Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Знаев дека ќе знаеш!

alisijad, Momichka and Bebulleee like this.
  2. srekice

srekice Популарен член

А ти кога ги носеше?? Другаркава сабајле беше на клиника да носи брисеви не ми се пожали ништо значи и земале имаат реагенси.Беше по скали надоле кај што боцкаат за хив и хепатит така??

3. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Bitola nosev . Ne sum od skopje. inace bev kaj 12 satot

4. MGMG

MGMG Нов член

Sakam da se konsultiram so vas, Po napravena prvicna analiza za tiroidna zlezda mi beshe pokacena 5.0 i vie me upativte na specijalist. Maticnata me upati vo ambulanta na mvr od tamu mi dadoa upat za na endokrinologija. Kaj D-r Gordana Pemovska. Taa mi dade ispituvanje na site hormoni. Od rezultatite se gleda deka sega tiroidnata e namalena na 4.22 i doktorkata rece deka nema potreba od terapii i grizi....bidejki site hormoni mi se dobri (spored nea ne dobivam redovno nasledno mi bilo) E sega mi dade taa da pijam Primolut za da dobijam pa posle da pijam 3 meseci Jasmin so cel redoven ciklus......(no ne i stabiliziranje na istiot) Celata poenta e shto jas sakam da zabremena a so ovie apcinja toa bi bilo nevozmozno.... seuste ne sum bremena
    .
    Ve molam za sovet dali da gi zemam apcinjata ili ne...seuste nemam dobieno ova e vekje 3-ti mesec

5. Proxima

Proxima Истакнат член

Според мене, печалат пари неосновано. Мене свекрва ми ми го донесе медот и ми кажа дека го платила 8000 денари. Не ми се веруваше дека може толку скапо да го продаваат, а според тоа како изгледа и како мириса, внатре има поленов прав и можеби млеч. Го изедов, ништо не се деси. :(
    Е сега, јас сум малку чуден карактер, не верувам многу во "бабини деветини", го изедов без многу надеж дека помага, ама кај некои можеби ќе успее по принцип на плацебо ефект. Мислиш дека којзнае што јадеш/пиеш, поопуштен си, веруваш дека ќе ти помогне и бенг! ќе се случи тоа што сакаш. :)
    Ме нервира што заработуваат пари на маката на некои луѓе, а Стојаковци медот ги кошта да го направат не повеќе од 200-300 ден.

do-re-mi, MADO, emkaemka and 2 others like this.
  6. kukla21

Јасмин е контрацептив, нема да забремениш додека користиш. Што се однеаува до тсх, мислам ти е висок и ти треба терапија. Јас со тсх 3,3 превентивно пијам еутирокс.

7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@Bebulleee во Битола може и во Костурски да ги однесеш брисевите преку фонд работат само да ти даде матичната упат. Инаку ако ги нема во медицина на трудот реагенсите, мислам и во Плодност не примаат зошто и тие таму ги носат. А во медицина на трудот добиваат реагенси ама треба да прашуваш нонстоп кога има, јас по телефон се информирам ако сакаш ќе ти го пишам во лп.

Bebulleee likes this.
  8. MGMG

MGMG Нов член

A na svoja raka smeam da gi zemam tie apcinja ili mora da mi bidat prepishani od lekar? fala na odgovor

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Брисевите арно ти седат во канта, касно ти е сега да ги носиш било кај, а следен пат однеси ги на приватно, колку сака нека е, брисевите се појдовна точка, мораш, ама мораш да ги направиш кад тад. Инаку ако не ти ги примиле на микробиологија, на институт нема да ти ги примат бидејќи упатот е стрикно за микробиологија, не превземаат пациенти. Со среќа во помалите градови, што да ви кажам, ова нема смисла веќе, немале реагенси, е ај ние да поцркаме они ако немале реагенси, нека си требуваат со време. Срамота!

Bebulleee and fs-fs-fs like this.
  10. kukla21

Не би требало да ги земеш на своја рака, сепак не се аспирин или аналгин, а треба редовно да се контролираш, да се одреди дозата, да се контролира, да се следи. Консултирај се со уште еден ендокринолог - нека ти ги погледа резултатите и види што ќе ти каже. @Libra88 комуницираше со ендокринолог од клиника по е-маил, пробај така ако не можеш да отидеш на лекар.

MGMG likes this.
  11. handsome girl

handsome girl Нов член

Здраво фемина :)
    Инаку имам проблем со тироидата - намалена функција ама веке 8-9 месеци е под контрола на апчиња и мислам дека се вратив во нормала.
    Пред еден месец со партнерот решивме да пробаме да си направиме бебе :) последна менструација ми беше на 6ти август...значи имавме незаштитени односи пред овулација,тој ден за време на овулација и после тоа уште 2 пати.
    Решив да си го набљудувам телото одма после тоа и имав некои промени што прв пат ги почуствував како вртење свест,честа главоболка,навечер не можам да спијам на стомак,пулсот на папокот ми работи , отечени и болни гради што никогаш во менструација не ме болеле..решив да почекам да ми дојде па да видам до каде сум стасала.Ми доага на редовно на 28ден.
    Вчера добив силни болки менструални како и обично но само што овој пат менструацијата ми е чудна...кафеав исцедок заедно со крв ама нема никаков специфичен мирис на менструацијата,значи без мирис...само си крварам веке 2 ден и сум Ептен загрижена :( :(
    Затоа сакав прво да се обратам на Фемина ако има некој ваков случај како мене,да ми пише па потоа да се обратам кај мојот гинеколог...Ви благодарам однапред и пишете ми :)

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Девојче, овде нема лекар, прво одиш на лекар па овде. А миризбата и неспецифичното крварење може да се од некоја инфекција од незаштитениот однос, а може и да биде само имагинација бидејќи очекуваш нешто. Тоа е малтене нормално, ама ете ти сега очекуваш нешто и тоа го гледаш на себе. Не се сеќирај, сите сме го прошле тоа.

Прво и основно, на гинеколог да ги направиш сите брисеви, папа и крвна слика за да имаш претстава за твоето здравје, потоа хормони, партнерот спермограм, тоа е втора фаза доколку веќе по неколку месеци нема резултат и понатака ќе те упатува самиот доктор а и ние тука во разговорите.

Добредојде во дружбава, дајбоже да не не дружиш многу време ;)

MADO, emkaemka, kukla21 and 1 other person like this.
  13. MGMG

MGMG Нов член

Zemi napravi test za bremenost..mozno e da si bremena (i so srekja :)

handsome girl likes this.
  14. handsome girl

handsome girl Нов член

да да планирам да направим тест, само чекам ова -менструалното - крварење да помине :)

MGMG likes this.
  15. kukla21

Ти на гинеколог е најдобро да појдеш, не тест да правиш. Убаво ти пишала и Ангел, само така ќе знаеш на што и како си. Ако имаш добиено џабе тест, а ако си бремена, крварење секако не е добро. Ако се сомневаш дека не е „нормално“ мораш да посетиш гинеколог.

MADO, handsome girl and danichap like this.
  16. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Да се јавам и јас, закажано за проодност на каналите на 10 ден, во ред е? преку матичниот закажав и ми рече само седиментација и крвана слика да носам, јас сепак ке ги повторам и микробиолошките. Е сега дали вие пиевте нешто за стимулација кога правевте проодност, или да оставам на случајноста овој месец па здравје боже ако е се во ред со проодноста ќе почнам со стимулација од октомври?
    па и така е си мислам, не дај боже велам не дај боже да не се проодни што ќе се стумилирам за џабе.
    уф секакви мисли ми се вртат низ главава :devil:

17. alisijad

alisijad Популарен член

систина ли ке правиш? во ред е 10 ден . Мене тој месец кога правев ми рекоа да паузирам од обиди зашто сепак имало зрачење.

18. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Јас па тој месец останав бремена, а правев на 11 ден. :(

19. alisijad

alisijad Популарен член

мила мене така ми кажаа да паузирам, а од што имам читано по форумиве на некои им викале и по 2-3 месеца да паузираат, на некои месец односно еден циклус, а на некои како не мора пауза. Не знам навистина мене така ми кажаа така правев. Затоа најдобро zaljubena111 да си го праша докторот што ќе и го прави. :)

Zaljubena111 likes this.
  20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Ме фати страв сега. :sweat: