1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Слично на ПАП. се земаат 4 бриса. Незнам како н ти кажал ништо докторот, ова се редовни испитувања како пап. На кој му е пријатно да оди на гинколог?! Што се мора не е тешко :)

На MADO и Стефани_5 им се допаѓа ова.
  2. Bond Girl

Bond Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    233
    Не се чуди душо зошто те болат градите, во овулација си, фрли се на работа :). Кога почнуваат да болат градите, или си во овулација или ќе бидеш. Со настанување на бременост не престануваат да болат и после две недели. А за витаминот Е убаво што го пиеш, и јас го пиев еден месец пред да забременам. Ајде со среќа (fingers)

На alisijad, Стефани_5, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.016
    @I <3 Books примерокот за микробилошки брис го зема гинеколог (овде тоа го прави општ гинеколог, а во Македонија мислам дека тоа е матичниот, нека ме корегира некој, ако не е така). Се зема примерок со истата постапка како и за ПАП и потоа тие си препраќаат во лабораторија.

А, што се однесува до хормоните се испитуваат: TSH; FSH; LH, 17-beta Estaradiol и пролактин на трети ден од циклус, а на 21-от ден од истиот циклус се проверува нивото на прогестерон (за да се утврди дали дошло до овулација). Упат за анализиве, мислам, дава матичниот гинеколог.

И опуштете се само, ти кажав и вчера, периодов е створен за љубов.;)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    не верувам дека е овулација го нема оној исцедок карактеристичен за овулација :(
    do-re-mi кај нас го нема тој 17-бета естрадиол , а прогестерон веќе никој не го испитува на 21 ден од циклус зашто тоа е само кај оние кои имаат редовни циклуси на 28 дена, за сите останати не е релевантен

5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Работава од тие што имаат мака, ретко кој има редовен циклус.. Црн хумор на моја сметка :lol:

6. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    така си е кукле :D ниту јас немам затоа не го испитувам, еднаш го испитав само на 3 ден бидејки има реф. вредност и за фоликуларна фаза и толку, побитни се тестостерон, dhea-s т4, т3, да се испитаат него прогестерон

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Со што се врзува ова дхеа-с. Имам исчитано еден куп работи за него, ама некако нема јасна слика што е неговото влијание. Се како на претпоставки да го гледам.

8. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.016
    @alisijad T3 и T4 зарем не се испитуваат само во случај на променет TSH? Тестостерон и DHEA-s се дел од редовните, основни испитувања или се од понатамошните, подетални, кога веќе треба да се лоцира проблемот? Девојката на која и' одговорив, прашуваше што треба основно да се испита, пред да почнат со обиди за бебенце.

Еве прашувам за себе, ако одам на прватно таму, уште во прва посета ќе ми дадат упат за сите овие хормони? Зашто овде, ако основните параметри се во ред, не продолжуваат се подетални анализи. Барав да се испитаат тироидните хормони, ама ми рекоа немало потреба, ТСХ е супер, а тек да им споменам за DHEA-s ќе ме избркаат од ординација.:(

9. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    јас како што знам се испитуваат сите заедно јас секогаш така сум ги испитувала, еве сега ке одам и тироидните антитела да ги испитам дури и кога се е нормално тие можеле да се покачени па да не го мислам ни тоа, тука до душа не прават проблеми што сакам испитувам :D за смеење е ама ќе видам нешто што многу го испитале а јас не сум и одам зимам упат и го испитувам да сум на чисто дека што е до мене се сум испитала. Одам кај матичната и велам докторот од систина ме прати да испитам тоа и тоа и таа одма пишува упат :rofl: И кортизол , и андростендион не е лошо да се испитаат, јас ги имам испитано и 17-ох прогестерон и SHBG. иако овие и тука поретко ги даваат мене ендокринолог ме прати нив да ги испитам.
    а кукле за дхе-с искрено и јас неможам да го протумачам, знам спаѓа во андрогените хормони и мислам еднаш ендикринологот ми спомна дека е битен за јајце клетките ама не сум сигурна.
    Инаку до-ре-ми тестостерон е еден од основните кој се испитува, останативе што ги пишав не се толку битни, ма да кога одам да се боцкам испитувам се, никогаш не се знае кај лежи проблемот.

10. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.016
    И јас сум иста @alisijad , сe` што ќе прочитам дека би можело да има (дури и најмала) врска со проблемов, сакам да испитам, за да сум си на чисто, дека сум направила сe` што е до мене, ама овде не одат така работите. :( Се држат до строги протоколи и време минува додека се дојде до некаква дијагноза.

Кукле, зголемено ниво DHEA-s е индикатор за PCOS, затоа мислам дека се испитува, инаку е сулфат естер на DHEA (учествува во многу биохемиски процеси) и е постабилен од вториов, па и полесен за испитување.

Последна измена: 18 јуни 2015
  11. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    не знам што да ти кажам :( ако си во можност направи ги на приватно, или и во приватните лаборатории не испитуваат без назнака од лекар?

12. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.189
    Допаѓања:
    13.618
    Женчиња а што се случи со @bokace нешто ни ја нема? А бокаче, да не има нешто ново па што не не дружиш повеќе? :) :*

На bokace му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @do-re-mi тироидните хормони се испитуваат заедно исто како репродуктивните.

На do-re-mi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. zajka1

zajka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    529
    Здраво на сите :) се сеќавам некој имаше пишано лек со мед и суво овошје не можам да го најдам. Ако може да го пишете и за што е конкретно :*

15. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    @ocicka2014 mila fala sto se seti na mene , nema nisto novo tuka sum seuste na ovaa tema . Mnogu rabotam pa samo citam a ne pisuvam , od ponedelnik ke odam kaj Lazarevski se odluciv kaj nego da prodolzam za i tamu da napravime nov spermogram zatoa sto na izgled ima podobruvanje pa da vidime dali ima nesto .. Ovie dva dena maka mi e nikako da probie a ic ne sakam hormonska terapija da pijam za da dobijam sakam drugo care da si najdam pa zdravje .. Mnogu mi e milo za novite mamicki sto se .. a drugite drzete se ke uspeeme ve baknuvam :*

На ocicka2014, MADO, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Bokace,znaci se vrati vo Mk.?..ajde sigurno ima podobruvanje,napravete ispituvanja i se sto treba,pa so gospod napred ,site ke uspeeme. Gushki

На MADO и kukla21 им се допаѓа ова.
  17. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Mila tebe ti e 50ti den .. jas ne sakam ni da racunam koj den mi e .. od 30.12 :( Doktorot ke te sledi za sozdrevanje na folikulite .. za drugoto ne znam da ti kazam :*

18. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Da na 10ti Juni se vrativ ne uspeav dukumenti da izvadam :D Mora pozitivno da mislime, ke vidime kako ke bide . Na rabota gazdaricata ima tri agelcinja blagodarenie na Lazarevski pa mnogu mi pomogna za da se odlucam za tamu .. te guskam i jas :*

На irenna и Ninichka им се допаѓа ова.
  19. Love86

Love86 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    195
    Ви пишам бидејќи прв пат ми се случува такво нешто.Малце ќе биде подолг постот. Значи мојата менструација варира од 29-34 ден( ако може да се каже за редовна). Пред да
    почнеме со обидите за бебе правев пап тест и колпоскопија во април(се беше во ред).Последна менструација имав на 27мај.Вчера на тоалетот кога се бришав имав малку крв, потоа на вториот пат имав само кафеаво. Си реков ќе добијам, иако има поминато само 22дена од посл.менс.и ми е многу рано за добивање(никогаш не сум добила една недела порано) Си чекам вчера да ми пробие, ама ништо. Симптоми за добивање ама баш никакви.Си викам можеби се фатило овој пат, па да не е имплантациско крварење и си земав тест shure, направив сабајле но излезе негативен. Еве денес се вратив од работа и на гаќите имав кафеаво само. Незнам сега дали е менструација,дали беше прерано за тест(бидејќи треба оклу 27јуни да добијам) , дали е можно да сеплодни денови, или е најстрашното???
    Докторката ми е на одмор, незнам дали да отидам кај друг или да почекам до крајот на месецот за да добијам. Инаку пишав немам никакви симптоми за добивање, а не па за бременост

20. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.770
    Допаѓања:
    4.604
    Може ти е од промена на времево па порано ке ти дојде,а може и бременост.Штом не ти доцни рано е за тест.А можно е и доцна овулација,или некое хормонално пореметување што немора да е сериозно.Најдобро е сепак да се конслутираш со др.