Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. Bebe2015

Bebe2015 Активен член

Pozitivna bremenost preku krv ..plodot bil okolu 2 i pol nedeli i ne se gleda na eho seuste..hcg to okolu 24.7 pa mi iznadade eden kup testovi da napravam vo petok i trebalo da ima zgolemuvanje na hcg-to dotogas.togas ke se znae dali e se vo red so bremenosta dali e se normalno da ne e ne daj boze vonmayericno .... ke ima li pokacuvanje za dva den... neli e toa mal period... aj umrev od grizi

ennaz, elena.mak, ripce ripce and 3 others like this.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@Bebe2015 за два дена треба дупло да е, не е малку време така се дуплира хормонот. Многу рана бременост според вредноста, има време за ехо. Со среќа и со лесно!

3. srekice

srekice Популарен член

Да ама во хемолаб е 9000 денари а на клиника е околу 500 денари и како и да е ти пишува мислење па многу пари се во прашање реално гледано,мене кога отидов со резултати ми кажа се е во ред ,а и стварно немаше ништо.,само што некои доктори намерно праќаат во хемолаб на приватно на цела наша мака не ти дава да заштедиш некој денар тоа е нечија половична плата

4. деара

деара Истакнат член

Бев во Newborn clinic, ми ја разгледа целата документација, ми се допадна и ми остави впечаток тоа што е специална болница само за плодност и успехот на болницата им влиае само од ова.

Кај нас до сега било се во ред ( и спермограм) ама резултати нема веке 5 години. 4 инсеминации до сега.

Тоа што ниеден лекар не ми го кажал до сега, а што тој ми го кажа е дека имам многу ниски вредности на FSH i LH ( FSH-8.05; LT-1.94) и тоа бил целиот проблем. Кога имаш ниско ниво на ЛТ тоа значело дека фоликулите ти се празни, без јајце клетка. Затоа, ми рече ако се одлучам за инвитро, тоа ке биде со долг протокол тоест со доста стимулација.

Дали знае некој чаре за овие празни фоликули, има ли некоја сличен проблем ???

5. srekice

srekice Популарен член

Па нели ФСХ и треба да е ниско ??? 8) Што пониоско тоа значи подобар квалитет на јајце клетки??? Мене ми е 9,4 и ми рекоа треба витамини и ДХА да пијам и смоквите што ги правев да јадам за да го намалам а сега ти ме збуни ептен ;(;(

6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@srekice треба да е низок не се плаши, докторот кажувал за LH може тој треба да е повисок. Мене ми беше 5,7 Fsh.

MADO and деара like this.
  7. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

@srekice не се вознемирувај веднаш. Деара напиша дека во нејзиниот случај LH е многу низок.

деара likes this.
  8. деара

деара Истакнат член

FSH- бил показател на број на фоликули а
    LH- за квалитет на фоликулите

9. srekice

srekice Популарен член

LH нели е хормон за овулација?? AMH покажува оваријални резерви а FSH го потикнува растењето и созревањето на јајце клетките и го забрзува лачењето на естрогените хормони,така мене ми објасни Ивановски,само требало да има некој сооднос помеѓу ФСХ и ЛХ за да функционира се нормално.
    А деара на кој ден го испитуваше?? Дали си анорексична или си претрпела некој стрес во брзо време??

10. Abeja

Abeja Популарен член

Веќе одговориле дека е на имунологија, само не знаев дека се чека толку многу. Се испитува преку крв, а машкото добро е да испита антитела преку сперма заедно со спермограм, тоа може и во авицена, не е многу скапо.
    И јас мислев дека треба да има некој сооднос помеѓу ФСХ и ЛХ во фоликуларната фаза, мене Трајковски кога ми ги виде резултатите од хормоните рече дека се во ред а ЛХ ми беше низок, па сега не знам.

ocicka2014 likes this.
  11. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ова се може кај Кочо да се прави приватно?

12. srekice

srekice Популарен член

Да може ама зашто да плаќаш приватно кога можеш и преку фонд.Во ману се плаќа 750 денари и 50 денари негде услуга да ти направат крв да ти земат само а резултати за 10 работни дена се готови,а на имунологија се готови за една недела само кога ќе ти закажат термина ама и тоа не е подолго од 1 месец.Инаку сега читав на ФБ барање за ваучер до ФЗО можело и електронски да се бара преку матичен гинеколог.Запознаени сте??

13. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Па да направија нешто ама јас ко што сфатив тоа е само да ти го внесе матичниот барањето демек да се евидентира а ти секако мора оргинал документи да им однесеш така што практично ништо не си добил

kukla21 likes this.
  14. деара

деара Истакнат член

srekice kaj mene LH e nizok, znaci FSH e ok

15. srekice

srekice Популарен член

ААА знаци наместо он да ти го потпише барањето со документите што ги имаш он барањето го прака по маил а ти пак идеш тамо.Глупости барем да им го скратеа патот на оние што не се од скопје да доаѓаат до тука.

kukla21 and MADO like this.
  16. деара

деара Истакнат член

srekice FSH e vo red, samo LH e nizok.
    Go ispituvav na 3 den od menzis, Anoreksicna??? Mozebi!!! Bev na rezim na ishrana od nutricionist bas zaradi neplodnosta, za da se hranam zdravo neli...stresovi kolku sakas, bas vo toj period.

Mislis deka od toa e?

Nareden ciklus ke ispitam pak (mi treba za ivf) i bas ke vidam kako ke mi izleze.

17. MADO

MADO Популарен член

jas kolku sto znam odnosot megu FSH I LH priblizno treba da bide 1:1

kukla21 and деара like this.
  18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Епа немале тој ден за што друго да се сликаат на тв ама тоа е веќе друг муабет

19. деара

деара Истакнат член

Hormonot AMH vikas pokazuva ovarijalni rezervi. Koj den se pravi, sega proveriv po dokumenti go nema kaj spisokot hormoni.

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@деара мислам тој се проверува ако FSH е висок, т.е. тогаш се проверуваат колкави се резервите.

MADO and деара like this.