Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    E da, toa go vidov bas sega koga otvoriv na stranata fondot. Krvna slika imam.

Poveke koshtaat ispituvanjata odkolku IVF :)

На bokace му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    13.670
    А за што е таа лапараскопија? Исто и за што се прави хистероскопија? Мене овие работи потребни ли би ми биле?
    Значи јас имам оскудно пример 25 дена а само 5 дена многу јако парталишта паѓаат и мењавам улошка на 15минути.
    Инаку и капки имам пиено сега ми текна кога пиша ама не ми делуваа, исто и витамин ц.
    Со терапијава хормоите си дојдоа на место, но циклусот си остана ист.
    А за чистење до сега не ми рекле, мислам дека тоа е ризик дека немам родено до сега да ме чистат.

3. деара

деара Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    446
    Здраво женски, ми треба ваша помош!

Почнав да соберам документи за инвитро.
    Ме интересира ваше искуство, колку време се чека за одговор од ФЗОМ? Дали би ми препореачале некоја боница и лекар? Иначе имам прво дете 10 годишно, нормално зачнето и родено.

Утре имам консултација за инвитро кај ембриолог Бирол Ајдин во Newborn. Дали некоја од вас била кај него, ваше искуство ве молам!

На која од болниците би паравеле вие инвитро?

4. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Za odgovor se e do srekata,od 2 do 5 nedeli,@Natasa. P bese vo New born bolnicata moze taa da ti objasni,vo temata vestacko oploduvanje ima poveke detali vo vrska so in vitro,citni :)

На деара му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @ocicka2014 исто ми траеше по цел месец со разлика што после не добивав по неколку месеци воопшто. Од 18 години сите гинеколози ги прошетав низ Бт, од секогаш ми беше пролактинот висок ама прво ми даваа примулот нор, па друг гинеколог ми даде логест цела година, па јаз, микрогинон, циклопрогинова па фемисан а да пробаме на природно и со сите беше во ред дури пиев па после пак исто. Пред една година еден месец по свадба пак сменив гинеколог, немав добиено 3-4 месеци, и одма штом проверивме пролактин и беше повеќе од дупло покачен ми препиша достинекс. По неполна година останав бремена. Се распишав ама муабетот ми беше со правилна терапија треба и мора да се среди циклусот. Ако си во можност ендокринолог барај, овде нема и по меил се консултирав со ендокринолозите во Скопје. Нека не експериментираат со контрацептивни гинеколозите ко на мене зошто долготраен ефект нема. А може и треба нонстоп да си примаш терапија што не пречи на бременост.

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Jas bev pred eden mesec na konsultacija kaj dr.Birol, mi se dopadna covekot, mi ja razgleda cela dokumentacija. Se fati za glava covekot deka mi baraat 4 inseminacii so vakvi losi rezultati od spermogram + kaj mene PCOS.
    Se dogovorivme da ja iscisti mm bakterijata i da odam povtorno da se dogovorime sto ponataka.

Ajde utre pisi ni kako si pominala.

На деара му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    @ocicka2014 laparaskopija mi preporacaa zasto imam problem so jajnikot i mestopolozbata negova i plus se pukale so toa i tie policisticni cisti za da se sredi ciklusot. Histeroskopija pravev bidejki kako ne dobivav endometriumot doagashe od 16mm do 18mm se zdebeluvashe kako za bremenost a ustvari bilo toa pregrada na matkata.

@Libra88 i da znaesh deka poveke kosta ispituvanjata nego samoto invitro. Sabajlevo gi gledam site dukumenti i da izracunav kolku pari imame dadeno so mm za toa lele preku 1500evra sigurno, ama deka privatno a drzavno bi ne kostashe pomalku.. Ali toa e :*

8. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Da bev od Skopje se ke si napravev na drzavno, no bidejki ne sum, treba da zimam sloboden den za bilo koe ispituvanje... treba i patni trosoci da si kalkuliram.. i pak nema da bide tolku skapo kako na privatno, ama nemozam za se da zimam denovi da talkam po Skopje. A vo mojot grad nikoj ne veruva na rezultatite od laboratorijata vo bolnicata, duri ni samite doktori i zatoa moram na privatno.

9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Знае ли некоја од вас да ми каже како се испитува дали ј.клетките созреваат?? Пошто може да имаш овулација ама ако не созреваат ништо па тоа ме закопка сега

10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Хепатитите и хив :)

11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740

Како тоа мислиш?

12. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.580
    Јас колку што знам само фоликулите се мерат според големината и на која големина ќе прснат. Друг метод не знам.

13. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Па јајце клетката си расте нели и доага до овулација но дали таа јајце клетка созрева тоа како се испитува ме интересира,слушнав од другарка ми за нејзината кума од скопје неможеа да имаат деца и ова го испитала и примала некои инекции за зреење и природно си забременила а пред тоа немале 8 години деца ,па се мислам она да не примала пурегони као сто се прима за ивф?? Додека она да ми каже јас од вас да видам да не сте слушнале

14. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    739
    @srekice за да се види дали фоликулот созрева се мери естрадиолот, тој е показател за квалитетот и бројот на фоликули.

Последна измена: 24 август 2015
    На pandelka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Може да има примано прегнил инекцијата, со неа пукаат фоликулите, за др не сум слушнала, и инекцијата треба да ја примиш на време пред да се претворат во цисти..

16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Е па затоа што само ти мери
    Епа јас имав висок естрадиол на двете пункции ама не ми беа зрели а беа вадени со 18 - 19мм големина

17. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    739
    Тогаш навистина не знам :)

18. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.580
    Најверојатно луѓето ги нарекле фоликулите јајце клетки, и мереле колку пораснале, и колку созревале. Некои луѓе не се како нас тука, до танчина да знаеме се за гинекологија и акушерство :rofl: Комотно можеме со докторите рамо до рамо да застанмеме за знаење, хехе. Маката на се ќе те научи. А можеби тие луѓето, не знаеле, па рекле така. Можеби со кломифен и прегнил ги растеле и пукале фоликулите, а докторот да им рекол, вака ја созреваме јајце клетката. Секако може да се сфати и да се пренесе тоа.

На Pacient srna, MADO и pandelka им се допаѓа ова.
  19. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    а што убаво да не знаевме ништо. тогаш полесно ќе ни беше немаше до толку да се оптеретуваме, да мислиме и премислуваме.... во моја близина сите се трудни и тек после останувањето бираат доктор. а јас веќе седми месец специјализирам гинекологија дома и во плодност:rofl:

На hope123, MADO, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Да и мене така ми дојде најлогично ама пак да прашам можда некој слушнал.Ќе видам што ќе ми каже другаркава