Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. Bebe2015

Bebe2015 Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2015
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    43
    Pozitivna bremenost preku krv ..plodot bil okolu 2 i pol nedeli i ne se gleda na eho seuste..hcg to okolu 24.7 pa mi iznadade eden kup testovi da napravam vo petok i trebalo da ima zgolemuvanje na hcg-to dotogas.togas ke se znae dali e se vo red so bremenosta dali e se normalno da ne e ne daj boze vonmayericno .... ke ima li pokacuvanje za dva den... neli e toa mal period... aj umrev od grizi

На ennaz, elena.mak, ripce ripce и 3 други им се допаѓа ова.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @Bebe2015 за два дена треба дупло да е, не е малку време така се дуплира хормонот. Многу рана бременост според вредноста, има време за ехо. Со среќа и со лесно!

3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Да ама во хемолаб е 9000 денари а на клиника е околу 500 денари и како и да е ти пишува мислење па многу пари се во прашање реално гледано,мене кога отидов со резултати ми кажа се е во ред ,а и стварно немаше ништо.,само што некои доктори намерно праќаат во хемолаб на приватно на цела наша мака не ти дава да заштедиш некој денар тоа е нечија половична плата

4. деара

деара Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    446

Бев во Newborn clinic, ми ја разгледа целата документација, ми се допадна и ми остави впечаток тоа што е специална болница само за плодност и успехот на болницата им влиае само од ова.

Кај нас до сега било се во ред ( и спермограм) ама резултати нема веке 5 години. 4 инсеминации до сега.

Тоа што ниеден лекар не ми го кажал до сега, а што тој ми го кажа е дека имам многу ниски вредности на FSH i LH ( FSH-8.05; LT-1.94) и тоа бил целиот проблем. Кога имаш ниско ниво на ЛТ тоа значело дека фоликулите ти се празни, без јајце клетка. Затоа, ми рече ако се одлучам за инвитро, тоа ке биде со долг протокол тоест со доста стимулација.

Дали знае некој чаре за овие празни фоликули, има ли некоја сличен проблем ???

5. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Па нели ФСХ и треба да е ниско ??? 8) Што пониоско тоа значи подобар квалитет на јајце клетки??? Мене ми е 9,4 и ми рекоа треба витамини и ДХА да пијам и смоквите што ги правев да јадам за да го намалам а сега ти ме збуни ептен ;(;(

6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @srekice треба да е низок не се плаши, докторот кажувал за LH може тој треба да е повисок. Мене ми беше 5,7 Fsh.

На MADO и деара им се допаѓа ова.
  7. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.016
    @srekice не се вознемирувај веднаш. Деара напиша дека во нејзиниот случај LH е многу низок.

На деара му/ѝ се допаѓа ова.
  8. деара

деара Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    446
    FSH- бил показател на број на фоликули а
    LH- за квалитет на фоликулите

9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    LH нели е хормон за овулација?? AMH покажува оваријални резерви а FSH го потикнува растењето и созревањето на јајце клетките и го забрзува лачењето на естрогените хормони,така мене ми објасни Ивановски,само требало да има некој сооднос помеѓу ФСХ и ЛХ за да функционира се нормално.
    А деара на кој ден го испитуваше?? Дали си анорексична или си претрпела некој стрес во брзо време??

10. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.391
    Допаѓања:
    17.613
    Веќе одговориле дека е на имунологија, само не знаев дека се чека толку многу. Се испитува преку крв, а машкото добро е да испита антитела преку сперма заедно со спермограм, тоа може и во авицена, не е многу скапо.
    И јас мислев дека треба да има некој сооднос помеѓу ФСХ и ЛХ во фоликуларната фаза, мене Трајковски кога ми ги виде резултатите од хормоните рече дека се во ред а ЛХ ми беше низок, па сега не знам.

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ова се може кај Кочо да се прави приватно?

12. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Да може ама зашто да плаќаш приватно кога можеш и преку фонд.Во ману се плаќа 750 денари и 50 денари негде услуга да ти направат крв да ти земат само а резултати за 10 работни дена се готови,а на имунологија се готови за една недела само кога ќе ти закажат термина ама и тоа не е подолго од 1 месец.Инаку сега читав на ФБ барање за ваучер до ФЗО можело и електронски да се бара преку матичен гинеколог.Запознаени сте??

13. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Па да направија нешто ама јас ко што сфатив тоа е само да ти го внесе матичниот барањето демек да се евидентира а ти секако мора оргинал документи да им однесеш така што практично ништо не си добил

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. деара

деара Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    446
    srekice kaj mene LH e nizok, znaci FSH e ok

15. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    ААА знаци наместо он да ти го потпише барањето со документите што ги имаш он барањето го прака по маил а ти пак идеш тамо.Глупости барем да им го скратеа патот на оние што не се од скопје да доаѓаат до тука.

На kukla21 и MADO им се допаѓа ова.
  16. деара

деара Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    446
    srekice FSH e vo red, samo LH e nizok.
    Go ispituvav na 3 den od menzis, Anoreksicna??? Mozebi!!! Bev na rezim na ishrana od nutricionist bas zaradi neplodnosta, za da se hranam zdravo neli...stresovi kolku sakas, bas vo toj period.

Mislis deka od toa e?

Nareden ciklus ke ispitam pak (mi treba za ivf) i bas ke vidam kako ke mi izleze.

17. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    jas kolku sto znam odnosot megu FSH I LH priblizno treba da bide 1:1

На kukla21 и деара им се допаѓа ова.
  18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Епа немале тој ден за што друго да се сликаат на тв ама тоа е веќе друг муабет

19. деара

деара Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    446
    Hormonot AMH vikas pokazuva ovarijalni rezervi. Koj den se pravi, sega proveriv po dokumenti go nema kaj spisokot hormoni.

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @деара мислам тој се проверува ако FSH е висок, т.е. тогаш се проверуваат колкави се резервите.

На MADO и деара им се допаѓа ова.