Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. eci85

eci85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    431
    zdravo feminki:hug: moi...podolgo vreme me nema na forumot pa sakam da Ve prasam za proverka na prolaktin dali mora da bide 3ti den od ciklus:sweat: mene bas mi se paga vo sabota:(....aman vise od ovaa baba rogaa koga ednas ke si zamine

2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Мислам ПРЛ е еден од оние кои може во секое време да се проверат. Нема референтни вредности по фази.

На Kiflicka05 и eci85 им се допаѓа ова.
  3. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    eci85 ако си од ск Гак работи постјано за хормони, и викаат најдобро е на 3 ден да се испита ама не е задолжително.
    Иначе за ПЦОС девојки ја од она што сум читала вака помагал метформинот и за средување на циклус и за овулации, исто мора да исфрлите благо од употреба, бел леб, тестенини , брза храна, што помалце јаглехидрати. Јас како што знам пцос не се лечи имаше моја другарка и докторот и рече ти вака си родена само да ја подобриме состојбата можеме да биднат јајнициве нормални неможеме.

4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Нема потреба за пролактин да е на 3 ден.

На Kiflicka05 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Девојчиња, јас од денес почнав со фоликулометрија. Денес на 11ти ден има еден водечки фоликул од 18мм, но ендометриумот е 5,7мм, докторов некако како да не ми беше задоволен,среда сабајле треба пак да одам на мерење. Прво прашање, дали е ок дебелината на ендометриумот? И второ, ми рече во среда ќе видиме може прегнил ке ти ставиме за да го пукнеме фоликулот. Дали има потреба од тоа, јас мислев тоа оди кога се даваат стимулации со кломифен и сл.:^)

6. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    не е ок дебелината и ако не достигне дебелина над 7мм џабе е се, ембрионот неможе да се внезди. Требало да ти даде естрофем 3x2 , или инекција која се става директно во матката тевеграстим ама неа само по поголемиве клиники ја имаат и ставаат.

На kukla21 и wings им се допаѓа ова.
  7. Asiana

Asiana Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    938
    После 5 месеци пробување отидов на гинеколог, инаку имам синдром на полицистични јајници. Гинекологот ми кажа дека прв чекор е правење на спермограм па потоа ќе правиме испитување на хормони, затоа што ако е проблемот до мм да не ми дава терапија мене. Сега уште да го натерам мм што побрзо да направи спермограм и да продолжиме со следниот чекор :)

На Ninichka и MADO им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.531
    Допаѓања:
    108.656
    Јас не ти препорачувам мед да ставаш во вагината, рачунај дека потоа, без разлика што е помешан со алое, имаш одлична база за бактерии, кандидата се шири во блага средина. Киселоста на вагиналната флора кога ќе се наруши можеш да си закачиш бактерија која после многу тешко ќе ја излечиш. Ѓаволот ни ора ни копа, медот е тежок алерген, може цел живот да не си покажала реакција ама ете да се деси некоја баш тогаш. Мене ми се сомнителни и оние совети за јогурт на тампон и слични на нив, едноставно не ми се ризикува. Една колешка веќе неколку пати ми советува да се “парам“ со млеко и зелка, се си мислам да пробам ама некако не ми се ризикува. Во литар млеко се ставала една мала главица зелка да зоврие и после чучнуваш над тенџерето се париш. И уште еден совет, секогаш прашајте за лекот кој планирате да го примените, консултирајте се со гинеколог. Мене ми се деси да заглавам со свраб, не беше кандида, ама ме чешаше ужасно, идам кај гинекологот ме прашува што сум правела му кажувам дека сум се одмивала со сода бикарбона, овде го прочитав тоа, со шприц внатре наместо со оние како пумпици што се, гинекологот многу ми се налути и ми рече дека следен пат не разговара со мене ако направам нешто слично. Ми објасни што сум направила уствари и сфатив, гинекологот е тука за моето здравје, исто ко и забарот, општиот лекар, хирургот... Која беше неговата логика со содата, вика дека во вагината има идеална флора која е киселкаста, пх-то и е погодено, со содата ја ублажуваме таа средина, создаваме база за бактерии од кои една од најлесните може да биде кандидата, но со симптоми страшни ко да имаш недајбоже вагинален херпес. Си го вратив назад филмот и сфатив дека секогаш кога сум имала свраб сум се миела со сода и на крај сум завршувала со пликови, значи има нешто. Го прашав како тогаш ми помага за гаргара за грло со лимон, ми објасни дека средината на грлото и средината на вагината немаат допирни точки, се си има свое ;)

На ocicka2014, danichap и Ninichka им се допаѓа ова.
  9. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Либра да вагиналетките беа на природна база мислам дека ги пишуваше во темата полицистични јајници на форумот ако имам време после ќе побарам и ќе ти кажам точно име. некако мислам swan му беше име не знам да не лупам глупости.
    инаку ангел е во право кога вели за се што планираме да земиме да си го прашаме нашиот доктор, ама јас од мојава кријам за фемисан а:rofl: што да правам кога знам дека ќе ме искара

10. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Ednas uste pred da planiram bebce mu kazuvam na maticniot deka so caj od ajducka treva mi se regulira ciklusot, a zamislete toj mi se iznasmeja vo faca... i kazate kako da go prasuvam nego.
    Eve kolku zeni primaat metformin zaedno so klomifen i imaat pogolemi rezultati, ili pak im stavaat inekcii ako ne se dozreani folikulite za inseminacija... ednostavno nemozes so niv da izlezes na kraj...

I drugo nesto se razmisluvav.. dali moze vo sistina da odam kako na konsultacija, da kazam deka sakam da pravam inseminacija (no na Gak da ja pravam) i da bi mi dale terapija samo za pcos. Mislam deka samo tamu mozam da dobijam soodvetna terapija i stimulacija, ako ostavam se na maticniot mozam samo vo vardar da se frlam :D :D :D

11. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    и јас често пати размислувам за таква консултација да одам. можам во плодност ама таму му верувам само на таше а тој е презафатен со ифв. сега барам врски за ск на државна да одам на ендокринолог заедно со гинеколог да ми одредат терапија за ПЦОС. докторката ми ја поддржа идејава

12. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.988
    Допаѓања:
    4.131
    терапија за пцос метформин плус спиронолактон при природни обиди. Кога се оди со стимулации се оди со кломифен+ декстаметазон (кортикостероиди) или декортин (глукостероиди) + метформин се пие ,чим еднаш почнмете со него нема прекинување се до 12 недела а некогаш и повеќе. Ако не се реагира на кломифенот се додава гонадотропини. Дозата нма метформин мора да ја одреди ендокринолог. А, за терапија за пцос јас не е проблем ќе ви ја сликнам листата која ја имав јас таа е таа терапија на сите ама сепак си треба консултација иако нема ништо друго да ви дадат.

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ремедика во Струмица не прави вакво интервенции?

14. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    @butterflysk ако одеше во ск на ендокринолог можеш ли да ми препорачаш некој? јас прашав можам да ја најдам Гордана Пемовска мислам беше.
    прво ќе одев во систина кај чедомир димитровски, ама реков ако успеам во државна да најдам некој таму ќе одам...

15. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Ednas prasav, ne doagja vakov specijalist kaj niv, samo opsti ginekolozi.

16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Сигурна сум дека Петанпвски оди таму, ама незнам на која фрекфенција.
    а тие обични гинеколози, не се ли поарни од оној твојон? :)

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.531
    Допаѓања:
    108.656
    Јас мислам Либра со ред да почнеш да лечиш, прво јајниците, откако ќе ги излечиш после да тераш бременоста да ја средиш, односно ако тогаш не успееш да забремениш да лечиш неплодност. Мое мислење, не мора да е точно. Јас брзав а докторот ми рече што ако сега тераме постапки, ко прво понатака од Е.Коли не може да се оди, второ бременост со бактерија не е препорачливо, кај да одиме понатака кога нема што не направивме претходно. Затоа 6 месеци цупкам во место. Да ја излечам бактеријата прво, после ќе терам понатака. Види ти среди ги јајниците, ако не можеш во твојот град види во друг, не знам од каде си, ако си од Југоисток ете иди кај мојот поранешен гинеколог, многу е добар иако не е специјалист за полицистични јајници, ако има таков, има многу разбирање. Моја другарка одеше во Струмица на гинеколог и докторката 2ипол години ја маткаше со ХПВ, на крај ја однесов кај мојот, за една година остана бремена, исто со полицистични јајници, прво го среди ХПВто, после јајниците и ете ја се гушка со нејзината бубамарка. Топло ти го препорачувам, Гетов, малце е построг, ама е голем стручњак ;)

18. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Мене и на ехо ме гледаше доктор, рече немам ни цисти на јајници ни миоми, се е во ред, папа тест и тој во ред, а еве 1 година не останувам трудна и така секој месец се надевам и секоја менструација е ново разочарување...

19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    А брисеви, хормони, проодност?

На Стефани_5 и alisijad им се допаѓа ова.
  20. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.988
    Допаѓања:
    4.131
    Birmelek јас одев кај бранкица крстевска ама исто и пемовска е добра, двете се стари докторки со искуство. Инаку женски јајнициве не се лечат и после бременоста и пораѓајов мене ми се исти ко швајцарско сирење тоа е тоа само да се постигне квалитетна овулација и да се забремени .