Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Дур не се извадат не може да се знае дали се квалитетни и дали се доволно созреани. Доктор за да ги зрее може само да даде стимулација, друго ништо.
    А како тоа тебе не ти зрееле доволно за време на ивф?

MADO likes this.
  2. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

@Libra88 која дијагноза ја имавте на спермограмот и каква терапија примаше маж ти? После терапијата направивте нов или откако ќе ја исчисти бактеријата?

3. srekice

srekice Популарен член

Па после пункција нели ти кажуваат колку извадиле и колку се зрели ,првиот пат само една беше зрела а вториот две зрели и спремни за оплодување.Овулираш секој месец нормално на време ама овулираш недозреани ј.клетки.Ќе ми каже деновиве,а и верувам пошто и она се мачеше со стерилитет,и двете дечиња и се со ивф добиени ,не е да речеш слушнала не разбрала .

4. kukla21

Ова слично ко кај мене. Јас имав многу фоликули а малку ј.клетки. има две причини ова: грешка во протокол - многу рано ти дале стоп инекција (или серијата не била со добар квалитет) и проблем со фоликулигенезата. Ова второво е ептен ретко. Кој доктор те води?!

5. srekice

srekice Популарен член

Kaj Petanovski bev i za dvete ivf

6. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Има една докторка славјанка поповска мислам беше, проф на времето гинеколог-ендокринолог е мислам дека ќе може да ти помогне. Малку е олд скул ама ептен стручна. Има ординација карши рамстор во градски ѕид зградите

ocicka2014 likes this.
  7. kukla21

Незнам што да кажам. Јас кога бев кај него на кпнсултација ми кажа дека ги чекал фоликулите да пораснат на 20+мм за да се избегне ова, а еве кај тебе на 18мм 2 пати ти дава стоп инекција.. според некои испитувања кај 7% од пациентите се јавува ваков проблем, а шансите да се повтори се мн мали.
    Некои дополнителни испитувања правеше?

8. Libra88

Libra88 Популарен член

@Anetaoh mm imase oligoastenospermia koja se pretpostavuva deka e od bakterijata sto ja ima. Seuste prima antibiotici za bakterijata, za 10tina dena treba da napravi povtorno brisevi i spermokultura da vidime dali e iscistena bakterijata. Inaku pie i sexovit forte i tribestan.

9. zajka1

zajka1 Истакнат член

Здраво девојки,како сте?Ме немаше последниот месец едноставно реков да оладам малку психички да не се оптеретувам повеќе да уживам опуштено во летото.Не се оптеретував воопшто со плодни,неполодни денови се сакавме со мм спонтано притисок дека треба да правеме бебе. :)
    Искрено го заборавив и датумот кога треба да добијам се до пред три дена кога видов малку кафено-прозирен секрет на вешот.Во календарот видов дека минатиот месец сум добила на 22-ри,реков ете ја ќе дојде,искрено без разочарување бидејќи стрварно не се оптеретував.Но еве денеска е 3-ти ден а мене никако да ми пробие го имам истиот кафено-прозирен секрен само при бришење :? Овој пат навистина не знам што да мислам....Поздрав и цунки до сите :*

pandelka, Momichka, kukla21 and 3 others like this.
  10. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

@zajka1
    Ајде пуштаме среќа овој пат да има нешто. Да ни се пофалиш во скоро време. (fingers):hug:

pandelka, Momichka and zajka1 like this.
  11. Momichka

Momichka Популарен член

Same story. Значи ми касни 2 недели. Закажувам на матичен и ме прегледува, вели, абе ќе ти дојде. До крајот на денот ми иде.
    Ми касни 10 дена. Одам за брис, На вториот брис ми потечува :D
    Добро, ама и во нормални ситуаци кога одам на гениколог, ме фака течна столица. ]:) Си велам да си се изненадувам кој ден ќе одам, да не планирам од претходниот ден :wasntme:

pandelka and Bebulleee like this.
  12. Bebe2015

Bebe2015 Активен член

Zdravo na site..jas sum nova i baram vase mislenje.so mm se obiduvame za bebe veke 2 meseci.. ovoj mesec treba da dobijam na 28 no ne izdrzav i denes napraviv test..edniot poevtin i mi pokaza samo edna crticka a drugiot go napraviv samo po eden cas bese clearblue i mi pokaza bremenost...na koj da veruvam...

mama89, bebaa and Bebulleee like this.
  13. only44you

only44you Популарен член

Po mene na clearblue da mu veruvas.

Srekno :)

bebaa, pandelka, bozenstvena and 3 others like this.
  14. bebaa

bebaa Популарен член

Баш ников ти е како некој проект :).Изгледа проектов бебе2015 ти е успешен.Вторит тест е посензитивен на хцг и затоа ти покажал.Утре со утринска урина повториго и ке си бидеш посигурна,макар што јас мисламм оти си бременка.Честито.

Mariangel, kukla21, Bebe2015 and 4 others like this.
  15. Bebe2015

Bebe2015 Активен член

Pozdrav do site !!So prva mokraca napraviv uste eden sabajlevo i dobiv mnogu bledo rozova vtora linija... odam da proveram krv ..se nadevam ke se vratam srekna . ☺☺☺

awl, mama89, bebaa and 14 others like this.
  16. Abeja

Abeja Популарен член

Откако ќе се одморам малку на плажа, почнувам со некои нови упати и испутувања. Почнувам прво со испитувања за антиспермални антитела што мислам дека требаше да го направам пред хистеро и лапаро, ама кој да знаел, матичниве ништо не предложуваат, не советуваат за тие генетски, имунолошки испитувања, а се подеднакво потребни како и другите работи кои веќе ги испитував.
    Во случај на зголемено присуство на антиспермални антитела те праќале директно на инсеминација или инвитро, без да се замараш со други испитувања, џабе е се да е во ред, ако ги имаш тие антитела, одиш директно на инвитро, колку што разбрав.

17. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

А ова со антителава каде се испитува? И како преку крв ли? За ова првпат слушам не ми спомнале досега...

18. srekice

srekice Популарен член

Ако не се лазам кај доктор Кочо Димитров на клиника-имунологија си заокружува гинекологот што треба и е со мој термин јас чекав 1 месец

ocicka2014 likes this.
  19. alisijad

alisijad Популарен член

еве мене што ми дадоа да испитам после неуспешната бременост но истото се испитува и во случај на незабременување.

ВРОДЕНА ТРОМБОФИЛИЈА - МАНУ ( за двајцата) ова може и на имунологија да се испита но таму испитуваат повеќе мутации и е многу поскапо, а тие мутации баш и не се битни.

ХЛА типизација- Институт за имунобиологија и хумана генетика ( за двајцата)

PROTEIN S, PROTEIN C, LA, AT III, D-DIMER, HEMOSTAZA ( трансфузиологија за мене)

АВТОИМУНИ АНТИТЕЛА (мегу кои најбитни се ANA, AFA ( а испитуваат околу 30тина) ( за вас и ASA , ќе треба бидејки не остварувате бременост) на инситут за имуно биологија и хумана генетика, за сопругот само ASA.

ова е буквално се што се испитува и што треба да се испита. Распрашано, зборено со имунолог и трансфузиолог. И , да се се прави преку крв :)

Last edited: Aug 26, 2015
  20. alisijad

alisijad Популарен член

кочо е на трансфузиологија , ама внимание ќе ви посвети само ако му отидете приватно во хемолаб тука не :)