам заради флексидот оти тој е јак многу ако сакаш да го земаш

8. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.391
    Допаѓања:
    17.613
    Можеш и на 10 ден да отидеш, па според големината на фоликулите или ќе ти каже кога ти е овулација или ќе ти закаже пак за мерење. А дали имало овулација ќе провериш преку крв на 21 ден од менструација, со упат од гинекологот. Освен ако ти касни па претпоставуваш дека овулираш после 21 ден.

9. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    за операцииве што прашувавте, за хистероскопија ти ставаат маска зашто анестезијата е ептен лајт, кога се прави и лапароскопија те интубираат т.е ти ставаат цефка во устата зашто анестезијата е подлабока.
    И стварно не се плашете од она што мора да се направи, зашто само време да си губите туфкајќи се, лесно се минува за ден два сте ко нови
    и не се секирајте будни си одите во сала јас не сакав да ме носат во количка и пешки си отидов си легнав таму и тогаш ме заспаа почна да ми се врти знам и после следно на интензивна се разбудив :)

10. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.391
    Допаѓања:
    17.613
    Е со цевката ме среди сега :worried:

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    I jas istoto go pomisliv :)

12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Што помалку знае човек и помалку време има да мисли толку подобро:$.
    Мене кога ми рекоа за хистероскопија закажав уште за другата недела и како изгубен германец отидов таму без да знам како точно се изведува процедурата само за побрзо да го тргнам од дневен ред.
    Инаку овој вака рекол, оној така...сами си ствараме нервози.

Без страв. Секој зафат е чекор поблиску до целта.

На MADO, joy1, darcy и 4 други им се допаѓа ова.
  13. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    :( не е страшно верувај, само малце ќе те боли грлото и ко суво ќе ти е, ако правиш само хистеро со маска ќе си, како и да е смогни сили и знај дека за бебче го правиш сето тоа :)

На Стефани_5, Abeja и kukla21 им се допаѓа ова.
  14. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Бременост јок :) Здравје нареден месец,продолжуваме со обиди и со нови сили.. А сега одам на плачење

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Исплачи се сега и после глава во вис и нема откажување..

На blueberry93, zalosna, Mariangel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.209
    Допаѓања:
    13.664
    Јас имам 2 прашања:

1. Во врска со проверката на проодност.
    Порано како мала кога ме снимаа за р'бетот, ми ставаа на стомакот (за да не ми ги озрачи јајниците) појас. Кога снимав заб, поради страв да не сум трудна (надежта последна умира), побарав да ми стават како панцир долг за исто да не ме зрачат. Е сега, како те снимаат дирекно на матката+јајниците на ренген? Нели е штетно тоа ама ич не ми е јасно. Од кога го направивив црни мисли да ми шетаат низ глава-како порано не ми текна на ова за да ја прашам матичната.

2. Во врска со фолкеули+кломифен.
    Го испив што го испив кломифенот. И одам денес на 12ден од циклус и си викам сеа кога ќе се вратам дома кога ќе се фатам на работа си мислев ќе вријам од фолекули. Но, ни еден неможеа да видат. Вика може е уште мал или да е скриен да не се гледа. Ќе одам за 2 дена пак со надеж дека ќе има нешто.
    Имала ли некоја слично искуство со кломифен да нема фолекули? Дајте ми надеж ќе пукнам се нервирам цел ден.
    Да си земам мониор за овулација што викате? Колку пари беше да не оди случајно со рецепта:) Претпосавувам ако има овулација значи имало и фолекул. Поправете ме ако грешам.

17. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Јас овој месец сум така, требаше да правам инсеминација, но ништо овој месец.
    Пиев кломифен од 50мг, но овој пат не реагирав добро на нив, имам два фоликула од 13мм и уште неколку помали.
    Следен циклус одиме со зголемена доза на кломифен.
    Инаку и јас имам микроскопче, не оди на рецепта, а го платив 1300 денари. Моментално ми покажува папрати ама мали, не такви големи како што треба да бидат кога си во овулација.
    Можеш да си земеш, па колку толку да се орентираш кога ти се плодни денови.

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Здравје, нареден месец повеќе среќа :)

На MADO и Mariangel им се допаѓа ова.
  19. bebence456

bebence456 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    113
    Здраво драги пријателки, Ве читам најредовно но не пишувам скоро ич.На истата мака како Вас сум и јас скоро две ипол години се мачам за второ детенце.Денеска ми е денот за( не)добивање.Направив шур чек и се појави една цртка, има ли надеж дека е рано или кај овој тест нема утка.Симптоми никакви ни за добивање ни за бременост.Инаку добивам редовно на 25,26 дена последна имав на 26 април.Поздрав и убав ден и сите да се израдувате што поскоро.

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Очичка, не му ја мисли толку за ХСГ-то. Секоја интервенција со себе носи ризик, ама па ако беше толку страшно, немаше да се прави, не само кај нас, туку на глобално ниво.
    Е сега за фоликулот, малку чудно да не можел гинекологот ништо да види. Па на ехо се гледаат и антралните фоликули со големина и број, а не овие што веќе се спремаат за оплодување.. Малку ми е чудно. А колкава ти беше дозата на кломифен?

На MADO му/ѝ се допаѓа ова.