Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Дискусија во 'Бременост' започната од bik23, 29 октомври 2010.

1. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Фоликулчето што беше 15 мм колабирало не ми е јасно што точно значи дали не расне дали го снемало :( сега бркаме друго 13 мм . Четвртк пак на ехо. Ендометриум трослоен .

2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740

Чим има фоликули, има надеж.. Ти пуштам среќа!

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.897
    Допаѓања:
    110.122
    Јас имам некои болки во јајниците кои сум ги немала досега. Кога ќе се свртам или кога ќе се истегнам точно симетрално ме боли под стомакот, или сум настинала или појма немам што би било. Да земам да средам осигурањето со мм и да идам на лекар. Симптомите дојдоа и си заминаа, остана само стомакот подуван. Кај и да е ќе добијам. Порано бар знаев кога добивам, сега појма немам :D

4. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.391
    Допаѓања:
    17.613
    @AngelOfArh , јас кога се вратив од викендот од Грција, наредното утро осетив ме пресече како со нож во линија со јајниците и не можев да станам од кревет, и тоа додека спиев, се разбудив од таа болка, среќа не се повтори. Можно е дека се префорсирав со бањање, пливање.
    Едвај чекам да помине датумот за добивање да видам на што сум, овој месец не одев на гинеколог, на мерења, на броења.

Јас мислев само антиспермални антитела дека постојат а тоа да ти постоеле и антиоваријални антитела кои се испитуваат кај жената. Нивното присуство значело самонапаѓање на ембионот, спречување на негово фиксирање и развој. Тоа биле како пребрзи абортуси и не се приметувале, туку се манифестирале со доцнење на менструацијата и исфрлање на ембрионот преку менструацијата при што жената си мисли дека и е нормална менструација а всушност не е. А мене секој циклус ми доцни од 5 дена па нагоре.

Испитувањата и на овие антитела се спроведува во Институтот за имнобиологија и хумана генетика, во пакетот на испитувања.
    Толку многу работи со кои нашите гинеколози не се запознаени и за кои дознаваш преку интернет или преку случајни разговори со стручни лица.
    Побарајте некој доктор на институтот, можете да одите кај Д-р Дејан Трајковски, замолете го да ви објасни, бидејќи тие работи кои ги објаснува имунолог никаде не можам да ги најдам по интернет.
    И испитајте се комплет, и серолошки и генетски, не си давајте сами приоритет кое е битно а кое не е.

Едвај чекам да го испитам и тоа, за да знам во која насока да размислувам понатаму.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.897
    Допаѓања:
    110.122
    Јас со мојов швајцарски саат чудно ми е што не знам кога треба да добијам ама се навикнав :D

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Јас имав пишано дека испитуваат околу 30 тина автоантитела кај жената :)

7. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.391
    Допаѓања:
    17.613
    Можеби, не знам, ама сакав да кажам дека за тие антиоваријалните антитела не знаев дека постојат и кои се последиците. Откако убаво ми објаснија се чудам како гинеколозиве не не праќаат прво на вакви испитувања, па после сите други инванзивни и неинванзивни методи. Бидејќи ако се покаже дека има некој проблем од генетска природа, може директно на инвитро да те пратат, без да мора да се малтретираш на лапароскопии и хсг. После лапароскопија сфаќаш дека немало потреба од ХСГ, после серолошки и генетски испитувања можеби ќе сфатиш дека немало потреба ниту од лапаро, ниту од хсг. Мора да има некој редослед на испитувања а докторот мора да те упати според приоритет.

На irenna, do-re-mi и alisijad им се допаѓа ова.
  8. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Мене после спонтаниот ми вика докторот не треба ништо да испутуваш викам молам? Јас едвај забременив го изгубив и ми вика не треба ништо аха тебе ќе те слушам како не..си отидов на клиника и до ману разговарав и чекам да дојде матичната од одмор да ми даде упати да испитам..и не му кажувам дека ќе одам само ќе му ги однесам после резултатите луди доктори бе..а за оваријалните антитела доколку ги има што се прави ти кажаа? За цени нешто прашуваше ?

9. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Не знам кај ја учеле школава нашиве доктори да после второ трето неуспешно ивф пракаат на испитувања да не ни се форумиве тешко нас

10. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.391
    Допаѓања:
    17.613
    За цени пишував погоре во темата, да не пишувам пак, околу 14 или 15 илјади ќе ве фати со мажот, ама со оглед на тоа што вие ќе се испитувате после спонтан тоа мислам дека е друг пакет и друга цена можеби, најубаво ќе си прашате во лабораторијата. Јас мислам да си го платам и ХЛА, не сакам да потпишувам согласност за донор, тоа не ми е баш сигурно.
    За тоа што се прави ако има некој проблем оставивме за после резултатите. Има многу ситуации, многу можности и ако не дај Боже има некој проблем после би расправале за тоа. Ќе требаше да ми кажуваат поединечно за секој проблем што се прави. Тоа понатака. И ми повторија дека треба да се опушти мозокот, троа повеќе.

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  11. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    801
    И ми повторија дека треба да се опушти мозокот, троа повеќе.[/QUOTE]

Како бре тоа да се опушти мозокот кога од 24часа 50 мислам само на тоа филмови ден куп еден куп апчиња за смирување витамини што ли не и пак мозокот во тоа .станувам и прво на форумот отварам да не пропуштам некој совет

На pandelka, podravka и alisijad им се допаѓа ова.
  12. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Мене сестрата ми рече 7300 заедно без хла ама викам да не не е точно па пак ќе идам да прашам колку точно бидејки тромбофилија на ману ќе испитам..оф и овие пари више се е скапо :(

13. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.391
    Допаѓања:
    17.613
    Па толку е без ХЛА, а ХЛА ако сакаш да се потпишеш да бидеш во банката на донори и дел од научно истражување е бесплатно, а ако не се потпишеш за донор на коскена срж, се плаќа околу 7 илјади за двајцата, па вкупно би му дошло од 14 до 15 илјади.
    Тромбофилија не знам дали да испитувам сега или после имунологија. Жените треба и витамин д да испитаат.
    @fs-fs-fs те разбирам како ти е, ама навистина треба да се опуштиме, и јас не знам како, ама мора да почнеме да ги средуваме работите кои не прават нервозни, стресни, тажни, неисполнети, покрај напорите за бебе. Значи, да ги средиме другите работи кои би можеле да ни олеснат во оваа борба.

На podravka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Во тие испитувањата на имунологија спаѓа и тромбофилија затоа е толку скапо зашто испитуваат околу 17 до 20 мутации, додека на Ману само 8 оние најбитните и е 450 денари. Иначе витамин д имам испитано и пијам терапија за него. 80 денари на биохемија е :)

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Aneance

Aneance Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2015
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    58
    Здраво девојки
    Во петокот бев кај петановски, ама уште беа мали фоликулите, имаше еден поголем ама вика уште треба да порасне а мене 9ти ден ми беше, а ме гледаше и на 4д да види внатре дали има јајце клетка вика 20% биле шансите да се види ама мене уште мал ми беше да се види нешто
    Вечер во 11 ќе примам прегнил и во среда инсеминација ќе правам
    Позз до сите

На blessed2, MADO, pandelka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Со среќа и со лесно миличка .... Дај боже наскоро да се радуваме за 2 цртички :*

На pandelka и Aneance им се допаѓа ова.
  17. Aneance

Aneance Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2015
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    58
    @only44you и јас се надевам дека месецов ќе биде и кај двете :)

На only44you и pandelka им се допаѓа ова.
  18. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Daj boze mila.... Bog te cul :)

На pandelka и MADO им се допаѓа ова.
  19. ludacaa

ludacaa Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2010
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    181
    здраво девојки
    и ние со мм се обидуваме веке 4 5 месеци за бебуш ама некако неуспешно...
    еве сега ми доцни 1 ден, синока неможев да спијам од двај дочекав утро за да напраам тест со првата мокрача и напраив и излезе негативен;( има ли шанси да не е точен и да напоменам тестот бесе обичен оние од 30 ден...да почекам уште некој ден па пак да напраам.или..
    ооф бе сакам бебе ајде да се надеваме дека се ке биде во ред:)
    дај боже сите да се израдуваме на 2цртички:D
    поздрав:hug:.

20. Aneance

Aneance Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2015
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    58
    @ludacaa Можеби рано си го направила тестот, кај некои покажува порано и пред да им доцни а на некои после една недела, зависи кога била имплатацијата
    Ако си нестрплива можеш преку крв да направиш, сигурно ќе ти покаже, а ако не почекај ден два и повтори го
    Се надевам ќе биде позитицен