Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Кристина уживај! Не се плаши не си единствена што останала бремена веднаш по ХСГ. а и сигурно досега си направила секакви можни испитувања во бременост, плус докторот што те води 100% го знае тоа и ако имало простор за страв ќе ти кажел. помалку да знаевме полесно ќе врвевме, ама ете маката не научи(facepalm) инаку јас сум во шок. секое одење докторов ми кажува различно нешто. денес ги носам резултатите од хормоните вчера ги правев ми беше трет ден од циклус. ЛХ ми е повисок и ми вика пиј контрацепција микрогинон еден месец. А вчера кога бев да ми заокружи хормони кои треба да ги испитам ми рече овој месец инсеминација да правиме. колку сум нервозна не можам да ви објаснам. вчера едно денес друго. ќе полудам веќе....

На MADO, kristina.k и only44you им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Што одма паника! Мене докторот ми кажа првите 3 месеци по проодност шансите се поголеми. Не ми кажа пауза.

На Ninichka, flower30 и kristina.k им се допаѓа ова.
  3. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Abre luge ne krevajte panika bez potreba,se e individualno,mene mi kazaa odma da pocneme so obidi,a koga otidov kaj Organdziski toj rece deka treba barem 2-3 meseci pauza (ne pravi ni in vitro za toj period),taka uzivaj tamu,doktorot so ja sledi bremenosta si ja znae rabotata.Losite raboti neka se podaleku od nas.

На irenna, kukla21 и kristina.k им се допаѓа ова.
  4. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.088
    Допаѓања:
    6.587
    10 ден е во ред. И јас правев на 10 ден. лапоскопија е проодност на каналите нели?
    Тие шо беа на клиника со мене, пиеа микрогинон пред да одат на проодност. Јас ништо.
    ама само мене ме заборавија со ништо. Прашај си ако можеш дали е корисно да пиеш микрогинон и ти??

5. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    мешате поими женички :) лапароскопија е операција, проодност на канали ХСГ е постапка од 3-4 минути.

6. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.391
    Допаѓања:
    17.613
    Па не мешаат баш, лапароскопија е операција при која исто така се проверува проодноста на каналите и се врши интервенција за нивно санирање/одзатнување и сл.
    А ХСГ може да биде и болно, зависи, плус не е со анестезија а лапароскопија само легнуваш и на ништо не се сеќаваш.:lol:
    Пред лапароскопија се пие миркогинон за да не се здебелува ендометриумот за да не се оштети а и после операцијата се пие.
    Пред проодност-ХСГ ако имаш висока седиментација ти даваат да пиеш цитерал неколку дена пред тоа а и после тоа, за спречување и намалување на инфекции.
    @Zaljubena111 Нема потреба од стимулација пред да правиш ХСГ, паузирај тој месец.

7. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    знам што е лапароскопија имам правено но таа не е стриктно за канали туку и за остранување на цисти, за дрилинг на јајници ама сепак е мешање на поими бидејќи тука цело време се збори за хсг проодност на канали , за мене тоа се два различни поима :)

На YasMazza, kukla21 и Abeja им се допаѓа ова.
  8. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.391
    Допаѓања:
    17.613
    Па они го измешаа во конкретниот случај, ама не е погрешно и кога ќе се каже проверка на проодност на канали со лапароскопија, бидејќи тоа спаѓа, иако лапароскопијата како операција може да се примени и врз други внатрешни органи, не само врз репродуктивен систем.
    Е и ја имам правено :P Да знаев дека може директно со лапароскопија, немаше да се мачам и малтретирам со ХСГ, зашто искрено мене тоа ме болеше.

9. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.262
    Здраво, еве стасав да се уклучам. Резлтатите ми се во ред, само пап тестот по еден месец тој, и петок крвта и брисевите. Иначе ми закажа на 28ми јас во 9:30 а мм во 9:45, во имунобиологија и хумана генетика .. Така пишува на мојот упат а на мм, ИНСТИТУТ за имунологија и хумана генетика Скопје. Да видиме од што се деси така со плодот да провериме генетика кај двајцата, дали има некој проблем со гените или пак организмот кај мене го исфрла. Да ве прашам, како се проверува тоа?

10. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.088
    Допаѓања:
    6.587
    Да, јас измешав. :$

ХСГ се прави кога ќе ти заврши менстуација. Веднаш после тоа. Многу е важно да бидеш испразнета. Ама што ти заврши, правиш.
    А лапоскопија, опрацијата да. :)
    Другар ми специјализира геникологија во Германија и рече дека тие избегнуваат ХСГ, директ на хистеро оделе.

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Хистеро не е доволно за да се проверат каналите

12. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Mozebi mislese na histero so laparoskopija. Inace Jas sum za hsg nareden mesec. Sega pocnuvam so mikroginon pa hsg.a neli se pravi na 9-ti den od ciklus?

13. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.088
    Допаѓања:
    6.587
    @kukla21.
    препоставувам да. значи мора лапоскопија за најдобар увид

Јас бев на HSG, многу ме болеше. Снимката беше многу лоша, се покажа матка со многу лоша форма, и 2 запушени канали, и специјалистот ми рече директ на инвитро да одам.
    Матичниот ме пушти на лапоскопија и хистеро.
    Таму на хистеро извадиле некоја мала преграда, а кога ме избушиле за лапоскопија виделе дека каналите се проодни. Немало проблем. Така пишува на отпусната.
    Лоша среќа, јбг

Со хистеро влегуваат со мала камера и гледаат како е состојбата а со сината течност на лапоскопијата, гледаат дали некаде има заглавување во самите канали.
    А HSG, ренген те снима од горе, а тие рачно ја отвараат матката и пуштат како ехо нешто такво, за да помине низ каналите.

моја голема грешка со подразбирање на теминот "проодност на канали"

+ e да. Кога на другарот специјализант на геникологија, му рековме дека ќе одам на HSG ми рече зошто не одиш директ на хистор/лапоскопија, дека методот како HSG оддаамна бил изфлен од кај нив.
    И да негов совет беше, не оди никаде без спермограм. Знае да биде огромен проблем, а сите овие процеси се поболни од еден спермограм.

Последна измена: 3 септември 2015
    На irenna, kukla21, MADO и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Aneance

Aneance Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2015
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    58
    Да се надоврзам на муабетов, јас правев хсг пред 6месеци во систина, кај бојаџиев, и многу ме болеше ама помина, иако беа проодни каналите, и јас се надевав дека ќе биде првите неколку месеци и една неуспешна инсеминација и уште ништо :( нема бебче
    Инаку месецов пиев кломифен, утре ќе одам кај др да ми ги мери фолекулите и да видиме кој ден ќе ми прават инсеминација , и се надевам дека конечно ќе биде

На emkaemka, irenna и MADO им се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    И јас бев кај Бојаџиев.. постапката не ме болеше многу, ама толку беше несмасен со спекулумот, тоа чудо едно.

16. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    преку крв се проверува они ќе ви проверат се што треба, спремете парички 7300 за двајцата, ама тоа не е доволно пишував понапред треба да се направат испитувања и на трансфузиологија исто така мошне битни за ова. (protein s, protein c, LA, d-dimer, hemostaza, AT III.)

17. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    @Bebulleee proverkata ti e preku krv, ke vi zemat krv I ke cekate za rezultati od 2 nedeli do 4. I se proveruvaat mutacii, geni sto nosis od predcite, taka da na nesto ke bidete pozitivni no ne I so sigurnost deka toa ke bide odgovor na prasanjeto zosto taka so plodot. Dobro e da se vidi barem da bidete malku pomirni I ako ima nesto nedaj boze da se prevenira na vreme vo nova bremenost :)

На Bebulleee му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.391
    Допаѓања:
    17.613
    На имунологија нема термини, така? И првиот пат кога ќе отидеш ти земаат крв или ти закажуваат кога да дојдеш? И само крв ли земаат кај женските или и нешто друго?

19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    @Abeja da mene mi dadoa upat I bev bez termin, tamu ne funkcionirase moj termin, e ova e od zimata sega dali nesto e smeneto neznam. I da samo krv se zema togas koga ke otides ne ti zakazuvaat nisto, a I tamu nema ni guzva, luge za 5 min si gotov.

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  20. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Јас пред неполн месец прашував баш ми напоменаа дека не работат со термини затоа ме зачудија упативе на бебуле